Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A jak myślisz borys... czy warto zmienić radiator na ten z Fishera?

Skomentuj

Jeśli nie chcesz inwestować w radiator za około 170zł https://www.tme.eu/pl/details/sk56_1...er-elektronik/ to warto twój aktualny dać do anody na czarno. Koszt takiej operacji to okolice 50-60zł.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wykonałem pomiar mocy dla iAMP200.
        Przy zasilaniu 40VAC (56V DC) na obciążeniu 8 Ohm i sygnale wejściowym 1kHz sinus, wyszło ok. 120W.

Pasmo przenoszenia ciężko mi zmierzyć bo mój generator zapodaje od 10Hz do 100kHz. I w tym zakresie wzmacniacz przenosi wszystko... no może w górnym paśmie zaczęła mi ch-ka opadać o okolicach 85kHz. Ale tylko o pół działki więc nie dotarłem nawet do spadku 3dB.
        Jak znajdę czas (i miejsce na stole :) ) to zapodam mu pomiary RMAA.
        Żona stwierdziła, że fajnie toto juś gra. Jak to określiła tak estradowo... cokolwiek to znaczy. A muszę dodać, że do testów podłączone są najzwyklejsze dwutorowe (ponad 30-letnie!!) kolumienki ZG. Wprawdzie wymieniałem zawieszenie z membranami lecz to dalej są zwykłe 40W kolumienki.
        Last edited by wrobeleczek; 14.11.2020, 19:16.

Skomentuj

który ips? :) i jak ci trafo przysiadło? bo pewnie 120W nie do końca jest przy 56VDC.
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Na początek jadę na BG9. Potem zobaczę jak sprawuje się CliffJumper MK2. A widzisz, nie sprawdzałem ile siadło zasilanie :( Ale pewnie kilka dobrych voltasów umknęło.

Skomentuj

Jak weźmiesz pod uwagę:
              -spadek ma mostku prostowniczym,
              -złączach CE tranzystorów w końcówce,
              -napięcia na trafo,
              to mogło wyjść tyle, do tego jak już zostanie określony spadek DC, to z pozostałego napięcia szczytowego trzeba przejść na RMS, czyli jeszcze podzielić przez 1.4...

Skomentuj

No nie do końca się zgodzę. Po pierwsze, pomiar robiłem miernikiem RrueRMS, wynik trochę ponad 31V. Wtedy wynik podnosisz do kwadratu i dzielisz przez rezystancję obciążenia (8 Ohm w moim przypadku), co daje ok. 120W. Po drugie, dla porównania mam podpięty pod obciążenie oscyloskop, na którym mierzę przebieg i obserwuję początek zniekształceń przebiegu, gdzie po obliczeniach również wychodzi podobny wynik. Napięcie na prostowniku spada mi do ok.52-53V. Co więcej na tym samym transformatorze miałem wcześniej okazję pomierzyć np. wzmacniacz kol. Zbig, MOSFET 3.0 i tam wynik miałem w okolicach 140-148W. Podłączałem nawet wzmacniacz l20.5 (chińszczyzna) i wyniki były podobne do wzmacniacza Zbiga. Jeżeli jeszcze MOSFET 3.0 był z układem bootstrap to moc osiągana mogła być troszeczkę większa niż l20.5 to jednak mimo wszystko iAmp200 powinien osiągać przybliżone wyniki. Niemniej jednak nie do końca na mocy mi zależy a na jakości dźwięku to zastanawia mnie tylko skąd tak różne wyniki. Gdzie "ucieka power"...
                I nie ma znaczenia jaki IPS jest zamontowany. Wyniki takie same.
                Tak wygląda l20.5:
                Last edited by wrobeleczek; 15.11.2020, 12:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrobeleczek Zobacz posta
                  No nie do końca się zgodzę. Po pierwsze, pomiar robiłem miernikiem RrueRMS, wynik trochę ponad 31V.
                  To samo co napisałem, tylko od drugiej strony, z tego 31V masz wartość szczytową 43.4V, więc na wzmacniaczu gubi się niecałe 10V, to dużo, ale weź też pod uwagę to, że iAMP ma predrivery oraz zasilacz wstępny dla IPS (przynajmniej ten OPS, który miałem).

Skomentuj

O to mi się rozchodzi... gdzie ubywa poweru :)
                    Transformator 2x40VAC/400W więc mały nie jest. Podczas pomiaru badałem tylko jeden kanał, drugi leżał odłogiem.
                    Teraz trochę z innej beczki.
                    Po podpięciu Cliffjumpera MK2 stwierdziłem, że bardziej jest "przycinana" góra (okolice 86kHz) niż BG9. Nie jest to istotne dla odsłuchu, ale warte odnotowania. Różnica nie jest dramatyczna bo przy 100kHz i tak nie dotarłem do spadku 3dB. Różnica jest o jedną działkę na ekranie oscyloskopu w porównaniu do BG9.
                    Last edited by wrobeleczek; 15.11.2020, 14:00.

