Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Realizacja 1 projektu dla DiyAudio

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    pochwale jak wykończę je fornirem, jest to naprawdę nietypowa konstrukcja, po pierwsze - głośniki , po 2 osobne obudowy na subwoofery ale to już w innym wątku żeby nie zaśmiecać
    Last edited by jamess8; 18.01.2015, 20:43.

Skomentuj

Maruderom podziekujemy, z niecierpliwoscia czekam na projekt:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Nie na temat...
        - następną autorką konstrukcje jaką Mam w planach jeśli nic się nie zmieni to coś na wzór triangle magellan proporcjami z użyciem czterech - 8-10 calowych wooferów, dwóch kopułek średniotonowych ( najprawdopodobnie morele ) i duża wstęga wszystko symetrycznie w układzie 3 drożnym lub 3,5 droznym
        Nie na temat...
        Jak mogę coś zasugerować to aby doczekać się kopii to widział bym dwie osiemnastki plus 12-15 na średnich, to pozwoliło by zastąpić klasyczne 3-way i nie miało by zaporowej ceny.
        Niestety realia jakie są każdy widzi i przy takiej baterii głośników jak powyżej to myślę 98% ludzi skroi zwrotkę na miarę a nie będzie szukało gotowca, ale mogę się mylić

Skomentuj

Ale się spięliście :)
          Wciąż nie rozumiem gdzie jest błąd w moim pytaniu (nie było mnie kilka dni na forum, może się za bardzo zresetowałem czy co ... )
          1. Przecież ja wam nie zabieram tego projektu !
          2. Przecież ja nie pisze! Adam nie rób tego bo to nie ma sensu
          3. Przecież ja tylko spytałem ile! jest/będzie osób na forum które czekają na ten projekt BO CHCĄ GO WYKONAĆ?
          itd..
          Teraz nie wiem czy wy nie czytacie ze zrozumieniem, czy może jak jednak coś źle napisałem ?

Mi wystarczyło by tylko jak bym doczytał się 3-5 osób deklarujących zrobienie tego projektu, o to ogólnie mi chodzi. Nie jest bez sensu tyle sam projekt co jego realizacja jeśli nie ma swoich "odbiorców". cytuję:
          Jak projekt się przyjmie będzie kolejny.
          Przyjmie się wtedy jeśli rozumiem kilka osób go wykona...

- Miało być na Waszą prośbę rozsądnie cenowo
          Dlatego ciekawość mnie zżera ile osób mając HDS'a i ~450zł na coś do niego, kupi DWA wooferki (sd- 5" = brak basu) do niego (i jeszcze trochę wyda, na takie a nie inne elementy zwrotnicy.)
          Czy już nie mogę o to spytać? :???:
          Jeśli faktycznie będzie kilka takich osób to zadam wtedy jeszcze tylko jedno pytanie: dlaczego ? ( bo chciał bym wiedzieć dlaczego - czy nie mogę wiedzieć ? :???: )

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          Maruderom podziekujemy, z niecierpliwoscia czekam na projekt:-)
          domyślam się ze chodzi o mnie, dziękując mi wypraszasz mnie z dyskusji więc uświadamiam Ci, że nie możesz
          i ja czekam na ten projekt, ale nie po to by go zrobić. Z góry więc jestem szczery z Adamem.
          Ja go po prostu nie rozumiem, zakładam że czegoś wiec nie wie wiem, miło by było gdyby mnie ktoś oświecił co ten projekt sobą takiego reprezentuje że znaczna ilość zaawansowanych użytkowników postanowi przywołać go do życia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża
            Nie na temat...
            sylvek ( nie wiem jak masz na imię ) konstrukcja autorska z reguły nie jest do kopiowania tylko słuchania :). Nie wiem czy dobrze odczytałem twoją myśl ...
            Nie na temat...
            Po prostu Sylwek (Sylwester).
            Miałem na myśli to, że tak złożona konstrukcja zachęca do tego aby udać się do np. ciebie lub innego twórcy i dopracować zwrotnicę pod ostatecznego odbiorcę a nie korzystać z gotowca. Ale jak pisałem mogę się mylić.
            A taka na dwóch przyzwoitych 18 plus średniak i tweeter może być ciekawą propozycją. nie ma takich na forum a i forumowi wyjadacze się ich boją?

