Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
    No bez przesady.
    Radiator dwa razy większy bo zamiast powiedzmy 50W wydzieli się w nim 60?
    Radiator jest na styk do dluzszego grania, a jeszcze pojdzie do obudowy, przyjda cieplejsze dni. Nie kupilbym mniejszego. Poza tym Twoja matematyka kuleje. Radiator jest o okolo 0,4kg ciezszy od poprzednika, a wazy 1,75kg. Jak to mozna nazwac dwa razy wiekszym radiatorem to nie wiem :-) wymiary mamy identyczne poza wysokoscia, nizszy ma 75mm, wyzszy 100m.
    Last edited by Adam_85; 02.06.2017, 07:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Jak to mozna nazwac dwa razy wiekszym radiatorem to nie wiem :-)
      Radiator nie oddaje ciepła swoja masą tylko głównie kształtem i położeniem
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
        Radiator nie oddaje ciepła swoja masą tylko głównie kształtem i położeniem
        To nie zmienia faktu, ze napisales dwa razy wiekszy a nawet o 50% nie jest wiekszy.. Nie wiem do czego zmierzasz, ale zadnych sensownych wnioskow nie widze, dla mnie mozesz sobie dawac co Ci sie podoba, nie wnikam. Widac, ze piszesz byleby pisac. Ja mam pewnosc ze ten radiator jest dobry, mialem ich kilka i jestem zadowolony. Prosze skoncz temat, albo napisz cos z sensem.

Skomentuj

Słuchajcie pomóżcie w wydalałoby się prostej sprawie który duży cap będzie naj. ok. do i100-ki:
          polecany przez Piotra http://www.tme.eu/pl/details/lls1v15...-85c/nichicon/ - melb bo droższego z końcówką melc w nazwie od dłuższego czasu nie ma,
          na AS BC http://allegro.pl/kondensator-elektr...845685229.html (Kondensator elektrolit 22000uF 50V 35x60mm Vishay)
          czy może tańszego mlytica: Nippon SMH ale jeszcze nie namierzyłem go.
          Last edited by pierotez; 08.06.2017, 21:09.

Skomentuj

Wczoraj udało się odpalić mosfety Toshiby w I-amp'ie 100m, nie obyło się bez problemów, ale borys szybko wyłapał w czym rzecz. Wielkie dzięki!!

W związku z tym, że choruje mogłem trochę posłuchać. Do tej pory grałem na sankenach, co zresztą widać na focie. Tu i tu mamy wejściówki A9. Ogólnie trochę tego wszystkiego się przewinęło, ale fajnie mieć taką możliwość - posłuchać dobrej elektroniki.

Szczerze to się spodziewałem drobnych różnic, a ostatecznie można powiedzieć, że to dwie filozofie grania. Mosfety bardzo dobrze oddają uderzenia, rytm, bas i jego barwe. Poza tym góra wydaje się taka rzeczywista, bardzo dobra, jest jej więcej niż w sankenach, ale nie jest dominująco-zakrywająca, raczej po prostu niczym nieograniczona. Średnica wydaje się być bardziej precyzyjna, ogólnie całe brzmienie idzie w stronę precyzji bez większego uszczerbku na melodyjności. Sankeny nam trochę uogólniają całe brzmienie, ale za to odbiór całości jest również bardzo przyjemny i nie można powiedzieć, że grają bez smaczków. Mosfety Toshiby, a mosfety dostępne w bieżącej sprzedaży raczej zagrają inaczej - jak? Ktoś musi sprawdzić ;-) A może borys już sprawdził ;-) Ceny Toshib masakrują, ale chyba ma to swoje uzasadnienie :-)

Podsumowując: Sankeny są świetne, ale jeżeli ktoś chce wybitnie i ma na to budżet mosfet Toshiby może się okazać bardzo trafiony.

p.s. Sorki za słabą fotę, może później uda się zrobić lepszą.

Większy radiator wynika z tego, że mosfet wymaga większego prądu spoczynkowego - jest to widoczne w pomiarach, informacja od borysa. Bias mam ustawiony na 150ma - około 65mv.

Jakie symbole maja mosfety toshiby które kolega testował??

Skomentuj

W sprawie soft-start iAMP, v1.1.
              Jest tam dławik 6.8mh talema, czy zastosowanie 3.3mh coś zaburzy działanie układu?

Akurat mam takiego dziada i bym "wsadził".

Skomentuj

Mozesz dac 3,3mH smialo.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Popularne Mosfety IRFP240/9240 zalutowane. Robia bardzo dobra robote, nie robilem bezposredniego porownania leb w leb bo narazie nie mam jak ale na pierwszy rzut ucha troche wiecej mikro detali, bardziej bogata gora i fajny kick.
                  Skoncze monitorki to bede robil testy odsluchowe.
                  Bias trzyma bardzo ladnie. Mosfety Vishaya.

Skomentuj

To jak Borys udostępnisz prasowankę? :biggrin:

Skomentuj

Przymierza się do budowy I-Amp 200 ale dwóch sztuk dual mono XLR

zastanawiam się jakie maksymalne napięcie zasilające mogę dopiąć zestaw głośnikowy będzie 3-4R

Skomentuj

arkotik
                        Jak dasz mocne trany koncowe to kolo 52V DC smialo mozesz dac, mozesz wyskalowac transformator tak zeby nieco ograniczla moc pod duzym obciazeniem.

marcin
                        Prasowanka ponizej.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Było by przesadą poprosić o wersje na 2 pary? Laminat mam za krótki no i mam właśnie po dwie parki tranzystorów... :blushing:

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            Było by przesadą poprosić o wersje na 2 pary? Laminat mam za krótki no i mam właśnie po dwie parki tranzystorów... :blushing:
                            Daj chlopakowi odpoczac, narobil sie przez ostatnie lata, chyba zasluzyl na troche odpoczynku:-)

Skomentuj

Daj chlopakowi odpoczac, narobil sie przez ostatnie lata, chyba zasluzyl na troche odpoczynku:-)
                              W gruncie rzeczy masz rację. Cóż, laminat nie jest drogi, a projekt robię bardziej z ciekawości niż potrzeby, więc na więcej tranzystorów może poczekać :)

Skomentuj

a ja bym sie na jakies grupowe zamowienie chetnie dopisał ... i zrobil upgrade mojego iampa

Skomentuj

Powoli kończę lutować iampa 200. Mam pytanie natury technicznej, mianowicie czy przylutowanie cewek nad rezystorami ma jakieś znaczenie? czy rezystor powinien przechodzić przez środek cewki?

Skomentuj

Teoretycznie ma to znaczenie bo rezystor będzie stanowił jakiś rdzeń cewki, przez co indukcyjność się zwiększy. Praktycznie nie ma to większego znaczenia, wzrost indukcyjności jest niezauważalny.

Skomentuj

Jakiś progres jest :) żadnych poprawek, pięknie wyszło

Skomentuj

Marcin
                                        Ja zauwazylem ze jak np sie nie przesadzi z temperatura przy prasowaniu to i latwiej sie usuwa pozniej toner + krawedzie wychodza bardziej gladkie. Tak czy siak teraz bialy proszek, woda, patelnia + pudelko po lodach i ognia

Skomentuj

Nie na temat...

Próbował ktoś w was Panowie transferu chemicznego toneru na pcb?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
                                          X