Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt i-AMP

Złożyłem wszystko razem i teraz już nie szaleje to napięcie na wyjściu jak wcześniej. Oba kanały grają więc jedynie ta regulacja na jednym kanale w capm nie działa tylko.
    Informacja dla Borysa aby nie musiał szukać we wcześniejszych postach, między drenem a źródłem mosfeta IRF9540N nie mam regulacji jest 0V, podpowiedz które elementy odpowiadają za regulację.

Pozdr.
    JN
    Last edited by shady; 04.11.2018, 15:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04
      Przypominam o mojej prośbie shady
      Jutro jak będę przy komputerze siedział to pokombinuję.

Pozdr.
      JN

Skomentuj

shady

Specjalnie dla ciebie schemat przystawki i100M.

Zrob zdjecie w duzej rozdzielczosci, czesci PCB od przystawki.
        Sprawdz czy swieca ledy LED7 i LED8, sprawdz napiecia ''czujnikujace" --> R77 i R78 , mozesz profilaktycznie wymienic diode zenera DZ1 (moze sie okazac ze bedziesz mial klopot z jej sprawdzeniem).

Micwoj
        W i100m nie powinno byc problemu uszkadzania sie mosfetow zasilacza przy rozruchu. Napiecie wyjsciowe ladnie, powoli narasta.
        Klopot taki moglby sie pojawic w ipsu V7 ale tam poszly juz rezystory zrodlowe + dwie pary mosfetow takze nawet z najwiekszymi dostepnymi kondensatorami nie ma mowy uszkadzaniu sie mosfetow.
        Last edited by borys; 04.11.2018, 18:04.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie na temat...
          Swego czasu ktoś tutaj chwalił się PCB do zasilacza w komplecie z zestawem zabezpieczeń, gdyby komuś zbywało coś takiego, to proszę o kontakt.

Skomentuj

Kolega shady ogarniety.

Uszkodzony mosfet (bez zwarcia pomiedzy drenem i zrodlem) --> obciazenie/wzmacniacz w takim przypadku bedzie ''szamal'' prad przez tranzystory z lustra pradowego roznicowki, nalezy wymienic T27 T28 w przypadku dodatniego raila.

W przypadku uszkodzenia mosfeta - zwarcie pomiedzy drenem i zrodlem --> wystarczy wymienic tylko sam mosfet.

Skomentuj

Właśnie słucham i muszę stwierdzić, że gra całkiem przyjemnie:) ale niestety zbyt długo chyba nie da rady bo za słabe chłodzenie regulatorów napięcia na zasilaczu lampek. Strasznie się grzeją... w dodatku lekko brumi ale chyba wiem w czym problem. Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Borysa

Skomentuj

Połączyłem masy wejściówek kabelkami do płytki głównej, masę z zasilacza od żarzenia także do masy iampa. Przy nie podłączonym źródle dźwięku jest straszny brum, trochę się zmniejsza gdy podłączę raspberry pi jako odtwarzacz dźwięku. Brum w miarę znika gdy dotknę masą wtyczki rca do obudowy. Obudowa jest metalowa a płytka przykręcona przez metalowe dystanse ale chyba nie łączy się z masa iampa. Jak ja mam to połączyć aby pozbyć się tego brumu.

Pozdr.
                JN

Skomentuj

Tak, żeby nie było pętli. Z tego co napisałeś mamy za mało informacji. Nie wiem czy tam w obudowie masz samą końcówkę mocy czy coś więcej. Jak masz zworki na ips to już podłączasz tylko masę sygnałowa, najlepiej do jednego wspólnego punktu gdzie spotykają się wszystkie masy.

Skomentuj

Projekt i-AMP

A kiedy może powstać pętla? Bo może zrobiłem ją nieświadomie.

Pozdr.
                    JN
                    Last edited by shady; 08.11.2018, 21:21.

Skomentuj

Ta skrętka to z przewodu sieciowego?

Skomentuj

Tak
                        Proszę tutaj kontynuować.
                        https://diyaudio.pl/showthread.php/29649-iAmp100m-debug

Pozdr.
                        JN
                        Last edited by shady; 08.11.2018, 21:46.

