Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
    Wiadomo też żeby nagle nie wyszła jakaś ogromna kwota ...

Do tego dual mono w mostu potrzeba
    4X i200
    4xOPS
    2xPSU
    2xTrafo

A jak wygląda sytuacja w dual mono z kablem zasilającym 230V? Na kanał osoby kabel czy jak? Jak wtedy z masami?
    Tak myśląc na chłopski rozum za bardzo rozdzielenie tego na dwa osobne kable nic nie da jeśli chodzi masy, bo w gniazdku wtedy się zsumuja

A poco ci 4x Iamp200? skoro jeden iamp-200 ma 2 kanały-Mostkujesz je w jeden i masz jeden kanał Mostkowy Dual Mono,Drugi iamp200-2 kanały też mostkujesz-i masz kolejny kanał dual Mono,Po twojej wypowiedzi wychodzi że chcesz mieć 4kanały Mostkowe Dual Mono.Nie wiem czy Iamp-200 bedzie działał w mostku na tak niskim zasilaniu aby był w stanie w mostku dać 200-300W/4R (każdy kanał na 2R),no chyba że chodzi ci o Kolumny 8R to wtedy nie ma problemu moc ok.300W/8R. Kolejna twoja głupota nie trzeba do iamp200,już kupować ani psu,a tym bardziej ops,przecież to wszystko jest na jednym pcb.

Aby zrobić dual Mono musisz zakupić:

2xradiatory np.Fischer
    2xiamp-200
    4xwejsciówkę Ips np.A9 czy jaką sobie zamarzysz
    2xTrafo np 400VA 2x40V

Do tego obudowe i masz gotowe.

Tylko czy dasz radę to samemu złożyć w iamp-200 zabezpieczenia są całe prawie w technologi smd,elementy nie mają nóżek tylko pady,są to elementy miniaturowe.

Transformator-uzwojenie pierwotne nie ma masy,ma co najwyżej Fazę i Zero (F i N) Oraz w edycjach audio Uziemienie-ekran miedzy uzwojeniami (PE).
    Użycie Iamp-200 do budowy dual mono mostkowego wydaje się najlepszym rozwiązaniem,minimum kabli powoduję brak przydźwięków,transformator podłączasz bezpośrednio do pcb,głośniki tak samo.

Nie rozumiem niektórych którzy twierdzą że w Audio nie mówi się o cenie.Nie każdy ma kieszeń z Gumy.
    TheMeniMen-koszt samych modułów iamp-czesci,radiatory,pcb to około 2x700zł czyli masz 1400zł teraz np.2 transformatory w edycji Audio to już 600zł
    Tak wiec z jakąs wypasioną obudową może zmieścisz się w 3000zł.Nie liczę przedwzmacniaczy i innych bajerów.

Tak jak napisał kolega szastal może lepiej wykonać to z OPS-2 200W/4R i 100W/8R wtedy musisz mieć:

4xOps-2
    4xIps a9 Np.lub co tam sobie chcesz
    2xPsu
    2xCapM
    2xRadiator
    2x Toroid np 400va 2x40V

Cenowo też wyjdzie podobnie a może nawet i drożej.

Nie wiem czy nie lepiej jak komuś to zlecisz do wykonania bo jak będziesz miał problem jak z Tda to ciężko będzie ci w tym pomóc aby naprawić na odległość,Wykonując taki wzmacniacz trzeba mieć dużą dokładność,precyzję oraz cierpliwość.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta

Nie rozumiem niektórych którzy twierdzą że w Audio nie mówi się o cenie.Nie każdy ma kieszeń z Gumy.
      .
      Koledze nie chodziło o cene a o "opłacalność". Mało co w audio opłaca się... worek pieniędzy więcej i ledwie "odrobinę" lepsze granie.

Nie widzę sensu pchania się w mostki? Trzeba zadać pytanie: Koledzie potrzebna jest az tak duża moc?? Może łatwiej bedzie kupic od Borysa lub z forum OPS3/4 i zrobić prostszą konstrukcję. Sam w sobie Iamp200 powinien zadowolić mocowo 95% użytkowników.

Skomentuj

Powiem tak w Elektronice to co się zbuduje i chce się sprzedać jest warte około 50% bo nikt nie kupi za taką cenę jak się to zrobiło.

Nie wiem po co koledze jest potrzebna taka moc,nie wiem jaką chce moc bo nie napisał,iamp-200 do domu jest aż nad to,mocy wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Chłopie, przecież masz dwa trafa, których uzwojenia wtórne są odseparowane galwanicznie od sieci. Na napięciu sieciowym nie ma czegoś takiego jak masa.
          A no w sumie racja, nie pomyślałem :lol:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ogólnie wzmacniacz będzie przewidziany do domu, niekiedy na jakieś małe imprezy.
          Najpierw będę chciał zrobić wzmacniacz, potem do tego kolumny.
          Czy będę sam składał - nie wiem. Po przygodach z tda wiem że muszę więcej uwagi poświęcać szczegółom.
          Narazie na ten moment jestem w fazie projektowania wnętrza jak i obudów.
          Czytałem dość dużo na temat pepnego dual mono i cały czas nie wiem czy jest to opłacalne. Na ten moment myślę albo na pełnym dual mono jak i nad częściowym t.j.wspolny zasilacz, trafo itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
            A no w sumie racja, nie pomyślałem :lol:

Ogólnie wzmacniacz będzie przewidziany do domu, niekiedy na jakieś małe imprezy.
            Najpierw będę chciał zrobić wzmacniacz, potem do tego kolumny.
            Czy będę sam składał - nie wiem. Po przygodach z tda wiem że muszę więcej uwagi poświęcać szczegółom.
            Narazie na ten moment jestem w fazie projektowania wnętrza jak i obudów.
            Czytałem dość dużo na temat pepnego dual mono i cały czas nie wiem czy jest to opłacalne. Na ten moment myślę albo na pełnym dual mono jak i nad częściowym t.j.wspolny zasilacz, trafo itp.
            Nie ma czegoś takiego jak częściowe Dual Mono ze wspólnym zasilaczem i trafem... Albo Dual mono albo jedno trafo i dwa zasilacze(pewnie o tym myślałeś mówiąc częściowe).

W mojej ocenie proponuję złożyć IAmpa200 wystarczy Ci mocy nawet na imprezę. Najlepiej by ktoś Ci to złożył bo na obecnym etapie słabo to widzę(bez urazy). Pisz do Borysa.

Skomentuj

bg7

Spojrzy ktoś czy dobrze dobrałem elementy do IPS BG7 ?

Wie ktoś może skąd wziąć te gdzie brakuje linków ?

Arkusz excel:
              http://ww0.pl/Temp/bg7.xls

Dzięki.

Skomentuj

Tme

Skomentuj

Tme
                  Masz, może linki ? Niestety nie mogę się tych części doszukać. :/

Skomentuj

http://www.tme.eu/pl/details/m0.6w-1...f006ff1500a50/
                    http://www.tme.eu/pl/details/pt6lv-1...pt6kv102a2020/
                    http://www.tme.eu/pl/details/mx-22-2...a-6373-02a222/
                    http://www.tme.eu/pl/details/mx-6410...e-6410-10a222/

http://www.tme.eu/pl/details/c315c10...lcc-tht/kemet/ MLCC Wimy w tme brak

http://www.tme.eu/pl/details/c315c22...lcc-tht/kemet/ MLCC Wimy w tme brak

http://www.tme.eu/pl/details/3866b.6...icze-pcb/vogt/

MT hole3 to słupek dystansowy szukaj w tme

Wystarczyło chwile poszukać.:)

Te Wima 22pf i 10pf cieżko jest dostać ja stosuje Mlcc lub Ceramik te pierwsze lepsze.

Skomentuj

Dzięki wielkie :) Niestety, ale niektóre oznaczenia nic mi nie mówiły, a wyszukiwanie po nich w TME i innych nic nie zwracało :)

Zaktualizowałem BOM. Prosił bym kogoś ogarniętego by sprawdził czy wszystko jest tak jak powinno, zanim ktoś zacznie zamawiać zgodnie z tą listą :) Docelowo można będzie wrzucić tam gdzie jest BoM dla iAmp100M dla zainteresowanych.

