Zostawić!
W dokumentacji lampy sprawdź. Wydaje mi się, że tam masz min żarzenie 5,9V ale z głowy mówię - ( ECC88 6N23P ) ale i ECC82 połączonej na 6,3v to nic złego nie zrobi.
Wręcz może nawet troszkę przedłużyć żywotność.
Szukam jakiegoś gotowego modułu, który pozwoliłby mi na włączanie i wyłączanie zasilania za pomocą przycisku monostabilnego. Widzę coś takiego u Ciebie. Możesz podpowiedzieć co to za układ ewentualnie czego szukać? Właściwie można by to zrobić na bazie jakiegoś arduino nano lub esp8266 do tego zdalne sterowanie za pomocą pilota ale na tym etapie chętnie kupiłbym jakiegoś niedrogiego gotowca a później się pobawię z mikrokontrolerem.
Szkoda czasu na sam on/off z guzika, lepiej kup bistabilny, są też ładne. Zrób od razu na arduino, godzinę roboty ci to zajmie, koszt żaden a będziesz miał remote.
Ja się ostatnio zacząłem troszkę arduino pierwszy raz w życiu bawić i jestem w szoku jak łatwo można to zrobić.
fajniejsze esp8266 bo ma wifi. Mam kilka sztuk to może w wolnej chwili coś zrobię, do tego mam jakiś mały zasilacz impulsowy oraz moduł z przekaźnikiem i już komplet.
Szukam jakiegoś gotowego modułu, który pozwoliłby mi na włączanie i wyłączanie zasilania za pomocą przycisku monostabilnego. Widzę coś takiego u Ciebie. Możesz podpowiedzieć co to za układ ewentualnie czego szukać?
Kupiłem sonoff basic, wezmę samą płytkę, podepnę monostabilny przycisk i będzie najlepiej. Mam co prawda wszystko ale osobno i musiałbym łączyć te moduły kabelkami co nie bardzo mi się podoba. https://pl.aliexpress.com/store/prod...OrigTitle=true
Druga sprawa to odpalenie IPSa VSHA Classic ECC88. Zrobiłem zasilacz i będę je żarzył prądem stałym więc chyba ten krok jest zbędny - tak?
Ewentualnie proszę o jakieś wskazówki które mogą się przydać przy odpalaniu iAmpa100m wraz z IPSem VSHA Classic.
iAmpa mam zamiar odpalać przez żarówkę 75W więc chyba nie muszę nic kombinować z bezpiecznikami (rezystory) bo żarówka i tak ograniczy prąd w razie jakiegoś zwarcia.
Próbowałem dziś odpalić iAmpa, wygląda to tak, napięcie mierzone na rezystorach emiterowych idzie cały czas w górę. Na razie rezystory 10K dałem tylko w jeden kanał i na nim mierzyłem napięcie. Jakie wskazówki?
Jaka wartość napięcia w tym przypadku jest wartością graniczną? Ja przy 4mV wyłączałem zasilanie. Może niepotrzebnie i powinienem poczekać aż się ustabilizuje?
No właśnie w te pola się podpiąłem, może nie widać dokładnie na zdjęciu. Natomiast wartości co do biasu tam nie ma.
Na stronie Borysa jest natomiast napisane że powinno być około 0mV i tyle dokładnie jest ale gdy rezystory 10k nie są podpięte pod gniazdo IPSa.
shady
Jest OK, spadek napiecia na rezystorach emiterowych bedzie rosnal wraz ze wzrostem temperatury, zostaw sobie wlaczona koncowke z tymi rezystorkami 10k na jakies 5min i bedziesz sobie w stanie ustawic prad poczynkowy o wartosci okolo 25mV w punktach pomiarowych, mozesz ustawic sobie nawet z 50mV. Jak juz uruchomienie z rezystorkami bedziesz mial za soba to :
-przekrec kilka obrotow w lewo potenciometry od biasu (zmniejszanie biasu)
-wepnij plytke IPS (pamietaj o zworce GND w lewym dolnym rogu plytki)
-ustaw sobie bias okolo 10mV, poczekaj kilka min, skoryguj na 25mV, poczekaj znowu (mozesz sobie delikatnie pograc) i skoryguj ponownie
Napiecie grzalki zostaw tak jak jest, nie musi byc super dokladnie 6,3V, moze byc delikatnie mniej (np te 5.
ale jak podepniesz rezystory to masz ustawic bias na 25mv jak dobrze pamietam, pozniej cofnac 3 obroty i podlaczyc wejsciowke, poczekac z 10minut az sie zagrzeje i wyregulować do 25mv dla wersji bipolarnej a mosfet chyba 60 mv, jest to opisane w watku iamp krok po kroku to zerknij tam i sprawdz te wartosci bo nie pamietam dokladnie
Skomentuj