Skomentuj

Mały kłopot. Dzisiaj na szybko odpaliłem Simple Mcap - dwa oddzielne kanały na ręcznie trawionych płytkach. Wyregulowane, działa wszystko - po kilkunastu minutach gruchnął lewy kanał - oba mosfety zwarte. Ale spalił się również bezpiecznik ujemnego raila w OPS no i pokazało się 2,3V stałego na wyjściu :( Pierwsze podejrzenie sterujący bo dawał dziwne odczyty na płytce. Po wylutowaniu okazało się że jest sprawny a i ostatecznie nie padł żaden z tranzystorów - wszystkie są ok. Okazało się że kondensator C14 zwarty (330pF - schemat z OPS3 przerobiony na płytkę pod jedną parę). I teraz zastanawiam się jaka była sekwencja zdarzeń - najpierw padły mosfety i rozwaliły kondensator czy też kondensator strzelił sam z siebie rozwalając przy okazji mosfety.... Wszystko naprawione ale gram na razie na zwykłym zasilaczu i zastanawiam się gdzie była przyczyna. Może gówniane trany kupiłem? I moje pytanie - strzelił komuś ten kondensator ? Jeśli tak to jaka może być przyczyna?

Skomentuj

Utwórz nowy temat. Proszę :)
                            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

nikodemww

Jezeli masz pojedyncze mosfety w przystawce to mogly strzelic przy porzadnym zwarciu, kondensator 330pF jest podlaczony pomiedzy railem zasilania i baza drivera, powinien byc na 200V takze nie powinien ci wystrzelic, moim zdnaiem to on spowodowal zamieszanie, co to dokladnie za kondensator i gdzie go kupowales ?

Skomentuj

Ceramiczny monolit z allegro - miał być na 250V i dopiero teraz sprawdziłem że jest na 160V - więc jest to chyba odpowiedź na mój problem. Zaczekam aż dojdą płytki od Ciebie i wtedy zmontuję już na lepszym sorcie. Kondki też w finalnym OPS wlutuję silver mica. Dzięki

Skomentuj

nikodemww

Jak cos to moga byc nawet SMD 1206 MLCC C0G na 400V --> sa dostepne w TME (szkoda ze ci nie wyslalem bo zostalo mi z 80szt).
                                  Te silver mica wez zmierz odpowiednim miernikiem jak masz do takich malych pojemnosci bo ja mam jakies 100pF, ktore za jasna cholere nie chca miec 100pF, tez moze jakies trefne kupilem.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                    nikodemww

Jak cos to moga byc nawet SMD 1206 MLCC C0G na 400V --> sa dostepne w TME (szkoda ze ci nie wyslalem bo zostalo mi z 80szt).
                                    Te silver mica wez zmierz odpowiednim miernikiem jak masz do takich malych pojemnosci bo ja mam jakies 100pF, ktore za jasna cholere nie chca miec 100pF, tez moze jakies trefne kupilem.
                                    Mam Siver Mica 250pF - wg miernika tyle mniej więcej mają. A jeszcze tak dla jasności zapytam - jeżeli w zasilaczu w czasie pracy OPS, padną mosfety, zwierają i skacze napięcie o te 2-3V to co wtedy się dzieje? Wzmacniacz przyjmuje ten skok napięcia bez żadnych złych skutków? Pytam bo pewnie to testowałeś świadomie lub trochę przypadkiem :)

Skomentuj

Tranzystory w koncowce sa w stanie przyjac wiekszy udar pradowy niz pojedyncza para mosfecikow, zdazylo mi sie nieswiadomie przetestowac kilka razy
                                      Bede robil w okresie swiatecznym (jak mi czas pozwoli) przystawke na dwie parki na 60A na raila na duze kondensatory z zlaczem śrubowym to bede mial okazje ulepszyc co nieco, moze doloze zabezpieczenie zwarciowe w zasilaczu --> zwara powyzej 60A = odciete raile zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        Tranzystory w koncowce sa w stanie przyjac wiekszy udar pradowy niz pojedyncza para mosfecikow.
                                        I to potwierdza że sprawcą zamieszania jest ten trefny monolicik. A co do projektu nowego zasilacza, czyli będzie to dopinane tak jak wcześniej pierwsza wersja CapM do pierwszej płytki PSU ? Wersja dla największych pechowców :) Piszę się zdecydowanie. Tylko trochę potrenuję montaż smd ...

Skomentuj

nikodemww

Bedzie to jedna plytka juz z prostownikiem i przystawka pod duze kondy, zwykly zasilacz i tak bedzie sobie mozna pod to podpiac, obojetnie czy trafo czy inny zasilacz juz z DC. Idzie wolno bo nie dosc ze czasu nie mam to sie jeszcze zagrzebalem w kolejny projekt ....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X