Szczerze wam powiem że z tego cliffa to nie jestem zadowolony CFP lepiej się sprawdza może i ma mniej basu,ale za to jest bardzo szczegółowy. Co do cliffa basu ma nadmiar,ale gdzieś mu ten środek, góra ucieka. Nie wiem dlaczego,ale jest to bardzo dobrze słyszalne. aktualnie
STEREO CFP+Cliff. Zobaczymy co będzie z tym Symetri i IronHIDE. Daj znać borys, jak będzie wszystko ok to skleję sobie.
nik, może głupie pytanie, ale czy jak zmieniasz IPS np. z CFP na cliffjumper to pamiętasz o regulacji biasu? Czy tylko raz wyregulowałeś bias i sobie płytki podmieniałeś?
Gdyby ktoś potrzebował tranzystory do I-ampa NJW0281/NJW0302 Borys je wczesniej stosował i chwalił. To są w humie oryginały ONsemi w dobrej cenie. Kupowałem ostatnio, odchyłka wzmocnienia w przypadku moich egzęplarzy do 3% wiec bardzo dobrze.
nik, może głupie pytanie, ale czy jak zmieniasz IPS np. z CFP na cliffjumper to pamiętasz o regulacji biasu? Czy tylko raz wyregulowałeś bias i sobie płytki podmieniałeś?
Mam dwie szt OPS zrobione. Nowe i zielone... W jednej mam CFP, a w drugiej Cliff. To chyba logiczne...
nik156
CFP to bardo fajna i prosta wejscioweczka.
Cliffjumper - jeszcze bede przy nim siedzial zeby troche go brzmieinowo poprawic, ja nie szczegolnie przepadam za taka topologia ale ktos mnie prosil (juz nie pamietam kto) zeby zrobic cos podobnego do uni to cos wygrzebalem. Daj mi znac czy rezystory masz takie jak w czerwonych kolkach ponizej.
Swoja droga to onsemi NJW maja bardzo zblizone wzmocnienie (N i P) i szersze SAO niz toshiby, zerknijcie na SOA tak przy 60-70V (w toshibie jest tam okolo 100W).
To trzeba było uniego złożyć i jakieś podstawowe głośniki a nie się brać za konkretne wzmacniacze i dziwne opinie później tworzyć, dobrze że go do głośników z laptopa nie podłączyłes, chociaż może efekt byłby lepszy, grunt że chociaż moc poczułeś
-wszystkie kondensatory przy nóżkach tranzystorów to 33pF / 200-500v? W spisie nie ma wartości c13 i c14
-na jakie napięcie reszta małych kondensatorów (470n, 100n)
-i czemu borys ciągnął fb z cewki a nie z rezystora?
W OPS jest zostawione miejsce na dwa kondensatory 100pF ale sa one nieuzywane i nie nalezy tam nic lutowac, kondensatory sa oznaczone jako 0.
33pF na napiecie 200V w gore
470nF wystarczy na 50V
100nF w zoblu przydal by sie conajmniej na 100V
NFB jest podpiete pod punkt z ktorego wylazi obciazenie i nie plyna zadne prady wyrownawcze, jest w tym miejscu wlutowana cewka z rezystorkiem wewnatrz (10R 2W znajduje sie w srodku w cewce, tak jak na fotkach z instrukcji).
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
zeby zrobic cos podobnego do uni to cos wygrzebalem.
Podobienstw to tu za bardzo nie widac :) R4,8 w zasadzie nie sa potrzebne w uniampie mam z nich sciagniety sygnal clip. Jesli nie sa potzrebne to lepiej kolektory podlaczyc do rezow 150om zaznaczonych na czerwono, duze te rezy masz. Ciekawi mnie co daje ten darlington/sziklai w stopniu wzmocnienia napieciowego? Niby wieksze wzmocnienie ale jak to szybkosciowo chodzi? Datlingtony zawsze maja problemy z szybkoscia a szikai lubia sie wzbudzac.
zeby zrobic cos podobnego do uni to cos wygrzebalem.
Podobienstw to tu za bardzo nie widac :) R4,8 w zasadzie nie sa potrzebne w uniampie mam z nich sciagniety sygnal clip. Jesli nie sa potzrebne to lepiej kolektory podlaczyc do rezow 150om zaznaczonych na czerwono, duze te rezy masz. Ciekawi mnie co daje ten darlington/sziklai w stopniu wzmocnienia napieciowego? Niby wieksze wzmocnienie ale jak to szybkosciowo chodzi? Datlingtony zawsze maja problemy z szybkoscia a szikai lubia sie wzbudzac.
zerknijcie na SOA tak przy 60-70V (w toshibie jest tam okolo 100W).
Kreski w katalogu to wiesz do czego sie nadaja :) Z toshiby 2sc5200/2SA1943 wyciskalem 70W z tranzystora i rozgrzewalem do ponad 150 stopni na radiatorze! Gdyby nie spadek wzmocnienia dla pradow rzedu 10A to bysmy na jednej parce robili wzmaki po 250W :)
zerknijcie na SOA tak przy 60-70V (w toshibie jest tam okolo 100W).
Kreski w katalogu to wiesz do czego sie nadaja :) Z toshiby 2sc5200/2SA1943 wyciskalem 70W z tranzystora i rozgrzewalem do ponad 150 stopni na radiatorze! Gdyby nie spadek wzmocnienia dla pradow rzedu 10A to bysmy na jednej parce robili wzmaki po 250W :)
irek
Nie moge skopiowac przeciez uniampa ale jak bedzie trzeba to moge taka wejsciowke dorobic.
