Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG2 - Miniamp (odnowiony Sansui 217 MK2)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
    Co do końcowych można jeszcze zastosować 2sta2120/2stc5948 -200W lub 2sta2121/2stc5949 - 220W, dostępne np w tme.
    Po co wsadzać takie kobyły przy takim zasilaniu :???:
    Lepiej dać mniejsze a szybsze, bardziej liniowe.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Zerknij jeszcze jak mozesz czy wsio jest ok, dzieki.
    2sa1360 raczej za lichę (za mały Ic max ) np 2sd669 2sb649 to dobre i dostępne trany sterujące.
    Dał bym mniejszy R15 - jakieś 68om.
    Warto by było dołożyć antyparazyty (rezystory w bazach) na bazy sterujących i mocy (10om i 2.2 np)

W originale były jeszcze kondy z wyjścia stopnia napięciowego do zasilania na pewno nie bez przyczyny chociaż dałeś, 100p głównej kompensacji może starczy.

. Schemat z symulatora mial kondek miedzy driwerami (nie wiem czy jest tutaj potrzebny).
    Na R15 by się przydał . Ale trzeba dobrać.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Po co wsadzać takie kobyły przy takim zasilaniu :???:
      Lepiej dać mniejsze a szybsze, bardziej liniowe.

2sa1360 raczej za lichę (za mały Ic max ) np 2sd669 2sb649 to dobre i dostępne trany sterujące.
      Dał bym mniejszy R15 - jakieś 68om.
      Warto by było dołożyć antyparazyty (rezystory w bazach) na bazy sterujących i mocy (10om i 2.2 np)

W originale były jeszcze kondy z wyjścia stopnia napięciowego do zasilania na pewno nie bez przyczyny chociaż dałeś, 100p głównej kompensacji może starczy.

Na R15 by się przydał . Ale trzeba dobrać.
      2SA1306 wiem ze nie za duzy Ic ale do 20mA wzmocnienie maja dosc liniowe, przy rezystorach R9 i R10 o wartosci 47R bez radiatora (sa dosc cieple) maja bias okolo 10mA , przy wartosci 82R beda mialy okolo 5mA bez radiatora (z radiatorem troszke mniej). Faktycznie te 2sd669 sa bardzo fajne, KSA1142 tez sa latwo dostepne.
      Jezeli chodzi o R15 - tak mozna dac nawet kolo 47R, ja mam takie doswiadczenie z driverami od toshiby takie ze nie trzeba ich gleboko biasowac, bardzo ladnie chodza juz z malutkim biasikiem. Ten kondensatorek na R15 domyslam sie ze ma za zadanie poprawiec dzielenie sie pradem miedzy driverami - czy moglbys mi to jakos fachowo wytlumaczyc? Dzieki
      Jak juz jestesmy przy R15 (ja go zawsze tak dawalem i jest naprawde OK). W oryginale jednak R15 byl rozlozony na polowe, jest jakas korzysc takiego rozwiazania ?

Tranzystory na 200W bedzie mozna pewnie jakies wrzucic ale pasowaly by kilka rezystorkow pozmieniac.

PS
      Rezystory 2.2R w razie potrzeby bedzie mozna wlutowac zamiast 2 zworek na ta sama plytke, nic nie bedzie trzeba zmieniac.
      Załączone pliki
      Last edited by borys; 28.07.2013, 11:53.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ic ale do 20mA
        Tranzystory sterujące muszą mieć spore hfe na prądach rzędu setek mA .

Zakładając optymistycznie, że tranzystory wyjściowe będą mieć przy 5A np hfe 50 to już będą ciągnąc 100mA ze sterujących.

czy moglbys mi to jakos fachowo wytlumaczyc? Dzieki
        W bazie tranzystorów gromadzony jest ładunek.
        Ten ładunek najpierw trzeba odprowadzić zanim tranzystor się wyłączy.
        To zajmuje czas. Im dłużej to zajmie tym większe będą zniekształcenia bo tranzystor będzie przewodził chociaż już nie powinien.
        Żeby zrobić to szybko trzeba przepompować duży prąd.
        Bez kondensatora jest on ograniczony rezystancją R15.
        Kondensator zwiera ten rezystor przez co prąd może być być duży.

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 12:55 ----------

W oryginale jednak R15 byl rozlozony na polowe, jest jakas korzysc takiego rozwiazania ?
        Nie. Lepszy jest układ z jednym rezystorem. wtedy tranzystory sterujące się nie zatykają (cały czas pracują w klasie A )

Skomentuj

raven
          "" Zamieszczone przez borys
          Ic ale do 20mA
          Tranzystory sterujące muszą mieć spore hfe na prądach rzędu setek mA .

Zakładając optymistycznie, że tranzystory wyjściowe będą mieć przy 5A np hfe 50 to już będą ciągnąc 100mA ze sterujących.""

No tak tylko ze 2SA1360 nie jest driverem tylko jest w stopniu napieciowym gdzie bedzie potrzebny prad okolo 15mA max razem z biasem.

Moim zdaniem ''kaskada'' -------2SA1360------2SC4793--------2sc5200 wyglada jak najbardziej ok.
          Ic max -------------------------- 50mA---------1A------------15A
          Gdzie na bazy potrzebujemy -----200uA--------2mA---------100mA

Moim zdaniem jest OK

R15
          Czyli bez rozdzielania na 2 rezystory driver plywa sobie ladnie gora dol niezaleznie.

Skomentuj

2SC4793
            No tak. Warto jednak staranniej nanosić oznaczenia na schemat bo człowiek szybko spojrzy i łatwo poprzekręcać.
            Nieaktualne co pisałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              No tak. Warto jednak staranniej nanosić oznaczenia na schemat bo człowiek szybko spojrzy i łatwo poprzekręcać.
              Nieaktualne co pisałem :)
              Ściągnąłem paczkę z prasowanką i tam są wpisane inne tranzystory. Które w takim razie będą najlepiej spisywać się w tym układzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
                Ściągnąłem paczkę z prasowanką i tam są wpisane inne tranzystory. Które w takim razie będą najlepiej spisywać się w tym układzie?
                Tranzystory moga byc jak na schemacie albo takie jak z opisu BOM. Zaraz zamieszcze paczuszke v2 z latwo dostepnymi tranzystorami - 15min.

Niestety nie wiem jak zmienic lokalizacje opisu w eaglu - wiem ze to tak troche dziwnie wyglada

Paczuszka v2 powinna byc bardziej przejrzysta.
                Załączone pliki
                Last edited by borys; 28.07.2013, 17:15.

Skomentuj

Niestety nie wiem jak zmienic lokalizacje opisu w eaglu
                  Jeśli dobrze Cie zrozumiałem, to chodzi Ci o polecenie smash. Miedzy ''name'' a ''split'' . Klikasz na element, którego nazwę byś chciał przesunąć, i przy opisie pojawia sie krzyżyk, przy nazwie. Później movo i ciągniesz gdzie chcesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                    Jeśli dobrze Cie zrozumiałem, to chodzi Ci o polecenie smash. Miedzy ''name'' a ''split'' . Klikasz na element, którego nazwę byś chciał przesunąć, i przy opisie pojawia sie krzyżyk, przy nazwie. Później movo i ciągniesz gdzie chcesz.
                    Nawet nie wiesz jak mi zycie ulatwiles tym smashem.

Skomentuj

Chyba w Ep było kilka artykułów o Eagle, co prawda i tak więcej sie dowiesz w trakcie używania albo z http://mikrokontrolery.blogspot.com/...w-i-pytek.html

Skomentuj

Na szybkiego obmierzylem wersje v2 (w sumie to tam sie prawie nic nie zmienilo). Ponizej pomiary.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Jak rozumiem, ten wzmacniacz jak i fet-hex to same gołe wzmacniacze bez zabezpieczeń i zasilacza ?

Poleci ktoś jakiś sprawdzony zasilacz (i ewentualnie układ zabezpieczeń) diy do nich ? Chętnie bym sobie polutował i to i inne by sprawdzić czy słychać różnicę między nimi a uniampem,

Skomentuj

Bede moze robil zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem. Dla DIY'owca ktory caly czas cos robi takie rozwiazanie jest najlepsze, dlatego wszystkie moje wzmacniacze na jedna pare maja plytke nie szersza niz 60mm (na boczny montaz).
                            Jak bedziesz mial zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem to wystarczy tylko kabelki poprzelanczac. Idac dalej na jednym radiatorze mozna zamontowac np 2 lub 3 wzmacniacze i w razie potrzeby przepiac sobie kabelki w 2 minutki i po sprawie.