Skomentuj

Ja uwazam pomysł konstrukcji za bardzo udany
              Czy zawsze musza to byc oklepane konstrukcje

Czy zawsze jak sie pojawia nowy pomysł to musicie szukać w nim drugiego dna
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bo to takie nasze ja. Zawsze znajdzie się powód do narzekania.
                Bo najlepiej było by jak autor projektu jeszcze zapłacił by chętnemu do kopiowania za głośniki to byłoby ok.

Skomentuj

To nie ja pytałem jakiś błąd się wkradł

Skomentuj

Ogólnie koncepcja jest fajna ale nie ma co mydlić oczu, że to projekt budżetowy czy wykorzystujący maksimum możliwości w swojej cenie. Trudno powiedzieć ile będzie kosztować ten dyton bo jest niedostępny. Jeżeli tyle co aluminiowy, który kosztuje w polinku 217zł/szt, to przy dwóch takich mamy równowartość np ushera 8948a którego bym wolał kupić niż te dwa małe dytony. Raz że dostanę niższy bas, dwa kompaktowość obudowy pozostanie na podobnym, jak nie niższym poziomie bo usher spoko zagra w 15L a w 20 jest maksimum możliwości basowych, trzy to średnie tony ushera są naprawdę dobre.

Nie mniej coś nowego na forum zawsze jest miło widziane.
                    Last edited by Yoshi_80; 19.01.2015, 07:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża
                      Ja odpowiem w inny sposób:
                      szkoda że wciąż się nie rozumiemy... :(

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Nie mniej coś nowego na forum zawsze jest miło widziane.
                      No pewnie ! przecież ja nie twierdzę że jest inaczej, każdy nowy projekt jest godny uwagi i cenny dla forum, jak by był to 15" + mała szerokopasmówka też był by fajny bo nie ma takiego na forum itd... ale wykorzystanie w teorii a w praktyce tego projektu to dwie zupełnie różniące się od siebie kwestie.

Trudno powiedzieć ile będzie kosztować ten dyton bo jest niedostępny.
                      Jest np. własnie u Adama w sklepie(więc polink powinien tez go mieć), tak kosztuje m/w tyle co alu "braciszek", czyli 2szt. ponad 400zł dlatego pytałem już kiedyś dlaczego nie 2x7" bo te są kilka zł droższe... (Adam stwierdził że 5" ma lepszą średnice)

Ogólnie koncepcja jest fajna ale nie ma co mydlić oczu, że to projekt budżetowy czy wykorzystujący maksimum możliwości w swojej cenie.
                      Przynajmniej Yoshi zrozumiał :)

Mi chodzi tylko o praktyczne wykorzystanie tego projektu. W teorii leżakowanie na forum jest spoko, ale trochę czasu już zaglądam na to forum i zdążyłem zauważyć że to nie audiostereło. DIYaudio jest mocno praktyczne, ciekawość mnie zżera ile osób mając HDS'a i okł. 450zł na coś do niego kupi dwa małe daytoniki tylko dla średnicy, bo basu z tego nie będzie. Osobiście uważam że praktyczniejsze było by danie jednego daytonika zachowując taką samą średnice i mając jeszcze ponad dwie stówki w kieszeni lub kupienie woofera za tą kasę (albo nawet dołożenie jeszcze stówki) i zrobienie praktyczniejszych kolumn... albo po prostu kupienie 7-8" mając 450zł....

Dlatego przypomnę że w pierwszym poście napisałem, że z ciekawości policzył bym ile osób z tego forum WYKONA ten projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Małe jest piękne i pięknie brzmi.
                        Tylko zawsze bez basu :P

Nie wiem dlaczego tutaj tyle bicia piany jakoś przy innych forumowych projektach tego nie było .
                        Panie Adamie zbędny temat i dyskusja .
                        Trzeba było zrobić , wrzucić stawiając forumowiczów przed faktem dokonanym .
                        Właśnie dlatego nie robię relacji krok po kroku .
                        Strata energii :)

PS ja też wolał bym 1 lepszy niż 2 średnie głośniki :)
                        Jakość nie tkwi w ilości głośników chociaż niektórzy tego nie rozumieją

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          DWA wooferki (sd- 5" = brak basu)
                          Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          kupi dwa małe daytoniki tylko dla średnicy, bo basu z tego nie będzie.
                          - coś się tak uparł ze z 2 x 150mm wooferów nie będzie Basu :flapper: - jakby to były plastikowe To ... le to basu by nie było ale z daytoników RS Bas zawsze był ładny
                          Wybacz ale z moim odczuciu 5 Hz różnicy na zejściu ( względem 180mm ) usłyszy co 5 osoba. A lepszą klarowniejszą średnice usłyszy co 2 osoba.

