No nie wiem... wydaje mi się, że metalowa obudowa jest w stronę elektrolitu a powinna być w stronę goldpinów, przynajmniej wg. BRD w instrukcji. Ale może to złudzenie od zdjęcia.:???:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Tak,MJE 350 był wlutowany odwrotnie w chwili fotografowania.Z układem CFP MAD mam taki problem,że bardzo długo po włączeniu zasilania ustala się akceptowalne napiecie stałe na wy.W momenccie startu jest to ok 430-450mV do 100mV spada po ok.6 minutach.Dziś lub jutro sprawdzę jak jest w przypadku modułu Cliffjumper
Skomentuj
-
Mam to samo na CFP dlatego kazałem dopisać do Instrukcji. Po jakimś czasie wraca do normy. W Cliff od razu jest prawidłowe.
Ale 6min do 100mV to i tak dużo. U mnie po ok 3min jest 50mV.Last edited by nik156; 06.08.2015, 18:31.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Nie na temat..."kazałem"... eh nik. Wybacz, że nie zapisałem w instrukcji, że to dzięki Tobie jest "poprawiony" pkt 8.
To jest normalne co się dzieje z CFP i DC na wyjściu.. Może borys znajdzie czas i wam wyjaśni..
W skrócie o nic się nie bójcie.Last edited by gavron04; 06.08.2015, 19:18.
Skomentuj
-
Warto w przyszłych modułach mocy przewidzieć otwory do mocowania z radiatorem + tulejka dystansowa niezależnie od tranzystorów mocy.Na koniec -więcej miejsca na kondensator C12-powinien mieścić się tam na co najmniej 250V tym czasem problem jest z umieszczeniem na 160V (na fotce kendzioły na 100/160/400V i najlepiej montowac ten na 400V .może jeszcze tak na koniec o modułach wejściowych-tu tez warto zrobić miejsce (na nowych pcb) na drugi,równolegle podłączony kondensator na we (zamiast3,3uF można 1+2,2uF - szersze możliwości).Moduł Cliff zachowuje sie prawidłowo,w ciagu kilku sekund DC na wy spada do kilkudziesieciu mV a po ok minucie,dwóch do ok kilku mVLast edited by zbyszek; 07.08.2015, 12:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszek Zobacz postawięcej miejsca na kondensator C12-powinien mieścić się tam na co najmniej 250V tym czasem problem jest z umieszczeniem na 160V (na fotce kendzioły na 100/160/400V i najlepiej montowac ten na 400V
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz posta100nF w zoblu przydal by sie conajmniej na 100V
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszek Zobacz postaWarto w przyszłych modułach mocy przewidzieć otwory do mocowania z radiatorem + tulejka dystansowa niezależnie od tranzystorów mocy.Na koniec -więcej miejsca na kondensator C12-powinien mieścić się tam na co najmniej 250V tym czasem problem jest z umieszczeniem na 160V (na fotce kendzioły na 100/160/400V i najlepiej montowac ten na 400V .może jeszcze tak na koniec o modułach wejściowych-tu tez warto zrobić miejsce (na nowych pcb) na drugi,równolegle podłączony kondensator na we (zamiast3,3uF można 1+2,2uF - szersze możliwości).Moduł Cliff zachowuje sie prawidłowo,w ciagu kilku sekund DC na wy spada do kilkudziesieciu mV a po ok minucie,dwóch do ok kilku mV
2. "więcej miejsca na kondensator C12" - będzie o ile będzie tyle chętnych na OPS, żeby robić zamówienie. Ja mam jeszcze wolne z 4-5kpl OPS.
3. "może jeszcze tak na koniec o modułach wejściowych-tu tez warto zrobić miejsce (na nowych pcb) na drugi,równolegle podłączony kondensator na we (zamiast3,3uF można 1+2,2uF - szersze możliwości)" ale po co? skoro są kondensatory 3,3uF wimy, jakie szersze możliwości jak ktoś chce się bawić w audiovodoo to może tam sobie wstawić foliowy crosscap/mundorfa czy jeszcze co innego - pytanie po co? :)
4. "Moduł Cliff zachowuje sie prawidłowo" - pisałem, to co sie dzieje w CFP to norma. Borys znajdzie czas to wyjaśni.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
1. Sadzę że chodzi o to by z "przyszłości" zrobić otwory z przodu PCB. Tak by wpinając zasilanie nie wyginać za bardzo PCB. Sam o to pytałem autora czy PCB się za bardzo nie wygina. Odpowiedz była logiczna.
Mam nadzieje ze ludzie pamiętają o zworce "Z"Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Jak dla mnie to przód jest przy złączu goldpin. Ale niech będzie, że to jest tył. Nawet nie pomyślałem, żeby tam zrobic otwory przy złączach od WY,zasilania.
Jeśli rozmawiałeś z Borysem nt tych otworów przed zamowieniem na OPSy to trzeba było do mnie napisać to by były :)
Jak będzie nowe zamówienie na OPS to będą te otwory dodane + naprawiona zworka "Z".
Cieszę się, że czuwasz nad zworką :)
Skomentuj
-
He,he,teraz widzę ,że żyjecie i coś tam robicieMoże na początek w kwestii kondensatora C12.Tu po prostu wrzuce fotki fragmentu artykułu z PE dotyczącego końcówki na STK gdzie autor (podpisuje się mgr.inż.... wiec mu ufam):
No tu w opisie jest wyjaśnione dlaczego kędzioły C14,C15 (ODPOWIEDNIKI C12) powinny być na tak wysokie napięcie.Natomiast kondensator na we (zdublowany)-to co pisałem,mozna poeksperymentować i łatwiej jest kupic i sa tańsze kondensatory o warosci 1uF od 2,2 2,2uFod 4,7uf;4,7uF od 10uF i zawsze jak nie będzie się podobała większa wartość można wylutować.Mało tego ,mając 1uF nie muszę szukać 2,2 .Majac1uFi 2,2uF nie szukam 3,3uF.mając2,2uFnie szukam 4,7uF itd.Last edited by zbyszek; 07.08.2015, 19:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszek Zobacz postaMoże na początek w kwestii kondensatora C12.Tu po prostu wrzuce fotki fragmentu artykułu z PE dotyczącego końcówki na STK gdzie autor (podpisuje się mgr.inż.... wiec mu ufam)
Skomentuj
Skomentuj