Zamieszczone przez nik156
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Micwoj
Od wtorku bede juz dostepny to cos poradzimy. Masz moze dolozone zenerki zabezpieczajace bramki mosfetow ? Dolozenie 10mF nie powinno spowodowac nic zlego. Napiecie na wyjsciu I tak powinno wolno narastac. Powolne narastanie jest spowodowane powilnym narastaniem napiecia referencyjnego. Napiszktory mosfet sie uszkadza I zrob fotke. Te 10mF na wyjsciu tez nie maja az takiego dyzego znaczenia bo wystarczy dolozyc z 2.2uf na wejsciu komparatora I na to samoci wyjdzie. Wyjsciowe kondensatory potrzebna sa tylko do stabilnego dzialania. Jak wroce do kraju to wytne nowa przystawke z ipsu7 I ci podesle schemacik. Pozdri-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Siądę do niego najwcześniej jutro wieczorem. Uszkadza mi irf540. Mam 2.2uf na wejściu i zenerke 15v na nóżkach mosfeta jak doradzałeś. Jutro sprawdzę jeszcze tego ugs, ma być do 20v, tak? I narysuję dokładnie aktualny schemat i napięcia na rezystorach.
Napięcie nie rośnie powoli, bo od razu mosfet jest przebity. Nie mam oscyloskopu żeby dokładnie zobaczyć, ale miernik od razu pokazuje max.
Za pomoc będę wdzięczny bo jakby od razu po montażu nie działało, to szukałabym błędu, a działało ok do zmiany kondensatorów. Gdyby któryś tran albo też był uszkodzony, albo jakieś zwarcie, miałbym różne prądy na rezystorach. A tak to nie mam pomysłu. Mógłbym mieć podróbkę mosfeta, ale mam z 3 różnych źródeł i wszystkie uszkodzone.
A kondy zwiększyłem, bo po zmianie zasilacza bas się rozlał. Podejrzewam słabą albo za małą pojemność, więc wróciłem do tych kondów które miałem wcześniej.Last edited by Micwoj; 09.09.2017, 21:50.
Skomentuj
-
wiorekw
Tak moze byc 12R.
Micwoj
Wklej swoj schemat, napisz troche wiecej detali do czego to jest uzywane itp. Ten IRF bez 9 ma byc od ujemnej strony a 9xxx od dodatniej.
Powyzej masz wersje stabilizowana, taka troche lepsiejsza, jezeli zenerka jest zbiasowana rezikiem np 47k albo i wiekszym to narastanie napiecia na wyjsciu zasilacza bedzie jeszcze wolniejsze (okolo 2s).i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Penetrator Zobacz postaNapięcie trafa pod obciążeniem (napięcie trafa jest w stanie jałowym) WTF?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaCzy trafo 2x44V 500VA będzie wystarczające do iAmp200 ?
Nie za mała moc przy takim napięciu ? Kondy nie wylecą w powietrze (tutaj chyba ktoś kiedyś pisał, że powinno być na styk ok) ? :)
Kit czeka na złożenie, a trafiła się okazja na takie trafko
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postaod nominalnego 230 VAC może ono wzrosnąć o 10%
Większość zasilaczy impulsowych ma zakres do 250V.
Nawet uwzględniając powyższe razy przekładnia trafa = 48,4VAC, co daje ponad 67V stałego...Last edited by piotreq123; 15.09.2017, 07:28.
Skomentuj
-
Szczerze to nie wiem. Kiedys kupilem pare i tak lezaly.
Obstawiam, ze moze byc duzy spadek wlasnie na nim.
- - - - - aktualizacja - - - - -
@nik156 oba sa sprawne
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zrobilem test na takim 1A jak i na KBPC5004 bodajze, bez zmian.
Ale ok. nie smiecmy w temacie o iAMP
EOT
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz posta500VA nie za mało przy takim napięciu (jak rozumiem więcej V to większa moc więc i większe trafo potrzebne) ?
Skomentuj
Skomentuj