Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładne, czy pod nie też planujesz jakiś ukladzik

Skomentuj

A lupę też dali w komplecie? Szybko coś na nich żłóż, bo zgubisz

Skomentuj

Jeżeli ktoś jest zainteresowany na transformator do I-AMPa 2x44V 500W to zapraszam :)
        http://diyaudio.pl/showthread.php/25...0W-2x44V-I-Amp
        Last edited by swiety1337; 18.06.2015, 22:07.

Skomentuj

Ukladzik juz mam pasywny do tych VU meterkow, nie wymagaja zadnego zasilania, logoarytmowanie zrobione jest na kilku diodach i rezystorach.
          Jak nie beda sie podobac to zrobie z nich bryloczek do kluczy.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wejscioweczki polutowane, jeszcze nie wszystkie ale juz jest na czym sluchac w stereo. Mniam.

Skomentuj

Borys, możesz powiedzieć gdzie można nabyć takie ładne zegary😊?

Skomentuj

Zegary wszelakiego typu mozesz nabyc na ebayu. Jak jeszcze przegladniesz uzyweczki to mozna naprawde cos fajnego kupic.
                Ja zaplacilem 20E z wysylka za 2 zegary z magnetofonu chyba hitachi.

Skomentuj

Dzisiaj uruchomilem stereo na ECC88 (niepublikowana wejsciowka), to jest chyba najlepszy wzmak jaki sluchalem, bas raczej miekki (moze troche kluchowaty ale o braku kontroli nie ma mowy), jest go naprawde sporo, gora bardzo szczegolowa, nie tnie po uszach (seas 22taf/g).
                  W poniedzialek moze polutuje IPS na ECC82 i zrobie jakies porownanie.
                  Zeby zamontowac ECC88 potrzeba (na jeden kanal):
                  -uciac dwie sciezki i dac zworki w odpowiednie miesca
                  -3x 4,7kR
                  -4,7pF
                  -560R lub 470R --- 1szt

Skomentuj

1,5h polutowane dwie plytki z ECC82, w poniedzialek je zamontuje i cos skrobne.

Skomentuj

Nieźle idziesz z robotą, ja i tak nie mogę się na patrzeć na tą yamahe, miałem ją i teraz tak inaczej wygląda , w sumie fajny pomysł na taki drewniany front

Skomentuj

szastal
                        Kup tanio jakiegos trupka amplitunera 7.1 (najczesciejj padaja Onkyo)

Basisko z tej lampki jest takie ze az sie nie moge doczekac kiedy wpakuje po 300W w dwa rss265, na dniach musze poskladac kolumny, zostalo tylko wypolerowac lakier i poskrecac, cala reszta jest gotowa.

Skomentuj

Też tak myślałem tylko by trzeba trafić jakaś w miarę dobrą okazję a nie z pkt cena od handlarzy ustalona z kosmosu a później się okazuje że nie umiejętnie ktoś już grzebal w nim, na razie rozglądam się za tunerami vintage, stare pancerne

Skomentuj

Lampy dają fajny bas i dobra rozdzielczość, wokal przewaznie wychodzi do pzodu, daje wrazenie przestrzennosci. Mam preamp WKWA na 6s2s bas z preampem znacznie lepszy reszt tez. Dobrze jest popsuć sygnał lampą, żeby usłyszeć jak przyjemnie wybrzmiewa muzyka.

Skomentuj

Borys dałoby się zastosować lampkę 6n2p EW są niskoszumne o duzym wzmocnieniu i dużej żywotności, tanie. Maja trochę wiekszy prąd anodowy od ecc83 używałem ich kiedyś zamiennie z ecc83 spisywały się bardzo dobrze, mają tylko inne żarzenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                Dobry opis, to większość sukcesu. Nawet początkujący zainteresują się projektem, co pociąga za sobą popularność. Już pisałem wcześniej, żeby to nawet wysłać do EP, tylko właśnie trzeba opis
                                A znasz zasadny publikacji? Obecnie zdaje sie, ze zrzekasz sie praw do ukladu wiec albo tu pokazujesz albo tam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                Z borysem razem robimy opis każdej wejściówki i OPS. Pomysł jest taki, żeby założyć nowy temat z I-AMPem a w nim:

