Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
    Hej borys, z DACa na AK4490 zadowolony jesteś? Też rozważałem wystruganie czegoś nieprzesadnie skomplikowanego na AK4490, ale najpierw postanowiłem uporządkować kwestię głośników.
    Tak się zastanawiałem czy zastosowanie czegoś takiego jak ADUM3160 miałoby sens do odizolowania laptopa, tak na marginesie Twojego problemu powyższego.
    Złącze USB to warto potraktować czymś takim jak USBLC6, chociaż Twoje rozwiązanie wydaje się sensowne.
    W porownaniu do tego co mialem to mozna powiedziec ze jestem zajebiscie zadowolony, gra delikatnie, nic nie wali po uszach, jest sporo detali z tla, pomiary bardzo dobre. Tak naprawde to nie mam porownania do czegokolwiek innego, po PCM2704 mozna powiedziec ze to jest moj pierwszy DAC. Heh na dodatek zrobilem cos o czym nie mam zielonego pojecia (z konwersji D/A A/D to niestety matoł jestem ). Mam chinczyka na 4396, uzylem po prostu tego samego odbiornika i dorobilem reszte, rozdzielilem ladnie zasilania, bity poustawialem tak jak w nocie katalogowej + filtr zewnetrzny tak jak w notce, DIPsw do filtrow dodalem, strona analogowa na jedna strone, strona cyfrowa na druga zeby ze soba za bardzo nie ''gadaly'' i to tyle. Dla dociekliwych schemat ponizej (jak gdzies jakas bube odwalilem to prosze gadac).

Izolator to mozna bylo by faktycznie dac, w nastepnej wersji selektora napewno to uwzglednie, a moze nawet zrobie troche inny selektor, np wywale PCM2704 i dam cos innego i dodam wlasnie izolacje. Ale to moze w przyszlym roku.
    Załączone pliki
    Last edited by borys; 12.11.2016, 07:25.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Caly systemik uruchomiony, tylko obudowe rezac.

Skomentuj

Super BORYS. Brakuje jeszcze obsługi sieci z DLNA :-) żeby sobie FLAC-i z dysku sieciowego posłuchać lub radia .
        Last edited by BIG ROMAN; 12.11.2016, 09:41.

Skomentuj

BigR
          No to do zlacza DAC trzeba bedzie dorobic Maline ale ja tego nie umiem narazie zrobic, ale zlacze jest tak przygotowane ze da sie to zrobic, zasilacz tez jest pod maline przygotowany, tylko ja sam tego nie ogarne narazie.

Pozdr

Skomentuj

W zasadzie nie musisz nic ogarniać, wgrywasz na kartę gotowy system, np MoodeAudio i do tego dorabiasz jedynie selektor I2S, np na 74157 :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Prace idą małymi kroczkami do przodu:

Niestety paru części zabrakło, więc dziś nie zostanie odpalony..

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Dla dociekliwych schemat ponizej
                Dzięki, mam rozgrzebany od jakiegoś czasu schemat z WM8805 i AK4490, zainspiruję się nieco Twoim sprawdzonym układem od strony analogowej. Gdybyś mógł podesłać dokładniejszy widok PCB byłbym dźwięczny. Od poczatku planowałem połączenie obu scalaków z jakimś uC po I2C. Niedawno natrafiłem na projekt audio-widget na AT32UC3A3256 i chyba będę próbował coś z tym wykombinować. Izolacja galwaniczna musiałaby być wtedy na I2S i I2C (ISO1540 lub ADuM1250), bo te izolatory USB tylko do Full Speed dają radę a USB Audio Class 2.0 (UAC2) już wchodzi na High Speed USB 2.0. Zastanawiam się, czy taki izolator nie pogorszy sygnału przez dodatkowy jitter (http://www.ti.com/lit/ds/symlink/iso7240c.pdf, str. 15), 1 ns jitter to chyba nie jest mało jak na clock I2S, także sprobuję też bez żadnej izolacji.
                Ten audio-widget podoba mi się ze względu, że kod firmware jest dostępny i można sobie coś samemu dorzeźbić w miarę potrzeby a AT32UC3A3256 ma oczywiście clock controller pozwalający na taktowanie I2S z osobnej PLLki taktowanej z zewnętrznego oscylatora.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Izolator to mozna bylo by faktycznie dac, w nastepnej wersji selektora napewno to uwzglednie, a moze nawet zrobie troche inny selektor, np wywale PCM2704 i dam cos innego i dodam wlasnie izolacje. Ale to moze w przyszlym roku.
                No tutaj opcji jest sporo, jeżeli to tylko ma być jakieś małe sterowanie, któryś z chipów FTDI pewnie by się nadał.

