Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok, jeden problem rozwiązany, zamiast 470k w pętli sprzężenia przez pomyłkę wlutowałem 470R. Wzmocnienie wróciło do normy, tranzystory i op-amp już się nie grzeją.
    Teraz został drugi problem, brum sieciowy w jednym kanale i tylko w jednym IPS. Problem w tym, że tak jak poprzednio na Symetrii wszystko działało bez zarzutu. Jakieś porady gdzie szukać przyczyny? Dodam, że w jednym IPS mam zworę, w drugim rezystor 10R, zgodnie z poradnikiem.

Skomentuj

Daj zworki w obydwuch IPSach zamiast tych 10R. Jak masz poprawnie zrobione okablowanie to nie ma prawa nic brumic.

Pozdr
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Przerabiałem wersje ze zworkami, z rezystorami, z jedną zworką i rezystorem. Wygląda na to, że jeden IPS bardzo mocno zbiera zakłócenia z masy, zarówno z rezystorem jak i ze zworką, drugi nie zbiera nic bez względu na "wersje". Poeksperymentowałem z ułożeniem kabli wewnątrz obudowy i jest trochę lepiej, ale nie idealnie. Biorąc pod uwagę, że przy Symetrii nie było takiego problemu, także podpinając w jeden kanał Symetrii, a w drugi A9, tylko ta jedna wejściówka tak brumi (lub też zbiera brum). Zamieniałem też wejścia stronami i chyba wszystkie inne kombinacje zamiany połączeń.

Taka ciekawostka: odpalając i-ampa w szeregu z żarówką brum jest znacznie mniejszy.
        Last edited by wiorekw; 25.11.2017, 13:56.

Skomentuj

Może trafo sieje? Spróbuj je obrócić aby miejsce gdzie wychodzą przewody było jak najdalej wejść sygnałowych.
          https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Gdyby nawet trafo siało, problem leży tylko w jednej wejściówce. Mam zbyt małą obudowę, by móc cokolwiek zrobić z trafem, przewody wychodzą naprzeciwko.
            Ponadto, znowu po godzinie słuchania radiatory końcówki są gorące, co też nie miało miejsca przy Symetrii. Radiatory od tranów sterujących w OPSie bardzo gorący, tak samo te spięte termicznie w IPS. Nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić co się dzieje na wyjściu, ale obstawiam jakieś oscylacje.
            Chyba czas powrócić do poprzednich wejściówek...

Skomentuj

wiorekw,u mnie to samo z tym,że z a9d.Radiatory nawet przy niedużym natężeniu dżwięku nagrzewają sie po godz. do ok 70 st .Dla mnie wygląda to na wzbudzanie się końcówek;nie było tego z układem symetri

Skomentuj

Bez problemu można obydwa IPS na przewodach odsunąć od trafa, ja miałem tak że jeden IPS mi łapał trafo bo był od niego jakieś 4cm.
                Zamontowałem IPS 10 cm dalej i jest martwa cisza.

Bardzo mi się podoba jak w iAmp100, przez tą słabszą kontrolę basu fruwają membrany satelit, przy basowych dropach.
                Filtr subfoniczny w układzie subwoofera wycina mi ten efekt wizualny, a szkoda bo choć wiem że to niezbyt bezpieczne dla głośników, wygląda to super ^^
                Gram, leci jakiś ambient a tu nagle membrany fruwają.
                Last edited by Marcin V; 25.11.2017, 22:52.

Skomentuj

wiorekw Ja też mam taką samą sytuację z wejściówką, tyle, że CFP. Nie wiem co jest, ale strasznie brumi, nie ważne z jakim OPS-em. Reszta IPS cisza, nawet przy trafie, a ta 20cm od trafa dalej robi swoje. Wydaję mi się, że jakieś uszkodzone są chyba.

Ktoś ma jakąś opinie na temat kondensatorów SCR?
                  Dokładnie takiego.
                  https://gd3.alicdn.com/imgextra/i1/0...0-item_pic.jpg
                  Last edited by marcin55246; 26.11.2017, 05:32.