Ja osobiście wole robić konstrukcje 2 i 2,5 drożne na 5-6 calowyh głośnikach a jak potrzeba więcej basu to się robi konstrukcje 3 drożne.

Owszem oznajmiam wszem i wobec że przyznaje ze najbardziej uniwersalnym ( ale czy najlepszym ?? ), układem jest 18+1 ale czy to oznacza ze tylko takie kolumny trzeba robić. Każdy układ ma wady i powinny być dostępne kolumny tak różnorodne aby każdy znalazł coś dla Siebie.
                          Last edited by Zap Projekt; 19.01.2015, 10:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Nie wiem dlaczego tutaj tyle bicia piany jakoś przy innych forumowych projektach tego nie było .
                            Dokładnie :-) pokazany pomiar tweetera i prawie 40 postów jest..
                            w sumie to chyba byłby ciekawszy pomiar woofera;-)

Tak czy inaczej powodzenia w projekcie, czekamy na relację z budowy.

Skomentuj

W fx-300 ta sama historia a kopii było dużo.
                              Co was głowa boli o to czy ktoś będzie robił....
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nie na temat...
                                bo wbrew pozorom, jeśli jest dużo szumu przy danej konstrukcji większe prawdopodobieństwo na kopię, jest dużo pytań i dużo odpowiedzi, a nie tylko obrazek techniczny, opis i działajcie jak Wam się podoba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  W fx-300 ta sama historia a kopii było dużo.
                                  omg. FX-300 jest na 7" wooferach (gra basem)

coś się tak uparł ze z 2 x 150mm wooferów nie będzie Basu
                                  SD tego wooferka 85cm2

z daytoników RS Bas zawsze był ładny
                                  bas a bas

Wybacz ale z moim odczuciu 5 Hz różnicy na zejściu ( względem 180mm ) usłyszy co 5 osoba....
                                  SD tego daytona 150mm to 85cm2 xmax 4 mm i 6,5g mms
                                  SD 2x7" daytona to łacznie ~250cm2 xmax 6mm i 12,5g mms...

Czy ja na prawdę muszę te rzeczy pisać teraz ? :???:

A lepszą klarowniejszą średnice usłyszy co 2 osoba.
                                  Prawda jest taka że z naszego grona to chyba tylko ty słyszałeś te głośniki więc nie pozostaje nam nic innego jak zaufać Ci na słowo, że nie ma na rynku 7" wooferów do 500zł z lepszą średnicą niż ten daytonik za 50$ (tylko żeby później nie było gadania...)

Więc ja już się zamykam, działaj Adamie
                                  Last edited by ir0nhide; 19.01.2015, 11:19.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Ok Andrzeju to umówmy się tak że nikt projektu nie skopiuje bo jest bez sensu. A jak ktoś skopiuje to lepiej niech się nie przyznaje bo będą się smiać.
                                    Ja go tylko zamieszczę aby wywiązać się z obietnicy. I będzie po kłopocie bo każdy zrobi co do niego należy. :flapper:

Skomentuj

Branża nie zniechecaj sie juz na audiostereo tez gosciu komercyjny chcial zrobic projekt to sie rzucilo na niego stado "forumowych marud" i sobie poszedl
                                      Nie pije do niekogo ale ten projekt bedzie waretoscia dodana tego forum jak wiele innych.
                                      osobiscie trzymam kciuki mocno mimo ze to raczej nie dla mnie
                                      pozdrawiam

Skomentuj

Przynajmniej jest zainteresowanie Niektórzy coś wrzucą czekają na odzew i 4 posty i cisza, tutaj ledwo znamy głośniki, nie wiemy jaki będzie układ głośników jakie filtrowanie a już są 3 strony.

Należy pamiętać że konstrukcja to wizja Adama i na pewno założenia są częścią jego koncepcji, jak już wspomniał np o średnicy z mniejszych głośników. Wydaje mi się że projekt ma szansę powodzenia wśród kopiujących.
                                        Niektórzy właśnie myślą tak jak napisał lklukasz ( więcej głośników znaczy lepiej) a innym się wizualnie spodoba bo daytony są ładne, albo ktoś lubi wąski front itp itd. Ja myślę że zainteresowanie jest tak duże bo każdy wymaga od Ciebie trochę więcej z racji tego że robisz to komercyjnie a nie amatorsko jak większość forumowiczów.

Skomentuj

No tak, Fact.8 to tez taka lipa na dwoch 5 i pol calowych midbasach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X