Kulą w płot... To jest PMMA Perspex 9T30, czarna. Zdjęcia za nic nie oddają faktycznego wyglądu. Było takie słońce, że wyglądało na lustro. Napisy grawerowane laserowo. Otwory na razie prowizoryczne w celach poglądowych, później dopasuję do potencjometrów.
Bardzo ładnie. Jedyny błąd to umieszczenie napisów pod gałkami. Nikt tak nie robi, no chyba, że wzmacniacz będzie sobie leżał powyżej wysokości oczu to wtedy OK.
Kompletny zestaw zasilacz z wzmakiem na nowym OPS3.
Przystawka CapM - czyli jak to zjesc.
EDIT
Jak zony nie ma to od razu robota inaczej idzie
Trafo z onkyo 609 bodajrze, 2x 44V ac, na upartego idzie z niego wycisnac na maxa 2x100W moze troszke mniej, w trybie ciaglym. Napiecie dosyc sporo przysiada.
Siema
Zasilacz z postu powyzej to zrobilem w celu turystycznym, te duze kondy zaraz za mostkiem mialem 10.000uF. Jednakze dosyc wazna sprawa to ripple, ten parametr pasowalo by sobie sprawdzic w nocie katalogowej kondow oraz porownac go z twoim zapotrzebowaniem na prad. Czesto olewa sie ta sprawe.
Jeszcze jedna sprawa odnosnie przystawki, IRF540N i 9540N to najtansza parka mosfetow, mozna dac cos z wiekszym pradem. W niedziele zrobilem pelna zware zasilacza, przy zwarciu leca mosfety, wowczas przystawka po prostu przestaje dzialac, z wyjscia wychodzi to co jest na wejsciu do zasilacza, czyli po prostu prad przelatuje przez zwarte mosfety.
Jak zrobilem zware ?? --> Zalutowalem na odwrot tranzystory wyjsciowe w OPS3.
EDIT
Nowy OPS3 sie wlasnie testuje, jak narazie wsio gra i buczy. Ponizej lamacz stereotypow, niedoceniany Cliffjumperek w nowym setupie (jest tez do niego MOD1 gotowy). Okablowanie przy pomiarach to niezla partyzantka (widac na filmikach ).
BG7 odpalony i prawie przetestowany. Moim zdaniem to jedna z lepszych wejsciowek. Bardzo duzo detali wyciaga z tla. Predkosc okolo 50V/us czyli tak w normie, THD male, raczej ciezko mierzalne, dominujaca druga harmoniczna i bardzo dobre ''kopyto'' na basie
Na samym wejsciu 2x 2sk170, nad j-fetami kaskada (podparta tak jak w wzmakach luxmana - o zrodlo pradowe od roznicowki, przebieg na bazach kaskady jest wtedy w fazie z wejsciem odwracajacym), stopien napieciowy przerobilem na ''super kaskade'' CFP, tak jak w cliffie.
W razie potrzeby bedzie mozna sobie potkiem skorygowac i tak juz bardzo maly offset calkowicie na 0V.
Mówisz że kopa na basie ma. A jak wygląda różnica między A9 proszę o informacje jeśli wsłuchasz się bardziej.
Podoba mi się ten OPS. Ale gdyby był na dwie parki :P Borys powiedz mi czy jest jakaś różnica w projektowaniu wzmacniacza na 2 pary, a ostatnie zalutowana jest tylko jedna para? Bazuje na OPS2. Mam wlutowaną jedną parę.
ps. czy ktoś może mi powiedzieć jak nazywają się te haczyki widoczne na zdjęciu wyżej autorstwa kolegi?
Skomentuj