Ja na PCM2707 zrobiłem sobie taki prosty konwerter USB/Toslink, I2S do testowania, jak narazie utknąłem na tym etapie :/
                PCM2606 wbudowany we wzmacniacz Cambridge Audio Azur 351A używałem jakiś czas. Tragedii nie ma, ale to raczej szorstko gra. Juz dużo lepiej z telefonu SGS7.
                Załączone pliki

Skomentuj

Aaaghhh machnalem gafe na schemacie, kondki w filtrze PLL dla odbiornika sa o jeden rzad wielkosci za duze, zamiast 220nF i 10nF powinno byc 22nF i 1nF. Ponizej poprawiony schemacik. Sorki.

sylvek
                  Ponizej masz widok PCB

Jaks bardzo sie niem nie inspiruj bo ja niestety na tym temacie sie nie znam, narysowalem po prostu jak umialem i tyle. PCM270x bedzie gral napewno szorstko jak go nie zabuforujesz, u mnie wyjscia analogowe ciagna tylko potenciometr 10kR, te 3,3kR wymienilem na 10k i samo wyjscie z tych snubberkow podpialem pomiedzy rezem i kondkiem tak ze jak mnie bedzie gora wkurzac to mam mozliwosc ja delikatnie przyciac tym filtrem RC, narazie ustawilem go wysoko i nie jest zle. Kostka spokojnie osiaga takie parametry jak w nocie katalogowej.
                  Co do reszty to ja musze sie doedukowac zeby cos w temacie podzialac. Narazie to tylko tak sie raczej bawie ale najgorsze jest to ze zaczyna mi sie to podobac.
                  Załączone pliki
                  Last edited by borys; 13.11.2016, 10:03.

Skomentuj

A tu znowu nowa odsłona :thumbsup:

Co tu Piotrek wpakowałeś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                      A tu znowu nowa odsłona :thumbsup:

Co tu Piotrek wpakowałeś ?
                      Nie nadążam.
                      Kupiłem płytki do BG9 - leżą nietknięte.
                      Kupiłem teraz płytki do iAmp100m przymierzam się do składania, a tu taki kwiatuszek jak iAmp200.
                      I już mam ochotę na tego 200.

Skomentuj

Prawo Borysa - szybciej projektuje, niż Ty lutujesz.
                        :cool:

Skomentuj

Swoją drogą, co jest dodane w wersji 200?
                          Na pierwszy rzut oka widzę że ma dwie parki na kanał i zwykły zasilacz.

Skomentuj

Widać jeszcze jakieś zasilacze do IPS-ów

Skomentuj

Z tego co pamiętam to dodane 2 parki, zwykły zasilacz, "specjalne zasilacze" dla każdego ips osobno (coś w stylu capm)
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zasilacz po srodku, taki troche "Uniamp" na koksie:p

Skomentuj

Ano gavron mial sie nudzic na swieta to teraz juz sie nie bedzie nudzil
                                  Tak kazdy IPS bedzie mial osobny maly zasilaczyk z zjadaczem tetnien. Poprawiony troche druk, zabezpieczenie zwarciowe na mosfetach, tranzystory koncowe rozstawione tak zeby mialy takie samo pole radiatora (o szerokosci 30cm) do wykorzystania, takze temperatura jak i wzmocnienie pradowe nie powinno sie rozjezdzac, a jak to nie bedzie plywac to i domyslam sie parametry beda lepsze. Dodatkowo wszedzie jest nawalone czerwonych wim 100nf gdzie sie tylko da.

Jak jest jakas wersja V1 to jest duza szansa ze bedzie kiedys V2.

