Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak radiator u Ciebie wygląda. tam jest sam alu profil?

Skomentuj

radiatory są
      na razie zdemontowane muszę dokończyć przebudowę do Integry
      jak wszystko pozakładam ponownie uruchomię to pokażę

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
        Marcin V a spróbuj jeszcze zewrzeć rezystory R33 w A9, wystarczy zworkę podlutować od dołu PCB. Dodatkowo rozetnij jedną ze zworek, która łączy Ci masę OPSa z IPSem przez śrubę montażową. Jeśli dobrze rozumiem Twój rysunek to masz w tym momencie pętlę masy. Masa w preampie jest wspólna, idziesz dwoma przewodami do IPSów i znowu zwierasz masą na płytce OPSa.
        Przewody sygnałowe mają masę podłączoną jednostronnie (to jest tylko do przedwzmacniacza, po stronie iAMP masa zawsze była podłączona tylko do gwiazdy).
        Tak jak na rysunku, kółko dookoła przewodu to ekran, przy pre jest on podłączony przy iampie podłączony jest tylko sygnał).

Dam znać jak ruszę temat.

Skomentuj

Ops2 zrobiony, działa od strzała:biggrin:, można składać :) Wszak, nadal chcę kupić płyteczkę :razz: A ops3 i ops5 leżą... :crying: czekają na swoją premierę

Last edited by marcin55246; 28.07.2017, 01:19.

Skomentuj

Po wielu miesiącach męczarni wreszcie dotarłem do mety (no prawie ,to co pozostało do zrobienia -pestka:

To pod tymi z radiatorami to zasilacz a właściwie dwa zasilacze oddzielnie dla każdego kanału + trafo zasilające przedwzmacniacz a na tym stoją końcówki mocy.Nie brumi,nie szumi i jest w porządku no może delikatnie słychać dwa 400 watowe trafa ,niestety nie są wykonane w wersji audio ale za to cena była przystępna .
            Last edited by zbyszek; 29.07.2017, 20:26.

Skomentuj

Pokażesz wnętrzności czy założysz wątek w gotowych konstrukcjach?

Skomentuj

Ciekawe gniazda do zasilania stałoprądowego.
                https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dzisiaj próbowałem odpalić pierwszy raz iampa 200, niestety mam problem. Postępowałem wg. instrukcji ze strony i-amp.cba.pl. Zamiast bezpieczników mam rezystory 22R 5W. Problem polega na tym, że te rezystory na bezpiecznikach nagrzewają się do białości. Dalej nic nie sprawdzałem tylko szybko odłączyłem zasilanie. Czy może to być spowodowane ładowaniem kondensatorów w zasilaczu i mam np. poczekać kilka/kilkanaście sekund po włączeniu? czy mam szukać zwarcia w układzie? Potencjometry od biasu mam ustawione na 0R. Trafo 500VA 2X40V+soft start kolegi taz.
                  Last edited by womax; 01.08.2017, 18:24.

Skomentuj

Potencjometr nie powinien być przypadkiem ustawiony na 1k ohm?
                    Może masz tranzystory końcowe źle wlutowane.
                    Musi być gdzieś duże zwarcie na obu gałęziach zasilania. jak dwa rezystory się grzeją.

Skomentuj

Wszystkie tranzystory są wlutowane poprawnie(sprawdzałem 2 razy dla pewności). Jutro jeszcze raz prześledzę całość.

Skomentuj

Potek od biasu na maksa w lewo (przeciwnie do wskazowek zegara) = 1kR. I pozniej ustawiac, bedzie dobrze.

Pozdr
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez womax Zobacz posta
                          Problem polega na tym, że te rezystory na bezpiecznikach nagrzewają się do białości.
                          Wymień to na żarówkę 75W włączoną szeregowo do uzwojenia pierwotnego trafa, będzie lepiej.

Skomentuj

Skręciłem potencjometry na 1k i efekt ten sam, tyle, że rezystory trochę dłużej się nagrzewają. Podłączyłem żarówkę do pierwotnego i niestety świeci sie cały czas-ewidentnie gdzieś jest zwarcie, wyjąłem te rezystory i zasilacz zachowuje się dobrze tzn. po włączeniu żarówka rozbłyska się i szybko przygasa-zasilacz jest sprawny. Sprawdziłem wszystkie tranzystory w końcówce mocy i wydają się sprawne, zwarcia kolektorów z tyłu tranzystorów mocy do radiatora też nie ma.

Skomentuj

Pokaż DUŻE zdjęcie. To może ktoś coś pomoże.
                              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zdjęcie niestety z telefonu...

Skomentuj

Dodam, że po wyjęciu rezystorów 10k układ wydaje się włączać normalnie tzn. żarówka na pierwotnym szybko przygasa, nic się nie pali.

Skomentuj

A masz przekładki izolacyjne pomiędzy tranzystorami mocy a radiatorem ?

Skomentuj

Pokaż te rezystory, które wpinasz.
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Trafka, trafeczka, trafusia

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A u mnie OPS2 ruszył :)

Mam nadzieje, że odpali

Skomentuj

Czaruję...
                                          X