Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Realizacja 1 projektu dla DiyAudio

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Realizacja 1 projektu dla DiyAudio

Witam
    Projekt jest w trakcie realizacji niedługo konkrety ...
    Układ 2,5 drożny w ułożeniu TMW konstrukcja wentylowana - więcej szczegółów niedługo ...
    Głośniki:

Jedwabna kopułka z komora rezonansową
    Scan Speak Discovery D2608-913000 - http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2608-913000.pdf

Celulozowe stożki wzbogacane włóknami kewlarowymi i szklanymi z ceramicznym korektorem Fazy
    Dayton Audio RS150P-8 6' http://www.daytonaudio.com/index.php...fer-8-ohm.html

Zdjęcie głośników

Pomiary wstępne.
    Kopułka w warunkach umownie zwanych chronionymi (wolne od czynników dyfrakcji itp.

FR niebramkowane , niewygładzane

FR pary kopułek w celu sprawdzenia powtarzalności bramka 0-12ms niewygładzane

HD dla 2-czerwień 3-róż 4-zieleń 5-błękit Harmonicznej wygładzanie 1/96okt

TES

CSD wygładzanie 1/24okt

ETC dla 800,1600,3200,6400,12800Hz

IR

I na koniec MI i podstawowe TS obydwu głośników. Głośniki niewygrzane prosto z pudełek

3 kolejne etapy z prac będą przedstawione w niniejszym poście. Po zakończeniu będzie można kopiować i budować.
    Projekt powstaje specjalnie dla DiyAudio, Firma ZapAudio bierze na siebie koszty jego powstania. Jak projekt się przyjmie będzie kolejny.

...
    Adam Zapotoczny
    Last edited by Zap Projekt; 17.01.2015, 21:24.

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
    ale nazwe firmy jednak ukryjemy
    z zalozenia nie mialo byc tutaj nigdy reklamy itp itd

Skomentuj

Nie na temat...
      absolutnie się zgadzam - pozwalam edytować i zmieniać post

Skomentuj

stolarka wlasna? czy zlecasz komus?
        jakis wstepny szkic juz masz?
        czy dopiero testujesz glosniki?

Skomentuj

Część Pawle
          w tym przypadku stolarka jest robiona samodzielnie. już są obudowy surowe :) trwa 1 etap projektu. To co widać powyżej to taki wstęp ( etap 0 ) relacje będą pokazywane z opóźnieniem względem prac i raczej w telegraficznym skrócie. Jak zrobię fotki obudów to pokaże ...

ogólnie jest tanio , prosto , ale nie do końca standardowo. Na pewno nie wszystkim się spodoba :)

Skomentuj

A jeszcze fajnie jakbys napisal jakie sa zalozenia projektu, jakie sa priorytety. Dlaczego akurat takie glosniki, dlaczego 2x150mm glosniki. Dlaczego 2,5 drogi, a nie od razu 3 drozny projekt. Jakie zalety, wady ma miec konstrukacja. Fajnie jak bys opisal w kilku slowach, te podstawy bo kazdy kto planuje zrobic nowy projekt najpierw zastanawia sie co chce osiagnac.
            Popieram przedsiewziecie, bo napewno wniesie cos nowego, a projekty opisywane krok po kroku sa wartosciowe jesli podejscie jest profesjonalne.
            Last edited by jamess8; 18.01.2015, 09:42.

Skomentuj

a gdzie pomiary wooferow?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                zalozenia projektu
                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                pomiary wooferow
                Wszystko będzie po kolei.
                Etap 0 jw. to tylko taki wstęp sprawdzający.
                Na etapie 1 i 2 i 3 będą ponowne pomiary wszystkich głośników już w docelowych warunkach.
                Pomiary HDS-a powyżej są pomiarami porównawczymi (tylko do oglądnięcia i wysnucia 1 wniosków ) nie będą w żadnym stopniu wykorzystywane na etapie projektowania

a nie od razu 3 drozny projekt
                - pisałem już ze 3 drogi były by za drogie. Na początek robię coś taniego aby nie zrazić wszystkich :)
                Ten projekt powinien się zamknąć w 2000zł
                Last edited by Zap Projekt; 18.01.2015, 11:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  Pomiary HDS-a powyżej są pomiarami porównawczymi
                  ale tam pokazales tylko pomiar impedancji...
                  trzeba bylo przynajmniej pomiar w odgrodzie pokazac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    ale tam pokazales tylko pomiar impedancji...
                    trzeba było przynajmniej pomiar w odgrodzie pokazać
                    - Mówimy o RS i tak wszystko się zgadza ... to co chciałem sprawdzić na tym, etapie sprawdziłem.
                    Nie wykonuje żadnych pomiarów w odgrodzie są mi one do niczego nie potrzebne

