Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1. Spróbowałbm jeszcze podpiąć do punktu masy oddzielnymi kablami środek trafa, masę na wejściówce.
    2. Kable sygnału od pre do iampa ekranowane, z ekranem zapiętym po stronie pre, dobrze czytam? Może spróbuj ekran zapiąć z drugiej strony, od strony iampa?
    3. Próbowałeś odciąć na chwilę PE?

Skomentuj

Pierwsza wersja podłączenia masy do iAMP była właśnie na środkowy odczep trafa, efektem było srogie brumienie.
      Spowodowane to było tym że płynie tamtędy prąd ładowania kondensatorów filtra, dużo lepszy efekt przyniosło podpięcie się pod styk S-GND między wyjściami wbudowanego w iAMP zasilacza.

Tak, ekran jest podpięty tylko do strony pre, odwrotnie nie testowałem, będzie do zbadania.

Próbowałem, odcinać PE jak i całą gwiazdę od obudowy i PE.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
        Próbowałem, odcinać PE jak i całą gwiazdę od obudowy i PE.
        To nie ma znaczenia.
        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ale kolega napisał, że po zwarciu wejścia iampa brum znika. Wynika z tego, ze brum przedostaje się poprzez wejście iampa. Złe ekranowanie? Zbyt bliskie sąsiedztwo transformatora?

Skomentuj

Wszystko wskazuje na trafo, zasilające. Jest za blisko wzmacniacza i stąd ten brum, jak zrobię porządną pętlę masy (tzn. gwiazda połączona do GND wzmacniacza, a dodatkowo ekran na przewodzie PRE->iAMP jest połączony obustronnie) to brum jest przynajmniej 10 razy głośniejszy.
            Ten o którym mówię to przy takim brumie jak mżawka przy gradobiciu.

Ekranowanie przewodu nie jest problemem, domyślnie używam teflonowego koncentryka z gęstym oplotem zaprojektowanego do w.cz.
            Sprawdzałem też klotz i cordial, z rozprutych multicore.

Na razie cieszę się ciszą z chipampa, choć tak kartonowego basu dawno nie słyszałem.

Skomentuj

Teraz dopiero przypatrzyłem się zdjęciu. Transformatory niemal leżą na płytce wzmacniacza. Podstawowy błąd konstrukcyjny. Warto czasem podejrzeć rozwiązania fabryczne. Kopalnia dobrej sprawdzonej wiedzy. W większości przypadków transformator jest kładziony z lewej strony obudowy ze względu na bliskie sąsiedztwo wyłącznika sieciowego, który ergonomicznie montuje się z lewej strony front-panelu). Następnie w poprzek wzmacniacza kładzie się płytkę wzmacniacza mocy wraz z radiatorem. Radiator ma być od strony transformatora co powoduje odpowiednią odległość płytki wzmacniacza mocy od trafa, jednocześnie radiator spełnia rolę ekranu. Na prawej stronie obudowy są przedwzmacniacze i najczulsze układy konstrukcji a więc w największej odległości od transformatora.

Last edited by DiscoLED; 21.07.2017, 12:50.

Skomentuj

Marcin V - masz w ipsach zamontowane oba 10R czy w jednym 10R a w drugim zworka?
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

MarcinV
                  Prawidlowo poskladany wzmaczek nie ma prawa brumic. Gdzies wklejalem rysuneczek odreczny jak to podlaczyc. Przewodu PE nie podlanczaj do obudowy. Obudowe zaekranuj masasygnalowa w jednym punkcie. Mozesz do tego celu uzyc np rezika plus maly kondek albo po prostu przykrecic w jednym punkcie. Za filtrem sieciowym na przewodzie pe bedzieszmial polowe sieci, raczej robi sie to inaczej. Dla uzyskania bardzo dobrych tezultatow trzeba miec tez odpowiedni porzadek w obudowie. Pozdr
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ekranowanie przewodu nie jest problemem, domyślnie używam teflonowego koncentryka z gęstym oplotem zaprojektowanego do w.cz.
                    Ale brum ma 50 albo 100Hz i nie pomoże na to ten ekran...
                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dlaczego nie pomoże?

Skomentuj

To po kolei.

Trafo jest jak jest, bo obudowa nie pozwala na nic innego, pre jest pod drugiej stronie obudowy.

IPS mam A9-Rachet w obydwu wlutowana jest zworka przy lewej dolnej śrubie (to chyba o tą zworkę chodziło).
                        Tak było, nie ruszałem (kupiłem iAMP100 zmontowany, a rachety mi się najbardziej podobały z tego co mam ^^ ).
                        Uznałem że nie ma problemu ze zworkami bo nie planowałem używać masy przy wejściach.

Nie mam filtru sieciowego we wzmacniaczu, w sumie nie potrzebowałem, więc nie montowałem.

Ogółem w tej obudowie była walka o każdy milimetr.
                        Obudowa ma 23cm głębokości, odwrócenie iAMPa o 90 stopni spowoduje że kondensatory zasilacza iAMPa będą dotykał płytki filtru subwoofera, a iAMP wyjedzie PCB kilka cm poza obrys obudowy.

Mogę przesunąć iAMP o 5cm w prawo, wycinając 5cm radiatora.
                        Mogę też zamocować trafo zasilające na przewodzie poza wzmacniaczem (tak jak robią to w Avantone Mixcube gdzie trafo jest na 2m przewodzie).

Skomentuj

Nie. Nie chodziło o tę zworkę. Daj zdjęcie tej płytki ips.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                            Dlaczego nie pomoże?
                            http://astat.com.pl/download.php?fil...czelniania.pdf

Jak gruby powinien być miedziany ekran w tym przypadku?

Skomentuj

s może z blachy stalowej wykonać przrgrode między trafem a resztą, yak jakby je otoczyć blachą...

Skomentuj

Zamieszczone przez Szczery81 Zobacz posta
                                s może z blachy stalowej wykonać przrgrode między trafem a resztą, yak jakby je otoczyć blachą...
                                Ale po co?
                                99% problemów z brumem nie wynika z siania od trafa.

Skomentuj

wydaje się mi że przed chwilą byla mowa że brum jest od trafa więc o co chodzi...

Skomentuj

Chodzi o to że dla częstotliwości 50Hz ekran z blachy stalowej musiał by mieć kilka cm grubości, jak dobrze pamiętam.

Dlatego ważne jest odpowiednie umiejscowienie elementów układu, względem trafa.

Ja w czasie pierwszych testów uznałem że problem leży w moim pre, a jak się okazuje leży on po stronie chyba złego montażu wzmacniacza.

Zresztą tak dla przykładu jest tu mój potworek zbudowany na schemacie fendera princetona (taki champ) i jak widać trafo zasilające siedzi na całym układzie a pomimo tego jak na wzmacniacz gitarowy jest on cichy jak przysłowiowy grób.

Chwilowo siedzę nad frezarką i nie ruszam wzmaka, ale jak się zbiorę to przetestuję opcję z trafem na kablu.
                                    Last edited by Marcin V; 23.07.2017, 23:37.

Skomentuj

Trafo jest jak jest, bo obudowa nie pozwala na nic innego
                                      Przy takim założeniu musisz się pogodzić z przydźwiękiem.

Skomentuj

Marcin V a spróbuj jeszcze zewrzeć rezystory R33 w A9, wystarczy zworkę podlutować od dołu PCB. Dodatkowo rozetnij jedną ze zworek, która łączy Ci masę OPSa z IPSem przez śrubę montażową. Jeśli dobrze rozumiem Twój rysunek to masz w tym momencie pętlę masy. Masa w preampie jest wspólna, idziesz dwoma przewodami do IPSów i znowu zwierasz masą na płytce OPSa.
                                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                        Grado SR125i

Skomentuj

tak na rozluźnienie
                                          mały Mod mojego I-Amp na 4-parach
                                          dołożony selektor + R2R drabinka :)

teraz Integra I-AMP :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X