Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak myślę można sobie raz kupić zestawić za 20-30dolków jeśli chodzi o zwykłe rezystory i kondensatory. https://pl.aliexpress.com/wholesale?...d+resistor+set

Skomentuj

Nie na temat...
      Albo i poćwiczyć
      https://pl.aliexpress.com/item/SMT-S...608.0.0.vPBXcH

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        Jakieś dobre źródło tych tranów ?
        Drivery z ebay, drogo, ale pewne. Koncowe z Borysem sie udalo zakupic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Ja jestem przekonany do smd tylko nie wszyscy radzą sobie z lutowaniem takich maleństw.
          Problem może być też w tym że nie wszystko da się kupić w "osiedlowym" sklepie. Części sa tanie ale jak się robi już zakupy w internecie to trzeba wziąć wiekszy zapas i już suma rośnie. Jak taki zakup będzie tylko na złożenie jednej pary IPSów a reszt niewiadomo kiedy będzie potrzebna. Z THT jest tak że zawsze jest coś pod ręką, a nawet z wylutu da sie sporo pozyskać.

EE tam, jeden czy dwa na odwage cyknac i rece juz sie nie trzesa. 1206 sie bardzo latwo lutuje.
          25szt rezikow vishaya kosztuje 2,4pln takze nie ma co narzekac. Wiekszosc tranow smd po 10groszy/szt.

Generalnie jakiekolwiek wydawanie pieniedzy z definicji jest nieoplacalne. Tak czy siak zycie jest tylko jedno ....
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie na temat...
            0805 czy tym bardziej 1206 fajnie się lutuje, 0603 przy ręcznym montażu dla wygody chyba lepiej unikać, jeszcze lepiej ze scalakami, dużo łatwiej odlutować którąś z obudową SMD 40pin, niż męczyć się z odsysaczem na DIL40.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
              2. Przerobilem troche wejsciowke hybrydowa (narazie z mini lampka 6n16b), jezeli to ma byc klasyka to niech bedzie, zamiast stopnia napieciowego Hitachi jest po prostu zrodlo pradowe z pojednynczym tranzystorem - tak jak to bylo dawno temu. Bedzie to klasyka sama w sobie. Prototyp jest i nie eksplodowal !!

Była może prasowanka albo chociaż schemat pod tą lampkę ?? mam takie dwie i chętnie bym coś po majstrował.

Skomentuj

Heat
                No ja mam caly worek tych lampek. Troche z nimi jaja mialem, z jakiegos powodu lubialy sobie oscylowac takze nie wypuscilem ukladu na szerokie wody.
                Wroce napewno do tematu mini lampek bo fajnie wygladaja Z tego co pamietam to lepiej do nich dac grzanie DC bo inaczej troche brumia.

Pozdr

Skomentuj

6n17b są bardziej posłuszne i bardziej podobne parametrami do ECC83.
                  Przewala mi się tego trochę, miał być lampowy stompbox overdrive.

Skomentuj

Borys, są szanse na prasowanke, żeby przez majówke polutować? :)

Co do SMD - może pierwsze 10-20 rezystorów będzie trudne, ale jak się człowiek przyzwyczai, to potem trudno uwierzyć, że chciało się tak męczyć z tym wyginaniem i docinaniem nóżek itp

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                      6n17b są bardziej posłuszne i bardziej podobne parametrami do ECC83.
                      I też wymagają większego napięcia anodowego tak jak ECC83. W tym zastosowaniu to niezbyt pożądane.
                      6n16b są za to podobne do ECC82. Powinne nieźle grać w IPSie.

Edit:
                      A - przypomiałem sobie - lampka 6N28B byłaby w tym układzie godna spóbowania.
                      Przynajmniej z danych na papierze.
                      Tylko słabo z ich dostępnością.
                      Last edited by n-krzychu; 28.04.2017, 14:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                        Ja przychodze do domu a tu jakas paczka lezy. Otwieram a tam w srodeczku OPS3 reaktywacja Ironhide GrandMos i kilka innych niespodzianek
                        W tym roku bedzie jeszcze jedna niespodzianka ale na nia potrzebuje z miesiac czasu.

Piotrek czy gabaryty PCB i rozstaw pod trany różnią się od poprzedniego OPS3 ? (tego z podcięciami) ... zastanawiam się czy bez wielkich problemów dało by się podmienić starego OPS na nowego.

PS zdradź trochę więcej szczegółów czym się różni nowa wersja od poprzedniej

Skomentuj

Holgin
                          Prasowanki juz sa prawie gotowe,tylko musze je polaczyc w jeden plik bo zas bede mial skrzynke zawalona pytaniami jak to zrobic, wiec zrobie ladnie od A do Z i bedzie cacy.

bawolek
                          Rozstaw jest inny, trany sa tak rozstawione zeby weszy tranzystory w MT200. Koncowka jest taka jak w i200, termal tracking jest bezposrednio z tranzystora koncowego.

Jak dotre do domu (pewnie kolo 10 w nocy po robocie) to cos wiecej napisze.

Tymczasem GrandMOS juz prawie gotowy:

Bedzie jeszcze kilka malych zmian kosmetycznych.

Skomentuj

Mały update ,właśnie kurier przywiózł elegancki gril ( stal malowana proszkowo ) rozmiar oczek pasuje idealnie do ilości ciepła wydzielanego przez I-Ampa z lampowym wejściem . Przyszły też soczewki do diod kontrolnych na przednim panelu. :biggrin:

Skomentuj

Borys, lecisz jak przeciąg z tymi projektami :thumbup:
                              Im dłużej słucham OPS5, tym bardziej mi się podoba jego dźwięk. Tak myślę, że chyba pora na drugą płytkę:razz: Kurde zawsze mi coś przeszkadza kończyć projekt, rezów nie ma, trzeba czekać :(
                              A powiedz, co podłączyć do wyjścia pro na płytce? Diode?
                              Last edited by marcin55246; 29.04.2017, 01:08.

Skomentuj

Może ktoś podesłać na PW BOM do OPS5 lub schemat ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                  Borys, lecisz jak przeciąg z tymi projektami [emoji106]
                                  Im dłużej słucham OPS5, tym bardziej mi się podoba jego dźwięk. Tak myślę, że chyba pora na drugą płytkę:razz: Kurde zawsze mi coś przeszkadza kończyć projekt, rezów nie ma, trzeba czekać :(
                                  A powiedz, co podłączyć do wyjścia pro na płytce? Diode?
                                  A poprzednich słuchałeś może ? A to pro nie jest do podłączenia z ipsu zabezpieczenia czasem ?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
                                    Może ktoś podesłać na PW BOM do OPS5 lub schemat ?
                                    Bom jest zawszę dołączony do pcb jak dostaniesz od Borysa

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Pro na Ops5 to jest do podłączenia tak jak mówi szastal z ipsu - zabezpieczenie zwarciowe.
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez medpak Zobacz posta
                                        Witam , w końcu miałem czas aby zrobić zewnętrzną obudowę do mojego I-Ampa 200.
                                        Z jakiego materiału ta obudowa?

Skomentuj

Mi to wygląda na MDF. Ostatnio takowy frezowałem na CNC. Ładnie pyli bez wyciągu :-D.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X