Co zasługuje na uwagę to powtarzalność hdsów - 2 pierwsze z brzegu sztuki ( nieparowane ) rys.2
                    Na rys.1 macie pomiar niebramkowany a na rys.2 bramkowane 0-12ms tez można sobie porównać.

I co ciekawe w pomiarach porównawczych w identycznych pod każdym względem warunkach HDS wypadł lepiej od ET338 - http://zap-acoustics.pl/pomiary-morel-et338/. Brzmieniowo jednak moim skromnym zdaniem Morel jest nieco przyjemniejszy. Pomijając HD doskonale wygląda charakterystyka wodospadowa jak na tak "dużą" kopułkę
                    Last edited by Zap Projekt; 18.01.2015, 11:45.

Skomentuj

Ciekaw jestem jak w tej konfiguracji wypadną nowe Daytony z kewlarowymi membranami, to pierwsza taka konstrukcja na forum z tymi głośnikami. Sam jest zainteresowany ich trójdrożną wersją z RS225P więc będę pilnie śledził ten projekt, powodzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Slawo Zobacz posta
                        Daytony z kewlarowymi membranami
                        - membrany nie są klewlarowe tylko celulozowe - włókna kewlaru to tylko niewielki dodatek. membrany są bardzo podobne do tych stosowanych w szerokopasmówkach PS180 i PS220 a to wróży dobre brzmienie. Zobaczymy sam jeszcze nie słuchałem ich filtrowanych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jeszcze fajnie jakbys napisal jakie sa zalozenia projektu, jakie sa priorytety. Dlaczego akurat takie glosniki, dlaczego 2x150mm glosniki. Dlaczego 2,5 drogi, a nie od razu 3 drozny projekt
                        założenia w wielkim skrócie:
                        - Miało być na Waszą prośbę rozsądnie cenowo i jest
                        - Miało być na głośnikach których nie znacie i jest
                        - Z założenia miały być to kolumny małe dla osób z małą ilością miejsca w mieszkaniach
                        - małe i zgrabne także ze względu na Wasze małżonki
                        - Wysokie tony miały być bez kompromisów w tym budżecie ( nie są najtańsze za cenę sztuki można kupić Parę seasów prestige ).

- dlaczego 2,5 drożna ?? z dwóch powodów:
                        1. osobiście uważam że średnie tony swobodniej brzmią kiedy nie trzeba gnębić woofera spora kompensacją i kiedy przetwarza je jeden głośnik a nie dwa. Bardzo duże kolumny kilku drożne to już zupełnie inna Para kaloszy.
                        2. drugi powód to Bas nie koniecznie będzie go więcej niż w kontrukcji MTM z kompensacją ale w moim odczuciu bedzie klarowniejszy w najniższych zakresach

- dlaczego 150mm a nie 180 ponownie z dwóch powodów:
                        1. środek pasma w skrócie: lepszy
                        2. kolumna w skrócie: mniejsza

I na koniec refleksja. w projekcie nie będę starał się wycisnąć na silę jak najniższego zejścia i najwyższej efektywności. Głównym priorytetem w brzmieniu będzie swoboda i naturalność.
                        Last edited by Zap Projekt; 18.01.2015, 16:21.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez ir0nhide
                          z czystej ciekawości chciał bym ich policzyć
                          - nie policzysz ich bo musieliby być teraz wszyscy zainteresowani aktywni a nie są. Jeśli będą i Jak będą to będą też tacy co skopiuje i nawet nikt się o tym nie dowie. Widzę to po konstrukcjach prywatnych które ja robię może 5-10% osób gdzieś się nimi chwali na forach o reszcie wie tylko moja skrzynka emailowa i katalog na dysku twardym :).

