Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uzupełnienie do postu nr #3983 (choć post prastary ale może będzie przydatne).

Uruchamiałem OPS3 v2.1 BJT (użyłem 2 par tranzystorów zamiast schematowych 3 par)
    Był problem z regulacją prądu spoczynkowego.
    Sprawdziłem poprawność montażu i większość elementów półprzewodnikowych. Wszystkie elementy sprawne.
    W obwodzie regulacji prądu spoczynkowego wymieniłem diodę led czerwoną na diodę BAT46.
    I wszystko działa.
    Układ (sam OPS3 i w połączeniu IPS BG7 + OPS3) zasilałem napięciami od +/- 42V do +/- 64V.
    Prąd spoczynkowy ładnie się reguluje i jest stabilny (tzn. nie pływa wraz ze wzrostem temperatury na radiatorach).

Skomentuj

LED jest w wersji mosfet. W bjt jest bat46.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Jakie jest minimalne napięcie dla 0PS 2 v2 , chciałbym zastosować jedną parę Sanken 2sc3858/2sa14954.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post528622

Skomentuj

Dzięki.

Skomentuj

Sankeny można jak najbardziej zalutować

Skomentuj

Wczoraj zamówiłem potencjometr. Jak wrócę z wyjazdu, to wymienię potecjometr
                Po wymianie potencjometru i200 działa poprawnie i gra. Chce teraz zamontować wszystko tymczasowo na desce w celu łatwiejszego przenoszenia.
                Skąd "pobrać" masę z i200 do przewodu PE? Aktualnie tor wygląda tak: INPUT (z karty dźwiękowej po kablu jack->RCA) -> Volume Controler z AS -> i200.
                Może to być jedna z nóżek IPS GND?

Pozdrawiam!

Skomentuj

ancque

Przewód ochronny PE (żółto-zielony) z gniazda 230VAC podłącz bezpośrednio do masy obudowy.
                  A mase obudowy połącz np. przez filtr 100nf i 10R do masy w zasilaczu.

Last edited by spokon; 20.03.2020, 17:47.

Skomentuj

Podłączenie przewodu PE do masy obudowy jest tylko dla bezpieczeństwa użytkownika.
                    Kiedy pojawi się na obudowie niewielki prąd (mA) przekraczający prąd zadziałania różnicówki to nic nie stanie się użytkownikowi
                    a zadziała różnicówka i odłączy napięcie.
                    Zwykła eska czy bezpiecznik topikowy odłączy dopiero wtedy kiedy na obudowie będzie pełne napięcie sieci 230VAC
                    no ale wtedy może być już za późno na pomoc.
                    Last edited by spokon; 20.03.2020, 18:55.

Skomentuj

Powoli kompletuje elementy i mam pytanie o tranzystory 2235 i 965.
                      Czy mogę podstawić w zamian parę BC639 i 640 lub w obudowie TO126 TTA006 i TTC011 ?
                      Chyba , że macie jakieś inne propozycje.

Dzięki.

Skomentuj

W zależności od napięcia zasilania:
                        bd139-16/bd140-16
                        mje350/340
                        2sa1360/2sc3423
                        2sa965/2sc2235
                        Ksa1142/ksc2682
                        ksa1220/ksc2690

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                          W zależności od napięcia zasilania:
                          bd139-16/bd140-16
                          mje350/340
                          2sa1360/2sc3423
                          2sa965/2sc2235
                          Ksa1142/ksc2682
                          ksa1220/ksc2690
                          Dzięki bardzo.
                          Nad MJE też się zastanawiałem ale o BD nie pomyślałem a wala mi się tego w szufladzie.

Pozdrawiam

Skomentuj

Post wziął był i był znikł :( A więc jeszcze raz
                            Witam serdecznie wszystkich fanów twórczości borysa. Po ogromnym sukcesie preampu a'la Lamm by borys w moim domu, przyszedł czas na dalszą znajomość z jego projektami - czytaj iAMP200. Na początek mam dwa pytanka:

1. Czy na forum jest ktoś z Wrocławia posiadający iAMPa skory do kontaktu, odsłuchu, podzielenia się wiedzą, a może i częściami?
                            2. Jakie IPSy polecacie? Chodzi mi o 3-4 najlepiej, ale jednocześnie najbardziej zróżnicowanie brzmiące wejściówki?

Skomentuj

Zamieszczone przez BalROCK Zobacz posta
                              Post wziął był i był znikł :( A więc jeszcze raz
                              Witam serdecznie wszystkich fanów twórczości borysa. Po ogromnym sukcesie preampu a'la Lamm by borys w moim domu, przyszedł czas na dalszą znajomość z jego projektami - czytaj iAMP200. Na początek mam dwa pytanka:

1. Czy na forum jest ktoś z Wrocławia posiadający iAMPa skory do kontaktu, odsłuchu, podzielenia się wiedzą, a może i częściami?
                              2. Jakie IPSy polecacie? Chodzi mi o 3-4 najlepiej, ale jednocześnie najbardziej zróżnicowanie brzmiące wejściówki?
                              Najlepsze wejściówki jak dla mnie:

1. Bolt
                              2. Vsha
                              3. Cliffjumper
                              4. A9

Lamm wg Borysa również genialny. Mega barwy w dźwięku, taka naturalność.

Skomentuj

"2. Jakie IPSy polecacie?"

U mnie kiedyś grały wejściówki zaprojektowane przez borysa na początku wątku.
                                Następnie były świetne A9 i Cliffjumper.
                                Od dłuższego czasu gram na IPS BG7 V1.3 tht i jak dla mnie jest to najlepszy wybór, ale tylko na oryginalnych 2SK170.
                                Przestrzeń i detaliczność dźwięku to zalety BG7.

Pierwszy prosty ips to był CFP Madness i grał też bardzo dobrze.

Last edited by spokon; 11.04.2020, 17:14.

Skomentuj

Ja miałem styczność własnie z Cliffjumper, CFP, A9 (kolejność nieprzypadkowa.). Teraz znów zostałem wciągnięty w IAMP i najpierw będzie CFP(idę na łatwiznę), a pożniej BG7 SMD
                                  Chociaż czaję się jeszcze na clifa On robił robotę.
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Dzięki za odzew Panowie. Po mega długiej wymianie maili z gavronem (za co mu serdecznie dziękuję) zaczynam się zastanawiać czy nie brać też pod uwagę OPS2 - szczeólnie, że strasznie podoba mi się idea umieszczenia końcówek po bokach obudowy a na środku zasilanie + ew. preamp Lamm (pisałem już, że jest zajebisty ? :)) Co sądzicie o OPSach? No i siłą rzeczy nasuwa mi się pytanie - Fety czy bipolary?

Skomentuj

Zasada jest być może prosta: transformator i zasilacz z dala - z dala - od czułych obwodów wejściowych wzmacniacza
                                      Fety rzecz jasna są lepsze i ok:)
                                      Radiator alu jest ekranem który eliminuje syf (zniekształcenia sygnału) do obwodów wejściowych od transformatora.

Na przykład tak:

Last edited by spokon; 11.04.2020, 19:57.

Skomentuj

Cliffjumper i vsha są super, bg7 poczatkowo mnie nie przekonał ale z czasem bardzo go doceniłem, tez polecam

Skomentuj

Bg7 jest niezły, ale jak dla mnie czegoś mu brakowało po dłuższych odsluchach, dlatego nie ma go u mnie w pierwszej czwórce. Nie sluchalem wersji SMD.

Ops 2 będzie rowniez świetnym wyborem, jak nie lepszym. Zależy na co zwracać uwagę.
                                          .
                                          Last edited by Adam_85; 12.04.2020, 08:04.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X