Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam pytanie do was. Jaką czułość wejścia ma OPS3 z ISP A9? i jakie max nap. zasilania DC można podłączyć do OSP3 bez zmiany elementów?
    Zauważyłem u siebie pewien problem. Jak podkręcę Volume na 40% to przy mocnym basie zabezpieczenie w zasilaczu Taz-a odłącza kolumny. Przy 35% jest już jak dla mnie głośno i na co dzień nie słucham głośniej muzyki ale chciałem w końcu raz wypróbować kolumny. Uważam że odłącza zabezpieczenie DC ponieważ po 2 sekundach załącza ponownie i jak zostawie gałkę na 40% to tak w kółko może odłączać.

Skomentuj

Tam zwarciowki nie było, jak termicznego nie masz podłączonego to tylko od DC może ci wyłączać, może napisz co to za pre bo to takie ogólnikowe trochę

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Kłopotem może być przysiadające napięcie zasilania. regan3000 napisz jakie masz trafo.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Już tłumaczę. Przerobiłem wzmacniacz Kenwood KA-4520. Wywaliłem z niego sekcję wzmacniacza z zasilaczem, a resztę zostawiłem i połączyłem z OSP i zasilaczem zmieniając tylko zenerki na 12V bo takie było mi potrzebne napięcie do selektora i preampu.
          szastal ja mam podłączone zabezpieczenie termiczne.
          O trafie poza napięciem wiele nie powiem bo ono zasilało już wzmacniacz Kenwood-a. NA zaciskach OSP mam 50VDC.

Skomentuj

Możesz doprecyzować, w którym miejscu dokładnie masz to 50VDC? Ewentualnie zmierz proszę jakie napięcie wychodzi z trafa.
            Grado SR125i

Skomentuj

Przepraszam nie określiłem się jasno. Za trafem jest 37v , za twoim zasilaczem 48v. Teraz mierzyłem i chyba poczyniłem podstawowy i strasznie głupi błąd... Ponieważ tam gdzie ma być + na OSP3 u mnie jest - i na odwrót... zmieniona polaryzacja... Ostatnio grzebałem w nim i na czuja podpinałem... Jutro to zmienię i zdam relacje czy poprawiło się coś.
              tak to wygląda u mnie

Z innej beczki wiecie może czy można kupić takie przyciemniane pleksi osłaniające wyświetlacz albo inaczej maskujące wyświetlacz. U mnie jak widać brak tego.
              Last edited by regan3000; 04.01.2018, 20:33.

Skomentuj

Ja tu widzę dwie możliwości. Może przysiadać napięcie zasilania przy mocniejszym uderzeniu basu, to będzie powodowało odłączanie kolumn. Może też być kłopot z termistorem, z tego co widzę to nie jest to element, który polecałem.

Zasilacz robiłeś wg schematu czy coś zmieniałeś? Możesz spróbować diodę D4 zmienić na 20V, ale nie mniej. Pasowałoby również zmierzyć jak zmienia się napięcie zasilające podczas grania muzyki. Tylko, że do tego przydałby się oscyloskop albo miernik z pomiarem wartości Min.
                Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                  Może przysiadać napięcie zasilania przy mocniejszym uderzeniu basu, to będzie powodowało odłączanie kolumn.
                  Potwierdzam, zbyt słaby zasilacz i tak napięcie siada, że wyłącza go. Ja to rozwiązałem podmianą zenerki D3 na mniejszą, tj. 16V. Zasilanie mam 2x50VDC, trafo 400VA, ale to zasila uniampa i ops2 razem więc....

Skomentuj

Marcin a jaka wcześniej tam była zenerka?
                    Grado SR125i

Skomentuj

Wcześniej była 18V.

Skomentuj

Taz w zasilaczu tylko zmieniałem zenerki od napięcia pomocniczego na 12V i diodę D3 chyba na 20v nie jestem pewien teraz muszę rozkręcic i zerknąć.
                        Macie racje z tym przysiadaniem napięcia. Podłączyłem kolumnę bezpośrednio do wyjścia OPS i zmierzyłem nap. MIN-MAX i ,wyszło 5V różnicy przy jednej kolumnie a co będzie przy dwóch... Testuje na jednej bo nie chcę męczyć sąsiadów.

Skomentuj

D3 daj 16V i sprawdź czy pomogło.
                          Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                            D3 daj 16V i sprawdź czy pomogło.
                            Działa:biggrin: dzięki Taz.
                            Niezaprzeczalnie I-AMP ma świetną kontrole nad kolumnami FX-200 z projektu Raven-a.
                            Last edited by regan3000; 05.01.2018, 12:02.

Skomentuj

Transformator to chyba trochę za mały do ops3 .

Skomentuj

rysiu126 masz rację, ale ten wzmacniacz u mnie nigdy nie będzie grał na pełnej mocy. Ledwo dochodzę do 40%. Ostatnio tylk gałka poszła dalej żeby w końcu kolumny wypróbować.

Skomentuj

Dzisiaj bardzo ciezka paczke odebralem, jak zobaczylem logo na pudle od razu micha mi sie ucieszyla
                                  Mam nadzieje ze w 2018 pradu nie zabraknie

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ja mam coś problem z kontaktem z poltrafo.

Skomentuj

Ja też im puściłem zapytanie, otrzymałem dodatkowe pytania na które odpowiedziałem i olali mnie gorącym ... :)

Skomentuj

Ja kiedyś próbowałem zrobić ZZ na iampa na ileś tam traf. Gadka była bardzo słaba. Np. koleś nie chciał dać wyceny, dopóki nie wykona traf, bo przecież ciężko określić cenę czegoś tak skomplikowanego. Zresztą tam nie tylko to kulało. Jak macie chęci to przeczytajcie w temacie ZZ nt traf, które próbowałem zoorganizować. Ogólnie za kontakt należy im się wielkie 0.

Skomentuj

No niestety musze potwierdzic to co swiety napisal. Cena jest dopiero niespodzianka po robocie. Najlepiej zamawiac wieksza ilosc i miec nr VAT. Nitk nie mowi ze bedzie lekko
                                          Ale co jak co robota pierwsza klasa.
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X