Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm, czyli po prostu stracimy trochę (kilka Volt) na tranie przy dużych obciązeniach (kilka amper) ? Wydzieli się kilka wat mocy, ale pozbywamy się "sieczki" jak w przypadku gołych kondów w zasilaczu .
    Czy na trany mocy planujesz założenie radiatorów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Hmm, czyli po prostu stracimy trochę (kilka Volt) na tranie przy dużych obciązeniach (kilka amper) ? Wydzieli się kilka wat mocy, ale pozbywamy się "sieczki" jak w przypadku gołych kondów w zasilaczu .
      Czy na trany mocy planujesz założenie radiatorów ?
      A tak juz widzę - HeatSink. Czyli wystarczy kawałek grubej aluminiowej blachy ?

Skomentuj

Micwoj
        Tak napiecie bedzie przysiadac razem z trafem, ale jak juz pisalem dynamika tego przysiadania bedzie troche inna i mozna ja troche kontrolowac. Wystarczy pozbyc sie np z 5V z raila i zwiekszych te male kondki co sa na wejsciu komparatora.
        Jezeli trafo jest miekkie to mozna zrobic stabilizacje i tak dobrac moc strat zeby tranzystory na radiatorze nie wyparowaly.
        Ja mam ustawione na 5V z raila i ta mala blaszka jest ledwie letnia przy dosyc glosnym sluchaniu. Przy pelnej stabilizacji pasowalo by dac wieksza blache --> mozna ja wygiac w litere C i oprzec o 4 otworki a nie o 2.

PCB juz dojechaly.

Tylko polutowac i sprawdzic czy wsio jest OK
        Last edited by borys; 08.07.2016, 20:41.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Przystawka polutowana w 15min.
          Wlutowalem dwa zenery i bump juz mamy wersje stabilizowana przystawki. Dziala bardzo dobrze nawet na byle jakich elementach.

Radiatorek przy dosyc glosnym graniu taki sobie letnio-cieply (6V z raila ukradniete). Pamietac nalezy o tym ze np jak zaczynamy pobierac sporo pradu to w tym czasie tez przysiada napiecie wejsciowe wiec tak naprawde bardzo duzo mocy w palnik nie idzie (oczywiscie samo zbiasowanie wzmaka bedzie wplywac na rozgrzewanie sie radiatorka).
          U mnie radiator wykonany zostal z paska 2mm blacy o wymiarach 40mm x 210mm.

Relacja z placu boju ponizej (wersja stabilizowana)

Mozna to jeszcze poprawic tak zeby byla skala (ale nie widze za bardzo sensu), mianowicie zenerki sa zbiasowane zwyklym rezystorkiem takze prad plynacy przez zenerke sie zmienia, zeby to poprawic trzeba bylo by postawic na zenerce zrodlo pradowe (ale to kolejnych kilka elementow).

Teraz nikt nawet z 1000.000uF w zasilaczu nie podskoczy
          Last edited by borys; 09.07.2016, 13:07.

Skomentuj

Borys , mam taką myśl .
            Czy , skoro tracisz około 5V , nie było by sensowne rozdzielenie stopniów wejściowych i stopnia mocy i podać inm osobne zasilanie. Zasilanie wyższe właśnie o te 5V .
            Wtedy stopień sterujący tranzystorami wyjściowymi miał by wyższe napięcie. Pozwoliło by to lepiej wykorzystać zasilacz.

Skomentuj

Oczywisce ze tak mozna zrobic, samo podlaczenie tez bedzie bajecznie proste. Pamietaj tylko o tym ze jak zrobisz to znowu caly syf z zasilacza bedzie pchany w wejscie a tego nie chcemy robic. Najlepiej bylo by zbudowac oddzielny zasilaczyk do stopnia wejsciowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Najlepiej bylo by zbudowac oddzielny zasilaczyk do stopnia wejsciowego.
                Może warto to rozważyć skoro już tak dopracowana konstrukcja jest

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Najlepiej bylo by zbudowac oddzielny zasilaczyk do stopnia wejsciowego.
                  Czyli, już masz co robić?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                    Czyli, już masz co robić?
                    Sorki BORYS , nie taki miałem zamiar :flapper:

Skomentuj

Jezeli zasilanie mialo by byc rozdzielone to trzeba by bylo to przewidziec juz na poziomie transformatora. Dolozyc dodatkowe uzwojenie a jak go nie ma to np dowinac to istniejacego trafa po kilkanascie zwoi cienkim drutem i pozniej to ladnie wystabilizowac. Wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba miec na to czas i checi.

Skomentuj

Na płytce nowego zasilacza widziałem zasilanie +- 15V, więc dodatkowy zasilacz chyba zbędny ?

Skomentuj

Tak na pokladzie jest zasilacz +/-15V np do preampu. Zasilacz pracuje w klasie A wiec prad ograniczylem do okolo 100mA, zasilaczyk jest zabezpieczony zwarciowo oczywiscie.

Pozdr

Skomentuj

Borys, bo ja się pogubiłem już w twoich pracach :(
                            Najpierw zrobiłeś klasyczny zasilacz tylko z zabezpieczeniami na mosfetach
                            Później zrobiłeś ten zasilacz z Cap multip. ale z kolei bez zabezpieczeń.
                            No i przystawkę z multiplikatorem do twojego zasilacza z zabezpieczeniami.
                            Tak, czy się kompletnie pogubiłem?

