Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kicha. Zrobiłem porządek z masą, zamieniłem miejscami wejściówki i teraz w tym drugim kanale nie ma masy. Dodatkowo wyglada na to jakby nie było wzmocnienia bo mimo ze dam głośność na max to dźwięk jest bardzo cichy i zniekształcony.

Pozdr.
    JN

Skomentuj

Sprawdź wejściówkę - może ona ma gdzieś babola lub coś zjarane.

A może najpierw zamień lampy w wejściówkach ( bo doczytałem że lampowe masz chyba ) i zobacz czy coś się zmieni. Może z lampą jest problem?
      Last edited by n-krzychu; 29.10.2018, 18:34.

Skomentuj

Projekt i-AMP

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
        Sprawdź wejściówkę - może ona ma gdzieś babola lub coś zjarane.

A może najpierw zamień lampy w wejściówkach ( bo doczytałem że lampowe masz chyba ) i zobacz czy coś się zmieni. Może z lampą jest problem?
        Zamieniłem lampy i teraz jest głośno i wyraźnie ale nadal jeden kanał. Zaraz wam filmik nagram to coś zobaczycie
        https://youtu.be/FSXb2ZHMpi4

Pozdr.
        JN
        Last edited by shady; 29.10.2018, 18:46.

Skomentuj

Nie widziałem schematu od i100m ale wydaje mi się, że to że masę zabierzesz z drugiego kanału to to będzie grać.

Jaki masz teraz efekt? Grają oba kanały ale w jednym musisz masę z drugiego zabrać? Obie lampy (same lampy) są ok i podmiana IPS na ie pomaga?
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            Nie widziałem schematu od i100m ale wydaje mi się, że to że masę zabierzesz z drugiego kanału to to będzie grać.

Jaki masz teraz efekt? Grają oba kanały ale w jednym musisz masę z drugiego zabrać? Obie lampy (same lampy) są ok i podmiana IPS na ie pomaga?
            Dokładnie, to że grało cicho to może lampa nie kontaktowała bo zamiana ich pomogła. Wygląda na to że oba kanały grają ale na jednej wspólnej masie z jednego kanału.

Pozdr.
            JN

Skomentuj

To tylko napisz czy out l czy out r ma problem i trzeba czekać za Borysem żeby powiedział co sprawdzić. To co ci dymek poleciał to pewnie nie z IPS a z ops z zabezpieczenia.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                To tylko napisz czy out l czy out r ma problem i trzeba czekać za Borysem żeby powiedział co sprawdzić. To co ci dymek poleciał to pewnie nie z IPS a z ops z zabezpieczenia.
                To zależy od wejściówki, jak zamieniłem je miejscami to niedziałająca masa także zmieniła miejsce. Wydaje mi się że ten dymek to poleciał z masy od żarzenia bo masa z zasilacza od lamp była na obudowie bo zapomniałem że przez metalowy kołek się przeniosła. Przez ipsa musiało to jakoś polecieć i dymek poszedł z okolicy pinów lampy masy od grzałki.

Pozdr.
                JN

Skomentuj

Ja bym sprawdził przekaźniki skoro na jednym kanale masa jest a na drugim nie lub tranzystory odpowiedzialne za zalączanie masy bo chyba masz wersję 100m
                  Last edited by Hubertoos0222; 29.10.2018, 19:31.

Skomentuj

Projekt i-AMP

Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz posta
                    Ja bym sprawdził przekaźniki skoro na jednym kanale masa jest a na drugim nie
                    Tak to by było logiczne gdyby ta masa zawsze na jednym kanale była martwa ale w tym przypadku ona jest zależna od wejściówki.

To co w sumie mógłbym trochę pograć używając jednej masy dla dwóch kanałów?
                    Last edited by shady; 29.10.2018, 19:34.

Skomentuj

A nie masz stałego napięcia na wyjściu na 1 kanale?
                      W lampowych wejściówkach masz regulację. Zmierz i napisz jakie masz na 1 i na 2 kanale.

Skomentuj

Dobrze kolega Krzychu prawi, a do tego jak jest ustawiony punkt pracy lamp? Podaj punkt pracy i DC na wyjściu dla każdego kanału osobno.
                        Last edited by Adam_85; 30.10.2018, 06:40.

Skomentuj

Hej, po robocie sprawdzę ale ja to wszystko ustawiałem i jeżeli dobrze pamiętam to punkt pracy lampy mam ustawiony na około 1,2V natomiast DC na wyjściu nie było szans na ustawienie 0V chyba najmniej udało się ustawić coś koło 20-15mV ale bardzo to pływało. Potwierdźcie proszę czy to DC dobrze mierzyłem, łapałem się do masy i do jednego z dwóch środkowych pinów na złączu ipsa z opsem.
                          Wczoraj nie mogłem się już oprzeć i trochę pograłem i na tej wspólnej masie i mam takie spostrzeżenia. Podłączyłem kolumny które kiedyś miałem podłączone do kina domowego które podobno ma 90W na kanał - czyli podobnie jak tutaj. Graly zdecydowanie głośniej z lepszym basem. Natomiast więcej będę mógł powiedzieć jak podepnę sobie te, które zrobiłem z projektu Borysa https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys Na razie o niczym to nie świadczy, ma grac czysto i ciepło
                          Teraz je mam podłączone do 100W NAD'a więc będzie dobre porównanie, ale to później...
                          Druga sprawa to trafo, kupiłem 2 takie same w toroidach wersję audio. Kolega mówi że u niego cichutko jak makiem zasiał a u mnie ono buczy i mam wrażenie że wraz ze wzrostem obciążenia bardziej. Być może mam coś w sieci bo w NADzie też buczy. Na początku jak podłączyłem trafo bez obciążenia to było cicho, może jest to jakaś wskazówka. Na wejściu trafa mam kabelek żółto-zielony myślę że jest to przewód tzw. ochronny który powinienem połączyć z bolcem w gniazdku, czy obudowa nie powinna być z nim także połączona??
                          Czy to napięcie katodowe ma wpływ na wzmocnienie stopnia wejściowego?
                          Na razie to tyle:)
                          Last edited by shady; 30.10.2018, 07:47.

Skomentuj

Ja mierze DC na wyjściu tak: miernik na v stałe później podpinam się jednym końcem do out np. lewego kanału a później drugim np do ips gnd przy kondensatorach. Dla drugiego kanału robimy analogicznie, czyli znów naszym punktem odniesienia jest ips gnd. Co do punktu pracy wystarczy przyłożyć miernik znów do ips gnd, a później pin wg rys na lampie(ale z włożoną lampą) i tam bym ustawił około 900mV. Oczywiście regulację przeprowadzamy dla obu kanałów. Poniżej foto z poradnika gavrona. Masę brałbym z ips gnd bo zwyczajnie będzie to manualnie prostsze. Dopowiem, że podczas regulacji wzmacniacz powinien być włączony

Dobrze rozumiem, że Ty między masą a NFB mierzysz stałe napięcie na wyjściu?

https://diyaudio.pl/i/24055/1c2fc5a1...1444939444.jpg
                            Last edited by Adam_85; 30.10.2018, 08:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                              Ja mierze DC na wyjściu tak: miernik na v stałe później podpinam się jednym końcem do out np. lewego kanału a później drugim np do ips gnd przy kondensatorach. Dla drugiego kanału robimy analogicznie
                              ten "out" to masz na myśli te wyjście z OPS'a? Jeżeli tak to źle mierzyłem.

Skomentuj

tak, out to wyjście głośnikowe z ops.

Skomentuj

Mierzenie DC na wyjściu z OPS'a chyba też jest miarodajne bo jak kręciłem tym potencjometrem od regulacji to wyraźnie ono się zmieniało.

Skomentuj

Siema
                                    Przepraszam ze tak zadko ostatnio bywam na forum ale do konca roku mam naprawde dobrze w p....zde ze tak ordynarnie powiem.

DC na wyjsciu = czarna koncowka miernika w mase np. IPS_GND, czerwona koncowka miernika w wyjscie SPK_OUT, ustawic tak zeby nie bylo wiecej niz +/- 100mV

Odnosnie nie grajacej wejsciowki - dosc czesto spotykam sie taka usterka, w tej wejsciowce jest kilka tranzystorow MPSA42 oraz jeden MPSA92 (w stopniu napieciowym) bardzo latwo sie pomylic i zalutowac MPSA42 w miejsce MPSA92, 9 i 4 wygladaja dosc podobnie i przy malym druku latwo sie pomylic (sam tak kiedys zrobilem).

Masa obwodu grzejnikow powinna byc ''zaczepiona'' w jednym punkcie gdzies do masy sygnalowej.

Jak cos to postaram sie czesciej wchodzic na forum, najlepiej pisac mi na messengerze bo tel mam pod reka i jak cos to wczesnie rano mozna zadzwonic.

EDIT:
                                    Biore sie za PW i maile
                                    Last edited by borys; 30.10.2018, 09:03.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Projekt i-AMP

No to tak. Miałem cichą nadzieję, że pomyliłem się przy tych tranzystorach ale jednak nie. Napięcie DC na wyjściu kanału lewego około -15mV ana prawym około -25mV

Napięcie katodowe około 1v

Przepraszam ale wprowadziłem Was w błąd.
                                      Zamiana wejściówek nie powoduje zmiany niedziałającej masy co zmienia znacznie postać rzeczy. Chyba jednak szukać trzeba w samym zabezpieczeniu na ops.

Pozdr.
                                      JN
                                      Last edited by shady; 30.10.2018, 18:39.

Skomentuj

Sprawdzaj wszystkie elementy po kolei. Na coś w końcu trafisz.

Skomentuj

Shady Zrób duże, dobre zdjęcia, przede wszystkim w naturalnym świetle. Bez IPS, tak, żeby było widać co masz na PCB, może ktoś coś znajdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X