Skomentuj

Mogę dodatkowo napisać, że Zobel dostał u mnie po pazurach :)
                      Jako, że wszystko jak na razie "wisi" na stole na kabelkach, to podczas jakiegoś manewru z nimi, przez przypadek dotknąłem wejścia i z rezystorka R5 zadymiło się lekko. Mam nadzieję, że jak już wszystko upakuję do skrzyni to czegoś takiego nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrobeleczek Zobacz posta
                        O to mi się rozchodzi... gdzie ubywa poweru :)
                        Transformator 2x40VAC/400W więc mały nie jest. Podczas pomiaru badałem tylko jeden kanał, drugi leżał odłogiem.
                        Teraz trochę z innej beczki.
                        Po podpięciu Cliffjumpera MK2 stwierdziłem, że bardziej jest "przycinana" góra (okolice 86kHz) niż BG9. Nie jest to istotne dla odsłuchu, ale warte odnotowania. Różnica nie jest dramatyczna bo przy 100kHz i tak nie dotarłem do spadku 3dB. Różnica jest o jedną działkę na ekranie oscyloskopu w porównaniu do BG9.
                        Moc wyjsciowa nie jest najwazniejszym parametrem w tym przypadku. Zawsze jest jakis ''trade off'', np. zeby poprawic PSRR (zdolnosc do szamania kiepskiego zasilania) trzeba poswiecic kilka V z raila glownego. Zeby dolozyc porzadny stopien napieciowy (np Hawskforda albo jego miekko klipujaca wersje) tez trzeba poswiecic kilka dodatkowych V. Ponizej taki szybki przykladzik, ten sam wzmacniacz z jedna tylko roznica, jeden z nisko-pradowym bootstrapem diodowym (tak jak u kolegi Zbiga) a drugi z bardzo klasycznym filtrem 47R/220uF dla czesci napieciowej. Roznica w PSRR w funkcji czestotliwosci jest naprawde spora, roznica w THD blisko osiagniecia mocy maksymalnej ponad 30krotna.

Kolega ampli gdzies tam zaczal szukac ale na glownego pochlaniacza napiecia nie natrafil.

Mianowicie tranzystory polowe wymagaja polaryzacji bramki wzgledem zrodla, im wiekszy plynacy prad i mniejsza transkonduktancja tym to napiecie polaryzacji musi byc wieksze. W przypadku IRFP i pewnego obciazenia bedzie to juz w okolicy 5-5,5V (im wiecej obciazenia tym Vgs bedzie klekac dalej) !!

wrobeleczek
                        Jezeli chcesz juz koniecznie sprawdzac gdzie opada pasmo wzmacniacza, oraz miec miarodajne porownanie to do napedu wejscia uzyj zrodla o stalej impedancji wyjsciowej. Jezli wykonasz taki pomiar z uzyciem potenciometru wejsciowego wynik bedzie niemiarodajny. Impedancja wyjsciowa potenciometru wraz z filtrem RF tworzy filtr dolnoprzepustowy i w zaleznosci od pozycji potenciometru (najgorzej w polowie zakresu) bedziesz mial po prostu przycinana gore pasma poprzez filtr RF. Tak naprawde bez filtru RF ULG (unity loop gain) lezy gdzies w okolicy 1MHz.

Odnosnie tej plytki, ktora nazwales ''chinszczyzna'' to akurat LJM to bardzo sympatyczny czlowiek (mozesz spotkac na diyaudio,com) i robi dobrze swoja robote. L20.5 jak pewnie doczytales (albo i nie) ma wyjscie typu sziklai - CFP (complementary feedback pair), to rozwiazanie ma kilka zalet oraz kilka wad - odsylam do literatury.

Odnosnie bootstrapu, moim zdaniem znacznie lepszym dla ucha rozwiazaniem jest jednak odpowiednio dobrany old school bootstrap ''wysoko-pradowy''. W mocna klasycznej wersji przyklad ponizej:
                        https://www.audiostereo.pl/topic/144...omment-5051026

Zeby jednak nie isc w dalsze kompromisy to mozna sie zastanowic nad porzadnym wyfiltrowaniem glownych raili.
                        Last edited by borys; 15.11.2020, 16:19.
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wiem, że użycie potencjometru na wejściu robi filtr dolnoprzepustowy dlatego podczas porównania sygnał dawałem bezpośrednio z generatora zapewniając takie same warunki porównawcze (zaznaczam: porównawcze nie pomiarowe bo do tego to trzeba mieć sprzęt i wiedzę a ja takowej nie posiadam). I tak jak już wcześniej pisałem, moc w tym przypadku nie jest priorytetem dla mnie a dowiedzieć się skąd pojawiają się różnice to już inna bajka.
                          Odnośnie "chińczyka"... nie było użyte w negatywnym tego słowa znaczeniu a raczej skąd został zestaw zakupiony Bo jak sam wiesz, l20.5 są dostępne również na europejskim rynku. A faktycznie zafascynował mnie on swoją prostotą, parametrami i zwartością budowy. Nawet specjalnie na jednym z forum, zadałem pytanie o Bias bo jest on w tym układzie ustawiony na sztywno (bez regulacji potencjometrem) i w odpowiedzi dostałem wiadomość, że tak ma być i jest ustalony na 20mA/kanał.

