Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Jestem przed zakupem kilku traf i rozwiales moje wątpliwosci 😀

A za kase jaka wydales na swojeprojekty to chyba bys mogl kupic oryginala p-7100😁
    Moze nawet ze dwa bym kupil. Szkoda gadac. Koncze teraz kilka rzeczy i zajme sie czyms innym, moze hodowla jedwabnikow albo cos podobnego

nik156
    Zamawialem 6szt to wyszlo mnie okolo 315pln/trafo, teraz zamowilem sobie 8szt, jeszcze nie wiem po ile beda.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys nie chcę uprawiać jakiejś reklamy, ale trafo z tymi wszystkimi "bajerami" czyli w wersji audio od toroidów wychodzi znacznie taniej (225zł). Oprócz tego, jak ktoś nie potrzebuje tego wszystkiego to wystarczy zamówić wersje standard + impregnacja rdzenia i uzwojeń i już będzie bezgłośne (sam takie zamówiłem do i-amp'a), tym samym tańsze niż wersja audio (z ekranami).
      Last edited by wiorekw; 21.11.2017, 16:32.

Skomentuj

Z tym bezgłośne to bym nie przesadzał :)

Borys
        - problem jest taki, że płytkę mam już w domu Jest szansa zrobić bypass w obecnej wersji?
        Last edited by Holgin; 21.11.2017, 17:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
          Szkoda gadac. Koncze teraz kilka rzeczy i zajme sie czyms innym, moze hodowla jedwabnikow albo cos podobnego
          Borys nie!
          Nie rób tego.

Zostań tu z nami.
          Poza tym skąd tyle morwy skombimujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Z tym bezgłośne to bym nie przesadzał :)

Borys
            - problem jest taki, że płytkę mam już w domu Jest szansa zrobić bypass w obecnej wersji?
            Jasne ze jest, podlanczasz tak samo jak napisalem wczesniej, R-bypass wlutuj sobie 2,2kR i podlacz ten bajpas pod termistor w zabezpieczeniu. Jak wlozysz jacka to zalaczy sie zabezpieczenie temp/DC i wylaczy glosniki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez wiorekw Zobacz posta
            borys nie chcę uprawiać jakiejś reklamy, ale trafo z tymi wszystkimi "bajerami" czyli w wersji audio od toroidów wychodzi znacznie taniej (225zł). Oprócz tego, jak ktoś nie potrzebuje tego wszystkiego to wystarczy zamówić wersje standard + impregnacja rdzenia i uzwojeń i już będzie bezgłośne (sam takie zamówiłem do i-amp'a), tym samym tańsze niż wersja audio (z ekranami).
            No w toroidach generalnie wszystko wychodzi taniej, oszczedzaja na czym moga 400VA trafo z toroidow ktore mam w i200 jest mniejsze od 320VA z poltrafo.
            Wez sie podpytaj w toroidach za ile zrobia takie sztywne trafo z 7-smioma uzwojeniami na wtornym. Ja juz temat przerabialem i naprawde wole miec jedno porzadne trafo w obudowie niz 2 lub 3 tanie trafa audio z toroidow.

EDIT:
            Tak z ciekawosci sprawdzilewm wage, 300VA z toroidow wazy 2,5kG (tak jest napisane na strocne), te co ja zamawialem wazy 3,5kG, takze jak sie przeliczy trafo/kG to wychodzi podobnie.

Pozdr
            Last edited by borys; 21.11.2017, 19:14.

Skomentuj

borys może mają lepsze rdzenie i nie muszą tyle ważyć :)

Pożyczyłem znajomemu i-ampa na 2 parach i tak mu się spodobał, że chciałby mieć swojego. Przy czym marzą mu się duże (ogromne) moce. Ma w swoich zapasach trafo 3.5kW i chce je wykorzystać już od jakiegoś czasu na zrobienie wzmacniacza. Jest gotowy oddać je do przewinięcia na wymagane napięcie. Pojawił się pomysł zrobienia i-ampa na 5 parach w mostku (czyli w sumie 4x OPS 5). Na IPS A9 nie powinno być chyba zbyt dużo przeróbek, żeby zrobić odwracanie fazy (chyba, że się mylę)?
              Last edited by wiorekw; 22.11.2017, 16:58.

Skomentuj

borys może mają lepsze rdzenie i nie muszą tyle ważyć :)

Pożyczyłem znajomemu i-ampa na 2 parach i tak mu się spodobał, że chciałby mieć swojego. Przy czym marzą mu się duże (ogromne) moce. Ma w swoich zapasach trafo 3.5kW i chce je wykorzystać już od jakiegoś czasu na zrobienie wzmacniacza. Jest gotowy oddać je do przewinięcia na wymagane napięcie. Pojawił się pomysł zrobienia i-ampa na 5 parach w mostku (czyli w sumie 4x OPS 5). Na IPS A9 nie powinno być chyba zbyt dużo przeróbek, żeby zrobić odwracanie fazy (chyba, że się mylę)?
                Cięższe często oznacza lepsze :-) w kontekście rdzenia również.

