Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    A tu zabawa z 100tka, ktora dala dobre rezultaty :-) z tym zabiegiem nie ma sensu zabawa w spowalnianie tranow. Teraz siedza silver miki 47pf.
    Na bogato. Mierzyłeś zniekształcenia po zmianach/będziesz mierzył? Najlepiej by było wysłać Borysowi żeby zmierzył po swojemu na tym samym setupie pomiarowym żeby mieć porównanie, ale to raczej marzenie ściętej głowy.
    A słychać coś inaczej, czy to tak dla dobrego samopoczucia?

Skomentuj

Nie robie nic dla dobrego samopoczucia :-) roznice w dzwieku najlepiej sprawdzic samemu. Twoje uszy powiedza Ci najwiecej. W razie pytan sluze pomoca, jedyny problem to czas.

Skomentuj

W iamp100 zamiast elektrolitow z bocznikami 100nf do odsprzegania tranow koncowych dalem jeszcze na probe foliowce 4,7uf. Bylo to konsultowane z Borysem. Nie wiem czy jest jakas roznica, moze odrobine na korzysc foliakow. Jednak zbyt wnikliwie nie porownywalem. Przy okazji zamieszczam to rozwiazanie w ops4. Dodatkowo Borys wspomnial zeby na drivery dac po 100pf w celu poprawienia stabilnosci.

Last edited by Adam_85; 29.10.2016, 15:19.

Skomentuj

Wrzucam fotki potworka na ops4. Przez weekend wywalilem czesc elektrolitow na rzecz foliowcow i zrobilem boczniki jak to widac w poprzednim poscie. Dzwiek sie uspokoil w drazniacych punktach, wokal zobil sie pelniejszy, gora spokojna. Samo granie jest uzaleznione rowniez od pkt pracy lampy. Lampa uwzglednia moda borysa, pkt pracy ustawiony na 0,8v. Sprawdzilem 0,6v , 0,7v , 0,8v , 0,9v , 1v.

Last edited by Adam_85; 30.10.2016, 19:40.

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie "przekaźnika" na mosfetach. Czy ich zasilanie musi by odizolowane od zasilania końcówek mocy (widziałem takie zalecenia w sieci) oraz jakie elementy dodatkowe zastosować do zabezpieczenia mosfetów (dioda zenera na zasilaniu, kondensator 100nF na wyjściu)? Czy mosfet IRFS3607PBF się nada (zasilanie mam +-45VDC)?

Skomentuj

Wrzucam fotki potworka na ops4. Przez weekend wywalilem czesc elektrolitow na rzecz foliowcow i zrobilem boczniki jak to widac w poprzednim poscie. Dzwiek sie uspokoil w drazniacych punktach, wokal zobil sie pelniejszy, gora spokojna. Samo granie jest uzaleznione rowniez od pkt pracy lampy. Lampa uwzglednia moda borysa, pkt pracy ustawiony na 0,8v. Sprawdzilem 0,6v , 0,7v , 0,8v , 0,9v , 1v.

Gdzie mozna dostać takie obudowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                Gdzie mozna dostać takie obudowy?
                W modushop :-)

Skomentuj

Wizualnie się postarali w modu, fajnie wyszło.
                  Za to środka trzeba było nie pokazywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                    Wizualnie się postarali w modu, fajnie wyszło.
                    Za to środka trzeba było nie pokazywać.
                    Schowanie kabli pod blacha nie wydaje mi sie zadna wielka sztuka, wiec kazdy robi jak uwaza. Ja wole miec dojscie do wszystkiego. Fakt mozna dac ladniejsze mocowania na przelacznik i potek, ale role swoja spelniaja az nadto dobrze. Niestety bylo wiadomo, ze beda szlify i praktycznosc przemowila nad estetyka :-)

P.s. nie musisz dosrywac na kazdym kroku bojac sie o swoje interesy, dla mnie to hobby i robie to dla swojego rozwoju i nauki. Twoje zachowanie daje mi coraz mocniej do zrozumienia, ze Ty jestes na tym forum w innych celach. Ja sie dziele swoimi wnioskami i tym co wypracuje, Twojego wkladu tutaj jakos nie widze.

Przypomnij sobie chociaz temat lutowania sygnalow, ze to nie ma sensu bo nie zobaczy sie tego na pomiarach. Wyobraz sobie, ze na pomiarach tez wyszlo Panie najmadrzejszy :-) zajmij sie soba, albo podziel sie czyms sensownym zamiast trollowac.
                    Last edited by Adam_85; 04.11.2016, 22:44.

