Zamieszczone przez Adam_85
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaBg7 jest niezły, ale jak dla mnie czegoś mu brakowało po dłuższych odsluchach, dlatego nie ma go u mnie w pierwszej czwórce. Nie sluchalem wersji SMD.
Ops 2 będzie rowniez świetnym wyborem, jak nie lepszym. Zależy na co zwracać uwagę.
.
Caly sens iAmpa - znalezc swoje brzmienie niewielkim nakładem [emoji3]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BalROCK Zobacz postaNo właśnie - a na co zwracać? Dla mnie jako niedoswiadczonego w temacie iamp200 ma te zaletę, ze w zasadzie znika problem prowadzenia masy między skladowymi systemu. Z drugiej strony nie jest to problem nie do przewalczenia, a np. dla OPS2 łatwiej kupić po taniosci radiator (szczególnie ze nie planuje katować kolumn). Adam, jak w Twojej ocenie ksztaltuje sie koszt budowy 2xOPS2 + iPSU7, w stosunku do iamp200? Kwestie ipsow pomijam bo wiadomo.
Skomentuj
-
Mam pytanie do osób które robili IAMP100M. Jedna kwestia jest dla mnie nie jasna lub zbieram inne informacje czytając temat od początku. Odnośnie elektrolitów, czy wlutowanie elektrolitów 6800uF/10000uF do zasilacza może być błędnym rozwiązaniem? Wiadomo że jest CapM, ale gdzieś czytałem że za mosfetami nie może być aż tak dużej filtracji.
Mam fajne wyluty z wzmacniacza i chciałbym je wykorzystać.
Druga kwestia to sterujące, czy mieszanie Toshib z Sankenami to rozwiązanie się sprawdzi? Sterujące mam toshiby, a końcowe chciałbym sankena.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaMam pytanie do osób które robili IAMP100M. Jedna kwestia jest dla mnie nie jasna lub zbieram inne informacje czytając temat od początku. Odnośnie elektrolitów, czy wlutowanie elektrolitów 6800uF/10000uF do zasilacza może być błędnym rozwiązaniem? Wiadomo że jest CapM, ale gdzieś czytałem że za mosfetami nie może być aż tak dużej filtracji.
Mam fajne wyluty z wzmacniacza i chciałbym je wykorzystać.
Druga kwestia to sterujące, czy mieszanie Toshib z Sankenami to rozwiązanie się sprawdzi? Sterujące mam toshiby, a końcowe chciałbym sankena.
Skomentuj
-
MAm pytanko nie co bardzije ogólne niż sam iAMP. Zaskoczon y jestem jak bardzo przez kurs dolara ceny komponentów psozły w górę w TME. Najlepsze jest, że nawet kondy z mojego rodzinnego Kutna (Miflex) - miasta z tego co pamiętam w Polsce podrożały o 20%. Ale nie o tym :)
Pytanko o takowe elementy jak kondy WImy 100nf/100V - są dostępne 10% i 5%, z czego te 5% są niemal 2 razy droższe - jest sens w nie 'inwestować' czy np. lepiej kupić więcej tańszych i sobie przy piwku je sparować po pojemności ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BalROCK Zobacz postaMAm pytanko nie co bardzije ogólne niż sam iAMP. Zaskoczon y jestem jak bardzo przez kurs dolara ceny komponentów psozły w górę w TME. Najlepsze jest, że nawet kondy z mojego rodzinnego Kutna (Miflex) - miasta z tego co pamiętam w Polsce podrożały o 20%. Ale nie o tym :)
Pytanko o takowe elementy jak kondy WImy 100nf/100V - są dostępne 10% i 5%, z czego te 5% są niemal 2 razy droższe - jest sens w nie 'inwestować' czy np. lepiej kupić więcej tańszych i sobie przy piwku je sparować po pojemności ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaKoszt iampa200 będzie odczuwalnie mniejszy chociażby ze względu na plytki. Radiatory to nie jest jakaś duża różnica między jednym a drugim, dużo zależy od pomysłowości ;-) natomiast efekt końcowy w postaci dźwięku będzie zależny od tego jak to wszystko zostanie wykonane oraz złożone. Na pewno iamp200 to łatwiejsza droga.