Skomentuj

Na IPS A9 nie powinno być chyba zbyt dużo przeróbek, żeby zrobić odwracanie fazy (chyba, że się mylę)?
                  Odwracanie fazy robi się sygnałem wejściowym. Trzeba podać sygnał zbalansowany. A jak nie ma, to symetryzować wzmacniaczem operacyjnym, transformatorem sygnałowym, lub lampą.
                  Ogólnie to pewnie fajny pomysł. Ten sam wzmacniacz w mostku gra lepiej niż normalnie. Po P-7100 w mostku nie chce się słuchać jednego.

Skomentuj

rafals IPS A9 jest na op-ampie.

Skomentuj

wiorekw
                      Do odwrocenia fazy wystarczy ci opamp i dwa rezystory.
                      Jest jeszcze inne, proste rozwiazanie :

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/drv134.pdf

rafals
                      Na plytkach ktore widzialem (nie wiem skad pochodzily) bylo kilka bledow konstrukcyjnych i polaczenie mostkowe ratuje kilka z nich.

Napisze ci jak wyglada polaczenie mostkowe od ''kuchni'' :
                      - w polaczeniu mostkowym prad z obciazenia nie wraca sie bezposrednio do masy tylko do drugiego kanalu (w przeciw-fazie)
                      - brak lokalnej modulacji referencji masy sygnalem wyjsciowym
                      - praktycznie 2 razy gorsza impedancja wyjsciowa, NFB jest rozdzielone na dwa osobne wzmacniacze
                      - moc wiadomo idzie 4x w gore

Tak naprawde te wszystkie techniczne detale nie sa wazne, najwazniejsze ze sie podoba efekt koncowy.

Skomentuj

borys Odpaliłem i-ampa na A9 i niestety czułość wejścia (tudzież wzmocnienie) jest nadal zbyt niskie. Chyba jest dalekie od standardu 0,2V, z którym spotkałem się w artykułach audio. Jak można znacznie zwiększyć wzmocnienie? Zakładam, że jeszcze bardziej zmodyfikować pętle sprzężenia przy op-ampie?
                        Last edited by wiorekw; 24.11.2017, 18:55.

Skomentuj

https://www.ghentaudio.com/kit/rtx.html

Skomentuj

Na pewno wszystko jest złożone poprawnie, bo mam obecnie A9-Rachet, na konwerterze balanced ulbalanced mam redukcję 2:1, potem cały tor ma wzmocnienie 1.
                            Mimo tego musiałem iAmp jeszcze ogarnąć dzielnikiem udającym potencjometr 10k ustawiony na 70%.
                            Dopiero wtedy mogłem spokojnie ustawić wyjścia interfejsu na 0dB i mieć w miarę płynny zakres regulacji głośności "tru analogowym, buforowanym potkiem" ^^ by cyfra nie kompresowała.

Poziom 0,2V to poniżej solidniejszego przetwornika gitarowego, co daje tak podle słaby sygnał?
                            Dac na AD z forum trochę ciszej grał, ale i tak sporo za głośno.
                            Last edited by Marcin V; 24.11.2017, 19:01.

Skomentuj

wiorekw
                              Jezeli potrzebujesz czulosc wejsicowa 0,2V to musisz zrobic sobie przedwzmacniacz.

28Vrms = okolo 100W jezeli masz zrodlo, ktore daje na wyjsciu tylko 0,2V to musisz miec calkowite wzmocnienie napieciowe okolo 140x !!

Buduj preamp, nawet na OP-ampie cos prostego.

Skomentuj

Chyba jednak nie tutaj leży problem, po godzinie słuchania zauważyłem, że strasznie grzeją się tranzystory końcowe (poprzednio na symetrii były praktycznie zimne). Spadek napięcia na rezystorze emiterowym ustawiłem na 12mV. Gdzie szukać przyczyny?

Skomentuj

Za mały radiator?
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Niee, radiator jest spory, poprzednio na wejściówce Symetrii przy bardzo dużym wysterowaniu były lekko ciepłe, normalnie to się nawet nie grzały.
                                    Gdzieś leży problem, ponieważ Symetrii miało większą czułość wejścia, a powinno być odwrotnie (według podanego przez borysa wzmocnienia).
                                    Zapowiada się długi wieczór...

Skomentuj

Może się coś wzbudza. Podejdź oscyloskopem do bestii.
                                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Czy op-ampy mają prawo się trochę grzać? Tak samo trany spięte termicznie blaszką, tak ma być?

Skomentuj

Jezeli faktycznie masz takie male wzmocnienie na tym A9 w porownaniu do poprzedniej wejsciowki to masz jakas usterke, ktora trzreba znalesc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X