Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Właśnie układ z dwoma tranzystorami mam zamiar wypróbować.
    Pożyczyłem coś takiego z Uniampa

tylko PCB wytrawić.

A obecny schemat wygląda tak

Różnica jest taka, że nie są zastosowane predrivery, ale wartości ze schematu są właśnie dobrane pod ich brak (czyt. zakres regulacji jest ok), no i trany 2SC5200/A1943.

Jeżeli chciałbym mocniejszej reakcji na zmianę temperatury, to rezystancje trzeba zwiększyć?

Pozdro.
    Last edited by ampli; 12.04.2017, 16:28.

Skomentuj

Tak rezystancje nalezy zwiekszyc.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czekalem ladnych kilka lat zeby polutowac do kupy mosfety od Toshiby (duze i male), ktore mialem na stanie. Naprawde wardo bylo czekac.

Wesolych Swiat !!

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
          Czekalem ladnych kilka lat zeby polutowac do kupy mosfety od Toshiby (duze i male), ktore mialem na stanie. Naprawde wardo bylo czekac.

Wesolych Swiat !!

Nie moge sie doczekac kiedy polutuje swojego 100m na mosfetach toshiby :)

Wesolych swiat!!

Skomentuj

borys
            a te mosfety w prezentowanym I-100M to 2sk1530 2sj201 ?

Skomentuj

arkotik
              Tak to te, dodatkowo drivery tez sa mosfetowe.

Polaczenie takie jak w niektorych soniakach ES, 777ES itp.

Skomentuj

Coś tam nowego. Jestem w miejscu... brak u mnie kondensatorów 33uf/80V, trzeba poczekać...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Panowie, szukam fajnego motopotka 2x50k. Problem tylko na tym polega, że chcę zrobić dual mono. Mam teraz czarnego alpsa RK168, ale okazuje się że masa w nim jest wspólna (dopiero wczoraj się doczytałem w datasheecie, że na rysunku podłączenia jest mała klamerka z napisem "com" z której wynika, że między masami jest zwarcie) polecicie coś niedrogiego i sensownego co nadałoby się do takiego zastosowania?
                  Last edited by Micwoj; 18.04.2017, 08:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Nie na temat...
                    Panowie, szukam fajnego motopotka 2x50k. Problem tylko na tym polega, że chcę zrobić dual mono. Mam teraz czarnego alpsa RK168, ale okazuje się że masa w nim jest wspólna (dopiero wczoraj się doczytałem w datasheecie, że na rysunku podłączenia jest mała klamerka z napisem "com" z której wynika, że między masami jest zwarcie) polecicie coś niedrogiego i sensownego co nadałoby się do takiego zastosowania?
                    2x50k do i-ampa to chyba przy duzo bo ingerujemy w wysokie czestotliwosci w zaleznosci od polozenia potencjometru. Stosujac bufor z tego, co rozmawialem z Borysem bedzie ok, ale bez bufora nalezy skierowac sie w strone 2x10k.

Sam sie zastanawiam jaki potencjometr zastosowac. Po glowie mi chodzi khozmo, tylko ta cena. Wolalbym cos tanszego :)
                    Last edited by Adam_85; 18.04.2017, 09:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                      bo ingerujemy w wysokie czestotliwosci w zaleznosci od polozenia potencjometru.
                      Wyjaśnisz? Zdawało mi się że zależy od impedancji wejściówki i od kondensatora wejściowego. Jak mam na wejściu 3,3uF, to powinno być OK?
                      Tego czarnego alpsa za jakieś grosze kupiłem, była jakaś oferta na allegro. Tak patrzę że niebieskie alpsy by się nadały, mają dwa oddzielne potki w jednej obudowie, a nie na jednej tarczy jak czarny, ale cena to już stówka. Wolałbym coś tańszego. Ostatecznie jak nic nie znajdę, zamienię z moim BG9, tam mam zwykły otwarty potek (znaczy nie w zamkniętej obudowie) z silnikiem, ale wolałbym coś niedrogiego a lepszego. Może czarny poczwórny? Ale nie wiem czy nie powtórzę błędu, bo datasheet jest enigmatyczny w tym temacie :(
                      Last edited by Micwoj; 18.04.2017, 09:22.

Skomentuj

Wyjaśnisz? Zdawało mi się że zależy od impedancji wejściówki i od kondensatora wejściowego. Jak mam na wejściu 3,3uF, to powinno być OK?
                        Tego czarnego alpsa za jakieś grosze kupiłem, była jakaś oferta na allegro. Tak patrzę że niebieskie alpsy by się nadały, mają dwa oddzielne potki w jednej obudowie, a nie na jednej tarczy jak czarny, ale cena to już stówka. Wolałbym coś tańszego. Ostatecznie jak nic nie znajdę, zamienię z moim BG9, tam mam zwykły otwarty potek (znaczy nie w zamkniętej obudowie) z silnikiem, ale wolałbym coś niedrogiego a lepszego. Może czarny poczwórny? Ale nie wiem czy nie powtórzę błędu, bo datasheet jest enigmatyczny w tym temacie :(
                        Z tego co pamietam to filtr rf tworzy rezystor 1k + kondensator 220pf. Jezeli sie myle prosze o sprostowanie.
                        Kondensator wejsciowy np. 3,3uf jest odpowiedzialny za usuniecie ewentualnej skladowej stalej ze zrodla lub pre.
                        Last edited by Adam_85; 18.04.2017, 10:23.