Skomentuj

borys, dzięki za PCB. Layout jeszcze sobie ściągnę trochę z AK4490 Evaluaton Board. Miałbym jeszcze pytanie odnośnie MCLK, jeżeli dobrze rozumiem to odbiornik S/PDIF u Ciebie generuje MCLK zawsze o częstotliwości 256 * fs, niezależnie od fs. Testowałeś może z fs = 192 kHz? Bo z tego co zrozumiałem z dokumentacji przy wyższych fs trzeba dawać mniejszą wielokrotność fs na MCLK [1]. Wygląda tak jakby dla fs = 176.4 kHz i 192 kHz trzeba było ustawiać bit RMCKF w CS1846 aby na RMCK wystawiał 128 * fs.

Jeżeli chodzi o PCM270x to ja niewiele zastanawiałem się nad wyjściem analogowym, skopiowałem co było w nocie katalogowej. To i tak tylko dla orientacji szybkiej czy układ działa, zależało mi głównie na S/PDIF. Ale pewnie tak jak mowisz da się nieco poprawić lepszym filtrem, ta aplikacja ze wzmacniacza wydaje mi się że znacznie lepiej brzmi. Tylko tam przede wszystkim zasilanie jest zewnętrzne i jakiś filtr/bufor na wzm. operacyjnym.

Do AK4490 się trochę zraziłem bo zdarzyło się, że trafił do mnie DAC z nim i stopniem wyjściowym lampowym do poprawek programowych i grało to raz lepiej raz gorzej niż ten mój pcm270x. Kolejny dowód na to, że przy wujowej aplikacji nawet najlepszy DAC słabo zagra. Tutaj chciałbym zwrócić uwagę, że w momencie gdy AK4490 nie dostaje sygnałow MCLK i LRCK wyjścia analogowe przechodza w stan Hi-Z, co może być przyczyną bardzo silnych trzasków przy przełączaniu wejść. Dobry układ mute się przydaje.

[1] https://www.akm.com/akm/en/file/datasheet/AK4490EQ.pdf, str. 28, "Table. 6. System Clock Example (Auto Setting Mode @Parallel Mode)"

Skomentuj

sylvek
                                      Ja mam tylko PCM2704 jako transport z USB do spdif wiec nawet nie mam jak przetestowac wiekszego fs jak 48. System clock w AK jest ustawiony na auto, czyli jak rozumiem AK dostaje zegar z CS8416 tak jak napisales 256*Fs.
                                      Zamowilem sobie plyteczke XMOS wiec bede mial mozliwosc to pozniej przetestowac.
                                      Trzaskow zadnych nie zaobserwowalem. Dodatkowo trzeba by sie troche pobawic w ustawienie filtrow (dip switch) bo to pewnie tez ma jakis wplyw na dzwiek.

Skomentuj

OK, a te trzaski to dopiero po dodaniu muxa do źródeł I2S/MCLK, o którym LuSzTi wspomniał. Teraz pewnie Ci odbiornik S/PDIF generuje ciągle sygnały zegarowe, nawet gdy nie ma sygnału na wejściu. No i nie masz kondensatorów sprzęgających bezpośrednio za wyjściami OUT{R,L}{N,P}, w takim układzie filtra jak masz obecnie to mogą nawet nie boleć te wahania składowej stałej.

Skomentuj

sylvester
                                          Prosze zerknij w notke od ak4490 na stronie 27 jest dokladny opis jak dziala auto i manual mode. Wydaje mi sie ze kostka sama sobie z tym poradzi. W trybie manualnym dostepny jest tylko sampling rate od 32kHz do 96kHz.
                                          Odnosnie wyjscia analogowego --> to nie potrzeba dawania tam kondensatorow separujacych DC, ak4490 ma wewnetrzny Vref oraz wyjscia sa roznicowe wiec jak referencja sekcji analogowej jest zaczepiona w masie to i wyjscie bedzie plywac w kolo masy. A z tym muxem to faktyczine masz racje moze tak byc.
                                          Jezeli wyjscia analogowe przechodza w Hi-Z tak jak piszesz (niestety nie doczytalem nic o tym fakcie) to rozwiazanie jest bardzo proste, wystarczy zlaczyc obywa wyjscia roznicowe np rezystorem 100k tak zeby nie wisialy w powietrzu, tak zeby trzymac napiecie roznicowe bliskie 0 wtedy trzaskow nie powinienes miec zadnych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X