Swoją drogą intryguje mnie jedna rzecz - tyle się mówi, że dobre, stabilizowane i wygładzone zasilanie jest istotne dla dobrego brzmienia (w lampach klucowe, ale przecież i w tranach ważne). Przeglądam sobie schematy różnych integr/końcowek mocy i we wszytskich nich kwestia zasilania potraktowana jest mo macoszemu. Ot trafo -> mostek -> kondy dużej pojemności (rzadko nawet zbocznikowane dla filtrowania) i fru na linie zasilania?!? CZemu nikt nie stosuje powielaczy pojemności - przecież ten układ nie jest aż tak drogi w wykonaniu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BalROCK Zobacz postaZ tym kosztem płytek to tak nie do końca: iAMP to 120 zeta, OPS2 + iPSU to 2*20 + 60, czyli stówka. OPS2 jest w zasadzie na THT i sporo z użytych tam elementów mam na stanie. Nie zrobiłem jeszcze sobie szczegółowej wyceny iPSU, ale potencjalnie tutaj może pojawić się koszt wyższy niż w iAMP200. A i tam jakby na to nie patrzeć - jednostkowo najdroższ będzie sensownej jakości traolec.
Zamieszczone przez BalROCK Zobacz postaSwoją drogą intryguje mnie jedna rzecz - tyle się mówi, że dobre, stabilizowane i wygładzone zasilanie jest istotne dla dobrego brzmienia (w lampach klucowe, ale przecież i w tranach ważne). Przeglądam sobie schematy różnych integr/końcowek mocy i we wszytskich nich kwestia zasilania potraktowana jest mo macoszemu. Ot trafo -> mostek -> kondy dużej pojemności (rzadko nawet zbocznikowane dla filtrowania) i fru na linie zasilania?!? CZemu nikt nie stosuje powielaczy pojemności - przecież ten układ nie jest aż tak drogi w wykonaniu?
Dla mnie bas bez capm jest niepotrzebnie przeciągany, co przekłada się na odbiór całości przekazu z zestawu.Last edited by Adam_85; 14.04.2020, 15:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaMoja pomyłka w takim razie, myślałem, że płytki do ops są droższe. Na pewno wrzucanie iampa 200, a opsów + ipsu do obudowy będzie robić różnicę. Lutowanie smd nie należy do najłatwiejszych, szczególnie zgodnie ze sztuką. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Każdy takie rzeczy musi sobie rozpatrywać sam, oczywiście we wszystkich aspektach wartych rozważenia przy budowaniu wzmacniacza.
"Brudne" granie więcej wybacza, nie tylko ze strony układu, ale i sieci, jak i samych nagrań. Kwestia przyzwyczajenia i priorytetów.
Dla mnie bas bez cap m jest niepotrzebnie przeciągany, co przekłada się na odbiór całości przekazu z zestawu.
Tak dokładnie - to kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Osobiście w graniu bardziej podoba mi się tradycyjny zasilacz bez stabilizacji tylko na kondensatorach.Last edited by spokon; 14.04.2020, 15:23.
Skomentuj
-
Mam pytanie dotyczące wyboru trafo zasilającego.
Planuję zamówić trafo toroidalny.
Trafo ma zasilać OPS_2 lub OPS_3.
Jako zasilacz końcówki mocy (U +/-) myślę o module CapM. Czyli układ ma być taki : trafo zasilające -> CapM -> OPS2 / OPS3.
Z przeczytanych postów i wyliczeń "na szybko" wyszło mi że dla spokojności trafo powinno dawać 4A.
Przy rekomendowanych napięciach zasilających OPS2 +/- 55V (2x40V~) , OPS3 +/- 60V (2x44V~) moc trafosa to 320-350VA - dla spokojności 400VA.
Czy to wypisałem powyżej ma sens ?
Jakie może być napięcie zasilające CapM tak aby zasilając OPS-y skompensować wymagany na CapM spadek napięcia (min. 3V) ?
Borys podaje że max to 2x40V~. A czy może być np. 2x44V lub 2x50V. Oczywiście napięcia pracy elektrolitów odpowiednio dobrane do U zasilania.
Jakich producentów trafo możecie polecić ?
