Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDWK-10/200/4 PJ STX + Głośnik GDN-20/80/4 SC STX pod HLLY T-AMP 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

te srubki to powinny byc w cudzyslowiu :p
    ale nie wazne - koncz kolumny

Skomentuj

jako że PJ są coraz trudniejsze do zdobycia to już jadą do mnie T.4.1.200.4 F.P.PC więc w sobotę rozfeazuję podfrezowania . i będzie szlifowanko cały dzień . na allegro znalazłem watolinę "szarpankę" po 4,60 za kilogram więc wygłuszenie też już się znalazło .

Skomentuj

Dziś polecały przygotowania do podkładowania .
        Najpierw pasowanie głośników z 1mm tolerancji ( lakier też swoje zajmie)

Uploaded with ImageShack.us

Potem szlif forniru papierkiem 220 (Rotexem)

Potem wydmuchanie kurzu i przygotowanie podstawek do stawiania w czasie lakierowania

Ubytki w fornirze itd. uzupełniamy szpachlówką do drewna .

polecam ta ze względu na bardzo dobrą jakość

Teraz wszystko będzie szło do podkładu izolantem ja używam produktów Adlera i Ica . Do polerek idzie M3

Skomentuj

Takim ułożeniem forniru na froncie poszerzyłem je tylko optycznie i nie wygląda to za ciekawie..

Skomentuj

ogólnie była taka koncepcja "prosiaczki" przy stosunku szerokość/długość 1:1,6(6) [wewnętrzna 1:1,45(45)] wygląda to ciekawie

Skomentuj

akurat w tym przypadku "oko artysty" sprawdza sie lepiej niz zimne kalkulacje :/

dlatego poczatkujacemu polecam najpierw zlozyc model z kartonu

Skomentuj

ogólnie budy proporcjami miały luźno nawiązywać do proporcji Qba Sobieski (nie licząc ściętego frontu ) . Zastanawiałem miękimi kolanami się co z pomiarami , a na rozwiązanie patrzę codziennie przez 8 godzin . Przecież u nas w warsztacie robi swoje produkty Rogoz-audio . myślę że przy butelce burbona wszystko da się zrobić i poprawnie zwrotnice zrobić chyba też ... zależy od ilości burbona ... www.rogoz-audio.com/ . Co do stosunków wymiarów starałem się by były liczbami niewymiernymi (fale stojące) .
                Pytanie to bardziej doświadczonych , czy wata szklana ( nawet ta porządnanie wykrusza się podczas pracy głośników ? zastanawiałem się nad waflem owata-wata-ovata-wata-owata

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 17:04 ----------

Kolego Pawle mi się to podoba (jestem minimalistą) . widziałem na tym forum konstrukcje które mi też nie przypadły do gustu mimo że od strony technicznej uważam za rewelacyjne i jak na razie niedoścignione dla mnie z moją wiedzą i (prawie żadnym) doświadczeniem .
                Last edited by Natalleos; 16.02.2013, 16:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                  o do stosunków wymiarów starałem się by były liczbami niewymiernymi (fale stojące) .
                  Pytanie to bardziej doświadczonych , czy wata szklana ( nawet ta porządnanie wykrusza się podczas pracy głośników ? zastanawiałem się nad waflem owata-wata-ovata-wata-owata
                  wlasnie w tym celu zapisalem sobie ostatnia wypowiedz yoshiego

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez yoshi
                  Jak tak patrzę z perspektywy ponad 10 letniego doświadczenia w diyaudio trochę śmiesznym wydaje mi sie fakt dotyczący początkujacych w tym temacie.

Przywiązują oni nadmierną, wręcz pedantyczną wagę do szczegółów, zwyle zupełnie nieistotnych.
                  Taki początkujący atept będzie doszlifował rurke bas reflexu co do mm , tak jak mu wyliczył program nie mając nawet pojęcia o tym czy jeżeli bedzie ona o o,5cm głuższa czy krótsza w góle nie ma znaczenia bo liczy się rząd wielkości. I tak na prawde to co wyliczył program moze czasem grubo mijać sie z prawdą i najlepiej jest to zmierzyć. Ale cóż, on bedzie szlifował.

Bedzie godzinami siedział i sie zastanwiał nad wzmoceniami, matrixami, jakimiś matami i ich zbawiennym wpływie na dźwięk, nie wiedząc, że te jego przemyślenia zupełnie do niczego nie prowadzą bo wzmocnienia po prostu sie daje.
                  Tak smo wytłumienie. Bez zastnawiania sie czy jest to 2 cz 3 mm masy bitumicznej. Wełne do srodka pakuje się na oko i doświadczenie, nie ma na to "przepisu" którego szuka. Bo tego tak na prawde nikt nie jest w stanie oszacować.

Będzie sie zasnawawiał czy zrobienie 1cm ściecia krawędzi kolumny w znaczacym stopniu wplynie na całość i czy przypadkiem ta zwrotnica już nie bedzie pasować. No bo jest inna obudowa, nie wiedząc, że po raz kolejny liczy się rząd wielkości a różnice wprowadzone przez odrobine inną obudowę są mniejze niz rozrzut produkcyjny głośników.

Bedzie sie zasntanawiał nad kablami, terminalami itd bo sie naczytał ze to przecież daje taaaaaką porpawe brzmienia

Będzie z góry zakładał jakie rzędy filtracji i jaką częstotliwość podziału zastosuje nie robiąc ani jednego pomiaru swoich głosników. Gdy takie rzeczy sa tak na prawde jasne dopiero po zakończeniu prac nad zwrotnicą (ale on juz wie to wcześniej).

