Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam nadzieję że się projekt już wkrótce pokaże z już gotowymi płytkami?
    Z chęcią bym skleił taką poprawiona lampkę

Czekam z niecierpliwością na finalną wersję tej ECC88 w tym wydaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
      Z chęcią bym skleił taką poprawiona lampkę
      Ja też!!!!

Skomentuj

Co do I-AMP100 w wersji MOSFET jakie są plusy i minusy? Chodzi mi tutaj o dźwięk, słyszałem że MOSFET lepiej nadaje się do basu prawda? Aktualnie jadę na BJT i zastrzeżeń nie mam,ale robię AMP100 i nie wiem czy nie zamienić BJT na mosfety.
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

nik156
          Jednym z plusow mosfetow jest to ze nie obciazana tak stopnia napieciowego w IPS. Wada jest taka ze mosfety maja niska transkonduktancje, dlatego teoretycznie ''kiepsko'' nadaja sie do pracy w liniowych aplikacjach.
          Ja mam wersje mosfet (ma troche wieksze THD) i jestem w pelni zadowolony z brzmienia. Duzo detali, dobry bas, nie mam sie do czego przyczepic.

Teraz odnosnie nowego IPSa do VSHA, ludzie z duzych firm wiedza gdzie sa kruczki itp ale nie za bardzo sie chca znimi dzielic. Generalnie ta wiedza ma juz ponad 20lat ale zeby sie o pewnych trikach dowiedziec to albo ktos musi podsunac pomysl albo trzeba studiowac manuale wzmakow i OPampow. Taka banalna sprawa, pradowo sterowany VAS a robi swietna robote (tranzystor od sterowania pracuje w przybilzeniu z stalym Vce, czyli podobnie jak w kaskadzie). Zebym ja o tym wczesniej wiedzial to bym JetFire na taki VAS przerobil ( i tak sie pewnie stanie).
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            to bym JetFire na taki VAS przerobil ( i tak sie pewnie stanie).
            czy do tych zmian jest potrzebne nowe pcb czy da się to ogarnąć na poprzednich ?

Skomentuj

Niestety trzeba przebudowac calego ipsa oraz zrobic nowa kompensacje.

Skomentuj

Dzisiaj mialem troszke czasu to pomierzylem na szybkosci nowa hybrydke. Musze jeszcze sprawdzic jak sie ma sprawa z ekranowaniem lampki tak zeby sie calkowicie pozbyc z FFT, co prawda w glosniku go nie slychac ale mnie to wnerwia.
                Dla porownania na innych IPSach tego piku tam nie ma, moze grzalke zle podlaczylem, nie wiem. Jeszcze troszke pracy zostalo przy kompensacji. Mysle ze jak na lampke + kilka tranikow nie jest zle.

Skomentuj

Borys, co to jest ten pierwszy wykres, bo nie kumam?

Skomentuj

Micwoj
                    To jest multitone, widmo sygnalu skladajacego sie z sumy sygnalow o roznych czestotliwosciach. Nakladasz na siebie kilka czestotliwosci (ja czesto robie 3kHz 4kHz i 5kHz) i sprawdzam produkty intermodulacyjne.

To powyzej tez z nowej hybrydki. Generalnie jak nie ma smieci na FFT to jest dobrze.

Skomentuj

Jakis czas temu zgadalem sie z borysem apropo kondensatorow 22-33pf przy ops'ach, ze one sluza do zwalniania tranow. Borys pewnie moglby bardziej fachowo to wytlumaczyc. Wymyslilem sobie, ze zwieksze pojemnosc w moim przypadku w iampie 100 z 22 do 47pf. Podmianke najpierw zrobilem w jednym kanale i przesluchalem pare utworow by sie przekonac czy mozna sobie uczciwie powiedziec ze jest roznica w dzwieku. No i byla... czy gral jeden kanal, czy w stereo, mozna bylo wychwycic, ze lewa i prawa kolumna graja nieco inaczej. Podmienilem kondensatory w drugim kanale i zeby nie bylo porownalem czy faktycznie teraz kanaly graja podobnie - werdykt pozytywny. Posluchalem w stereo i zdecydowanie rownowaga nam sie przeniosla na srodek pasma, ale jeszcze byly pewne braki na wokalach. Nie myslac dlugo dolutowalem kolejnw 47pf co nam daje 94pf. Trzeba przyznac ze zmiana jeszcze bardziej pozytywna i wniosek jest taki, ze jak komus jest przy duzo wysokich tonow w iampie a za malo srednicy polecam wlutowac od razu 100pf. Ewentualnie prosze Borysa o potwierdzenie, ze nie ma zadnych przeciwwskazan.

Ja to sobie zrobilem w taki sposob zebym nie musial usuwac ips'ow. Dla mnie duzo barwniej i bardziej wciagajaco zagral wzmacniaczyk.

Last edited by Adam_85; 04.10.2016, 23:10.

