Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDWK-10/200/4 PJ STX + Głośnik GDN-20/80/4 SC STX pod HLLY T-AMP 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hmm w/g STX ch-ka tego gwizdka idzie w miarę ludzko od 1k więc musiał bym ciąć poniżej 2k aby to miało sens chyba tak to zrozumiałem ...
    musiał bym mieć zrotnicę 2 rzędu z podziałem 2k i WG
    Last edited by Natalleos; 17.02.2013, 11:18.

Skomentuj

Ale rezonans ma na 900 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Ale rezonans ma na 900 Hz.
        czyli cięcie 24db/oct ? lol

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
          więc musiał bym ciąć poniżej 2k aby to miało sens chyba tak to zrozumiałem ...
          musiał bym mieć zrotnicę 2 rzędu z podziałem 2k i WG
          Przydaloby się zmierzyć zniekształcenia tego glosnika, oraz wodospad aby ocenic w jakim miejscu najlepiej zastosować podzial zwrotnicy.

Skomentuj

wiem że by się przydało ... ale to popularny głośnik więc może gdzieś się znajdą ... Tutki będę chyba toczył/odlewał sam

Skomentuj

Nigdy nie widziałem pomiaru znieksztalcen PJ, raczej nikt tym sobie glowy nie zawracal przy tak tanim glosniku :)

Skomentuj

http://www.annandaleacoustics.com/an...ustics_010.htm a co powiesz na to ? 1" +10" ?

Skomentuj

Do takiej koncepcji Oversized trzeba odpowiednie midwoofery. To co pokazales to taki renesans starej konstrukcji, chyba nawet z membrana stratna. Audio note tez lubuja się w dużych wooferach. Ze znanych mi wooferow, które nadaja się do takiej koncepcji to Tonsilowy GDN 30 80 2 ale PJ do tego to niebardzo.

Skomentuj

wczoraj był podkład dziś przecierka . jutro pierwsze 4 warstwy lakieru
                    [IMG] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Skomentuj

bruuuu lakiernicy mi się pochorowali nie ma kto mnie poinstruować jak będę malował . jedyne co zrobiłem to rameczki na maskownice ... pójdzie na nie "ściera" w kolorze kobaltowym mam już trochę cewek i kondziów bedę próbował ciąć od 1800 w górę tak do 2400 będę jechał co 100 hz

Skomentuj

No i są w domu . Bardzo się bałem odsłuchu czy nie będzie kaszany na razie lecą na cienkich zwrotkach (buuuu elektrolity) z crosem na 3600 -12dB i się wygrzewają . Jestem zdziwiony bo koledzy forumowcy nakreślali mi tu problemy z oversize , chyba mam więcej szczęścia niż rozumu . Grają dość spójnie delikatna bardzo górka na średnicy bas przesunięty trochę za scenę ale dobrze spinający w całość i schodzący dość nisko , dużo selektywniej niż Icoon TS8KH + Westera WS-180-1378/8 chyba wszystko gra lepiej niż to :PPP . Ale będą pomiary na pewno ściągam powoli części na zwrotki z prawdziwego zdarzenia do tej konstrukcji (tralalala pomiary to będą moje pierwsze pomiary już widzę te męczarnie ale muszą być bo nie będzie mi to dawało spać ) . Nie miałem czasu na połysk więc poszła nawierzchnia matowa x2 .

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Jeśli nie będzie głębokiej dziury w środku pasma, to się będzie dało słuchać. Ale pomiary muszą być przy takich głośnikach.

Skomentuj

tylko będę musiał wreszcie zrobić to chłodzenie zasilacza od wzmaka na pasywkę bo troszkę przyszumia i będzie go widać na pomiarach napewno

Skomentuj

dziś zacząłem klecić pierwszą zwrotnicę (jeszcze czekam na kondzie 22uf) zaczynam dzielić od najniższego możliwego x1800 góra na 2rzędzie dół na 1rzędzie . wkładka mikrofonowa idzie rurka kabelek i jack juz jest a ja zaczynam wkuwać HOLM'a

Skomentuj

trzeba bylo zamowic worek elementow do zwrotnic a nie tylko jednego konda...

Skomentuj

troche tego mam mam ale brakowalo mi tych (duze , trudne do kupienia , jedne z drozszych pojemnosci ) plytki se powiercilem uniwersalnie wygladaja jak sito

Skomentuj

Obawiam się, ze będziesz miał ładną górkę na charce między 2 a 3 kHz jeśli nie będziesz wycinał rezonansu głośnika niskotonowego i puścisz go tylko przez cewkę.

Skomentuj

hmmm po wielu miesiącach magicznym cudem objawiła się zwrotka robiona pod identyczny zestaw i mierzona w Holoimpulse . Podrzucona przez uczynnego kolegę . Jeśli ktoś ze zwrotnico-mistrzów tego forum może ją przejrzeć i coś mi powiedzieć więcej ... W/g mnie wygląda sensownie

Skomentuj

W filtrze do głosnika niskotonowego masz równolegle do głośnika rezystor 2,2 Ohm? Jeśli faktycznie w zwrotce masz tam ten rezystor, to powoduje on bardzo duży spadek impedacji kolumny w zakresie basu co może spowodowac uszkodzenie wzmacniacza, jeśli to jakiś słabowity wzmak, a ponadto ten rezystor musiałby mieć sporą moc by się nie spalił, bo przy głośniejszym słuchaniu będzie na nim odkładała się duża moc.
                                        Mała wartość cewki w tym filtrze może sugerować słabe tłumienie filtra, ale może nie musi być większa, bo ten głośnik może słabo odtwarzać średnie tony (nie wiem jak ten głośnik gra).

Skomentuj

Czyli ilu watowy ma być proszę Kolegi Forumowicza 5W styknie ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X