Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem czy to moje wrażenie,ale I-AMP100+A9 posiada dużo więcej Basu. OPS2 też miał go pod dostatkiem,ale tam cliffjumper robił zmieszanie który wg. mnie lepiej nadaje się do muzyki z nisko-schodzącym basem.

Jakie bezpieczniki wcisnąć do I-AMP100 8ohm?
    Last edited by nik156; 29.12.2016, 19:07.
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

nik156
      Dobra robota !!
      Smiem twierdzic ze nie uda ci sie spalic 3.15A albo 4A bezpiecznikow zwlocznych i takie mozesz zamontowac.
      Odnosnie basu --> moze to dziwnie zabrzmi i100 to najprostrza plyta z podwojnym wtornikiem emiterowym przez co sam IPS jest gorzej zabuforowany niz np w reszcie OPS'ow (ktore sa EF3). Moze to powodowac nieco wieksze znieksztalcenia, wieksze obciazenie stopnia napieciowego i mozliwa gorsza ''kontrole'' basu przez co moze sie wydawac ze jest go wiecej. Taka moja teoria a jak jest naprawde to nie wiem. Cliffjumper mimo swojej prostoty ma bardzo dobre pomiary.
      Powstala wersja MK2 w SMD, dodane zostaly niesymetryczne lustra prawode, ktore sa czescia roznicowki i jednoczesnie stopnia napieciowego.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

BG7, jakieś 80min roboty, brakuje 5 elementów i można odpalać :)

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Takie pytanko czy ktoś będzie w stanie stworzyć dokumentację na forum odnośnie ostatnich wersji ? sledziłem z ciekawości wątek ale pogubiłem się już.

Przy okazji, czy można przykładowo w iamp100 czy 200 użyć dwóch różnych IPS, np kanał lewy Clif a prawy A9?

Skomentuj

Co do ostatniego pytania - tak, można.

Co do dokumentacji to od siebie mogę dodać w przyszłym tyg BG7 do tematu iamp krok po kroku.

Skomentuj

Dodatkowo tutaj można sprawdzać nowości http://i-amp.cba.pl . poradniki będą na bieżąco, w miare wolnego czasu wrzucane.

Skomentuj

Cliffjumperek MK2 spiewa, bardzo fajnie i szybko lutuje sie SMD, nie ma tyle ceregieli z gieciem wyprowadzen i cieciem. Robota bajka
                Pieknie miekko klipuje zalustrowany VAS, dodatkowo dwie diody klampuja clipp w roznicowkach. Narazie niech sobie pospiewa i moze bedziem cos dalej dzialac... chociaz juz zygam powoli tym lutowaniem.

Reszte bede mierzyl jak bede mial czas.
                Last edited by borys; 02.01.2017, 10:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  bardzo fajnie i szybko lutuje sie SMD
                  A jakie hektary ci na płytce zostały przy okazji :)

Skomentuj

Micwoj
                    Trzeba na to inaczej spojrzec --> a jak wszystko jest w ''kupie''
                    Hektarami sie nie martw jakos je zaoram...

Skomentuj

Hej. Pomału składam swojego i-amp z ops3 i IPS A9. mam dwa pytania. Na płytce są miejsca na kondy C13 i C14 w spisie ich wartość jest podana 0 czyli ma ich nie być. Dać tam zworke czy zostawić? Drugie pytanie czy podając nap. 57VDC konieczna jest zmiana rezystorów?

Skomentuj

Te miejsca gdzie jest 0, to zostaw puste. Nie jest wymagana zmiana rezystorów.

Skomentuj

czy ktoś robił bezpośrednie porównanie dźwięku i-amp'a z klonem accu E450??
                          Jakie są koszty budowy i-ampa??

Skomentuj

Jeśli nie mylę, to chyba Adam_85. Poszukaj.

Ja się na razie zmieściłem w 800zł, z OPS3 i kilkoma wejściówkami. Ale obudowa jeszcze nie skończona, trafo (przydało by się lepsze, więc zasilanie jeszcze do przeróbki) i radiatory z odzysku itp.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie. Które trany w OPS3 I A9 trzeba koniecznie parować?

Skomentuj

Będzie działać, jak nic nie sparujesz. A9 ma dc servo, z wejściówek najuboższy jest CFP Mad (ale gra dobrze, jeden z moich faworytów), tam trzeba to ustawiać potencjometrem, ale też parować nie trzeba.

Ale dobrze jest dobrać tak np. OPS żeby całość miała mniej więcej takie samo wzmocnienie. Więc jak masz trany końcowe z jednej strony o mniejszym wzmocnieniu, to daj sterujące o większym. Ja to na chama miernikiem robiłem, tak dla sporu. Na wejściówce też możesz próbować tak dobierać żeby trany na przeciwko miały podobne wzmocnienie. Możesz sprawdzać już w działającym układzie czyli w konkretnych punktach pracy mierząc napięcie na rezystorach emiterowych.
                                Ale generalnie nieobowiązkowo, działa i tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                                  Mam jeszcze jedno pytanie. Które trany w OPS3 I A9 trzeba koniecznie parować?
                                  W OPS3 należało by sparować tranzystory Wyjściowe Mocy 2sc5200/2sa1943,dzieki temu będą równomiernie rozłożone prądy, co zaowocuje równy prąd spoczynkowy na każdym tranzystorze.

Co do Wejściówki to się nie wypowiem, Jest tam Oamp na wejściu zamiast pary różnicowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez serw.electro Zobacz posta
                                    OPS3 należało by sparować tranzystory Wyjściowe Mocy 2sc5200/2sa1943
                                    Próbowałem ale dla przeciętnego zjadacza chleba to właściwie nieosiągalne. Trzeba kupić kilka różnych partii z różnych źródeł i się modlić żeby akurat udało się pary znaleźć. Dlatego piszę o iloczynie wzmocnień driverów i końcowych żeby był równy. To się jako tako da zrobić.

Skomentuj

IPS BG7
                                      czy w tej wejściówce tranzystory wejściowe T1, T2, 2SK170 można zastąpić BC 546B w bomie Była wzmianka o takiej ewentualności ale czy ten wariant został przetestowany?

Mam taki plan aby wybudować wzmaka na dwóch I-amp200 w mostku kolumny 4R pytanie jakim zasilaniem można potraktować I-amp200 co by nie wysadzić tranzystorów końcowych?

Skomentuj

U mnie zwykły BG7 śmigał na BC-kach.

Skomentuj

Co do parowania, czy różnica 10% jest w porządku bo jak wiadomo trany npn mają zawsze większe wzmocnienie niż pnp.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X