Skomentuj

W ''sziklaju'' wartosc biasu jest akurat bardzo wazna, ponizej wyjasnienie obrazkowe dlaczego tak jest (pierwsza pochodna napiecia wyjsciowego wykreslona z wejsciowego DC swingu - czyli wzmocnienie napieciowe).

Zadanie domowe odnosnie takiej konfiguracji:
                            -co z PSRR w takim przypadku ?
                            -dlaczego drivery sa na osobnym radiatorze ?
                            -dlaczego sa klopoty z ''rownolegleniem'' wiekszej ilosci par ?
                            -co z wyłączaniem tranzystorów koncowych ?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              W ''sziklaju'' wartosc biasu jest akurat bardzo wazna, ponizej wyjasnienie obrazkowe dlaczego tak jest (pierwsza pochodna napiecia wyjsciowego wykreslona z wejsciowego DC swingu - czyli wzmocnienie napieciowe).

Zadanie domowe odnosnie takiej konfiguracji:
                              -co z PSRR w takim przypadku ?
                              -dlaczego drivery sa na osobnym radiatorze ?
                              -dlaczego sa klopoty z ''rownolegleniem'' wiekszej ilosci par ?
                              -co z wyłączaniem tranzystorów koncowych ?
                              EDIT
                              Zapomnialem dodac do zadania domowego:
                              -dlaczego CFP rusza sie jak wóz z węglem w porównaniu do konfiguracji EF ?

Skomentuj

witam koledzy jak w pseudo dual mono prowadzić masę ,gdzie połączyć z obudową. Mam dwa oddzielne uzwojenia transformatora i układ tak jak na zmodyfikowanym schemacie.[IMG][/IMG]

Skomentuj

Coś temat przycichł... :)
                                  Bardzo mało czasu zostało mi na grzebanie z lutownicą w ręku.
                                  U mnie małe zmiany.
                                  Jako, że był czarny piątek to skorzystałem ze zniżki i nabyłem radiator Fischera z TME. Teraz moje ustrojstwo wygląda tak:

Teraz będę miał bezpośrednie porównanie anodowanego radiatora ze zwykłym.
                                  Pisałem z kilkoma firmami odnośnie anodowania mojego radiatora typ. C30043, ale odzew był po prostu żenujący.
                                  Na razie Bias ustawiony na 40mV. Zobaczę jaką osiągnie temperaturę. Jeżeli będzie za dużo to zastanawiam się nawet nad przerobieniem układu na parki 2SC5200/2SA1943. Ale to raczej dla swojej ciekawości...
                                  Last edited by wrobeleczek; 06.12.2020, 19:08.

Skomentuj

Radiator Fischera z TME odprowadza bardzo dobrze ciepło z tranzystorów końcowych, to dobry wybór. Ja mam wzmak I-amp ops4 (4 parki 2SC5200/2SA1943 na kanał) i przy zalecanym biasie 12mV mam ustawiony teraz 13mV i mierzona temperatura radiatora to 42 st.C. oczywiście bez sygnału wejściowego. Oczywiście jest to inna konstrukcja wzmacniacza więc nie można porównać.

Last edited by spokon; 06.12.2020, 19:49.

Skomentuj

U mnie jest faktycznie inaczej. Przy Biasie 40mV (ok.85mA = ok.38W strat), radiator osiąga 52st.C. Będę musiał zmniejszyć Bias bo zostaje zbyt mały margines do zadziałania zabezpieczenia.

Skomentuj

Sprawdziłem.
                                        Przy Biasie 30mV radiator osiągnął 47st.C Przy 25mV, 44st.C. Więc chyba pozostaje ustawić te 25mV (co daje ok.53mA) lub spróbować na parach 2sc/2sa... Choć podejrzewam, że wyniki będą podobne. Lecz Bias przy tych parach będzie ich "natywnym" prądem.

Skomentuj

Projekt i-AMP

Chciałbym w ramach nauki pracy z oscyloskopem przeprowadzić pomiary mojego wzmacniacza. Czy bez sztucznego obciążenia dam radę coś sensownego uzyskać poza sprawdzeniem zasilania? Nie mam generatora funkcyjnego wiec na razie mógłbym z karty dźwiękowej puścić sinusa 1kHz? Czy to wystarczy aby sprawdzić zniekształcenia?

K

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                                          Last edited by shady; 19.12.2020, 18:58.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X