Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No nie wiem... wydaje mi się, że metalowa obudowa jest w stronę elektrolitu a powinna być w stronę goldpinów, przynajmniej wg. BRD w instrukcji. Ale może to złudzenie od zdjęcia.:???:

Skomentuj

Czy to MJE czy KSA powinny być obrócone blaszką (ja w moich MJE350 jej nie mam) w stronę GOLDPINA. A tak widać Q7 jest obrócony o 180.
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zauważyłem dopiero teraz o co chodzi. Jest tak jak nik156 napisał i tak jak na zdjęciach u mnie. czyli napisy w stronę konektora masy, a blaszka/tył mje350 w stronę złącza goldpin.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czyli tak jak mówiłem na początku. Ale, że wszystko w porządku przy uruchomieniu. Może autor(Zbyszek), poprawił już to, a zdjęcie przedstawia stan przed.

Skomentuj

Tak,MJE 350 był wlutowany odwrotnie w chwili fotografowania.Z układem CFP MAD mam taki problem,że bardzo długo po włączeniu zasilania ustala się akceptowalne napiecie stałe na wy.W momenccie startu jest to ok 430-450mV do 100mV spada po ok.6 minutach.Dziś lub jutro sprawdzę jak jest w przypadku modułu Cliffjumper

Skomentuj

Mam to samo na CFP dlatego kazałem dopisać do Instrukcji. Po jakimś czasie wraca do normy. W Cliff od razu jest prawidłowe.

Ale 6min do 100mV to i tak dużo. U mnie po ok 3min jest 50mV.
              Last edited by nik156; 06.08.2015, 18:31.

Skomentuj

Nie na temat...
                "kazałem"... eh nik. Wybacz, że nie zapisałem w instrukcji, że to dzięki Tobie jest "poprawiony" pkt 8.

To jest normalne co się dzieje z CFP i DC na wyjściu.. Może borys znajdzie czas i wam wyjaśni..

W skrócie o nic się nie bójcie.
                Last edited by gavron04; 06.08.2015, 19:18.

Skomentuj

Witam. Na szybko w załączniku:
                  - lista części ECC88 .txt / .pdf / .xls
                  - schemat .pdf

Instrukcja do Symetri/ECC88, porządnie uszykowane pliki tak jak w temacie iamp krok po kroku dopiero jak dostanę płytki i polutuję.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Warto w przyszłych modułach mocy przewidzieć otwory do mocowania z radiatorem + tulejka dystansowa niezależnie od tranzystorów mocy.Na koniec -więcej miejsca na kondensator C12-powinien mieścić się tam na co najmniej 250V tym czasem problem jest z umieszczeniem na 160V (na fotce kendzioły na 100/160/400V i najlepiej montowac ten na 400V .może jeszcze tak na koniec o modułach wejściowych-tu tez warto zrobić miejsce (na nowych pcb) na drugi,równolegle podłączony kondensator na we (zamiast3,3uF można 1+2,2uF - szersze możliwości).Moduł Cliff zachowuje sie prawidłowo,w ciagu kilku sekund DC na wy spada do kilkudziesieciu mV a po ok minucie,dwóch do ok kilku mV
                    Last edited by zbyszek; 07.08.2015, 12:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                      więcej miejsca na kondensator C12-powinien mieścić się tam na co najmniej 250V tym czasem problem jest z umieszczeniem na 160V (na fotce kendzioły na 100/160/400V i najlepiej montowac ten na 400V
                      Mam pytanie - dlaczego w tym miejscu (C12) należy montować aż 400V?

Skomentuj

Nie musisz,ale powinien być zapas jeśli zasilanie masz +/-60V min wartość to własnie 120V(160V mniejszego nie znajdziesz) A tutaj niektórzy chcą po 140V(+/-70V). To tak można powiedzieć z bezpieczeństwa.

Skomentuj

No ale na wyjściu mamy maks +/-60V, a nie 120V względem masy do której mamy podpięty C12 - więc maks, które się odłoży na nim to 60V (lub wyżej jak ktoś ma wyższe napięcia - ale nie więcej niż napięcie na + lub -). A nie 120V i wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                            100nF w zoblu przydal by sie conajmniej na 100V
                            Wiem, że młyn, ale trzeba trocha szukać.

Skomentuj

Nie no tyle to widziałem. Pytam się tylko dlaczego najlepiej dać 400V - po prostu chciałem poznać przyczynę.

