Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D Dayton RS-225, TB W4-1320 sif + Morel Cat 298.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm, tak bez podania wartości rezystancji cewek da sie zasymulować dobroć ?

Przy okazji podam rezystancje cewek:

W torze RS225
    7mH - 0,4 om

W torze TB 1320 sif
    8 mH - 4,12 om
    0,8mH - 1,4 om

W torze Morela

0,32 mH - 0,37 om

Dodatkowo pomiar SPL zestawu (dobry od ok 300Hz), obecnie troche sciszony jest średniak rezystorem 22om, w czasie pomiaru nie było tegoż rezystora.

SPL nie jest dokładnie skalibrowane, ale wszystko wskazuje że jest na poziomie 84 lub 85dB, jak w symulacji.
    Mogę powiedzieć że zestaw gra lepiej niż Fountek168 +WavecorTW030WA07 - ten ostatni troche "kłuje" w uszy przy dłuzszym słuchaniu.
    Morel nie jest taki natarczywy...
    Last edited by wiesiek9990; 16.02.2016, 21:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      WavecorTW030WA07 - ten ostatni troche "kłuje" w uszy przy dłuzszym słuchaniu.
      Coraz dziwniejsze te wasze opinie :???:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wavecore jest natarczywy i kłuje w uszy :huh:

To chyba ostatnie co można o nim powiedzieć. Chyba coś nie pykło ze zwrotką :???:

Skomentuj

To są moje indywidualne odczucia, więc nie można uogólniać.

Skomentuj

To są moje indywidualne odczucia, więc nie można uogólniać.
            Nie przejmuj się. On tak potrafi jeszcze czasem dodaj jakiej muzyki słuchasz
            Last edited by szastal; 17.02.2016, 14:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
              Wavecore jest natarczywy i kłuje w uszy :huh:

To chyba ostatnie co można o nim powiedzieć. Chyba coś nie pykło ze zwrotką :???:
              Jest to możliwe, bo pomiary były robione inną metodą, teraz zrobilem jeszcze raz ( wg schematu Pogromcy) no i się dość różnią, jesli chodzi o przesuniecie centr akustycznych.
              Więc zwrotnica do poprawy będzie, wtedy będę mógł jeszcze porównać oba zestawy.

Co słucham? W sumie różnie, z rockowego brzmienia Led Zeppelin, Budka Suflera, z nowszych Linkin Park, Evanescence, O.N.A, Guano Apes i inne. Ponadto trochę POP (dla odprężenia 4FUN TV). Za muzyką klasyczną i jazzem nie przepadam.

Skomentuj

Hmm, tak bez podania wartości rezystancji cewek da sie zasymulować dobroć ?
                racja, zapomniałem, już prezentuje poprawkę:

cienkie linie to poprzednia zła symulacja, grube to z uwzględnieniem rezystancji.
                Dla średniaka widać wyraźnie, że dobroć spadła dla obu filtrów (lewe kolanko i prawe)
                Last edited by El_liero; 17.02.2016, 21:04.

Skomentuj

pare zdjęć pana Linkwitza, co miałem na myśli o wysokiej dobroci i odpowiedzi na impuls:

widzisz jak dzwoni filtr o wyższej dobroci? Jest poprostu "underdamped".

Skomentuj

Przy takim porownaniu warto tez zwrocic uwage na wykresy fazy w funkcji czestotliwosci. Przy niskiej dobroci roll off bedzie obejmowal wieksze pasmo o ile sie nie myle.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                      pare zdjęć pana Linkwitza, co miałem na myśli o wysokiej dobroci i odpowiedzi na impuls:

widzisz jak dzwoni filtr o wyższej dobroci? Jest poprostu "underdamped".
                      Rozumiem że średniak mi dzwoni... Co w tej sytuacji proponujesz ? Zwiększyć rezystancje cewki 0,8mH czy zmniejszyć kondensatora 12.2uF ?
                      A może jeszcze inne rozwiazanie ?
                      Last edited by wiesiek9990; 18.02.2016, 17:11.

Skomentuj

nie wiem jakiej dobroci jest twój filtr, policz.
                        Nie wiem jak to brzmi, może ci sie spodoba i nie ma co dalej grzebać, bo to tobie ma sie podobać, a nie mi :)

Skomentuj

Symulacja jeszcze jednej wersji.

Last edited by wiesiek9990; 18.02.2016, 20:17.

Skomentuj

Masz podbicie przy 350Hz - myśle ze przydało by sie cos z tym zrobić
                            I wyfiletrowalbym mocniej wysokotonowke - miedzy 3-4kHz jest górka która spowoduje, ze damski wokal np AMJ będzie ostry, mocny i nie do przyjęcia
                            Poza tym jest za głośna

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zobacz jak wyglada podział mid-tw a jak wf-mid
                            Wg mnie musisz je bardziej rozsunac co skutkować będzie zniknięciem tej górki / mocniejsze filtry
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Masz podbicie przy 350Hz - myśle ze przydało by sie cos z tym zrobić
                              I wyfiletrowalbym mocniej wysokotonowke - miedzy 3-4kHz jest górka która spowoduje, ze damski wokal np AMJ będzie ostry, mocny i nie do przyjęcia
                              Poza tym jest za głośna

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zobacz jak wyglada podział mid-tw a jak wf-mid
                              Wg mnie musisz je bardziej rozsunac co skutkować będzie zniknięciem tej górki / mocniejsze filtry
                              Z ciekawości przesłuchałem pare utworów AMJopek, i nie zauważyłem problemów z jej wokalem, brzmi dobrze nie narzuca się, chyba że chodzi o jakiś konkretny utwór?
                              Może trochę jeszcze ściszę wysokotonówkę, chociaż pomiar pokazuje, że w zakresie od ok 3.5 kHz wysokie tony lekko opadają. W okolicach 3kHz faktycznie jest podbicie ale mieści się w 3dB szerokości pasma, i jest o ok 1 dB mniej niż na symulacji.
                              Jak przyjdą zamówione już części to jeszcze sprawdzę 1 wersję zwrotki. Na razie brzmi nieźle, ale jak to mówią zawsze może być lepiej.

Skomentuj

Ta ostatnia wersja wygląda już całkiem spoko :-) .

Skomentuj

Nadeszła pora na Seasa GB-DXT. Zwrotnica została zmodyfikowana i pojawiło się więcej dobrego basu, za to na wysokich się ochłodziło. Nadeszła norweska zima zamiast upałów izraelskiego lata . Zmiana istotna na razie się przyzwyczajam....

Skomentuj

Nadeszła norweska zima zamiast upałów izraelskiego lata
                                    Wydaje mi się że możesz złożyć CV na recenzenta sprzętu audio do jakiejś gazety

Skomentuj

Skomentuj

Po dokładniejszym przyjrzeniu się zniekształceniom okazuje się że Seas ma je mniejsze niż Morel.
                                        Morel ze względu na wyższy poziom 3 harmonicznej ociepla dźwięk i stąd moje wrażenia dotyczące "norweskiej zimy).

Dobra zwrotnica (gospodyni) cuda czyni --- ostatecznie wygrywa Seas z Morelem (przynajmniej w mojej konstrukcji) pod kątem rockowych kawałków napewno jest lepiej z Seasem.

Tu podziekowania dla Ravena za projekt z GB-DXT z którego zaczerpnąłem "natchnienie" - http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985
                                        Last edited by wiesiek9990; 22.03.2016, 15:40.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          "Mamusie oszukasz, tatusia oszukasz, ale pomiarow nie oszukasz." :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X