Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja raz próbowałem ... i wyszło bardzo fajnie, jak zwykle potem wzięły górę inne rzeczy i robiłem więcej płytek ... gdzies tu nawet na forum pisałem o tym

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Tak czy siak teraz bialy proszek, woda, patelnia + pudelko po lodach i ognia
      Hah, no i było tyle, że miało być 20 min w kwasie, a było 120 :) Zapomniałem :flapper:A wiercić to ja mam problem na stołowej.:razz:

A jak mówią - szaleć, to szaleć :)

Nie jest idealnie ale pogra. :rolleyes:

Skomentuj

Nie wiem czy to dobry temat by napisać o tym ale spróbuje zapytać.
        Czy nie wie ktoś gdzie można kupić pewne oryginalne Sanken 2SA1386A 2SC3519A. Nawet za granicą :).

Tak strasznie chciałbym zamontować do OPS5 że szok :).

Skomentuj

A nie lepiej zwykłe 5200 i 1943? Mają większą moc rozpraszającą. Napisz do [ELMAG] na allegro, może ściągnie.

Borys, a co powiesz na takiego potworka?

Sterujące to jakiś mje by się dało, albo inne.

Skomentuj

Huma ma te tranzystorki, http://humasklep.pl/pl/p/2SA1386A-2SA1386-A-Sanken/5439
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
              A nie lepiej zwykłe 5200 i 1943? Mają większą moc rozpraszającą. Napisz do [ELMAG] na allegro, może ściągnie.

Borys, a co powiesz na takiego potworka?

Sterujące to jakiś mje by się dało, albo inne.
              Pytałem elmaga nie maja w ofercie i chyba nie maja zamiaru ściągnąć :).

podobno sankeny grają lepiej górą chciałbym to sprawdzić. :).

Taz - Dziękuje bardzo brałeś od nich jakies sankeny są pewne ??

Skomentuj

Tak brałem. Do dzisiaj ich nie wlutowałem, czekają na wolną chwilę.
                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                Grado SR125i

Skomentuj

mrc12
                  Heheh no troche duzo tych tranzystorow, mozna by jakies mosfety dac jako drivery (juz takie tematy mam przerobione). Mi wystarczy jedna lub max 2 parki.
                  Im wiecej par tym ciezej sie tym steruje i o tym tez trzeba pamietac. Takze wiecej nie koniecznie bedzie oznaczac lepiej.

Pozdr
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zeby zycie mialo smaczek raz selektor raz wzmacniaczek
                    PCB juz leza jakies dwa miesiace, trzeba sie wziac za lutowanie, najgorsze jest to ze nie chce mi sie jak jasna cholera. Przynajmniej sam preamp bedzie z bani bo pasuje stary.

http://i-amp.cba.pl/?iss-v2

Last edited by borys; 21.06.2017, 07:47.

Skomentuj

No, takiego kombo w diy to jeszcze nie widziałem. Genialne. Ciekaw jestem jak się będzie sprawował ten system gniazd z PCB. No i jakieś fajne mocowanie całości mechanicznie trzeba opracować.

Skomentuj

Widzę inspiracje z systemów modułowych z serii "500".

http://www.sonicftp.com/news/images/..._workhorse.jpg

można by to jeszcze bardziej rozbudować :)

ps. borys: skąd pomysł na takie bardziej opływowe prowadzenie ścieżek, zwłaszcza w DAC'u ?
                        Last edited by dragon; 21.06.2017, 08:57.

Skomentuj

Przypominają mi się ścieżki ze starych urządzeń produkcji Unitra.
                          Tam były takie fajne zaokrąglone wygibasy.

Skomentuj

Są jakieś przeciwwskazania żeby lutować zwykłe rezystory SMD 0805 zamiast minimelf? :)

Skomentuj

Marcin V
                              W cyfrowce niektore sciezki dobrze jest robic zaokraglone, eliminuje sie pewne zjawiska odbic przy szybkich sygnalach cyfrowych.

dragon
                              Na domowe potrzeby wystarcza 4 karty, mozna sobie dorobic cokolwiek, phono stage , preamp jakis, co kto bedzie chcial.

Holgin
                              Jak moc na to pozwala to mozna lutowac zwykle SMD. Ja mmelfy od vishaya daje tylko w tor sygnalowy , cala reszta idzie zwyklymi rezami.

Pozdr

Skomentuj

Marcin V
                                Poczytaj sobie o linii długiej i zjawiskach z nią związanymi :) Dodatkowo takie zaokrąglenia gwarantują lepszy rozkład pola elektrycznego na ścieżce. Przy wysokich napięciach na pcb na przykład to czasami kluczowa kwestia. Nie wiem na ile ma to tutaj znaczenie. Może ktoś nas doinformuje ? :)

Skomentuj

Można by zwiększyć liczbę slotów na płytce np. do 6 , mi przydały by się karty wejścia - symetryczne XLR , mam phonostage i CD które posiadają takowe wyjścia nie wykorzystane , sam pomysł Rewelacja !!:)

Skomentuj

Borys, ja już teraz nie myślę, że jesteś zdolny ty masz dar od Boga. Zaprojektować coś takiego to dzieło sztuki. Bardzo mi się podoba ta idea. Ja się pisze na takie coś jakby było jakieś ZZ. O tym marzę. GRATULACJE - piękny projekt.

Skomentuj

Borys, zrobiłbyś może jakąś listę mocy zależną od napięcia zasilania? Jaką można uzyskać z OPSA przy 4, 8ohm? Np. Dla zasilania 75V ile mogę uzyskać na 4ohmach a ile na 8.

Skomentuj

Do tej listy jeszcze ilość par tranzystorów do bezpiecznego uzyskania poszczególnych mocy.
                                        Taka tabelka była w temacie Zbiga post #7
                                        https://diyaudio.pl/showthread.php/2...FET-3-0-SyMOS?

Skomentuj

"MOSFET-y mają podwójny układ bootstrap zmniejszający napięcie nasycenia stopnia końcowego nawet o 4-5V" A jak się zakrawa to na BJT?
                                          tak btw, widziałem już tą listę, ale do iampa raczej nie pasuje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X