Tak R4 i R8 mozna zalutowac nawet zworke. To polaczenie kaskady z sziklajem (taki stosowala Yamaha) w stopniu napieciowym, ma potezna impedancje wejsciowa i ladnie miekko klipuje ale z niektorymi tranzystorami troche wolno wylazi z saturacji przy wysokich czestotliwosciach (mozna bylo by po diodzie dolozyc w roznicowkach), niestety taki VAS ma dosc spora impedancje wyjsciowa i jezeli jest podlaczony do potrojnego darlingtona wyjsciowego to jest OK , szybki jak cholera ale z podwojnym stopniem wyjsciowym juz sobie tak dobrze nie radzi. Tak naprawde to latwo nie jest pobic osiagi pojedynczego tranzystora w stopniu napieciowym ale roznice mozna zmierzyc jeszcze domowymi sposobami.
Rozlupalem ta motorole NJW jedna i ma wieksza strukture niz toshiba ale testow zniszczeniowych nie robilem wiec nie wiem dokladnie ile ona wytrzyma, no i maja fajne wzmocnienie, przewaznie kolo 100-120 obydwa N i P.
Kiedys popelnilem babola (zle dobralem kompensacje temperaturowa) i koncowka z toshibami rozgrzala mi sie do 170 stopni, juz zaczelo pieknie wszystko w kolo smierdziec a tranzystory graja do dzisiaj, wszystkie 6 szt.
Zerknij ponizej:
To cholerstwo jest bardzo szybkie (jak na takie sprzezenie zwrotne)!! Musze polutwac i sprawdzic jeszcze, moze troche inaczej dobiore prady spoczynkowe.
Tochiby 2sc5200/2SA1943 nie są złe ale NJW, MJL są lepsze szersze ASO ale i psamo, są troche szybsze, niestety są też droższe od popularnych Toshib. Ciekawe czy w pomiarach gotowego wzmacniacza NJW też wykazyją wyższość w porownaniu do Toshib. Napewno powtarzalność parametrów Onsemi NJW, MJL jest duże większa. Ja ostatecznie przeszedłem na Onsemi, bardziej je polubiłem. Miło mnie też zaskoczyły Onsemi 2SA1507/2SC3902 szerokie ASO, szybkie 120mhz przy 50ma wzmocnienie ponad 300 powtarzalne, idealne jako sterujące, tylko odwrotnie trzeba zalutować, musze ich trochę dokupić puki jeszcze są.
2SA1507/2SC3902 szerokie ASO, szybkie 120mhz przy 50ma wzmocnienie ponad 300 powtarzalne, idealne jako sterujące
No wlasnie tak na prawde w tranzystorach mocy juz chyba wszytko wymyslono. Pozostaje znalezc ciekawe sterujace. Standardowe toshiby 2SA1837/2SC4793 nie sa rewelacyjne. Nasycenie przy 100mA jest kiepskie. Sa to dosc slabe tranzystory, bo tylko z pradem 1A. Nie pamietam tymu cos 1930 maja 2A ale to nadal malo zwlaszcza jak sie chce pociagnac wiecej pradu ze sterujacych i rzy BE w tranach mocy dac kilkuomowe.
To ponizej to taki symetryczny symasym :) Topologia jedyna z mozliwych do n-mosfeta. Chyba Nad cos takiego robil z tym ze z kolektorow Q1, Q2 robili drugi wzmacniacz napieciowy i dawali dwa wtorniki otrzymujac od razu koncowke w mostku :)
Jak lubisz takie eksperymenty to podesle ci topologie mojego SFA100, nie potrafilem go okielznac czestotliwosciowo. Wszystkie stopnie pracuja albo jako wtorniki czyli WK albo WB czyli najszybsze z konfiguracji bipolarnych.
To ponizej to taki symetryczny symasym :) A polowka to topologia jedyna z mozliwych do n-mosfeta.
A chyba Nad cos takiego robil z tym ze z kolektorow Q1, Q2 robili drugi wzmacniacz napieciowy i dawali dwa wtorniki otrzymujac od razu koncowke w mostku :)
Jak lubisz takie eksperymenty to podsylam topologie mojego SFA100, nie potrafilem go okielznac czestotliwosciowo. Dopiero kondensator kompensacyjny nie z wyjscia ale ze stopnia napieciowego spowodowal ze uklad zaczal dzialac. Wszystkie stopnie pracuja albo jako wtorniki czyli WK albo WB czyli najszybsze z konfiguracji bipolarnych. Pomecz sie :)
A jak sie juz zmeczysz to mam jeszcze jedna nietypowa topologie w ktorej nie ma pracy w klasie A czyli z ograniczonym pradem wyjsciowym, po prostu nie ma ograniczen pradu sterujacego a wiec teoretycznie nieskonczony SR :) Ale to nastepnym razem :)
Dobra u mnie grają już w duecie. Pytanie do autora, te diody zenera(15V) jaką moc muszę mieć w A9?
Cliff 33mV, 28mV sądzę że tragedii nie ma jak na brak parowania czegokolwiek.
A i jeszcze coś znalazłem może to i normalne,ale gdy bawię się wejściem gdzieś ruszę lub szarpnę to dostanie straszny PISK. Czym to może być spowodowane? Brakiem masy? Ogólnie szumów nie mam nawet z głową przy głośniku.
Diody zenera moga byc 0,6W ale mozesz tez dac 1,3W. Offest jest ok.
Pisk --> domyslam sie ze nie masz potenciometru i muza leci np z laptopa ??
Daj potenciometr przed wejsciami. U mnie wystepuje pisk podczas wkladania mini jacka w dzwiekowke w laptopie jak mam gole wejscie (bez preampu i bez potenciometru), bierzie sie on z tego ze najpierw wejscie lapie syf z laptopa (moze nawet i z zasilacza) i nastepnie dostaje referencje czyli mase i jest cisza.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj