Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    Ułóż i poskracaj.
    OK - ale nadal pozostaje otwarta kwestia buczenia, bez podłączonego sygnału do IPS'a...

Skomentuj

Ten wielki kondensator wejściowy nie działa jak antena? Zrób test ze zwykłą Wimą, albo chociaż przylutuj go tak, żeby był jak najbliżej płytki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        Ten wielki kondensator wejściowy nie działa jak antena? Zrób test ze zwykłą Wimą, albo chociaż przylutuj go tak, żeby był jak najbliżej płytki.
        WIMA była na początku - wymieniłem ją na MCap'a, bo myślałem, że to poprawi sytuację...

Skomentuj

jucez
          Zrob zdjecie jak mozesz, moze cos sie wypatrzy.
          W wejsciowkach CFP (nie wiem ktore masz) jezeli sa rezystory separujace mase sygnalowa to daj zworki i zerknij, jezeli ich nie ma to w jednym z IPSow mozna tak owy zalozyc.
          Punkt zbiorczy masy sygnalowej powinien byc osobno.

Pozdr
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            jucez
            Zrob zdjecie jak mozesz, moze cos sie wypatrzy.
            W wejsciowkach CFP (nie wiem ktore masz) jezeli sa rezystory separujace mase sygnalowa to daj zworki i zerknij, jezeli ich nie ma to w jednym z IPSow mozna tak owy zalozyc.
            Punkt zbiorczy masy sygnalowej powinien byc osobno.

Pozdr
            Zdjęcia są parę postów wyżej - http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post495746

PCB pochodzi z pierwszego zbiorowego zamówienia.

Skomentuj

Skoro pisałeś że przy zwartym wejściu i-PSa jest cisza to ewidentnie śmieci zbiera z przewodów.

Skomentuj

Dziś odpalone A9 i cliffjumper MK1.
                A9 na lewym CFP na prawym. Szczerze to już przywykłem do CFP ale A9 jakiś taki bardziej "soczysty"

Czekam na ostatnie braki i może w następny weekend 12AU7 pośpiewa mi wieczorkiem :)

Skomentuj

Mój I-Amp 100M prawie uzbrojony obudowa częściowo także wykonana jest szansa że na zająca będzie :)
                  kondy 5600uF/63v włozone poglądowo czekam na większą pojemność :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Ułóż i poskracaj.
                    Troszeczkę poukładałem te przewody - na razie ich nie skracałem - zrobię to, jak już będzie docelowa obudowa.

Niestety nie rozwiązało to mojego problemu...

Sprawdziłem kilka wariantów (wszystkie przy wypiętym źródle na ips'e):
                    1. odłączyłem zasilanie pre i barwy,
                    2. obciążyłem wyjście 2x6.3V,
                    3. wróciłem do oryginalnej wersji cfp (bez mod'a).

W każdym przypadku występowało buczenie...

Obstawiam, że coś mi poszło nie tak z ips'em - tylko pytanie co?
                    Last edited by jucez; 13.02.2017, 01:07.

Skomentuj

Zmieniłeś duże kondensatory na wejściu IPSa?

Skomentuj

Tak, jak już wcześniej pisałem, na początku na wejściu były WIM'y, później zmieniłem je na MCap'y, natomiast wczoraj odpaliłem cpf w wersji oryginalnej (bez mod'a i z WIMą na wejściu), ale nic to nie zmieniło...

Skomentuj

Obstawiam na jakąś pętle masy albo jeszcze te kable.
                          Łatwiej będzie to zwalczyć jak będziesz już w docelowej obudowie układał.

Skomentuj

ile czasu zajmuje takie kompletne złożenie i100M lub i200?
                            Takie siadam i lutuje do oporu.

Skomentuj

@Jucez

Weź te dwa zalewane trafa na rdzeniach EI, odsuń je jak najdalej.
                              Jak robiłem swój wzmacniacz to iAMP cicho siedział, zero problemów z brumami i ogółem wszystko działało.

Zrobiłem DAC .3lite wszystko cicho, wsunąłem dac pod wzmacniacz, brum, nie od przewodów zasilania DAC w których jet AC, a od traf mi tak sieje.
                              Jak wsunę trafa zasilające DAC równo pod wzmacniacz to buczy jak nawiedzony na obydwa kanały, co lepiej buczy nawet ze zwartym wejściem do masy.
                              Odsuwam trafa cisza. Normalnie lekko mi buczy lewy kanał bo nie chce mi się przerabiać zasilania DAC, ale tak cicho że tylko w nocy może to przeszkadzać.
                              Jak szukałem tego problemu to wy odpinałem od iAMPa wszystko poza trafem zasilającym, finalnie myślę że problem rozwiąże stalowa obudowa na DAC i toroid na jego zasilaniu.

Skomentuj

Wczoraj zrobiłem test przy odłączonych trafach od pre i barwy, ale buczenie nadal występowało...

Generalnie chciałbym się ich pozbyć i zasilić pre i barwę z PSU iAMP'a, ale będzie trzeba najpierw zweryfikować, czy da radę.

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                                  Troszeczkę poukładałem te przewody - na razie ich nie skracałem - zrobię to, jak już będzie docelowa obudowa.

Normalnie regularny wpierd..
                                  Jucez, zobacz jak ja poukładałem, nie mam pętli, spróbuj w ten sposób.

Skomentuj

I jest zabawa, mam do testowania wzmaków w warsztacie monitorek z ARN188, nie miałem pojęcia, że można w niego wpakować tyle mocy, początkowe eksperymenty były ze stopniem wyjściowym z Diory, to przy większym szaleństwie głośnik grał jakby miał się rozpaść, a przy max mocy na rezystorze śmierdziało ścieżkami...

CFP generalnie śmiga bez zarzutu, aczkolwiek pod telefonem się wzbudzał, także staram się już go do niego nie podłączać.
                                    Wytrzymają BD140 w stopniu napięciowym przy 2x48V? Nic im się nie dzieje na razie, ale wolę mieć pewność...
                                    Last edited by ampli; 13.02.2017, 19:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                      CFP generalnie śmiga bez zarzutu, aczkolwiek pod telefonem się wzbudzał, także staram się już go do niego nie podłączać.
                                      Wytrzymają BD140 w stopniu napięciowym przy 2x48V? Nic im się nie dzieje na razie, ale wolę mieć pewność...
                                      Co to za końcówka i na jakich tranzystorach? Wygląda na to, że to jakieś TIP`y.

Skomentuj

CFP MAD + prosty OPS własnej konstrukcji, trany 2SC5200/2SA1943, TIPy słabo wypadają przy 2SC.

Skomentuj

ampli
                                          Juz wczesniej gdzies byla mowa o tym ze przez niektore telefony przelazi syf z wielkimi czestotliwosciami. Filtr RF jest dosyc slabo przyciety w IPSach, to nie jest wzbudzanie sie.
                                          Wez wymien kondek 220pF przy wejsciu na 1nF i sprawdz ponownie czy cos zlego sie bedzie dzialo.
                                          U mnie BDki przerzywaly przy takim napieciu zasilania, tym bardziej ze ciezko tam nie maja.
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X