Skomentuj

Robił ktoś MCap z prasówki którą dodał borys? Sam się zastanawiam czy robić zasilacz.

Skomentuj

Dłuższy czas nie śledziłem tematu, masz może Borys jakiś tradycyjny OPS na jednej parce, z regulacją prądu spoczynkowego na Vbe multiplier i wyjściowych z normalnym połączeniem Darlingtona?

Wiem, że to mogę zaprojektować w kilka minut, ale tak miałbym coś sprawdzonego i dopasowanego pod pinout IPSów.

Skomentuj

Dzisiaj nowa plyta glowna wydala pierwsze dzwieki (fajna delikatna gora pasma). Zabezpieczenia mialem testowac w poniedzialek ale tak sie zlozylo ze przez przypadek same sie przetestowaly (dzialaja sprawnie, fjuzy cale, trany cale, wzmak caly gra dalej). SMD lutuje sie bardzo fajnie, idzie znacznie szybciej niz THT, tylko ''oczy'' trzeba wytezac przy tych mikrusach.

Oczywiscie zrobilem maly blad na plycie, ktory kosztowal mnie dwa traniki w to92 . Usterka jednak do naprawienia w 5s.
                            Na multiplikatorze ustawione 2V i ten malutki radiatorek na mosfetach spokojnie daje rade.
                            Wiecej testow w przyszlym tygodniu.

Niech moc bedzie z Wami.

Pit

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Dłuższy czas nie śledziłem tematu, masz może Borys jakiś tradycyjny OPS na jednej parce, z regulacją prądu spoczynkowego na Vbe multiplier i wyjściowych z normalnym połączeniem Darlingtona?

Wiem, że to mogę zaprojektować w kilka minut, ale tak miałbym coś sprawdzonego i dopasowanego pod pinout IPSów.
                              borys, byłaby szansa by zrobić płytkę z jedną parą? Tylko z pokroju i-AMP100 tranzystory sterujące razem z końcowymi? Chodzi o to by zrobić jak najniższą obudowę dla I-AMP

Mam radiatorki o wysokości 50mm i najlepszym rozwiązaniem było by coś pokroju OPS2,3. Chodzi o to by wykorzystać radiatory jako boki do obudowy. Wiem że był przerabiany temat OPS jednej pary,ale może znalazłoby się więcej osób na taki projekt.

PS. zna ktoś https://www.rcscomponents.kiev.ua/da...4ufguygf43.pdf mam ich trochę w SMD i zastanawiam się nad wykorzystaniem jako preamp do PGA.

Skomentuj

ampli
                                nik156

Narysujcie sobie plyteczke zgodna z schematem ktory jest ponizej. Jedna parka to napiecia pewnie kolo 45V maks wiec wystarczy taki stopien jak ponizej.
                                Zlacze 10cio pinowe raster 2,54mm, osobne powroty masy z zobla, odsprzegania 100uF przy kolektorach i oddzielny powrot z kondensatorkow z IPS. Plytke mozna machnac bardzo mala.

Skomentuj

Przed odczytaniem tego posta zacząłem już coś szkicować (stąd złącze inne, ale to można łatwo zmienić), myślałem o pre driverach jak w BG7, ale do tego jeszcze VI limiter. PCB wyszło nieduże w miarę.

Trany sterujące i końcowe oczywiście Toshiby (nie chciało mi się wartości zmieniać), pewnie będzie jeszcze konieczność dołożenia kilku ceramików.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    Przed odczytaniem tego posta zacząłem już coś szkicować (stąd złącze inne, ale to można łatwo zmienić), myślałem o pre driverach jak w BG7, ale do tego jeszcze VI limiter. PCB wyszło nieduże w miarę.

Trany sterujące i końcowe oczywiście Toshiby (nie chciało mi się wartości zmieniać), pewnie będzie jeszcze konieczność dołożenia kilku ceramików.
                                    Daj znać jeśli coś wymyślisz :P

dzięki borys za kawałek schematu

Skomentuj

Kiedyś rozłupałem sobie takie tranzystorki.
                                      W środku siedział zwykły tranzystor w TOP3 z dodatkowym kawałkiem miedzianej blachy do zwiększenia powierzchni oddającej ciepło.
                                      Myślę że korzystniej było by takie rozwiązanie które sam stosuję.

Skomentuj

toopcool
                                        Tak jak jak masz teraz to tranzystory koncowe sa praktycznie sprzezone ze soba, nie wykorzystasz w pelni ich mocowego potencialu. Zrob plyte na 30cm szeroka i rozstaw tranzystory tak zeby kazdy mial dosyc podobne pole radiatora do wykorzystania i wtedy mozna cisnac ile popadnie z koncowki.

Skomentuj

Oczywiście że są praktycznie jak jeden tranzystor , ale tranzystor o dużo lepiej oddawanej mocy traconej . Jednak jest to korzystniejsze jak stosowanie tranzystorów w MT-200.
                                          Tak jak piszesz , rozstawiając je można wyciskać i 300W na 2 parkach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X