Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arkotik
    Dosc wczesnie rano wstajesz . No z tymi mosfetami jest niestety klopot taki ze musza pracowac przy 150mA dlatego albo duze radiatory albo mniejsze napiecie zasilania, bezpieczniejsze jest skladanie tej koncowki na BJT.
    Mi w tej wersji czegos tez brakowalo, do konca nie wiedzialem czego, jak sie pozniej okazalo spora role odgrywaja tutaj drivery (u ciebie sa zalutowane standardowe BJT). Znacznie lepsza rozdzielczosc i lekkosc dzwieku jest prezentowana z driverami 2sj313/2sk2013. Dzieki wielkie za skrobniecie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Tak się tylko zastanawiam, jak pójdziemy na koncert, który jest akustycznie i nagłośnieniowy poprawny, czy będzie tam lekkość i zwiewność? Raczej dźwięk najwyższych lotów kojarzy mi się z prawidłowym ułożeniem na scenie, gdzie dzwiek stara się odwzorować wielkość, barwe, lokalizacje wokalisty oraz instrumentow. Przy lekkości brzmienia wydaje się być to trudniejsze. Jednak nie słyszałem więc nie oceniam, napisałem to co mi chodzi po głowie.

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
      Jakie są kondensatory w zasilaczu?
      Last edited by Adam_85; 19.11.2017, 10:24.

Skomentuj

Dotachalem jakos budki do domu, swieca i graja. Nie moglem sie powstrzymac i na szybkosci zbilem budke dla PS95 bo zawsze chcialem sobie go kupic (co ma lezec i sie kurzyc). Maly glosnik z duzym dzwiekiem, jak na takiego mikrusa bardzo dobrze radzi sobie z wypelnieniem niskiej srednicy oraz basem. Gora moze nie jest idealna, ale jest na tyle dobra ze mozna sluchac bez filtracji (to w duzej mierze zalezec bedzie od wzmacniacza), z lampowym prototypem gra bardzo przyjemnie. Szerokopasmowki maja swoj urok, trzeba je lubiec po prostu.

Last edited by borys; 19.11.2017, 12:31.

Skomentuj

borys, co to za Trafko masz. Kiedyś widziałem, kilka szt. ale nic nie widać było jakie napięcia, jaka moc.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
            Rawlus
            RavLus :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              RavLus
              Ravlus Amplifilo rev. 3 :P
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak juz kiedys wczesniej nadmienialem bede realizowal plan B czyli przelanczalny ''procesor lampowy NFB''. Plytka bedzie montowana najprawodpodobniej na panel frontowy.
                Sygnal wyjsciowy bedzie przemielany w trybie pradowym przez SRPP na ECC88 i pochodnych, przemielony sygnal bedzie wracal na wezel sumacyjny i dalej na glosniki.
                Jak zycie pozwoli to do konca tygodnia moze skoncze plytunie.

Pozdr

Skomentuj

Aby w pełni wykorzystać potencjał lampy w iampie

Skomentuj

Proszę mi wybaczyć, ale mam pytanie odnośnie wersji jednostronnej i-ampa. Czy zastosowanie jednej pary 2sc5200/2sa1943, a tyle bym "mocy" potrzebował, wymaga jakiś przeróbek w układzie (powątpiewam ale warto zapytać)? Zamierzałbym skorzystać z mniej wydajniejszego transformatora np. 2x32V 250/300W.

Skomentuj

Borys, mam takie pytanie - jak najlepiej ożenić tą płytkę:
                      http://i-amp.cba.pl/?universal-headp...nnection-board
                      z I-amp 200?
                      Zasilanie (zmienne) wezmę z ARK na płytce OPSa, sygnał z gniazd wyjściowych, masę sygnałową... wprost z zasilacza? Martwię się, że powstanie pętla. I najważniejsze - da radę jakoś bypassa użyć? Jak go bezpiecznie podłączyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                        borys, co to za Trafko masz. Kiedyś widziałem, kilka szt. ale nic nie widać było jakie napięcia, jaka moc.
                        Trafko:
                        -320VA
                        -2x 35VAC (na jalowo) 4A
                        -2x 15VAC 0,5A
                        -3x 7,5VAC 1A
                        -ekran elektromagnetyczny
                        -ekran elektrostatyczny
                        -30cm przewody
                        -zalewany srodek
                        -bezglosne

Skomentuj

Standard od poltrafo ;-)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246
                            No dobra, ja nie czaje po co ten procesor, możecie mi wytłumacz?
                            To bardzo proste, generalnie chodzi o zrobienie hybrydy, ktora wiernie bedzie odtwarzala lampowy charakter. Oczywiscie nie bedzie sie dalo skopiowac tego co dzieje sie w transformatorze glosnikowym ale przynajmniej ''frontowa'' czesc wzmacniacza lampowego w pewnym stopniu tak.

Opcji jest kilka:
                            -bufor lampowy --> raczej nic nadzwyczajnego z siebie nie daje
                            -preamp lampowy --> juz lepiej ale i tak do koncowki mocy nie wykorzysta sie w pelni wzocnienia napieciowego/lampowego
                            -preamp lampowy + koncowka na mosfetach bez sprzezenia zwrotnego --> chyba najczesciej wykorzystywana metoda na zrobienie hybrydy, wielu miedzy innymi polskich producentow stosuje takie rozwiazanie, koncowka musi byc wowczas dosc mocno zbiasowana zeby zachowac przyzwoita liniowosc, takze idziemy w klase A

Ja mam na to zagadnienie dwie inne propozycje:
                            -preamp lampowy z wzocnieniem okolo 20x oraz koncowka mocy z NFB (zmniejsza impedancje wyjsciowa, linearyzuje stopien wyjsciowy i generalnie zmniejsza znieksztalcenia) z wzmocnieniem x2 --> takze najprawdopodobniej caly charakterek lampowy bedzie na wyjsciu tranzystorowym
                            -lampowy procesor NFB --> mozna poniekad powiedziec ze jest to to samo co wyzej tylko z zapiete od ...upy strony czyli na wejscie odwracajace, roznica tez jest taka ze bedzie se mozna przelanczac HYBRYDA/TRANZYSTOR

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            Borys, mam takie pytanie - jak najlepiej ożenić tą płytkę:
                            http://i-amp.cba.pl/?universal-headp...nnection-board
                            z I-amp 200?
                            Zasilanie (zmienne) wezmę z ARK na płytce OPSa, sygnał z gniazd wyjściowych, masę sygnałową... wprost z zasilacza? Martwię się, że powstanie pętla. I najważniejsze - da radę jakoś bypassa użyć? Jak go bezpiecznie podłączyć?
                            Poczekaj z chwilke na stronce na troche nowsza wersje.

Generalnie podlaczenie wyglada tak:
                            -AC --> z glownego trafa wzmaka, pamietac tylko trzeba o kolejnosci przewodow AC i GND
                            -wyjscia L i R --> wprost z wyjsc glosnikowych na plycie i200
                            -masa sygnalowa --> z zlacza IPS_GND na plycie glownej i200

Nie powstanie petla masy poniewaz czesc sterujaca bedzie miala mase z przewodow AC z trafa a czesc grajaca z zlacza IPS_GND, na plytce przystaweczki te masy sie nie stykaja.

Pozdr

Skomentuj

Ja po uruchomieniu i wygrzaniu i-ampa zastanawiam się jaką wejściówkę zrobić po bg7 ciekawi mnie jetfire czy ironhide a Borys ma już w planie procesor lampowy heh .. Oto kilka fot,

Skomentuj

rysiu126
                                Piekna robota, swietne elementy. Troche szkoda ze takie ladne wejscioweczki sa postawione na najprostrzym/szkolnym i100.
                                BG7 jest bardzo fajny, zawsze chcialem miec sonego ta-777es ale z kupnem lipa, jakas namiastke jednak mozna sobie poskladac (mocno zmodowana).

tomekk
                                Odnosnie trafek to najlepsze jest to ze lepiej miec porzadny ''standard'' z poltrafo niz ''wersje audio'' innego znanego producenta

Pozdr
                                Last edited by borys; 20.11.2017, 22:06.

Skomentuj

borys, a ile Cię to kosztowało? Duża różnica jest na jałowo i pod obciążeniem?
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                    rysiu126
                                    BG7 jest bardzo fajny, zawsze chcialem miec sonego ta-777es ale z kupnem lipa, jakas namiastke jednak mozna sobie poskladac (mocno zmodowana).

tomekk
                                    Odnosnie trafek to najlepsze jest to ze lepiej miec porzadny ''standard'' z poltrafo niz ''wersje audio'' innego znanego producenta

Pozdr
                                    Jestem przed zakupem kilku traf i rozwiales moje wątpliwosci 😀

A za kase jaka wydales na swojeprojekty to chyba bys mogl kupic oryginala p-7100😁
                                    Last edited by jamess8; 20.11.2017, 23:53.

Skomentuj

Adam_85

Nippon KMH 10000/63V

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        Ja mam na to zagadnienie dwie inne propozycje:
                                        -preamp lampowy z wzocnieniem okolo 20x oraz koncowka mocy z NFB (zmniejsza impedancje wyjsciowa, linearyzuje stopien wyjsciowy i generalnie zmniejsza znieksztalcenia) z wzmocnieniem x2 --> takze najprawdopodobniej caly charakterek lampowy bedzie na wyjsciu tranzystorowym
                                        -lampowy procesor NFB --> mozna poniekad powiedziec ze jest to to samo co wyzej tylko z zapiete od ...upy strony czyli na wejscie odwracajace, roznica tez jest taka ze bedzie se mozna przelanczac HYBRYDA/TRANZYSTOR
                                        Dzięki za info, teraz mogę powiedzieć, że całkiem fajne to będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                                          borys, a ile Cię to kosztowało? Duża różnica jest na jałowo i pod obciążeniem?
                                          Te moje od poltrafo, 500VA mysle ze tak samo wykonane jak borysa, maja sprawnosc 93%.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X