Tulejki niby znalazłem, ale nie wiem jakie długości są potrzebne.

Skomentuj

Ja też nie wiem jaki układ robisz czy iamp czy ops. A to dwie rózne długości dla ops to 10mm,dla iamp 30mm

Skomentuj

iAmp100M, dzięki :)

BOM chwilowo usunięty, gdy autor wyrazi zgodę na publikację to wrzucę, nie pomyślałem i jeden z użytkowników zwrócił mi uwagę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            Najlepiej by ktoś Ci to złożył bo na obecnym etapie słabo to widzę(bez urazy).
                            Spokojnie ja sobie zdaję z tego sprawę. Dopiero zaczynam przygodę z DIY

Skomentuj

TheMeniMen poco chcesz robić wzmacniacz mostkowy jaki w tym sens? Musisz się sprecyzować jaką moc potrzebujesz na jakie obciążenie ile ohms mają mieć kolumny.W klasie Ab wydobywa się dużo ciepła i nie ma sensu,przesadzać z mocą.Z Ops-3 można wyciągnąć około 400W na kanał przy 8R,takiego wzmacniacza w domu nie wykorzystasz.Chyba że mieszkasz na odludziu.

Skomentuj

Zdziwił byś się jakiej mocy ludzie wzmacniacze mają w domu i co nimi napędzają - tekie trendy.
                                Jak skończę swój to pokażę: http://www.audiostereo.pl/index.php?...tach_id=366095
                                A dużo ciepła to się w klasie A wydobywa, choć w AB przy lichym radiatorze też i tu często przez to że się wkłada co ma.
                                Last edited by dzwiedziu; 30.01.2017, 22:43.

Skomentuj

To P-7100?

Skomentuj

Tak, oprócz tego robi się 450 i i200 na fetach.
                                    Chcę też kilka rozwiązań przetestować, przesłuchać i pomierzyć.
                                    Ale do tego jeszcze długa droga.

Skomentuj

TheMeniMen poco chcesz robić wzmacniacz mostkowy jaki w tym sens? Musisz się sprecyzować jaką moc potrzebujesz na jakie obciążenie ile ohms mają mieć kolumny.W klasie Ab wydobywa się dużo ciepła i nie ma sensu,przesadzać z mocą.Z Ops-3 można wyciągnąć około 400W na kanał przy 8R,takiego wzmacniacza w domu nie wykorzystasz.Chyba że mieszkasz na odludziu.
                                      Mieszkam na obrzeżach małego miasta więc jeśli chodzi o głośność odsłuchu to dla mnie bez różnicy.
                                      Głośniki 400W/8Ohm na kanał to za dużo na pewno... Myślałem tak mniej więcej nad max. ok.250W na kanał
                                      Co do impedancji to raczej patrze na moc przy 8Ohm ale tak jak wspomniałem kolumny będę dopiero budować jak skończę wzmacniacz

Skomentuj

250w/8r to nie jedena "estradowa" końcówka by się zadowoliła.
                                        Mam w domu stare estradowe kolumny Eltron które mają 60W na dwóch szerokopasmowcach. Gra to bardzo głośno już przy dostarczonych raptem 20watach.
                                        tyle że brak najniższego basu i tonów najwyższych. Za to wokale i reszta tła przepiękna...

Skomentuj

TheMeniMen

Transformator TTSA 800VA 2X55V Po wyprostowaniu masz około 2x75V Do tego CapM.Napiecie wyjściowe 2x70V spadek 5V na CapM i masz moc 2x250W/8R.
                                          Jako koncówka mocy np.OPS-3 +IPS A9.

Lub

Transformator TTSA 800VA 2X35V Po wyprostowaniu masz około 2x48V Do tego CapM. Napiecie wyjściowe 2x42V spadek 6V na CapM i masz moc 2x250W/8R.
                                          Jako koncówka mocy np.OPS-2 +IPS A9. Ta wersja Mostkowa 4xops-2

W dual mono robisz tak samo lecz dajesz 2 odzielne zasilacze.

Skomentuj

Czaruję...