Skomentuj

Ja miałem chyba prawie wszystkie wejsciowki poza ironhide, starego niebieskiego cliffjumpera i zielonego cfp. Żadne nie Brumily poza ecc88 gdzie rezik 10r do masy załatwił sprawę (było miejsce na pcb). No i czarna lampa nie chce mi chodzic na nos lampach, ale muszę sprawdzić napięcie katodowe i Borys ma to ogarnąć.
                    Last edited by Adam_85; 26.11.2017, 10:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                      wiorekw,u mnie to samo z tym,że z a9d.Radiatory nawet przy niedużym natężeniu dżwięku nagrzewają sie po godz. do ok 70 st .Dla mnie wygląda to na wzbudzanie się końcówek;nie było tego z układem symetri
                      Dobrze bylo by zmierzyc bias na tych malych tranzystorkach w A9 (reziki 100R obok nich), jedna z przypadlosci tej wejsciowki to dlogo stabilizujacy sie bias stopnia napieciowego ktory sobie powoli rosnie z temperatura a to z kolei pociaga za soba bias tranzystorow koncowych - co moze tlumaczyc wyzsza temperature radiatora koncowego.
                      Rozwiazanie --> zmierzyc wartosc po okolo 30min (rezy 100R w wejsciowce) i mi podac ta wartosc, nastepnie wymienic reziki na wieksza wartosc.

PS
                      Wbrew pozora obudowa pelni wazna czesc wzmacniacza takze trzeba ja takze dobrze rozbplanowac --> brumik.

Skomentuj

Jak się ma nowy OPS3 v2.1 do starej wersji- tej gdzie płytka była miała wcięcia nad tranzystorami? Duża jest różnica? Pytam bo dawno temu kupiłem elementy i zawiesiłem temat. Teraz chciałbym ruszyć, ale nowa wersja nie zmieści mi się na radiator i do obudowy. Więc teraz mam dylemat czy inwestować w wszystko nowe(kondy, radiatory i obudowę), czy odkopywać starego i-ampa.

Skomentuj

Dzięki borys za wskazówkę,sprawdzę.U mnie nic nie brumi ,jest kompletna cisza DC na wyjściu poniżej 1mV.Jedyny mankament to te dziwne zachowanie;zakładając skalę regulacji poziomu sygnału 0 do 10 to kiedy mam ustawioną cicho tak do 2-3 to radiatory szybko osiągają temperaturę 60-70 stopni (jakieś 30-45min),natomiast kiedy ustawię poziom tak na 5-6 po tym samym czasie słuchania radiatory są można napisać letnie (max 45stopni).

Skomentuj

Pewnie to dalsze przekręcenie jest bliżej punktu max sprawności.

Skomentuj

iAMP 200 ląduje w budzie. Będą też fajne duże wskaźniki :) tu też wrzucę, a co tam..

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                iAMP 200 ląduje w budzie. Będą też fajne duże wskaźniki :) tu też wrzucę, a co tam..

Jakie? skąd? Też planuję Vu. Holgin mi już układ machnal ten od Borysa

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez gazela922 Zobacz posta
                                  Jakie? skąd? Też planuję Vu. Holgin mi już układ machnal ten od Borysa

Dokładnie to będą takie, u mnie też jest układ od Borysa.
                                  A wskaźniki z modushop.
                                  Last edited by andiandi2103; 28.11.2017, 06:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                    Dzięki borys za wskazówkę,sprawdzę.U mnie nic nie brumi ,jest kompletna cisza DC na wyjściu poniżej 1mV.Jedyny mankament to te dziwne zachowanie;zakładając skalę regulacji poziomu sygnału 0 do 10 to kiedy mam ustawioną cicho tak do 2-3 to radiatory szybko osiągają temperaturę 60-70 stopni (jakieś 30-45min),natomiast kiedy ustawię poziom tak na 5-6 po tym samym czasie słuchania radiatory są można napisać letnie (max 45stopni).
                                    Mozna napisac tak jak kolega ampli, przy roznych poziomach glosnosci bedzie sie wydzielala rozna ilosc ciepla. Calkowita moc rozklada sie na ta, ktora trafia do glosnika oraz moc strat.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED
                                      Panowie, kompletuję elementy do Cliffjumper MK2, czy ktoś posiada na zbyciu 2 szt. PZTA42 lub zna sklep wysyłkowy gdzie stan magazynowy tego tranzystora nie równa się zero?
                                      Nie tylko ja potrzebuję z tego co widzę.. Podbijam pytanie [emoji14]

Skomentuj

W tme bylo ich ponad 1000szt na stanie i znowu wymiotlo (PZTA42). Od biedy mozna zalutowac THT wersje MPSA albo MPSW42/92.
                                        Mozna tez zalutowac tymczasowo jakies inne pary THT w obudowie TO126 (BCE - prawie bedzie pasowac)

Sa w mouserze:

https://www.mouser.ie/ProductDetail/...BzeO8MC1KZPGdG

Na nastepny raz moze zrobie uniwersalna obudowe SMD/THT.
                                        Last edited by borys; 28.11.2017, 18:32.

Skomentuj

A czy mogą być DZTA42 LUB FZTA42 ? tak od biedy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X