- jeden post - jeden OPS/IPS a w nim:

* opis działania
                                * opis składania/montażu
                                * opis uruchomienia
                                * pomiary z oscyloskopu
                                * zdjęcie płytki (z gerbera)
                                * schemat
                                * załącznik ze schematem oraz prasowanką w PDFie

kolejny post > inny OPS/IPS. Dyskusja by była w tym temacie (Projekt i-AMP), a same konkrety w tamtym nowym temacie (dostęp do pisania miałby tylko borys).

Można powiedzieć, że 50-60% zrobione. Wyczarujcie borysowi czas to będzie szybciej
                                Dobry pomysl, bo to temat w trakcie budowy a jak projekt bedzie skonczony to mozna go przykeic w elektronice. Chcialby tylko uniknac setki wersji ktore borys tak lubi a bo starsznie komplikuje zycie tym co chca jakikolwiek wzmacniacz zrobic. Dlatego nie ma co sie spieszyc, lepszy jeden sprzwdzowny uklad niz kilka wynalazkow.

Skomentuj

Zanim taki temat powstanie to jeszcze trochę minie.

Najnowsza instrukcja w załączniku do OPSa. + fix dla osób, które brały płytki OPS z ZZ. (wiadomość wysłałem do każdej osoby, która brała udział w ZZ na płytki z informacją o fixie + wstawiłem instrukcję do tematu z ZZ).
                                  Załączone pliki
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

Najwazniejsze w trafie to to, zeby je umiescic w odpowiednim miejscu i pod odpowiednim katem. Tak aby mialo minimalny wplyw na sygnal audio. Niestety malo kto rozmieszcza elementy wzmacniacza tesujac je na ucho tylko ustawia tak zeby miescilo sie ladniej.
                                    wiem że kiedyś gdzieś o tym pisałeś , ale nie mogę teraz tego znaleźć , jak możesz napisz tak mniej więcej jak są w miarę dogodne umiejscowienia trafa

Skomentuj

Może głupio myślę, ale trafo sieje głownie na 50 hz, więc ja bym zostawił wiszące wejście żeby dużo zbierało, na wyjściu głośnik albo miernik na Vac i tak kręcić żeby było jak najciszek/najniższe napięcie...

Skomentuj

nie jestem pewien czy tam raczej nie chodziło o umieszczanie trafa w narożniku obudowy, czasem widziałem że się stosuje przekładkę kawał grubej blachy aby oddzielić od reszty układu, grubej w sensie od 2-3mm

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                          Może głupio myślę, ale trafo sieje głownie na 50 hz, więc ja bym zostawił wiszące wejście żeby dużo zbierało, na wyjściu głośnik albo miernik na Vac i tak kręcić żeby było jak najciszek/najniższe napięcie...
                                          Dobrze kombinujesz. Jednak zeby dobrze slyszec na wyjsciu nalezy podlaczyc sluchawki a najlepiej jeszcze jeden wzmacniacz ze sluchawkami. Ja stosuje wzmocnienie rzedu 1000razy, bo dobry wzmacniacz ma szumy rzedu 20-50uV.

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                          nie jestem pewien czy tam raczej nie chodziło o umieszczanie trafa w narożniku obudowy, czasem widziałem że się stosuje przekładkę kawał grubej blachy aby oddzielić od reszty układu, grubej w sensie od 2-3mm
                                          Czym dalej trafo od elektroniki tym lepiej. Wazne jest tez umieszczenie wyprowadzen trafa. Dlatego w gotowym ukladzie kreci sie trafem (toroidem) zeby znalezc minimum brumow.

Najwazniejsze w prowadzeniu sygnalu jest skrocenie sygnalu biegnacego z potka do koncowki mocy. Jest to sygnal wysokoimpedancyjny bardzo wrazliwy na zaklocenia zewnetrzne. Bardzo dobrze to slychac podglasniajac. Na minimum volume jest minimum szumu a wraz z podkrecaniem szum i brum rosnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X