I jak wyżej bedzie sie zastanawiał nad błędami algorytmów pomiarowych które są pewnie 10krotnie mniejsze niz rozrzut produkcyjny głośników. Gdzie po raz kolejny liczy sie tak na prawdę rząd wielkości, równowaga tonalna w całym paśmie. A błędy pomiary nawet gdyby sięgały 0,5-1dB niczego nie zmieniają. Bo o brzmieniu decyduje całe pasmo od poczatku do końca a nie 1dB górka na 4782Hz.

A na koniec przedłoży wygląd kolumny ponad racjonalny dobór głośników oraz parametry akustyczne

Skomentuj

ale kup OFC ale nie tchnokabel gdyż to straszny szajsen. Po 10 latach Technokabel wygląda jak bagno, dosłownie, czarny syf a miało być beztlenowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      wlasnie w tym celu zapisalem sobie ostatnia wypowiedz yoshiego
                      oczywiście że się zgadzam z tym tekstem kolegi yoshiegoale jak dużo wcześniej nadmieniłem , ograniczyć ilość błędów własnych na początku konstrukcji . Potem pomiary ale przedewszystkim własne wrażenia odsłuchowe . bo kolumny robi sie dla uszu a nie dla wykresów . Bycie otwartym na rady bardziej doświadczonych , ale zadawanie nawet naiwnych pytań nie boli ... są tylko głupie odpowiedzi . dziś dowiedziałem się że wystarczy wpakować watę w miarę równo odgrodzić ovatą żeby się nie sypało do głośników i kichać to . Mimo wszystko uczę się ... . Mentalność opisanego przez yoshiego świerzaka tylko z pozoru pasuje do mnie . bo jak ktoś mówi mi że mam coś olać bo to nie prowadzi do niczego słucham tej rady , bo różni nas wieloletnie doświadczenie na niekorzyść moją . To że błądzę w ciemnościach to wiem sam bardzo dobrze , to moje pierwsze audiodiy . Myślę że raczej powinienem też prosić o merytoryczne , wygląd to tylko dodatek . Coć staram się ... starać . Jeśli chodzi o odsłuch to życzył bym sobie aby te kolumny grały lepiej od posiadanych Tawo 202 , choć zdaje mi się że do tego dużo nie potrzeba ...
                      Last edited by Natalleos; 16.02.2013, 20:58.

Skomentuj

rozchodzi sie o to ze dbasz o detale a masz nie odpowiednie glosniki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          rozchodzi sie o to ze dbasz o detale a masz nie odpowiednie glosniki
                          I to jest CLUE całego tego tematu...walczysz z obudowami na super maszynach, o których większość z nas może jedynie pomarzyć, roztrząsasz użycie wełny, proporcje itp...a masz naprawdę kiepskie głośniki. To nad czym dumasz nie da Ci sumarycznie nawet 3% lepszego dźwięku. Lepszy dźwięk potrafią dać jedynie lepsze głośniki z dobrą zwrotnicą...a z Tą zwrotnicą u Ciebie w sumie nie wiadomo jak jest. Po prostu skupiasz się nie na tym co potrzeba.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

więc jakie 8"polecasz mi w ludzkiej cenie w razie czego mogę zrobić kołnierze redukcyjne ? c.d. zwrotnicy i tak zakladam modyfikacje ... litraż 19.2L też można zredukować choć i tak je złożę na tych tak z ciekawości . Dziękuję za konstruktywną informację

Skomentuj

To zależy ile chcesz wydać. Wybrałeś sobie specyficzną konstrukcję, bo połączenie 8 cali z kopułką, bez głośnika średniotonowego, w dodatku aby to jeszcze jakościowo zagrało to jednak problem. Nie bez przyczyny taki układ głośników nie jest zbyt często spotykany i zdecydowanie częściej stosuje się jednak 6-7 cali jako midwoofer.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

obecnie nie robi sie 8" do zastosowan w 2 drogach. jak sa takie glosniki to okazuje sie ze ani basem wybitnie nie gra ani srednica
                                jak znajdzie sie idealny to juz cena zabija :p

Skomentuj

Nie przesadzaj Pawle... :) RS225 pogra w dwóch drogach z dobrą kopułką, ale będzie to trochę inne brzmienie niż woofer 18cm. Czy gorzej? Trzeba to kiedyś sprawdzić :)
                                  http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-356

Skomentuj

w takim razie ushery tez zagraja. ale np z 30mm wavecorem

Skomentuj

Po czym to wnioskujesz?:)

Skomentuj

czyli jednak się spotyka . jestem świadom że czeka mnie rzeźbienie zwrotnic do tej konfiguracji głośników (czyli po wiaderku kondziów rezystorów i cewek) . prosiłbym o przykłady podobnych konstrukcji (nawet te mało udane bo to zawsze jakaś wiedza) . Masz rację ciężko znaleźć przykłady 2D na 8" . mogę się lekko poratować średnicą z gwizdka tnąc na przykład na 3200-3300 z lekką górką . mogą być problemy z okolicą 2k ale też wcześniej pisałem że to eksperyment . 4ohm ? mój T-amp najlepiej czuje się w takich warunkach , mam 8ki i słyszę jak się męczy z wysterowaniem tego . A jak to nic nie da zastanowię się nad nadbudowaniem komory dla średnicy .

---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post o 07:58 ----------

tu kolega Paweł już spotkał się z tym zestawieniem więc może trochę naświetli mi temat zwrotnicy http://diyaudio.pl/showthread.php/17...wrotnica/page2

Skomentuj

Co do 8" w 2way, można poczytać trochę tu:
                                          http://www.audiostereo.pl/dwudrozne-...zed_99044.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X