Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    I jest zabawa, mam do testowania wzmaków w warsztacie monitorek z ARN188, nie miałem pojęcia, że można w niego wpakować tyle mocy, początkowe eksperymenty były ze stopniem wyjściowym z Diory, to przy większym szaleństwie głośnik grał jakby miał się rozpaść, a przy max mocy na rezystorze śmierdziało ścieżkami...

CFP generalnie śmiga bez zarzutu, aczkolwiek pod telefonem się wzbudzał, także staram się już go do niego nie podłączać.
    Wytrzymają BD140 w stopniu napięciowym przy 2x48V? Nic im się nie dzieje na razie, ale wolę mieć pewność...
    Fajna budżetowa opcja i-AMP .
    Ile taka aplikacja jednego kanału wychodzi ?

Całe bebechy DIORY wymieniasz ?
    Last edited by BIG ROMAN; 13.02.2017, 22:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta

Chciałbym też zwrócić uwagę na przetwornicę. Co tam takiego masz na zasilaniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        ampli
        Juz wczesniej gdzies byla mowa o tym ze przez niektore telefony przelazi syf z wielkimi czestotliwosciami. Filtr RF jest dosyc slabo przyciety w IPSach, to nie jest wzbudzanie sie.
        Wez wymien kondek 220pF przy wejsciu na 1nF i sprawdz ponownie czy cos zlego sie bedzie dzialo.
        U mnie BDki przerzywaly przy takim napieciu zasilania, tym bardziej ze ciezko tam nie maja.
        Zdążyłem to już kilka razy zauważyć z różnymi kombinacjami, na razie kondków nie ruszam, bo telefon używam tylko do testów.

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta

Trudne pytanie, ostatnio kupowałem tylko tranzystorki, bo reszta to elementy "zbierane" latami, gdybym teraz miał w 3-4 sklepach zamówić części, to pewnie przesyłki podchodziłyby pod 50% kosztów.

Co do bebechów, koniec był słaby (moc), zasilacz był słaby, preamp był fatalny, jakiś czas tego wzmaka używałem z wywalonym PRE i do cichego słuchania był ok, ale japońskie konstrukcje z podobnego okresu lub trochę młodsze zjadały go na dzień dobry.
        Zostawię sobie VU meter, selektor i jak widać radiatory.

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
        Chciałbym też zwrócić uwagę na przetwornicę. Co tam takiego masz na zasilaniu?
        IR2153, brak stabilizacji, ale daje radę, trochę tranów popaliłem, ale mam nadzieję, że już jest ta przetwornica w miarę ogarnięta.

Skomentuj

Fajnie by było gdyby borys znalazł chwilę czasu i udostępnił przetwornice na ucc25600+IR2110. Miała zabezpieczenia i wszystko inne co potrzebne. A ja mam tych scalaków trochę :P
          Na pewnym forum jest trochę informacji, ale nie chce kłopotów i nie udostępniam bez zgody autora.

Moja działa do dzisiaj identyczne wykonanie na IR2153.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Skąd takie ładne PCB selektora ? Gdzie można takie dostać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
              Skąd takie ładne PCB selektora ? Gdzie można takie dostać ?
              A kogo i o co właściwie pytasz?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Za namowa twórcy projekty przedstawiam Moja wariację na temat Mojego iAmp3P, jest to montaż wstepny który ma na celu dopaspwanie wszystkich podzespołów do siebie nastepnie zostanie rozebrany i elementy metalowe idą do ocynku czarnego nastepnie w "proszek" drewno zostane przyciemnione bejcą wodną, a na nią olejo-wosk OSMO, uruchomienie i montaż właściwy na końcu.

Skomentuj

Pokrywa jest kozak jak dla mnie!

Skomentuj

I jest zabawa, mam do testowania wzmaków w warsztacie monitorek z ARN188, nie miałem pojęcia, że można w niego wpakować tyle mocy, początkowe eksperymenty były ze stopniem wyjściowym z Diory, to przy większym szaleństwie głośnik grał jakby miał się rozpaść, a przy max mocy na rezystorze śmierdziało ścieżkami...

CFP generalnie śmiga bez zarzutu, aczkolwiek pod telefonem się wzbudzał, także staram się już go do niego nie podłączać.
                    Wytrzymają BD140 w stopniu napięciowym przy 2x48V? Nic im się nie dzieje na razie, ale wolę mieć pewność...
                    To i ja coś wrzucę.
                    Prototyp PCB na realizację koncepcji i-AMP .
                    Nie jest to klon choć w OPS-ach wielkich różnic nie ma.
                    PCB " spakowane " do rozmiarów 160x100 .
                    Upakowane zabezpieczenie termiczne , DC , zwarciowe , szybkie wyłączanie i opóźnione załączanie.
                    Teoretycznie chciałem aby było kompatybilne z i-PS by BORYS ( wyjdzie w praniu ).

Last edited by toopcool; 14.02.2017, 07:57.