Jeśli tak, to ja mam pytanie z przydługim wstępem:

Ja jeszcze dłubię przy Iampie na OPS3, zastanawiam się czy to trafo które mam wystarczy (to ta seria z demontażu po jakichś ampli Harmana) bo robi się ciepłe i jak daje w palnik, to napięcie trochę przysiada (już nie pamiętam o ile). W tej chwili mam zasilacz TAZa.

No i tak: Kupiłem sobie drugie takie samo trafko, mógłbym zrobić w ogóle dual mono tylko, że brak mi trochę miejsca w budce. Mógłbym się zmieścić dając na przykład pionowo 2xPCB tego zasilacza z Cap multipl. z tego postu http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post481760
                            ale będzie mi brakowało zabezpieczeń. Najchętniej dałbym te twoje na mosfetach, gdyby były np. na oddzielnej niedużej pcb.
                            Da się tak na tych PCB które planujesz zrobić?

Kiedy planujesz zamówić płytki nie przystawki, tylko tego zasilacza ze str 71, uśmiechnąłbym się do ciebie... Zrobiłbyś oddzielną pcb samych zabezpieczeń na stereo?
                            Last edited by Micwoj; 14.07.2016, 10:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                              marcin55246 czy Ty czasem nie używałeś gniazda IEC z filtrem? Chodzi mi o to gniazdko na trafie.
                              Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                              To gniazdo wymaga uziemienia. Bez uziemienia nie działa ono prawidłowo. Na obudowie gniazda pojawia się połowa napięcia sieci, a skoro masz metalową obudowę wzmacniacza i gniazdo jest do niej przykręcone.... Identycznie zbudowany filtr masz w zasilaczu komputerowym, który również wymaga uziemienia. Filtr sieciowy jak najbardziej, ale zaaplikowany z głową. W powyższym rozwiązaniu jest to po prostu niebezpieczne.
                              Taz, wina była z mojej niewiedzy. Tak, jak napisałeś "Na obudowie gniazda pojawia się połowa napięcia sieci". Jedna z końcówek(prawa), tzn. jej radiator, jak i cała obudowa była odizolowana całkowicie od masy.
                              W lewej końcówce masa ma kontakt z obudową przez radiator, jednak w dziwny sposób. Miedzy masą z OPS, a radiatorem jest opór ~250kΩ, w IPS(CFPMad)/radiator jest ~190kΩ. Płytki są razem połączone, czyli wychodzi na to, że OPS ma kontakt z masą, niebezpośredni, ale nie wiem w jaki sposób i gdzie :huh:
                              Czyli wersja wydarzeń jest taka: 115V dostało się do masy w lewej końcówce, padł OPS i IPS. Przełożyłem IPS z prawej do lewej i nic, jednak nieświadomie upaliłem dobry IPS:glare:. Potem przełożyłem go z powrotem do sprawnego OPS-a, co spowodowało jego zapłonięcie... i to by było na tyle :mad: Jestem ciekaw ile razy jeszcze to zepsuję...
                              W obydwu OPS-ach padły Q3, Q10, Q11 i T1 (w prawej wyparowały rezystory R1, R2, R11, R12, R17, R19) W IPS-ach wszystkie tranzystory i D1. Naprawa kosztowała kilka złotych, chociaż tu plus.

Czyli, zmiana gniazda na IEC nie była najlepiej przemyślana:thumbdn: to tak na przyszłość. A potrafi ktoś wytłumaczyć przez co mam masę na radiatorze, który powinien być od niej odizolowany? Na pewno nie przez przewód NFB, bo nawet nie dotyka radiatora. Z drugiej strony, czemu 2-ka końcówka nie poszła, jak 115V dostało się do masy? :huh:
                              Last edited by marcin55246; 14.07.2016, 14:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                Jestem ciekaw ile razy jeszcze to zepsuję...
                                Żebyś ty wiedział ile ja razy moje BG9 naprawiałem zanim go uruchomiłem i złożyłem do obudowy... Ale się człowiek uczy, Iampa tylko lekko nadpaliłem raz :) i to przez bałagan na biurku.

Skomentuj

Ja musze jakis domek zrobic dla plytek walajacych sie po warsztacie (a jest tego sporo).

Micwoj
                                  Zasilacz z strony #71 to byl tylko prototyp do nauki, jak bedzisz potrzebowal prasowanke to daj znac, nie bede zamawial tych plytek.

Docelowe zasilanie ma sie skladac z iPSU oraz ewentualnie przystawki jak ktos bedzie chcial miec raile gladkie jak pupa niemowlaka.
                                  Jak masz miekkie trafa z amplitunerow to mozna zasilacz ustawic tak zeby mial nieco sztywniejsze napiecie zasilania i troche nizsze takze na biegu jalowym wzmak nie bedzie sie tak bardzo grzal.
                                  Albo mozna tez zrobic pelna stabilizacje i troche ciepla zostawic w zasilaczu, pod duzym obciazeniem napiecie na trafie i glownych kondach i tak przysiadzie takze ilosc ciepla w przystawce powinna byc ''w normie''.

Skomentuj

U mnie też powoli pakowanie do docelowej budki :)

Skomentuj

A u mnie trochę mniej "profesjonalnie" :flapper:

Skomentuj

Heat
                                        Bardo ladnie, sporo wlozonej pracy. Mnie sie juz ryza papieru kredowego skonczyla --> 100 kartek. Przy czym na kartke wchodzi wiecej niz 1 czy 2 rozne pcb
                                        Nie ma lekko.

Skomentuj

Testowalem juz nowy wynalazek od borysa, bylem pod duzym wrazeniem jakie zmiany wniosla ta przystawka do dzwieku.

Last edited by Adam_85; 20.07.2016, 18:29.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X