Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
    Mam 1030, to prawie 1060 z mniejszą mocą - ten ostatni uchodzi za jeden z najlepszych brzmieniowo modeli wśród starych (30+) marantzów - mój ma 40 lat i wszystkie części oryginalne, więc pewnie przydałby mu się recap.
    Basów ma na mój gust tyle ile trzeba (sam nie lubię sztucznie podkręcanego basu) - pewnie podobnie co iAMP. Ma więcej środka - ta mięsistość przypomina trochę brzmienie lampy.
    Mięsistość lampy to w wielu przypadkach mit. Przynajmniej w tych dobrych lampach.

Skomentuj

Nie na temat...
      Lampa
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
        Ja też nie rozumiem tego zachwytu nad lampami ogólnie. Bez sensu cofać się w rozwoju. Jeszcze sens wzmacniacza tranzystorowego zrozumiem ale lampiaka już nie za bardzo. Na miejscu kolegi bym poszedł w klasę D. Zwykły Tda7492 lub 7498 na chińskiej płytce gra lepiej od wielu sprzętów którymi sporo ludzi się do dzisiaj zachwyca. Wzmacniacze w klasie D przebyły długa drogę od tego co było kiedyś i wyszło im to na dobre.

Skomentuj

W pokoju obecnie temperatura 33st.C.
          Zgodnie z radą borysa powierciłem pare otworów między żebrami radiatorów w spodzie obudowy I-AMPA:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
            Nie na temat...
            Ja też nie rozumiem tego zachwytu nad lampami ogólnie. Bez sensu cofać się w rozwoju. Jeszcze sens wzmacniacza tranzystorowego zrozumiem ale lampiaka już nie za bardzo. Na miejscu kolegi bym poszedł w klasę D. Zwykły Tda7492 lub 7498 na chińskiej płytce gra lepiej od wielu sprzętów którymi sporo ludzi się do dzisiaj zachwyca. Wzmacniacze w klasie D przebyły długa drogę od tego co było kiedyś i wyszło im to na dobre.
            Nie na temat...
            Akurat klase D miałem okazję testować na różnych aplikacjach tripath bodajże 2050. Zbyt bogata szeleszcząca góra, odchudzona średnica. Niby takie napowietrzone, na pierwszy rzut ucha może fajne. Niestety po 2-3 dniach w moim przypadku nie do przyjęcia. Ciekaw jestem klasy D po holendersku bo po chińsku nie było dobrze :-) Co kto lubi, jeden będzie jeździł fiatem, a drugi audi, a trzeci jeszcze czymś innym i każdy będzie chwalił swoje.
            Last edited by Adam_85; 30.06.2019, 19:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Nie na temat...
              Akurat klase D miałem okazję testować na różnych aplikacjach tripath bodajże 2050. Zbyt bogata szeleszcząca góra, odchudzona średnica. Niby takie napowietrzone, na pierwszy rzut ucha może fajne. Niestety po 2-3 dniach w moim przypadku nie do przyjęcia. Ciekaw jestem klasy D po holendersku bo po chińsku nie było dobrze :-) Co kto lubi, jeden będzie jeździł fiatem, a drugi audi, a trzeci jeszcze czymś innym i każdy będzie chwalił swoje.
              Mam dokładnie tak samo, z ust mi wyjąłeś, ja lubię fiaty [emoji38], zwłaszcza takie w których moge cos dłubać, testowałem różne D-ampy i zawsze na koniec okazuje sie ze to nie to. A poza wszystkim bardzo zboczyliśmy z tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                Nie na temat...
                Nie na temat...
                No właśnie tripathy to już staruszki . Przetestuj coś nowszego :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Nie na temat...
                  No właśnie tripathy to już staruszki . Przetestuj coś nowszego :) .
                  Nie na temat...
                  Konkret podaj to sprawdzimy, co to pokaze przy moim i-ampie :)
                  Last edited by Adam_85; 03.07.2019, 18:38.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Tda7492, 7498 jako małe wzmacniacze małej mocy (do ~50-60wat) mniej więcej niższej-średniej klasy. Cała seria TPA, hypexy.

Skomentuj

Ogloszenie drobne.

Jezeli jest ktos zainteresowany przesluchaniem najnowszych wejsciowek w SMD:

Prosze pisac do kolegi Pteterycz, wejscioweczki mozna sobie odsluchac np przez 2 lub 3 tygodnie i podeslac dalej.

Pozdr
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie na temat...
                        Te wszystkie rezystory SMD to 1206, a powiedzcie mi gdzie dostanę w miarę (pewne)markowe 0805
                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Mouser, farnell, digikey. Ale te znasz. W Polsce nic ciekawego poza tme nie ma.

Poza tym, pytałeś już chyba o to. Czego oczekujesz od "tych markowych" rezystorów? W jakim układzie mają pracować??
                          Last edited by gavron04; 09.07.2019, 20:31.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wiesz jakie to jest kupowanie na allegro takich rezystorów. Nie wiadomo czy to 1% czy 5% jakiej firmy itp. Chciałbym kupić potrzebne wartości, ale mieć pewność że są to SMD z pewnej szpuli. Nie mówię by to była MuRata, ale coś co nie jest chińskim odpadem z fabryki.
                            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Sprawdz tutaj do PL wysylaja i wszystko na sztuki mozna brac[emoji3] https://reichelt.de/MELF-Widerstaend...07834341754f1b

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

nik156
                                Jezeli chcesz porzadne rezystory SMD to albo miniMELF albo kup plaskie thin film (laserowo trimowane), sa to rezystory precyzyjne. Nie chodzi o ich ''precyzyjnosc'' tylko o sama technologie wykonania oraz liniowosc (tak rezystory potrafia byc nieliniowe).

Pozdr
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jak by ktoś był zainteresowany kupnem i200 to zapraszam
                                  https://diyaudio.pl/showthread.php/30284-I-amp-200

Skomentuj

nik156 - prośba o trzymanie porządku w tamtym wątku.

Linki czekam aż moderatorzy podmienią.

Dlaczego wycofali? Jedynie co się dowiedziałem od jednego ze sprzedających 2sa1837+2sc4793, że "doszło do mocnych zmian w reorganizacji w toshibie". Co zresztą widać po nowych oznaczeniach tranzystorów. Może odświeżenie produkcji.. Nie wiem.

Skomentuj

Nie byłbym sobą gdybym nie zaczął lutować w tym samym dniu, w którym otrzymałem płyteczki.

Skomentuj

Nie mogę odpalić iPSU V7 - udało mi się od razu ustawić na nim V+, ale nie V-, nie świeci się dioda LED11 (ale LED1 i LED2) już tak, pomiędzy TP- a V- odkłada się całe napięcie 55V. Jakieś sugestie co może być nie tak? Przelutowałem całą płytkę i dobrze umyłem, ale dalej jest to samo. Uwalone IRF540?
                                        DigiOne + AK4490/AK4137 by Waldi_06 + BG7 v1.2 -> I100 v4.2 + D2904/9500 / 15w-8530

Skomentuj

Wrzuć zdjęcia

Skomentuj

Czaruję...
                                          X