Skomentuj

Tak próbuję to policzyć i teraz: dobrze rozumiem?
                          Jeśli mamy cicho, to w szeregu jest 50kR+1kR, czyli z 220pF równolegle filtr zaczyna działać od ok. 5kHz? Dla głośnego grania mamy w szeregu 0kR+1kR i filtr od 100kHz?
                          Jeśli powyższe rozumowanie jest ok, to dla potka 10k mamy przy cichym 11kR czyli granica na ok. 20kHz.
                          korzystam z tego kalkulatora:
                          http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php
                          Tak się to liczy?

Skomentuj

Micwoj,mam obecnie w pre niebieskiego Alpsa 2*10kb i powiem Ci ,że nie jestem z niego zadowolony.Chodzi o ustawianie siły głosu w sytuacjach gdy cały dom śpi i trzeba zrobić to subtelnie ,jest duży skok w głosności w zasadzie nie do wyregulowania przy pomocy pilota (zapomniałem dodać,że to motopotek.Znacznie lepsze są w takich sytuacjach potki elektroniczne lub celuj w 22k(może lepiej ustawny) no i w sumie trzeba ruszyć się i ustawić ręcznie a tu dochodzi jeszcze różnica w głośności kanałów nawet w przypadku tych nieszczęsnych niebieskich Alpsów.Raczej zainwestuj w PGA lub dwa monofoniczne potki i dokładne wskażniki mocy kanałów (oczywiście po jednym na kanał)

Skomentuj

Na razie zamówiłem sobie najzwyklejsze ręczne 10 i 20k i zobaczę jak efekty. Ale jeśli powyższe moje założenia są poprawne, to mało że 50k obetnie pasmo z góry to jeszcze zacznie mocno kręcić fazą już od kilku kHz a to może powodować szerokie usta itp efekty. Zobaczę jak to idzie z tymi mniejszymi wartościami i napiszę.
                              Jeśli się okaże że z tym 10k jest mało ustawny to zastanowię się nad zmniejszeniem tego 220pF. Tylko jak symuluję 1k+100pF, to częstość graniczna sięga już MHz, a to słabo. Zaraz się okaże że jeszcze jakiś podwójny bufor na opampie będę musiał do biznesu dołożyć :( W takim wypadku będę musiał dorobić jeszcze do kompletu dwa symetryczne stabilizowane zasilacze.. Wcale na to nie mam ochoty.

Jeszcze się zastanawiam, czy w tym dual mono dobrze masy prowadzę, ale to się okaże jak będę miał właściwego potka i zepnę sygnałówkę do kupy.
                              Na jakieś PGA nie mam ochoty, zawsze podobały mi się kręcące się pod wpływem pilota gałki :)

Skomentuj

Na jakieś PGA nie mam ochoty, zawsze podobały mi się kręcące się pod wpływem pilota gałki
                                Jedno drugiemu nie przeczy.
                                https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dzisiaj udało się odpalić, choć już dawno został polutowany:

"Radiator" nawet daje radę, z tym że okolice 80C i trzeba schłodzić bo już czuć go w powietrzu :flapper:

Skomentuj

Ja też męczę JetFire'a. Miałem robić porównania jeszcze z A9 i CFP, ale póki co nie chce

Jak wysłucham wszystko to napiszę ładny post ze swoimi spostrzeżeniami.

Skomentuj

Przekopałem trochę temat ponieważ szukam rozwiązania. Robię mały projekt na PGA i mam taki problem że PGA zaczyna mi Pukać w głośnik gdy wyłączę wzmacniacz.
                                      I gdy już znałem schemat to mam pytanie do autora projektu. Odnośnie wersji I-AMP100. Czy przypadkiem nie brakuje tam trzech elementów (zenerki, rezystora, diody) zabezpieczenia? - "Szybkie wyłączenie głośników"

Niby działa to rozwiązanie jak teraz, ale wzmacniacz tej funkcji nie posiada. W I-AMP200 też zostało to tak rozwiązane? Niestety schemat nie był udostępniony, a szkoda.
                                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

nik156
                                        W kazydm projekcie jest szybkie rozlaczanie glosnikow, rozlacza sie jak zaczyna brakowac napiecia na zasilaczu pomocniczym po zaniku AC. Ewentualna zwloka po wylaczeniu AC jest minimalna i nie moze powodowac ''pykania'' w glosnikach.
                                        Jezeli masz pykanie przy wylanczaniu to pochodzic ono bedzie od preampu.

Mozesz ewentualnie zmniejszyc wartosc elektrolitu w zasilaczu pomocniczym z 100uF do np 68uF albo 47uF i zwloka powinna byc jeszcze mniejsza.

Skomentuj

borys: Możesz napisać jaki potek (wartości) polecasz do swoich iAmpów ?

Skomentuj

Czaruję...