Borys pomyslal bys keidys o takiej koncowce ale na min 2-3 parach 2922/1216 na kanal
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaTak kazdy IPS bedzie mial osobny maly zasilaczyk z zjadaczem tetnien. P.
W poprzedniej wersji (i-AMP100M ) był M-Cap dla głównego zasilania , w i-AMP200 jej nie ma , jest natomiast tak jak piszesz, dla iPS-ów.
Skomentuj
-
Wszystko jest w tme. Tranzystorki mmbt5551 i 5401 jak nie to bc856 i 846. Mosfetow w d2pack jest sporo do wyboru. Tranzystory koncowe z allegro np pan elmag. Ksc1845 i ksa992 mizna zamienic na 2sa949 i do pary 2sc22costam. Diody 1n4148 napewno sa, bzx55 w smd tez.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaProsze zerknij w notke od ak4490 na stronie 27 jest dokladny opis jak dziala auto i manual mode. Wydaje mi sie ze kostka sama sobie z tym poradzi. W trybie manualnym dostepny jest tylko sampling rate od 32kHz do 96kHz.U mnie jeszcze to wszystko trochę potrwa. Szczerze mówiąc, z tej dokumentacji ciężko mi niektóre rzeczy jednoznacznie stwierdzić.
Niby jest dzielnik za wejściem MCLK wewnątrz AK4490, ale jeżeli dobrze rozumiem to lista dozwolonych wartości MCLK dla danej fs jest ograniczona.
Max. częstotliwość na wejściu MCLK to 49.152 MHz ( = 192k * 256), więc mogłoby się udać ze stałym mnożnikiem 256 dla fs ≤ 192 kHz. Chociaż może być ta maksymalna wartość przeznaczona dla wyższych fs.
Spojrzałem an AK4490 eval board [1] i tam odbiornikiem S/PDIF jest AK4115, który właśnie adaptuje mnożnik w zależności od fs [2]. Co ciekawe maksymalna częstotliwość na wyjściach MCKO1/2 AK4115 to tylko 27.648 MHz. Obawiam się, że to co AK4115 robi sprzętowo przy innym odb. S/PDIF może być potrzeba robić programowo, tzn. odczytywać bieżący fs i ustawiać odpowiednio MCLK.
Zamieszczone przez borys Zobacz postaOdnosnie wyjscia analogowego --> to nie potrzeba dawania tam kondensatorow separujacych DC, ak4490 ma wewnetrzny Vref oraz wyjscia sa roznicowe wiec jak referencja sekcji analogowej jest zaczepiona w masie to i wyjscie bedzie plywac w kolo masy. A z tym muxem to faktyczine masz racje moze tak byc.
Jezeli wyjscia analogowe przechodza w Hi-Z tak jak piszesz (niestety nie doczytalem nic o tym fakcie) to rozwiazanie jest bardzo proste, wystarczy zlaczyc obywa wyjscia roznicowe np rezystorem 100k tak zeby nie wisialy w powietrzu, tak zeby trzymac napiecie roznicowe bliskie 0 wtedy trzaskow nie powinienes miec zadnych.
[1] https://www.akm.com/akm/en/file/ev-b...l/AK4490EQ.pdf, str. 42
[2] https://www.akm.com/akm/en/file/datasheet/AK4115VQ.pdf, str. 24
Skomentuj
-
Ostatnio szlo mi troche jak krew z nosa, za duzo spraw na glowie oraz braki w wiedzy. Jednakze dobra dusza, ktora zrobila ''Nowy DAC :)" troche rozjasnila mi pewne sprawy.
Moze najpierw dopinany DAC na ak4490.
Powyzsze pomiary zrobione przy probkowanie 44.1kHz.
Pomiary robie tak ze laptop nr1 sluzy za zrodlo i z niego przez USB sygnal zapiernicza na PCM2704 (zadnego innego transportu USB nie mam narazie), i PCM wypluwa SPDIF ktory nastepnie trafia na plytke z ak4490.
Mialem klopot tego rodzaju, mianowicie na widmie FFT 1kHz mialem male dzwony po prawej i lewej stronie piku glownego, dzwony ginely jak np domodulowalem sobie np druga jakas dowolna czestotliwosc (np 1kHz + 5kHz), zaczalem wiec krazyc w okolicy 1kHz w prawo i lewo, tak jak ponizej na obrazku:
Jak sie okazalo (nie wiem dlaczego) zle robilem ze na laptopie nr1 sinus wypluwalem za pomoca spectra lab a na laptopie nr2 mierzylem arta.
