A sprawdzałeś je przed wlutowaniem? Ja u siebie miałem taki cyrk jak zamieniłem Q4 z Q5.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz postaA sprawdzałeś je przed wlutowaniem? Ja u siebie miałem taki cyrk jak zamieniłem Q4 z Q5.
bez żarówek to samo, ręce opadają.. nic nie wybucha, ale regulacji nie ma ..Last edited by Adam_85; 10.11.2015, 18:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaRzecz w tym, że ja mam wszystko poprawnie wlutowane.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postapotencjometr uszkodzony.. i to vishay.. :P
Skomentuj
-
Adam
Idz po koleii od lewej do prawej, zamontuj sobie rezystorki 2x 15kR w przypadku zasilania okolo 2x60Vdc (lub wiecej). Na poczatek mozesz wyjac bezpieczniki.
Zeby sie ''biasowal'' stopien wyjsciowy to musi sie ''biasowac'' stopien go poprzedzajacy, czyli sprawdzanie zaczynamy od przodu wzmacniacza (czyli tam gdzie jest zlacze na plytki wejsciowe).
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Znalazlem, mialem przejscie miedzy 1 i 2 nozka mje 340. Po wylutowaniu sprawdzeniu i ponownym wlutowaniu trana w ogole zwarly mi sie nozki. Na poczatku tego nie zauwazylem mimo, ze sprawdzalem miernikiem, moze zle docisnalem.. wylutowalem go i wlutowalem jeszcze raz. Tym razem idealnie :-D dzieki chlopaki za zainteresowanie i rady.
P.s. gavron ogarnal plytki naprawde dobrej jakosci, dzieki :-) przy takich akcjach bardzo istotna rzecz.
Wzmacniacz gra z symetrii, szczerze mowiac nie moge pozbierac szczeki z podlogi..
dziekuje przede wszystkim borysowi za ten genialny projekt. Andrzejowi za to, ze mnie nim zarazil. Dzieki wielkie dla Gavrona za zorganizowane zamowienia, za poradniki, ktore byly bardzo przydatne i dla wszystkich, ktorzy sluzyli rada. Panowie jestescie wielcy!!
Teraz zabawa w kolejne wejsciowki choc nie wiem po co skoro tak to gra :)
Last edited by .3lite; 12.11.2015, 23:22.
Skomentuj
-
Adam jak masz wlutowane tylko 2 kondensatory w zasilaczu Taza to te zielone rezystory zastąp zworami.Last edited by marcin55246; 13.11.2015, 01:30.
Skomentuj
-
Uruchomiłem jeden kanał na ECC88, Wszystko działa jak trzeba od pierwszego strzała. Zdziwiła mnie tylko jedna rzecz, sposób grania tego wzmacniacza. Szczękę musiałem zbierać z podłogi -:))) Gra zupełnie inaczej niż to co miałem do tej pory. Po włączeniu oczekiwałem że będzie grał podobnie jak moje poprzednie końcówki tranzystorowe. A tu zaskoczenie w pozytywnym znaczeniu, to zupełnie innej klasy wzmacniacz. Dźwięk fruwa w powietrzu, bardzo lekko i szczegółowo. Sprawdzałem na lampach E88CC philips rosjanki 6n23p ciekawie gra na 6n1p-EW ale na niektórych egzemplarzach 6n1p nie można ustawić offsetu na niskim poziomie, szumy też sa wyższe, czasem cichy brum słychać. Ale udało mi się z pośród 10 szt, znaleźć kilka w miarę cichych egzemplarzy. Barwa na 6n1p jest fajna, mi się podoba, inna niż na E88CC i 6n23p. Ciekawe jak gra na innych wejściówkach, na lampie mogę powiedzieć że jest znakomicie. Zachęcam wszystkich do składania i uwaga nie podłączać przy lampie głośników bezpośrednio do wzmacniacza, napięcie stale na wyjściu zanim się lampa rozgrzeje. To tak dla przypomnienia żeby głośników nie spalić.
Podziękowania dla Borysa bardzo udana konstrukcja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mato_22 Zobacz postaNo dobrze Panowie, zaraziłem się, jest jeszcze możliwość zakupu płytek pod barwę, wzmacniacz (pcb na 2 końcówki) i wejściówki?
Roman71 - proszę, jeśli to możliwe o informację na priv - ile wyszło cię za części na obie końcówki i wejściówkę.
Z góry dzięki!
Skomentuj
-
Witam. Borys cały czas nad czymś pracuje i efekty współpracy Borys + Taz + może trochę ja poniżej:
OPS 2 parki:
Wchodzą idealnie na radiator A6023 – otwory od tranów końcowych wchodzą idealnie między żebra.
Wymiary 145x45mm
OPS 4 parki:
Wymiary 235x45mm
Odnośnie OPS 2 i 4 to parę zmian w porównaniu do OPS 3 parki:
- cewka - nie trzeba zaginać nóżek, nawijamy i lutujemy,
- rezystor w cewce - ma osobne swoje pady - nie trzeba go lutować bezpośrednio do wyprowadzeń cewki,
- diody na liniach zasilania,
- myślę, że ułatwiony montaż, nie jest tak ciasno jak na OPS 3 parki, do tego trany końcowe montowane są tak jak w E450.
Zbiorowe zamówienie w trakcie akceptacji :)
W załączniku schemat oraz spis części.
No i zbiorowe zamówienie > http://diyaudio.pl/showthread.php/26...4-parki-i-inne (ops 2, ops 4, psu taza, softstart borysa)Załączone plikiLast edited by gavron04; 14.11.2015, 11:12.
Skomentuj
-
Witam.
Czy transformator z tej aukcji > http://allegro.pl/audio-trafoei-npt-...780259643.html (AUDIO trafoEI NPT-1604M 530W 41-0-41V PROMOCJA gw) będzie dobry do i-ampa?
Skomentuj
-
Mam pytanie czy kondensator w sprzeżeniu c3 470uf ( IPS ecc88) nie powinien być jakoś zabezpieczony. W momencie włączania zanim się lampa rozgrzeje pojawia się na wyjęciu pełne napięcie ujemne i poprzez rezystor 33k i 680R kondensator jest odwrotnie polaryzowany, prad jaki przez niego przepływa to ok 1,6ma. W tym miejscu najlepiej byłby bipolarny zabezpieczony dodatkowo zenerkami.
Skomentuj
-
Roman
Nie ma takiej potrzeby, jak chcesz to mozesz tam dac kondensator bipolarny.
Nic sie nie stanie jezeli kondensator elektrolityczny przez chwile bedziesz polaryzowal odwrotnie, na dodatek pradem nie przekraczajacym 2mA.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj