Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    bawolek

Juz mialem narysowana takie PCB z IPSem nad plytka OPS ale pojawia sie kwestia umiejscowienia potenciometru do ustawiania pradu spoczynkowego, trzeba bylo by zrobic dwa miejsca (prawe i lewe) i dac potek katowy. Na dodatek odleglosc pomiedzy PCB byla by okolo 10-15mm i latwo bylo by o jakies zwarcie, wiec temat odpuscilem w celu bezpieczenstwa i wygody.
    tak z potkiem jest problem.... u mnie w obudowie też mam problem, na szczęście robię to niezwykle rzadko, i musiałem sobie powyginać "specjalny" kluczyk do regulacji biasu ... (mi przeszkadzają trafa zasilające troszkę po prostu rozmieszczenia nie przemyślałem zanim upchałem do obudowy).

ewentualnie ... może udało by się IPSa na przewodach ... i zrobić dziurkę w IPS na śrubokręt ... o ile rozmieszczenie ścieżek na to pozwoli i kołki montażowe IPS nie trafią w jakieś ścieżki w OPS
    Last edited by bawolek; 05.04.2017, 09:33.

Skomentuj

Polutował już ktoś swojego iampa ze zbiorowego zamówienia? Nie wadzą Wam nigdzie te wimy 100nF? Trochę lipa że są na 250V niepotrzebnie:/

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
        Polutował już ktoś swojego iampa ze zbiorowego zamówienia? Nie wadzą Wam nigdzie te wimy 100nF? Trochę lipa że są na 250V niepotrzebnie:/
        Zobacz moje, zamieniłem 220uf na mniejsze i reszta mi nie wadzi.
        http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post498147

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal
          Dla mnie paczka od Borysa jakoś pójdzie i tak , więc jeśli ktoś by chciał mieć wysyłke tylko z PL i koszty tylko za wysyłkę z PL to kontaktujcie się z Borysem a później dajcie mi info .
          To ja się będę pewnie pisał dla siebie i dla kolegi, dogadam z borysem bo wstępnie już z nim gadałem w sprawie PCB ale pojawił się Twój post więc czemu by nie skorzystać

Skomentuj

Dzieki uprzejmosci jednego z kolegow udalo sie skompletowac mosfety toshiby do i200, jutro rano dobieram dzielnik Vbe i kompensacje termiczna i jedziem z tematem

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Odpalone, bias 100mA na parke, i narazie sie wygrzewamy. Musze jeszcze troche czasu poswiecic nad kompensacja termiczna i bedzie bajka.

Skomentuj

No pięknie, ciśniesz z tematem ale ja i tak czekam na OPS5 w konfiguracji o której rozmawialiśmy, nie wspominając już o PRE :)

Skomentuj

Jaki powinien być radiator do I-Amp 200 ?
                  Czy ten wystarczy 300x100x40mm http://www.tme.eu/pl/details/sk56_10...er-elektronik/
                  Czy taki 300x120x40mm http://www.modushop.pl/376,radiator-...3pd03300-.html
                  TME waży 1.75 kg, z modu mimo że większy 0,64kg.
                  Czy to są realne dane. Miał je ktoś w rękach. Skąd takie różnice?
                  Może jakieś inne propozycje.

Skomentuj

Weź tego z TME. Będziesz zadowolony.

Skomentuj

Ja mam ten niższy od Fischera.
                      Kawał chłodziwa. U mnie wystarczał i przy trafie 35v i przy 42v

Skomentuj

Spójrz na samą wagę, fisher jest ponad 3 razy cięższy. Radiatory od nich to na prawdę dobry produkt, niestety dosyć drogi (oczywiście nie uwzględniając tego ulepa "modushop")

Skomentuj

Czemu "ulepa" ?

Ja swoje chłodziwa mam z farnella, od modu teraz chciałem zakupić..

Skomentuj

Szczerze to modu zalatuje ebayowymi obudowami + ich marża, co w efekcie daje 170zł za 0.6kg radiatora (nie wiem ale gdzieś czytałem, że np te ebayowe radiatory to nie jest nawet aluminium)

Skomentuj

@SowaZ nic dodać, nic ująć.

Skomentuj

Mam teraz w OPS zwykłą regulację biasu na BD139, da się jakoś zwiększyć głębokość kompensacji? Dłubanie w rezystorach, czy może lepiej przejść na inny układ?
                                Też zastanawia mnie, czy sam sobie nie zrobiłem problemu, montując BD139 napisami do radiatora (zamiast metalową częścią).

Skomentuj

No Pany, mój i200 już gra, od strzała poszedł. Zdjęcia będą, jak bateryjki skołuję do aparatu.

Skomentuj

Ktoś wie ile wynosi opóźnienie załączania głośników?
                                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Nie wiem dokładnie, ale ok. 2-3 sekund.

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                          Mam teraz w OPS zwykłą regulację biasu na BD139, da się jakoś zwiększyć głębokość kompensacji? Dłubanie w rezystorach, czy może lepiej przejść na inny układ?
                                          Też zastanawia mnie, czy sam sobie nie zrobiłem problemu, montując BD139 napisami do radiatora (zamiast metalową częścią).
                                          Bardzo malo konkretnie opisales sytuacje - ''zwykla regulacja biasu" --> to i odpowiedz bedzie ogolnikowa, ilosc kompensacji termicznej dobierasz za pomoca zestawu tranzystor + dwa rezystory, w zaleznosci od od proporcji tego pradu zmieni ci sie ''ilosc kompensacji'' termperaturowej, dodatkowo w duzym stopniu zalezy to od uzytego tranzystora czujnikujacego. W razie klopotu mozesz uzyc dwuch tranzystorow (jeden na radiator) i dobrac odpowiednia wartosc dzielnika rezystorowego. Znacznie sztywniejsze sa dzielniki CFP (NPN/PNP). Moze sie tez pojawic pewien klopot z plywaniem biasu w gore i w dol, poniewaz kazdy element ma pewna bezwladnosc/pojemnosc termiczna i odpowiedz dzielnika Vbe moze dzialac z pewnym opoznieniem, dlatego trzeba uklad tak zaprojektowac zeby w pewnym stopniu przewidywal jak zachowaja sie napiecia zlacz tr koncowych.
                                          Calosc jest ladnie opisana w ksiazce p. Cordella.

Pozder

Skomentuj

Czaruję...
                                          X