Nastepnie sprawa nr2, tez do konca nie wiem dlaczego sinus wypluwany na laptopie nr1 przy probkowaniu 48kHz znacznie gorzej wyglada na laptopie pomiarowym nr2. Wyglada na to ze ukladzina PCM2704 najbardziej lubi probkowanie 44.1kHz (czyli to najbardziej popularne) i nie za bardzo lubi 48kHz.
Teraz nr2 czyli iAMP200:
Jak sie okazalo zmiany w druku oraz osobne zasilacze dla IPSow zrobily dobra robote (Big R --> tera moge powiedziec ze nie jest to krok w tyl).
Dodatkowy plus zintegrowanego stereo jest taki ze nie ma motania sie z kablami i 100.000 pytan odnosnie brumienia bo go po prostu nie ma.
Ponizej pomiarek iAMP200 + BG7IPS + kompletny system wejsciowy.
Obciazenie 8R, napiecie wyjsciowe 38Vp-p. Biasik ustawiony na 50mA na parke, temperatura radiatora 33 stopnie (u mnie w jaskini kolo 10-15stopni).
EDIT:
No i najmniej wazny parametr, czyli troche ponad 150W na 8R z trafa 2x 41Vac...
Last edited by borys; 17.11.2016, 09:40.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Tak na szybkiego, layout sekcji wejsciowej:
Papier scierny = trafo.
Jak bedzie chwilka to zrobie jakies ladne zdjecie i jakis opis. Generalnie zamiast pokretla bedzie mozna sobie zrobic mini projekt na arduino, wszystko jest we wtyczce 16pin lacznie z dodatkowym zasilaniem np do sterowania wentylatorem i innymi bajerami jak zajdzie taka potrzeba.
Kazda wazna linia sygnalowa w tasmie biegnie ''zatopiona'' w masie, tasma jest podzielona na czesc cyfrowa i analogowa, tak zeby sie nie miksowaly w razie czego.
Tasiemki mozna kupic gotowe albo zrobic sobie takie jakies lepsze (full miedz, pozlacane zlacza itp). Ja pomiary robilem na tych najtanszych szarych tasmach, nie widac zeby sie tam cos zlego dzialo. Dla tradycjonalistow --> jest zostawione miejsce na standardowe, ekranowane przewody sygnalwe.
Ja sobie zamiast sterownika z pilotem na szybko dorobilem po prostu przelacznik obrotowy z ledzikami.
Na glownej plycie barwy (ta dolna plytka z potkem alpsa) sa kondensatory oddzielajace skladowa DC takze w IPSach juz bedzie mozna wlutowac sobie zworki. Sekcja barwy oraz sekcja preampu (tryb direct) ma oddzielne kondy wyjsciowe separujace DC, tak ze nie ba miasu DC na wyjsciach i podczas przelaczania jest totalna cisza, nie slychac nawet momentu przelanczania.
Zasilaczyk pomocniczy, ma dodatkowe zlacza ARK np do zasilania wzmacniacza sluchawkowego albo czego kolwiek dodatkowego.Last edited by borys; 18.11.2016, 19:05.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Cześć Wam. Mam małe pytanie do was (od laika totalnego).
1. Czy skoro ten super stabilizowany zasilacz "i-cup" zabiera z zasilania 3 do nawet 6V to czy nie wypadało by dodać te kilka V do trafa?
2. w jakiej klasie ptacuja ops2;3;4 i-amp100;200 A, A-B czy B?
3. najważniejsze pytanie. czy ktoś (ja) kto prawie żadnych "kitów" nie lutował poradzi sobie z polutowaniem i uruchomieniem tego kombajnu? Temat "krok po kroku" czytałem i nie wygląda to jakoś strasznie. Z tym że tam nie ma i-amp100/200 (są zbyt nowe) tak jak i selekcjonera czy "prostownika" zasilacza itd...Last edited by Szczery81; 19.11.2016, 21:33.
Skomentuj
-
Poszukaj kogoś bardziej doświadczonego .
Budowa takiego wzmacniacza nie jest tania ( najskromniejsza wersja to minimum 500 PLN ) , a szkoda żebyś wyrzucił pieniądze w błoto i obył się niesmakiem.
Z pewnością nie jest to układ do budowy przez osobę bez doświadczenia w budowie i uruchamianiu wzmacniaczy.
Jak przejrzysz wątek to co jakiś czas ktoś sobie nie radzi lub popełnił błąd.
Skomentuj
-
Trochę mi to zajęło ale przebrnąłem przez cały topic. Czytałem jeszcze o Zbigowych i Irka wzmakach... Diode tranzystor czy wytrawić płytkę umiem. jakieś proste układy daje radę wykonać ale to już trochę więcej jak to co już miałem okazję robić...Last edited by Szczery81; 19.11.2016, 23:13.
Skomentuj
Skomentuj