Skomentuj

... bojac sie o swoje interesy
                      Rozwiń temat, jestem ciekaw co wymyślisz.
                      Nie umiesz znieść krytyki? Na co liczyłeś pokazując ten bajzel w środku? Na same pochwały?

Reszta Twojej wypowiedzi po mnie spływa "tonący brzytwy......".

Skomentuj

Co za czasy - każda krytyka jest odbierana jako atak, oraz coś złego. Ktoś ładnie powiedział - żyjemy w czasach słabych emocjonalnie ludzi.

Poza tym Adam wyluzuj, przecież Dzwiedziu nie napisał nic złego - po prostu wyraził swoją opinię. Okablowanie jest po prostu "brzydko" położone, względem bardzo ładnej obudowy.

Skomentuj

Napisalem, wersja do szlifu, bylo to zalozone. Chetnie przyjme uwage, ale zostala podana w taki sposob, a nie inny. Z przekasem, juz nie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Nie widze od dzwiedzia zadnych dobrych rad, czy uwag co mozna poprawic, a wymowne podsumowania, ktore mnie juz nudza. Koncze dyskusje, na przyszlosc zignoruje ten trolling.

Skomentuj

Tutaj bedzie na pewno mniejszy problem z prowadzeniem przewodow :-)

Skomentuj

Co dałeś w zasilaczu ? Nichicon 2x10000uF/63V + Nichicon 2x3300uF/63V ?

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                                Co dałeś w zasilaczu ? Nichicon 2x10000uF/63V + Nichicon 2x3300uF/63V ?
                                Zwykle jamicony 10000uf/63 i 4700uf/63.

Skomentuj

Maly poradnik, moze sie przyda na cos. Jak bedzie czas to bede go uzupelnial.
                                  Załączone pliki
                                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Bracia obok siebie :-)

Skomentuj

Ja też już coś działam.

SMD już prawie skończone, brakuje 4 elementów.

Skomentuj

Ja sie dzisiaj tez nie obijalem. SMD bardzo szybko sie lutuje udalo mi sie odpalic caly system wejsciowy, narazie bez sterownika.

Musialem zrobic mala modyfikacje i plytka selektora dostala nowy layout, w sumie wyszlo to na dobre dla PCM2704, o ile na starej plytce na pomiarach THD ciezko bylo mi zejsc ponizej 0,009% to na nowej juz jest tak jak w nocie katalogowej czyli 0,005-6 %.
                                        Uwalilem tez dwie kostki PCM, nie za bardzo wiedzialem dlaczego ale sytuacja byla taka sama, czyli podpinanie kabli i odpinanie kabli USB z lapka (uwaga, ukladzina z zewnetrznym zasilaniem). I teraz nie wiem czy to wina mojej instalacji w robocie czy bubel w nocie katalogowej.
                                        Mianowicie pin HOST --> w ukladzie zasilanym z zewnetrznego zrodla (nie z USB) stan wysoki wlacza kostke, w nocie katalogowej (albo w eval boardzie) +5V jest podane na zywca prosto w ten pin, jest tylko jeden maly pull down rezik 1Meg.
                                        Jak czytac notke dalej to max napiecie na tym pinie to 5,5V, przypuszczam, ze dostalo sie tam wiecej jak 5,5V podczas manewrowania kablami i kostka sie uwalila (nie wlacza sie).
                                        Teraz tak, po jakiego grzyba pakowac tam na zywca 5V z USB skoro ten pin potrzebuje okolo 2V i 10uA, zrobilem dzielnik 1Meg--2,2uF--1Meg i podalem 2,5V na pin HOST przez ten dzielniczek i problem jest z bani, niby prosta sprawa ale jednak notka katalogowa sie tutaj nie sprawdzila (tak mi sie wydaje).
                                        Last edited by borys; 11.11.2016, 21:49.
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Hej borys, z DACa na AK4490 zadowolony jesteś? Też rozważałem wystruganie czegoś nieprzesadnie skomplikowanego na AK4490, ale najpierw postanowiłem uporządkować kwestię głośników.
                                          Tak się zastanawiałem czy zastosowanie czegoś takiego jak ADUM3160 miałoby sens do odizolowania laptopa, tak na marginesie Twojego problemu powyższego.
                                          Złącze USB to warto potraktować czymś takim jak USBLC6, chociaż Twoje rozwiązanie wydaje się sensowne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X