Na zamowienie kolegi powstaje kolejna wersja, wieczorkiem moze cos wiecej skrobne (jak dozyje:P). Kilka nieopisanych slajdow ponizej (mam narazie maly balagan z masa na stole wiec widac jakies smieci po lewej stronie).
Plytka bedzie montowana tym razem na plasko razem z radiatorem (lampka w poziomie bedzie sie pokazywac przez okienko w frontowym panelu). Nie mam narazie odpowiedniego kondensatorka do zamontowania w NFB, narazie jest tam jakies chinskie 100uF.
THD jest na bardzo niskim poziomie (nie wiem na ile sie je da zmierzyc poprawnie moja karta), slew rate okolo 50V/us, produktow IMD praktycznie brak. Narazie musze sobie posluchac.
Odnośnie umieszczenia lamp na widoku. Ja wymyśliłem cóś takiego. Przewód jednożyłowy 1 mm2 w izolacji (taki podtynkowy). Długość dobrana tak, żeby podstawki od lamp wystawały poza najwyższy element, ale musi to być skorelowane z wysokością obudowy. W obudowie od góry wywierci się otwory i ładnie będzie wioskowo żarzyć na zewnątrz. Wczoraj to ustrojstwo odpaliłem. Kabuum nie było, choć omc bym trafo ugotował. Dziś może uda mi się sygnał z DACA wyprowadzić i przesłuchać.
Lutujesz się w miarę długimi kablami do podstawka/PCB. Zakładasz obudowę (górną część), do ręki bierzesz pensete , chwytasz podstawkę, ustawiasz tak, żeby można było przykręcić, przykręcasz no i... jest?
Plytka do zamontowania w pionie na radiatorze wyglada tak:
Dolozony zostal tylko wtornik emiterowy za stopniem napieciowym, rezystory bramkowe zostaly tak dobrane zeby stale RC byly takie same dla kanalu N i kanalu P czyli jest to odpowiednio 470R i 330R.
Reszta praktycznie bez zmian, chetnie dolozylbym DC servo ale nie chce za bardzo komplikowac konstrukcji.
W planach jest wersja na troche wyzsze napiecie zasilania i dwie parki tr koncowych. Z wiekszym napieciem zasilania znacznie latwiej bedzie dobrac odpowiedni punkt pracy triody.
Pozniej jeszcze cos skrobne.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Może czas na zmianę nazwy na sha? Następna powinna się już chyba nazywać ha. A tak na poważnie. Ci co jeszcze nie zaczęli składać swoich vsha (w tym ja) też mają uwzględniać dobrane rezystory bramkowe? Czy jeszcze jakieś zmiany bez przeróbek pcb w wersji którą wykonał gavron zastosować? Ja swoje płytki odpalę pewnie zaraz po nowym orku, choć wszystkie elementy oprócz lamp i podstawek leżą w szufladzie.
Tak mozna zastosowac ''nowe'' wartosci rezystorow bramkowych, przy wysokich czestotliwosciach uklad bedzie bardziej ''zbalansowany''.
470R do mosfeta typu N
330R do mosfeta typu P
Wzmacniacz jest nadal bardzo prosta konstrukcja, jedyna sprawa ktora zamierzam jeszcze sprawdzic jest wersja bez kondensatora w NFB, ktore bedzie podparte bezposrednio o mase, bedzie dolozony potek do regulacji offsetu (ale to tylko tak do celow dydaktycznych).
Generalnie nic nie trzeba zmieniac, mozna powiedziec ze to jest kosmetyka, teraz dopiero zacznyna sie faza nr 2 ktora pewnie troche potrwa, czyli mozolne testy odsluchowe, miernik idzie na bok (tak samo robilem z BG9).
Jak juz podlaczysz i poskladasz to wazniejsze jest sprawdzenie czy wszystko jest ok, np. napiecie na katodach , bias w stopniu napieciowym, czy zobelek jest zimny itp.
Napisz lepiej czy juz podlaczyles swoje plytki do zasilania :P
PS zasilacz dobrze jest sprawdzic zanim sie go podlaczy do wzmaka, to znaczy podlaczyc trafo itp. a nastepnie wziac kawalek czegos metalowego i zewrzec na ulamek sekundy ktores z raili zasilania z zlaczem AMP_L lub AMP_R i zobaczyc czy przekaznik momentalnie sie rozlaczy.
Ta wersja ktora teraz gra u mnie na stole to jest v7 na zamowienie, dla mnie bedzie taka sama tylko ze na wyzsze napiecie zasilania i dwie parki. W sumie to mozna by nawet dorobic wersje na BJT i IRFP (takie uni_VSHA) na jednej plytce ale juz troche mi sie nie chce.
PSU odpala za 1 razem jeśli wszystko dobrze polutujemy :) Zabezpieczenie przed DC i opóźnienie również działa. Jedynie z borysem mieliśmy mały problem. Gdyby komuś po wł zasilania od razu załączał się przekaźnik, a na zwarcie + lub - z AMP L lub AMP R gasła tylko dioda a nie rozłączał się przekaźnik to do wymiany BS170 :) Opóźnienie zał przekaźnika przy oryg C13 wynosi 3-4s, po zwarciu również w tych okolicach. Zwiększyć zwłokę można zwiększając wartość tego kondensatora (napięcie bez zmian, na 50V).
Ja u siebie dałem C13 jako 47uF i jest 7-9s opóźnienia.
Hybryde jutro od rana odpalam, dzisiaj oczy nie wytrzymują.
Opoznione jest zalanczanie, odlanczanie glosnikow jest szybkie w momencie wylaczenia transformatora. Fajnie ze wszystko dziala. Daj znac wieczorkiem co i jak. Dzieki
Jedynie na początku był mały problem z jednym kanałem, bo nie zawsze grał, albo grał parę sekund, dłuższa przerwa i znowu gra. Wina lampy?
No i niestety brumi w głośnikach :(
Coś jest nie tak z tamtym kanałem, słucham, po chwili słychać jak dźwięk jest coraz cichszy + trzeszczenia aż w końcu w ogóle nic z tego kanału nie słychać.
Skomentuj