Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie bez powodów zakłady elektroniczne przed erą robotów zatrudniały głównie kobiety do lutowania elektroniki :)
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Projekt i-AMP

Kobiety maja bardzo precyzyjne ruchu oraz stabilniejszy oddech. Przy malowaniu oczu kredka, albo robienia makijażu, lutowanie to pestka :). Dodatkowo zmysł estetyki dochodzi do wszystkiego :).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
        Kobiety maja bardzo precyzyjne ruchu oraz stabilniejszy oddech. Przy malowaniu oczu kredka, albo robienia makijażu, lutowanie to pestka :). Dodatkowo zmysł estetyki dochodzi do wszystkiego :).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
        Nie chleją tyle to i ręce im się mniej trzęsą.
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Hejka. Odnalazłem przyczynę mojego problemu. Pod tranzystor T1 nie dałem podkładki i efekt był taki, że przez radiatory i metalową obudowę łączyły się kolektory tych tranzystorów w obu końcówkach. Odizolowałem tranzystory od radiatora i wzmacniacz gra pięknie 😆

Skomentuj

BUM BUM Preamp

Prosty preamp (taki troche podtuningowany lamm, zeby sie wyrobil z wiekszym wzmocnieniem), na wejsciu ECC83 a za nia SPPP na ECC88, wzmocnienie napieciowe jest sporo, bo takie jest mi potrzebne. Prac ciag dalszy nastapi.
            Na plytce zrobilem wylewke masowa jako ekran na warstwie top ale jakos takie rozwiazanie nie zdaje egzaminu - takie pierwsze wnioski wyciagam. Troche jeszcze w tym podlubie i sie uwidzi co z tego wyjdzie.

Diagnostyka LEDowa dziala jak nalezy.

EDIT:
            Jednak wybor samych lamp ma bardzo duze znaczenie, zrobilem z czystej ciekawosci kilka testow z roznymi lampami.
            Wiem wiem, zaraz pewnie odezwa sie glosy ze to nie ma znaczenia ale jednak roznice pomiarowa widac.
            Siemens ECC88 NOS- THD w zaleznosci od obciazenia wypluwa pomiedzy 0,1 do 0,25% bias 4.1mA
            Philips PCC88 NOS- THD w zaleznosci od obciazenia wypluwa od 0,01 do 0,04% bias 4.3mA
            JJ ECC88 NOWE- THD w zaleznosci od obciazenia wyplywa od 0,008 do 0.03% bias 4.8mA
            Sa tez roznice w tak zwanej trawie a konkretnie odstepie trawy na FFT od sygnalu, najnizsza trawa nalezy do JJ ECC88 i jest na okolo -110dB.

Nastepna plytka testowa bedzie obowiazkowo bez jakiej kolwiek wylewki.

Pomiary robilem przy napieciach wyjsciowych rzedu 15-20V p-p bo taka wartosc jest mi potrzebna.
            Last edited by borys; 01.11.2017, 09:27.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie wiem czy to będzie w temacie I-Ampa ale Borys stworzył ciekawą przystaweczkę.
              Więc jeśli ktoś lubi słuchać muzyki na słuchawkach to polecam u mnie gra z i-ampem bez problemu.

Skomentuj

Ponawiam swoje pytanie: jakie wzmocnienie ma wejściówka A9 i czy jest ono większe niż Symetri?
                Mam źródło z niskim poziomem wyjściowym i nie mogę wysterować w pełni i-amp'a. Można w jakiś w miarę prosty sposób zmienić czułość wejścia?

Skomentuj

Moje OPS3 na sankenach gra Borys przydałby się templejt do OPS3 na trany to3p i to264. Na 100mm tranzystory sterujące wystają poza radiator. Trzeba ze 3mm niżej nabić punkt.

Podacie jakieś sprawdzone źródło do wykonanych dobrze radiatorów? Nie muszą być czarne, po prostu, żeby były proste. Te z kęty to jakiś szajs jest...
                  Last edited by marcin55246; 05.11.2017, 22:32.

Skomentuj

wiorekw
                    Poprawnie polutowany A9 ma dosc duze wzmocnienie, wychodzi w sumie 43x. Pierwszy stopien na OPampie ma okolo 4.3x i drugi kolo 10x (zakaskadowane NFB).
                    R19 i R28 = 100R wymien na 68R.

marcin
                    Piekna, prawdziwa robota. Gdzies jakies templejty mialem, jak nie mam to trzeba bedzie zrobic. Ostatnio daje mi sie mocno we znaki brak czasu.

Pozdr

Skomentuj

marcin55246 co do radiatorów to fischer z tme :)
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

borys A jakie wzmocnienie ma IPS Symetrii?

Skomentuj

Symetri ma x40.

Pozdr

Skomentuj

Gavron04 trochę zaporowe ceny mają:razz:
                            Borys powiedz, można zastąpić te kondensatory 33uF na inne? 22uF, 47uF?

Skomentuj

Marcin. Coś za coś. Z Fischera masz kawał mięcha jak to borys mówi. Nie ma co porównywać z kęty.
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

marcin
                                Male pojemnosci odsprzegajace mozesz dac nawet 10uF. Radiatory z fishera sa faktycznie drozsze ale i odpowiednio lepsze, na tyle lepsze ze faktycznie warto dolozyc kilka zlotych do nich.

Pozdr

Skomentuj

Skoro tak mówicie, to ok:thumbup:
                                  W razie czego, lepiej dać większe, czy mniejsze pojemności?
                                  Last edited by marcin55246; 06.11.2017, 20:47.

Skomentuj

To jest uzależniające

Skomentuj

marcin
                                      Cos o tym wiem, zuzywam okolo 10-15 laminatow A4 rocznie na same prototypy.
                                      Piekna robota.

Skomentuj

Borys, mam dla Ciebie zagadkę
                                        Powiedz, dlaczego te elementy(w zielonych kółkach) zaczęły się kopcić po podłączeniu IPS-a(CFP-Mad)? Jak nie był podłączony to wszystko przebiegało tak jak powinno ustawiłem 25mV, rozgrzałem, poprawiłem itd... Nadmieniam, że IPS(CFP-Mad) oraz OPS działa, nic się nie spaliło doszczętnie. Rezystor 15k(czerwony) dość silnie się nagrzewał, rezystor 10R dymił, ale się nie spalił kompletnie, kondensator zrobił bum, po wymianie się nagrzewał. Co jest przyczyną takiego czegoś? Co to za cyrk? :huh:
                                        Last edited by marcin55246; 08.11.2017, 16:32.

Skomentuj

Jakieś oscylacje na wysokich częstotliwościach?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X