Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
    Sprawdz.
    Napięcie trafa pod obciążeniem (napięcie trafa jest w stanie jałowym) WTF?
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
      Sprawdz.
      Dzięki, dokładnie o to chodziło

Skomentuj

Micwoj
        Od wtorku bede juz dostepny to cos poradzimy. Masz moze dolozone zenerki zabezpieczajace bramki mosfetow ? Dolozenie 10mF nie powinno spowodowac nic zlego. Napiecie na wyjsciu I tak powinno wolno narastac. Powolne narastanie jest spowodowane powilnym narastaniem napiecia referencyjnego. Napiszktory mosfet sie uszkadza I zrob fotke. Te 10mF na wyjsciu tez nie maja az takiego dyzego znaczenia bo wystarczy dolozyc z 2.2uf na wejsciu komparatora I na to samoci wyjdzie. Wyjsciowe kondensatory potrzebna sa tylko do stabilnego dzialania. Jak wroce do kraju to wytne nowa przystawke z ipsu7 I ci podesle schemacik. Pozdr
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jak wroce do kraju to wytne nowa przystawke z ipsu7 I ci podesle schemacik.
          Nowy schemat do Cap-M? też chce swojego jeszcze nie wytrawiłem, nie mieli laminatu w sklepie :(

Skomentuj

Siądę do niego najwcześniej jutro wieczorem. Uszkadza mi irf540. Mam 2.2uf na wejściu i zenerke 15v na nóżkach mosfeta jak doradzałeś. Jutro sprawdzę jeszcze tego ugs, ma być do 20v, tak? I narysuję dokładnie aktualny schemat i napięcia na rezystorach.
            Napięcie nie rośnie powoli, bo od razu mosfet jest przebity. Nie mam oscyloskopu żeby dokładnie zobaczyć, ale miernik od razu pokazuje max.
            Za pomoc będę wdzięczny bo jakby od razu po montażu nie działało, to szukałabym błędu, a działało ok do zmiany kondensatorów. Gdyby któryś tran albo też był uszkodzony, albo jakieś zwarcie, miałbym różne prądy na rezystorach. A tak to nie mam pomysłu. Mógłbym mieć podróbkę mosfeta, ale mam z 3 różnych źródeł i wszystkie uszkodzone.
            A kondy zwiększyłem, bo po zmianie zasilacza bas się rozlał. Podejrzewam słabą albo za małą pojemność, więc wróciłem do tych kondów które miałem wcześniej.
            Last edited by Micwoj; 09.09.2017, 21:50.

Skomentuj

Czy rezystor 10R (ten docelowo w cewce wyjściowej OPS ) może być zamieniony na 12R?

Skomentuj

wiorekw
                Tak moze byc 12R.

Micwoj
                Wklej swoj schemat, napisz troche wiecej detali do czego to jest uzywane itp. Ten IRF bez 9 ma byc od ujemnej strony a 9xxx od dodatniej.

Powyzej masz wersje stabilizowana, taka troche lepsiejsza, jezeli zenerka jest zbiasowana rezikiem np 47k albo i wiekszym to narastanie napiecia na wyjsciu zasilacza bedzie jeszcze wolniejsze (okolo 2s).

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                  Napięcie trafa pod obciążeniem (napięcie trafa jest w stanie jałowym) WTF?
                  Też chciałbym wiedzieć. Czy to do każdego opsa pasi ten kalkulator?

Skomentuj

Czy trafo 2x44V 500VA będzie wystarczające do iAmp200 ?

Nie za mała moc przy takim napięciu ? Kondy nie wylecą w powietrze (tutaj chyba ktoś kiedyś pisał, że powinno być na styk ok) ? :)

Kit czeka na złożenie, a trafiła się okazja na takie trafko

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                      Czy trafo 2x44V 500VA będzie wystarczające do iAmp200 ?

Nie za mała moc przy takim napięciu ? Kondy nie wylecą w powietrze (tutaj chyba ktoś kiedyś pisał, że powinno być na styk ok) ? :)

Kit czeka na złożenie, a trafiła się okazja na takie trafko
                      W ops3 takie stosowaliśmy i jeśli kondy były na odpowiednie nap to wszystko ok, Borys ci pewnie powie co i jak , bo następne już były chyba 40V a w i100 35v

Skomentuj

gi to 2x44 VAC to jałowo czy pod obciążeniem? Załóżmy, że pod obciążeniem. Prosta kalkulacja (44+3)*1,1*1,41=72,9 V -> zalecam kondy na 80V.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Z trafa 2x44Vac/jalowo bedziesz mial napiecie na kondach kolo 60-61VDC takze jak kolega wyzej napisal przydadza sie kondy na wyzsze napiecie niz 63.

Skomentuj

Dzięki ! :)

Trafa w ręku nie miałem, ale podejrzewam że napięcie jałowo.

Wychodzi na to, że będę musiał chyba kupić nowe kondy bo mam na 63V z kitu chyba :-)

500VA nie za mało przy takim napięciu (jak rozumiem więcej V to większa moc więc i większe trafo potrzebne) ?

Skomentuj

Tez tak liczylem, zreszta zawsze i teraz spotkalem sie z niespodzianka:

- - - - - aktualizacja - - - - -

And then?

Skomentuj

To jeszcze zmierz napięcie w sieci i uwzglednij fakt, że od nominalnego 230 VAC może ono wzrosnąć o 10%.
                                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                  od nominalnego 230 VAC może ono wzrosnąć o 10%
                                  Raczej się nie zdarza, żeby w sieci było 253V :o
                                  Większość zasilaczy impulsowych ma zakres do 250V.
                                  Nawet uwzględniając powyższe razy przekładnia trafa = 48,4VAC, co daje ponad 67V stałego...
                                  Last edited by piotreq123; 15.09.2017, 07:28.

Skomentuj

Trafo na jałowo ma miec 44V AC, tak wiec moze lekko dropnac jeszcze:

Troche szkoda, bo liczylem na wiecej powera - ale z drugiej strony, i tak bedzie dobrze.

Skomentuj

Jaki mostek prostowniczy? Może jakieś badziewie o dużym napięciu przewodzenia (szczególnie gdyby był to jakiś wysokonapięciowy).

Skomentuj

Szczerze to nie wiem. Kiedys kupilem pare i tak lezaly.
                                        Obstawiam, ze moze byc duzy spadek wlasnie na nim.

@nik156 oba sa sprawne

Zrobilem test na takim 1A jak i na KBPC5004 bodajze, bez zmian.
                                        Ale ok. nie smiecmy w temacie o iAMP

EOT

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                          500VA nie za mało przy takim napięciu (jak rozumiem więcej V to większa moc więc i większe trafo potrzebne) ?
                                          Ktoś coś ? :)

Skomentuj

Czaruję...