Skomentuj

Warto w przyszłych modułach mocy przewidzieć otwory do mocowania z radiatorem + tulejka dystansowa niezależnie od tranzystorów mocy.Na koniec -więcej miejsca na kondensator C12-powinien mieścić się tam na co najmniej 250V tym czasem problem jest z umieszczeniem na 160V (na fotce kendzioły na 100/160/400V i najlepiej montowac ten na 400V .może jeszcze tak na koniec o modułach wejściowych-tu tez warto zrobić miejsce (na nowych pcb) na drugi,równolegle podłączony kondensator na we (zamiast3,3uF można 1+2,2uF - szersze możliwości).Moduł Cliff zachowuje sie prawidłowo,w ciagu kilku sekund DC na wy spada do kilkudziesieciu mV a po ok minucie,dwóch do ok kilku mV
                                1. Wyjaśnij o co chodzi z "przewidzieć otwory do mocowania z radiatorem + tulejka dystansowa niezależnie od tranzystorów mocy" bo nie mogę tego zrozumieć?
                                2. "więcej miejsca na kondensator C12" - będzie o ile będzie tyle chętnych na OPS, żeby robić zamówienie. Ja mam jeszcze wolne z 4-5kpl OPS.
                                3. "może jeszcze tak na koniec o modułach wejściowych-tu tez warto zrobić miejsce (na nowych pcb) na drugi,równolegle podłączony kondensator na we (zamiast3,3uF można 1+2,2uF - szersze możliwości)" ale po co? skoro są kondensatory 3,3uF wimy, jakie szersze możliwości jak ktoś chce się bawić w audiovodoo to może tam sobie wstawić foliowy crosscap/mundorfa czy jeszcze co innego - pytanie po co? :)
                                4. "Moduł Cliff zachowuje sie prawidłowo" - pisałem, to co sie dzieje w CFP to norma. Borys znajdzie czas to wyjaśni.

Pozdrawiam

Skomentuj

1. Sadzę że chodzi o to by z "przyszłości" zrobić otwory z przodu PCB. Tak by wpinając zasilanie nie wyginać za bardzo PCB. Sam o to pytałem autora czy PCB się za bardzo nie wygina. Odpowiedz była logiczna.

Mam nadzieje ze ludzie pamiętają o zworce "Z"

Skomentuj

Jak dla mnie to przód jest przy złączu goldpin. Ale niech będzie, że to jest tył. Nawet nie pomyślałem, żeby tam zrobic otwory przy złączach od WY,zasilania.

Jeśli rozmawiałeś z Borysem nt tych otworów przed zamowieniem na OPSy to trzeba było do mnie napisać to by były :)

Jak będzie nowe zamówienie na OPS to będą te otwory dodane + naprawiona zworka "Z".
                                    Cieszę się, że czuwasz nad zworką :)

Skomentuj

He,he,teraz widzę ,że żyjecie i coś tam robicieMoże na początek w kwestii kondensatora C12.Tu po prostu wrzuce fotki fragmentu artykułu z PE dotyczącego końcówki na STK gdzie autor (podpisuje się mgr.inż.... wiec mu ufam):
                                      No tu w opisie jest wyjaśnione dlaczego kędzioły C14,C15 (ODPOWIEDNIKI C12) powinny być na tak wysokie napięcie.Natomiast kondensator na we (zdublowany)-to co pisałem,mozna poeksperymentować i łatwiej jest kupic i sa tańsze kondensatory o warosci 1uF od 2,2 2,2uFod 4,7uf;4,7uF od 10uF i zawsze jak nie będzie się podobała większa wartość można wylutować.Mało tego ,mając 1uF nie muszę szukać 2,2 .Majac1uFi 2,2uF nie szukam 3,3uF.mając2,2uFnie szukam 4,7uF itd.
                                      Last edited by zbyszek; 07.08.2015, 19:44.

Skomentuj

Może na początek w kwestii kondensatora C12.Tu po prostu wrzuce fotki fragmentu artykułu z PE dotyczącego końcówki na STK gdzie autor (podpisuje się mgr.inż.... wiec mu ufam)
                                        No to wiele wyjaśnia.... nie brałem pod uwagę relacji napięcie/częstotliwość i faktu, że dopuszczalne napięcie na kondensatorach jest podawane przy stałym. Dzięki.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          O to ja ładnie odbiegłem od tematu z moją informacją.

Skomentuj

Czaruję...