Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FGX series by STX (białe membrany)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oczywiście, tak jak pisałem, na szybko bez dopasowania pod dostępne elementy. Trzeba będzie zamówić w Polinku bo nie mam nic na stanie i no i zmajstrować drugą skrzynkę.
    Dziękuję,

Jacek Zieliński

Skomentuj

Nie tam żebym się czepiał, ale te symulacje to dopiero początek, i tak trzeba słuchać. Bo delikatna zmiana wartości potrafi zmienić dużo w odsłuchu. Czasami symulacja jest idealna a w odsłuchu jest lipa. Elementy kupisz w ciemno i w sumie nie będziesz wiedział jak gra w innych konfiguracjach.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

i juz mi sie podoba :)

nie wiem jeszcze czy nie zajal bym sie ta gorka na wooferze przy 5kHz
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

tak, nad pułapką trzeba popracować bo pozostała nietknięta z poprzedniego wariantu. Czeka w kolejce. Na razie zmieniłem elementy na typowe i przy okazji poprawiłem reverse null na głębszy.
          Przygotowując to wszystko bazowałem na cennych informacjach z wątku "Faza w projektowaniu zwrotnic" a szczególnie na tym, co przedstawił Pogromca Mitów - pozdrawiam Łukaszu. Ta metoda sprawdziła się w 100% gdy kleciłem zwrotnicę do tej kopółki + 14SK. Gra pięknie jak na moje kulawe, amatorskie ucho a pomiary "uruchomionych" monitorków potwierdziły symulowaną charakterystykę. Tak więc myślę, że nie podejmuję dużego ryzyka zamawiając podzespoły w Polinku. Mimo wszystko zaczekam jednak aż Wy i STX pokażecie swoją wersję zwrotnicy i przekonam się jak to zrobią prawdziwi fachmani.
          Dziękuję za rady.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Druga symulacja wyglada juz bardzo przyzwoicie :) Teraz odsluch, tak jak radza koledzy.

Pozdrawiam! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              a co powiecie na takie cos?
              Jak zobaczyłem ten temat, to od razu pomyślałem o takim połączeniu. Z chęcią bym coś takiego postawił w u siebie, tylko zwrotki sam nie zrobię (nawet sprzętu pomiarowego nie mam), a nie wiem czy ktoś będzie się pchał w taki projekt.

Skomentuj

jedna sztuke moge zrobic. jak czas pozwoli oczywiscie

Skomentuj

a co powiecie na takie cos?
                  Namieszałeś mi teraz w głowie...

Skomentuj

tylko ze to bedziw 4r!

Skomentuj

Może zrobić dwie komory dla woferków i zestaw 2.5 drogi .

Skomentuj

Dziś składam skrzynki. Będzie także konfiguracja TMM. Pomiary w weekend majowy.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

tylko ze to bedziw 4r!
                          Też prawda :/ nie każdy wzmacniacz POPRAWNIE pracuje z 4r...
                          Ale ja i tak chętnie bym takie kolumny popełnił... Pierw miało byś TM teraz MTM...

Skomentuj

Jutro będę frezował fronty pod wersję z dwoma midwooferami.
                            MTM czy TMM?

Skomentuj

wydaje mi sie ze MTM bardziej popularny
                              a ja nie mam nawet gdzie plyt polozyc, bo transport jeszcze da sie zalatwic :/

Skomentuj

W układzie MTM wysokotonówka jest na wysokości ok 70-75cm. To jest nisko. Za TMM przemawia także to, że można łatwo rozbudować TM do TMM, wystarczy wyciągnąć jedną przegrodę i wyfrezować otwór. Być może uda mi się także tak zrobić zwrotnicę, że wystarczy dołożyć parę elementów i będzie OK.

Skomentuj

Witam,

skrzynki zrobione z tego co było pod ręką w garażu. Polink wczoraj przysłał elementy do ostatecznej wersji zwrotnic made by Jacek . Jutro chwila prawdy, symulacja vs rzeczywistość. Jeśli czegoś jednak się tu nauczyłem to w poniedziałek trzeba będzie podjechać do stolarni i kupić formatki na docelowe skrzynki.

Pozdrawiam,
                                  Jacek Zieliński
                                  Załączone pliki

Skomentuj

A w końcu jaką zwrotnice będziesz projektował, bo już się pogubiłem. 2way czy 2.5 way ? Mam na myśli oczywiście układ trójgłośnikowy.

Co do układu, to chyba też jestem za TMM.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                      A w końcu jaką zwrotnice będziesz projektował, bo już się pogubiłem. 2way czy 2.5 way ? Mam na myśli oczywiście układ trójgłośnikowy.
                                      Raczej 2,5 drogi.

Skomentuj

Może głupie pytanie ale... do 13m2 TM czy MTM...? Ach i czy na tych nowych stx da się w pełni słuchać utworów z perkusją ? Czy nie będzie brzmiało płytko...(niestety tak mam teraz) No i prośba do tych którzy będą już je odsłuchiwać... Może tak odsłuch System Of A Down - Toxicity + opis doznań dźwiękowych ? ;> byłbym wdzięczny...

Skomentuj

No to chyba tym bardziej nie ma przeciwwskazań żeby robić TWW. A będziesz się bawić w inne strojenie każdego z glośników ? Tonsil siesta chyba tak działał, z tym że tam była 2way zwrotnica, mam rację ? Chyba coś wspominałeś, że masz zamiar się pobawić w takie kombinacje, prawda ?

Pozdrawiam i zycze owocnej pracy, już sie nie moge doczekać efektu końcowego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X