A tak na poważnie - nie przypuszczałbym że Ty skopiujesz bo znam już trochę twoje upodobania i ta konstrukcja się z nimi mija. Można powiedzieć też ze wyrosłem już trochę z konstrukcji budżetowych i robię je tylko wtedy kiedy muszę ( bo ktoś płaci ). Z chęcią na miejscu tej konstrukcji zrobiłbym coś 4 razy droższego i 3 drożnego ale obiecałem że będzie tanio i prosto do skopiowania. A żeby dobrze grało to niestety musi tez troszkę kosztować

Nie na temat...
                          Gdyby to była autorska konstrukcj
                          - następną autorką konstrukcje jaką Mam w planach jeśli nic się nie zmieni to coś na wzór triangle magellan proporcjami z użyciem czterech - 8-10 calowych wooferów, dwóch kopułek średniotonowych ( najprawdopodobnie morele ) i duża wstęga wszystko symetrycznie w układzie 3 drożnym lub 3,5 droznym
                          Last edited by Zap Projekt; 18.01.2015, 20:44.

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem projekt jest dobry, a to dlatego że nie ma takich na forum. dwie trzy dragi są, ale 2,5 nie i będzie w czym wybierać. do tego w wąskim froncie co dla wielu też jest ważne.
                            Dzięki mam nadzieje że będzie fajny projekt.

Skomentuj

Również będę śledzić projekt, sam mam trudne pomieszczenie i ograniczone miejsce, może ten się jakoś wpasuje, ale jeśli już tp spokojnie za rok jak nie dalej, teraz mam 2 projekty do złożenia, głośniki są tylko jak zwykle czasu a do tego momentu już ktoś coś może o nim napisze

Skomentuj

Na forum jest w pierony budżetowych konstrukcji bo wiem że jest dużo ludzi którzy chcą mieć za "nie dużą" gotówkę dobre granie, a druga strona medalu jest taka że z tego co widzę jest dużo osób co pyta (min ja :) ) już o scany etc. ogólnie o głośniki z wyższej półki, których praktycznie nie ma. Tutaj kolega jak i nasi forumowi konstruktorzy z własnej woli odwalają kawał dobrej roboty i jeszcze się narzeka że coś nie tak... nie rozumiem tego.
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

tylko do sensowności istnienia owego projektu
                                  To, że projekt nie jest sensowny dla Ciebie nie oznacza, że dla innych też taki będzie. Ja uważam, że przyda się odmiana na forum, bo tu głównie konstrukcje 2W na jednym wooferze 7' albo 6' albo 3W na 8' i piętnastce na średnich. Ta propozycja jest dobra bo jest inna od wszystkiego co tu mamy, na pewno znajdzie się chętny na nią, ale nie koniecznie przedstawi konstrukcję na forum :)

Skomentuj

Zawsze się znajdzie ktoś kto musi marudzić. Typowo polskie podejście. Odechciewa się czegokolwiek.

Skomentuj

Mnie się bardzo podoba projekt i głośniki. Dzięki za odpowiedź na moje pytania. Sam dla siebie zrobiłem testowo 3 drogi: wysokotonowy XT25TG +2x10cm+ 16cm bas (typowo basowe głośniki) Dlaczego? bo głośniki miałem za darmo, dźwięk dużo lepszy niż się spodziewałem, jest na naprawdę wysokim poziomie. szerokość kolumn 12cm wysokość 100cm, a wyglądają przepięknie. Małe jest piękne i pięknie brzmi.
                                      Last edited by jamess8; 18.01.2015, 20:40.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Sam dla siebie zrobiłem testowo 3 drogi: wysokotonowy XT25TG +2x10cm+ 16cm bas Dlaczego? bo głośniki miałem za darmo, dźwięk dużo lepszy niż się spodziewałem, jest na naprawdę wysokim poziomie. szerokość kolumn 12cm wysokość 100cm, a wyglądają przepięknie. Małe jest piękne i pięknie brzmi.
                                        Czemu się w takim razie tym nie pochwalisz?:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X