Dwa lata temu zamówiłem w toroidy.pl trafo 500VA w wersji audio i jest on OK. Nie burczy, trzyma napięcie pod obciążeniem.
Jaka firma , oprócz toroidy.pl , jest warta uwagi (tzn. zrobią za rozsądne pieniądze 1-2szt. trafo w porządnym wykonaniu) np. Badel , Trafber , Poltrafo ?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marekgda Zobacz postaMam pytanie dotyczące wyboru trafo zasilającego.
Czy to wypisałem powyżej ma sens ?
Jakie może być napięcie zasilające CapM tak aby zasilając OPS-y skompensować wymagany na CapM spadek napięcia (min. 3V) ?
Borys podaje że max to 2x40V~. A czy może być np. 2x44V lub 2x50V. Oczywiście napięcia pracy elektrolitów odpowiednio dobrane do U zasilania.
Jakich producentów trafo możecie polecić ?
Dwa lata temu zamówiłem w toroidy.pl trafo 500VA w wersji audio i jest on OK. Nie burczy, trzyma napięcie pod obciążeniem.
Jaka firma , oprócz toroidy.pl , jest warta uwagi (tzn. zrobią za rozsądne pieniądze 1-2szt. trafo w porządnym wykonaniu) np. Badel , Trafber , Poltrafo ?
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o CapM to zdecydowanie polecam wersję 2.0B na dwóch parkach mosfetów. http://iamp.diyaudio.pl/?capm-psu-v20b . Można przerobić pod 2x50VAC i wtedy do kompletu SPK Terminal i mamy fajne pakiet zasilacza z zabezpieczeniami - https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post534725
Transformatory:
- na pierwszym miejscu Poltrafo - tutaj ciężki kontakt,
- na drugim miejscu Badel - bardzo fajny kontakt, nie doliczają za "niestandardowe" wykonanie trafa. Mam od nich wersję "audio", podwójny ekran magentyczny, elektryczny, trafo w kubku do tego 10% więcej uzwojeń ("Nasz producent rdzeni sugeruje,że współczynnik indukcji może być 1,75.Normalnie nawijamy ze współczynnikiem 1,65. Do audio biorę współczynnik 1,5 co daje około 10% więcej uzwojeń na 1V.").
- na trzecim toroidy - doliczają za twoje wymagania, jakiś czas temu na AS był wątek, że rdzenie dają za małe itd.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaW zależności od napięcia zasilania:
bd139-16/bd140-16
mje350/340
2sa1360/2sc3423
2sa965/2sc2235
Ksa1142/ksc2682
ksa1220/ksc2690
Prądy spoczynkowe ustawione na szybko i nic nie pływa.
Skomentuj
-
Cześć,
czy spotkał się ktoś przy iPSU v7 z takim problemem:
1. Opóźnienie załączania głośników nie działa - dokładniej to je załącza, ale od razu po włączeniu zasilania, bez zwłoki
2. Przy teście DC na wyjściu - głośniki są rozłączane, ale dioda DC/TEMP nie sygnalizuje tego. Dopiero po zaniku DC na wyjściu wzmacniacza, gdy głośniki już są aktywne, dioda lekko się żarzy przez 1-2 sekundy
Pozostałe zabezpieczeń (PRO/OSC) nie jestem w stanie przetestować .....
Podczas montaż popełniłem błąd instalując zamiast BC846U - BC856U - poniżej informacja o błędzie, który można popełnić:
https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post515155
Oczywiście tranzystor już wymieniony - czy ten błąd mógł mieć wpływ na takie zachowanie układu?
Skomentuj
-
Cześć. Z jakiej dokumentacji korzystałeś? Ta, którą wysyłam nie zawiera tego błędu, więc fajnie by było namierzyć błędną i ją usunąć.
Przy okazji tutaj jest opis uruchomienia https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post527091
Po rozmowie z borysem - masz gdzieś jeszcze błąd. To, że pomyliłeś tranzystor - nie miało wpływu na resztę. Z najważniejszych rzeczy to T12 - dobrze wlutowany? To jest NPN/PNP, także jak wlutujesz na odwrót to mogą być problemy.Last edited by gavron04; 27.05.2020, 12:18.
Skomentuj
Skomentuj