Skomentuj

toopcool

Ta zwarciowka na upc1234 to niestety dziala tak ze najczesciej trzeba wymieniac tranzystory koncowe. Jak chcesz to poswiec jedna plytke i zrob test. Tranzystor musi wytrzymac calke jula czyli prad w funkcji czasu, struktura musi przerzyc zwarcie. Tutaj czas jest ograniczony czasem rozlaczajacego przekaznika takze trzeba by prog zadzialania przeniesc nieco w dol.
                      Pozdr
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Upc1237ha :-)
                        Jak dorobi układ zwarciowy do upc to działa bez zarzutu.
                        W avt mają taki, dołożone kilka elementów, wpięty w rezystory emiterowe i dobrze dobrane elementy.
                        Last edited by dzwiedziu; 14.02.2017, 12:12.

Skomentuj

Działa , działa .
                          Podpięte jest pod rezystory emiterowe .
                          Na to czy zadziała czy nie mają też wpływ przekaźniki.
                          Kiepskiej jakości mogą być przyczyna że polecą tranzystory.

Skomentuj

Walka z buczeniem - cd...

Wczoraj zrobiłem kolejne testy:
                            1. odpiąłem barwę i pre oraz rozłączyłem trafa i odpiąłem wejście,
                            2. rozłożyłem elementy na stole jak najdalej od siebie (poszczególne kanały względem siebie i trafa),
                            3. jeszcze raz zweryfikowałem wszystkie połączenia między elementami.

Odpaliłem tak przygotowany układ i niestety buczenie nadal występowało - sprawdzałem kolejne przewody i nic, tzn. dalej buczy...

Próbowałem podłączać też przewód ochronny od trafa do bolca w gniazdu ale nadal było to samo..., ale podczas tych prób podłączyłem odwrotnie wtyczkę zasilającą i buczenie znacznie zmalało - nawet zbliżanie palca do kondensatora wejściowego nie powodowało jego wzrostu...

Jak podłączyłem wejście, to można powiedzieć, że buczenie było praktycznie niesłyszalne.

Pytanie, czym to może być spowodowane i jak z tym walczyć?

P.S. Może jakieś urządzenie w domu sieje mocno zakłóceniami?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              toopcool

Ta zwarciowka na upc1234 to niestety dziala tak ze najczesciej trzeba wymieniac tranzystory koncowe. Jak chcesz to poswiec jedna plytke i zrob test. Tranzystor musi wytrzymac calke jula czyli prad w funkcji czasu, struktura musi przerzyc zwarcie. Tutaj czas jest ograniczony czasem rozlaczajacego przekaznika takze trzeba by prog zadzialania przeniesc nieco w dol.
                              Pozdr
                              U mnie bardzo fajnie w tej roli działał Unizab Irka, teraz też jest podłączony, ale przeciążeniówki już nie podłączałem, bo jej rolę przejęło zabezpieczenie przetwornicy, Toshiby są na tyle mocne, że zabezpieczenie wyłącza SMPS po zwarciu wyjścia.

Skomentuj

jucez, a próbowałeś może podłączyć masę IPSa do masy OPSa?
                                Nie chodzi mi o połączenie tych mas w zasilaczu, tylko dokładnie tak jak napisałem, czyli masa z wejściówki podłączona do masy OPSa na jego płytce.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                  jucez, a próbowałeś może podłączyć masę IPSa do masy OPSa?
                                  Nie chodzi mi o połączenie tych mas w zasilaczu, tylko dokładnie tak jak napisałem, czyli masa z wejściówki podłączona do masy OPSa na jego płytce.
                                  Nie - masy podłączałem zgodnie poradnikiem gavron'a...

Mogę spróbować tak zrobić - czyli, jak dobrze rozumiem masa z IPS'a do OPS'a, a z OPS'a do PSU?

P.S. A co z tym odwrotnie wpiętym zasilaniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                                    masa z IPS'a do OPS'a, a z OPS'a do PSU?
                                    Dokładnie tak, podłącz i daj znać.

Skomentuj

OK - spróbuje wieczorem to przetestować.

Skomentuj

U mnie bardzo fajnie w tej roli działał Unizab Irka, teraz też jest podłączony, ale przeciążeniówki już nie podłączałem, bo jej rolę przejęło zabezpieczenie przetwornicy, Toshiby są na tyle mocne, że zabezpieczenie wyłącza SMPS po zwarciu wyjścia.
                                        Wszystkie zabezpieczenia działają podobnie.
                                        Kontrolują spadek napięcia na rezystorach emiterowych.
                                        Po przekroczeniu ustalonego spadku napięcia na rezystorach tranzystor ( u Borysa Optotriak ) zwiera wejście komparatora do masy.
                                        W tym momencie wyłączany jest przekaźnik ( u Borysa tranzystory odpinają masę) .
                                        Tranzystory mają przewagę bo działają szybciej.
                                        Ale przy dobrze przeliczonym progu działania zabezpieczenia tranzystorom nic nie będzie.

Skomentuj

Zeby nie bylo ze sie obijam
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X