Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W czym jest problem?
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Witam czy pordnik i-amp z Ecc88 można gdzieś zakupić/otrzymać ?

Skomentuj

Pordnik?

Skomentuj

witam otóż mam problem z ops 3 v2.1, napięcie zasilania +-60v dc. ops bez bezpieczników, do gniazda ips podłączone 2 rezystory 15k ohm
          brak napięcia spoczynkowego w zakresie całej regulacji potencjometru , na driverach pomiędzy bazą a emiterem maksymalnie 65 mV, napięcie na wyjściu wynosi 250mV, między bazą a emiterem tranzystora bd 139 jest 350mV. napięcie między emiterami t1 ksc1845 a t2 ksa992 wynosi 128mV a pomiędzy emiterami driverów miernik pokazuje 1.2 mV co może być uszkodzone?
          Last edited by Moriarty; 17.09.2023, 16:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Moriarty Zobacz posta
            witam otóż mam problem z ops 3 v2.1, napięcie zasilania +-60v dc. ops bez bezpieczników, do gniazda ips podłączone 2 rezystory 15k ohm
            brak napięcia spoczynkowego w zakresie całej regulacji potencjometru , na driverach pomiędzy bazą a emiterem maksymalnie 65 mV, napięcie na wyjściu wynosi 250mV, między bazą a emiterem tranzystora bd 139 jest 350mV. napięcie między emiterami t1 ksc1845 a t2 ksa992 wynosi 128mV a pomiędzy emiterami driverów miernik pokazuje 1.2 mV co może być uszkodzone?
            Co masz na myśli pisząc ops bez bezpieczników ?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta

Co masz na myśli pisząc ops bez bezpieczników ?
              pierwsze uruchomienie opsa, bezpieczniki są wyjęte z gniazd

Skomentuj

Pierwsze uruchomienie ma być na bezpiecznikach 1A,nie wiem skąd wziąłeś brak ich.Po za tym na logikę w jaki sposób chciałbyś ustawić prąd spoczynkowy tranzystorów mocy skoro są one odłączone od zasilania?
                Przed pierwszym uruchomieniem należy też skręcić potencjometr Biasu tak aby miał maksymalną rezystancje,zapobiegnie to spaleniu bezpieczników w razie zbyt dużego prądu spoczynkowego.

Skomentuj

Proponuję abyś wstawił zdjęcia dobrej jakości,w razie błędów w montażu,podłączeniu uchroni cię przed wydatkami na naprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Moriarty Zobacz posta

pierwsze uruchomienie opsa, bezpieczniki są wyjęte z gniazd
                    Heh. odpowiedź już dostałeś. Bezpieczniki 1A szybkie, potek od biasu na prąd minimum i dopiero próba odpalenia…
                    Last edited by daniel69; 20.09.2023, 11:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                      Pordnik?
                      poradnik - proszę :)

Skomentuj

a jaki jest problem? poproszę o fotki iampa.

Skomentuj

narazie to jeszcze nie ma czego fotografować, próbuję wstępnie rozpoznać temat jak taki preamp zbudować . BTW czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakimi tranzystorami dostępnymi na rynku zastąpić parę 2SC2292/2SA1216 ?

Skomentuj

Cześć, bardzo dziękuję za wcześniejszą pomoc,mam jeszcze takie jedno pytanko,już po wyregulowaniu OPSa ,ustawieniu prądu spoczynkowego, wpinaliście płytki IPS na bezpiecznikach 1 amperowych czy 4-5 amperowych

Skomentuj

regulacje robi się z ips. na rezystorach tylko sprawdzasz czy nic nie wybucha :)
                              broń boże nie włóż płytek i nie odpal wzmacniacza :)
                              najpierw znowu potek na prąd minimum… montujesz całość. Bezpieczniki 1A i regulacja biasu. Jak wszystko wyregulujesz i będzie ok to wyłączasz i dopiero zmieniasz bezpieczniki na docelowe

Skomentuj

Szanowne grono tego forum,

Ubilem kolejnego I ampa, w sumie to dopiero drugiego ktorego mam no ale zawsze..
                                Pierwszy dzialal dobre kilka lat, przy usterce pomagal mi niezastapiony gavron04 i nie starczy watku zeby mu podziekowac,

Finalna decyzja z mojej strony padla ze skladam na nowo, no i tak tez sie stalo, kilka miesiecy temu powstal,

dzialal, gral super, dzis przywalilem troche glosniej w konfiguracji bez zadnego potencjometru czy grabinki, tylko jack z laptopa prosto na wejsciowki,
                                i tak w ktoryms momencie ucichl i zmienil piekne czyste granie w cichutkie charczenie, tak wiem, wina uzytkownika :)

Jako ze nie jestem elektronikiem z wyksztalcenia, nie mam schematu z napieciami jakie powinny byc zglaszam sie po pomoc,

Objawy trupa nastepujace:
                                - Ciche charczenie zamiast prawidlowego dzialania,
                                - brak mozliwosci regulacji biasu, stoi na zero i nawet sie nie ruszy zebym nie wiem co zrobil,
                                - zadne z zabezpieczen nie zadzialalo, wszytsko wyglada na sprawne patrzac wizualnie

Obstawiam/mam nadzieje ze padly tranzystory sterujace i pomoze wymiana, ale tu chcialbym dowiedziec sie jak moge to zweryfikowc.
                                Cos pamietam z poprzedniego o napieciach na tranzystorach koncowych rzedu 1,4V - poprawcie jesli jestem w bledzie, to juz sprawdzilem, w zadnej konfiguracji napiecie nie przekracza 0,6V

I amp 100M 6.1A

Bede bardzo wdzieczny za pomoc, wiem ze gavron04 sie tu wypowie, i tak moglem pisac prywatnie ale to nie pomoglo by nikomu w przyszlosci :)

Skomentuj

Cześć
                                  Zwiększyłem bias w IAmp 100m z Sankenami do 35mV i zdecydowanie bardziej odpowiada mi brzmienie.
                                  Jest mniej detaliczne, ale przyjemniejsze. (Hmmm. Cieplejsze? "Analogowe"? Nie lubie opisywać brzmienia...)

Jakie są Wasze doświadczenia?
                                  Czy w praktyce jest duże ryzyko uszkodzenia? A może... bardziej podkręcić, np. do 40mV?
                                  Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

Uszkodzisz jeśli chłodzenie nie będzie wystarczające. A głównie chodzi tutaj o sposób i precyzję w mocowaniu tranzystorów mocy. Pasta, podkładki i powierzchnia.
                                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zakładamy, iż technicznie wszystko jest poprawnie wykonane.
                                      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Dawno nikt nic tutaj nie pisał, ale może ktoś podpowie.
                                        Chciałem polutować BG7 w wersji smd. Która wersja 2SK209 będzie "lepsza"? BL, czy GR?

Skomentuj

Czaruję...