Miniamp ma dosc ostrawa gore, takze nie kazdemu bedzie sie podobal, to jest mega prosty wzmacniacz dla kazdego kto lubi sobie pogrzebac.

Jak by ktos wkleil fajny schemat zabezpieczen (taki do okolo 50V) to nie musial bym duzo szukac.
                            Dzieki

Skomentuj

Bede moze robil zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem. Dla DIY'owca ktory caly czas cos robi takie rozwiazanie jest najlepsze, dlatego wszystkie moje wzmacniacze na jedna pare maja plytke nie szersza niz 60mm (na boczny montaz).
                              Jak bedziesz mial zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem to wystarczy tylko kabelki poprzelanczac. Idac dalej na jednym radiatorze mozna zamontowac np 2 lub 3 wzmacniacze i w razie potrzeby przepiac sobie kabelki w 2 minutki i po sprawie.
                              O i to by było rzeczywiście idealne rozwiązanie i uzupełnienie twoich wzmacniaczy.

Z góry dzięki :-)

Skomentuj

Jak by ktos wkleil fajny schemat zabezpieczen (taki do okolo 50V) to nie musial bym duzo szukac.
                                Ja uzywam taki na 12V, ale od biedy mozna dac stabilizator by zbic zasilanie , bo zabezpiecznie jednego kanału nie zjada więcej niż 20mA, więc straty mocy nie bylyby duze. Tylko, ze popularne lm7812/lm7815 (zabezpiecznie przy 15V tez dziala bez problemu) moga miec max napiecie wejsciowe 33V. Zamiast BUZ21 spokojnie mozna dac IRF540.

Uklad chroni glosniki przed pradem stalym (od +0,6VDC i -0,6VDC) oraz realizuje funkcje opoznionego wlaczenia, szybkiego odlaczenia glosnikow. A ochrona wzmacniacza? No coż, trzeba liczyć na bezpieczniki...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                  Ja uzywam taki na 12V, ale od biedy mozna dac stabilizator by zbic zasilanie , bo zabezpiecznie jednego kanału nie zjada więcej niż 20mA, więc straty mocy nie bylyby duze. Tylko, ze popularne lm7812/lm7815 (zabezpiecznie przy 15V tez dziala bez problemu) moga miec max napiecie wejsciowe 33V. Zamiast BUZ21 spokojnie mozna dac IRF540.

Uklad chroni glosniki przed pradem stalym (od +0,6VDC i -0,6VDC) oraz realizuje funkcje opoznionego wlaczenia, szybkiego odlaczenia glosnikow. A ochrona wzmacniacza? No coż, trzeba liczyć na bezpieczniki...
                                  Fajnie, bedzie czas to skrobne plytke.

Ps
                                  Jak ktos szuka wzmacniacza grajacego bardzo neutralnie z lagodna precyzyjna gora to lepiej zrobic fef-hexa albo bg1.

Skomentuj

"Miniamp ma dosc ostrawa gore, takze nie kazdemu bedzie sie podobal"...
                                    A jakiś czas temu napisałeś że "Wzmacniacz gra tak dobrze ze jak sie komus nie spodoba to oddam mu zainwestowane pieniadze!"
                                    Tzn, że jednak nie gra tak wciągająco? troszkę mnie tym zasmuciłeś bo spodziewałem się raczej łagodnego brzmienia, no ale do głośników należy ostatnie słowo.

Czekam jeszcze na schemat fajnego zasilacza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
                                      "Miniamp ma dosc ostrawa gore, takze nie kazdemu bedzie sie podobal"...
                                      Jak ktos zrobi ten wzmacniacz i bedzie niezadowoloy to zjem swoja stacje lutownicza.
                                      No to masz szczęście że nie robię bo byś musiał ją szamać

Skomentuj

Fajnie, bedzie czas to skrobne plytke.
                                        Nie znam się aż tak, ale wydaje mi sie, ze bez problemu mozna by ten uklad przystosowac do zasilania bezposrednio z zasilaczak. Przykladowo przekazniki relpol z serii RM85 z nominalnym napieciem cewki 36VDC pracuja w zakresie 25-91V. Nie wiem tylko czy nie trzeba by zmienic wartosci rezystora R1?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X