Także kazano mi go usunąć skoro go nie ma to przy okazji zmian związanych z prowadzeniem masy. Wszystkie modyfikacje robiłem zgodnie z tym co mi tutaj sugerowano.
Przy poprawnie poprowadzonej masie w obu IPS w miejscu R1 ma być zworka a w głośnikach cisza, brak brumu. R1 oddziela masę sygnałową od prądowej. MUSI być tam albo 10R albo zworka. Nigdy nie widziałem,słyszałem, by ktoś komuś proponował inaczej.
Wlutuj na start w jednym 10R , w drugim zworkę i daj znać...
Jak podpinasz sygnał wejściowy? "+" wiadomo, a masa? Jaki masz układ w obudowie? potencjometr czy same RCA?
Jutro jak będę miał w ciągu dnia trochę czasu to przegrzebię forum i znajdę. Zrobię jak piszesz. Jutro to polutuję i zrobię fotki.
A tak z innej beczki, kolega ma identyczny zestaw i u niego jest problem z regulacją zasilacza na płycie głównej. W ujemnej lini zasilania w punkcie kontrolnym ma 0V i kręcenie potkiem nic nie daje. Uwalony mosfet?
Jutro jak będę miał w ciągu dnia trochę czasu to przegrzebię forum i znajdę. Zrobię jak piszesz. Jutro to polutuję i zrobię fotki.
A tak z innej beczki, kolega ma identyczny zestaw i u niego jest problem z regulacją zasilacza na płycie głównej. W ujemnej lini zasilania w punkcie kontrolnym ma 0V i kręcenie potkiem nic nie daje. Uwalony mosfet?
Można nie dać zworki, ale masy sygnałowe z prądowymi musisz połączyć wtedy w innym miejscu. Na pewno nikt nie napisał, że tych mas się nie łączy
Co do drugiej kwestii bardzo prawdopodobne że mosfety. Miernik na diodę i szybko będzie wiadomo.
To kolega ładnie się meczy od października 2018. Miał konto założyć, wstawić foty to pewnie byśmy pomogli.
Z tego co przeglądam twoje posty z tamtego okresu były niezłe jaja z uruchomieniem twojego zestawu przez twoje błędy montażowe. Także czy i100M i IPSy są nadal poprawnie złożone i to, że ten zestaw grał to wg mnie był przypadek. Co zresztą się potwierdza po aktualnym stanie iampa.
Do rzeczy:
1) Zworki od masy z kołków samemu odpiąłeś, bo nie odizolowałeś obudowy od i100m. https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post522075
Nie za bardzo wiem jak to jest możliwe? Skoro PCB i100m przy kołkach montażowych w żadnym punkcie nie dotyka masy PCB i100m? Czyżby przejście przez któryś z tranzystorów po zastosowaniu "złotej" pasty? :) Lub po prostu mosfety od CapM ci zwierały przez płaskowniki, bo nie dałeś podkładek..
"Polutowałem dreny mosfetów bo nie były, można było je normalnie podnieść " proponuję wszystkie PCB przelutować na nowo, podobnych postów, że coś jest niepolutowane lub źle wlutowane jest więcej..
2) Tutaj w twoim temacie (było by super jakbyś tam się tylko wypowiadał, bo aktualnie twoje problemy to dobre 20stron w aktualnym temacie) wypowiedział się Adam, jak masz to zrobić: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post522740
tutaj chyba zapomniałeś o tym, że musisz podpiąć to co wywaliłeś samemu - R1. Od strony źródła sygnału musisz też spiąć.
Podsumowując..
W jednym IPS 10R, w drugim zworka (masa sygnałowa)
masa IPS (prądowa) czyli ta, którą łączy się albo kołkiem montażowym, albo konektorem - lecisz z obu IPS do SIGNAL_GND.
Odnośnie znajomego niech założy konto na forum, założy OSOBNY temat, opisze problem. Wstawi porządne zdjęcia. Jeśli ma takie same umiejętności montazu jak twoje to od razu niech całość przelutuje zanim wstawi zdjęcia.
I jeszcze jedno pytanie. Na zdjęciu z postu #3970 masz zerwany pad od LEDa pod lampą. Rozumiem, że LED jest dolutowany od góry i świeci? (W drugim "niesprawnym" IPS z tego co widzę to jest OK.)
No cóż.. wkurwiony jestem na siebie, że tak to wygląda jak wygląda i w związku z tym tracę czas na poprawianie niedociągnięć. Można było poświęcić trochę więcej czasu i staranności przy montażu i nie zawracać Wam teraz gitary i przy okazji zbierać opierdol. Muszę to jakoś doprowadzić do kultury i się odezwę.
Co do tego pada pod lampą to tam mam zworkę bo ze względu na typ podstawki nie dało się zamontować leda. Tam ścieżka idzie chyba od góry i na dole nawet jeżeli odleciał to nie stanowi to problemu.
Skomentuj