Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D Dayton RS-225, TB W4-1320 sif + Morel Cat 298.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Od zgrania faz środek/bas mocno zależy brzmienie basu bo średniak odtwarza harmoniczne basu które nadają mu brzmienie :)
    To co nie podoba mi się w seas i daytonie nie zależy od aplikacji i nie można tego ani zmienić strojeniem ani zwrotnicą :)
    Nie pisałem że grają tak samo tylko mają taki sam charakter basu .
    Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby jakiś automat coś sensownego wymodził co dało by się słuchać .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby jakiś automat coś sensownego wymodził co dało by się słuchać .
      Hmm... no to musze jeszcze nad tym popracować ....

Skomentuj

Słuch , słuchem, a pomiar zestawu mnie zaskoczył, symulacja wyglądą OK.
        Ale pomiar pokazuje dziurę ok 5kHz. Nie bardzo wiem skąd się wzięła ...
        I jak ją zwalczyć .

Stąd sie pewnie bierze syczenie, które teraz zauważyłem - po podłaczeniu kolumn z FW168 z TW030 nie ma tego.
        Pomiary zestawu też wyglądają OK. Czyzby to efekt zwiazany z obudową ? Może tweeter zbyt blisko górnej krawędzi ?
        Last edited by wiesiek9990; 07.11.2015, 21:53.

Skomentuj

Sprawa chyba sie wyjasnila ... Przyczna prawdopodobnie leży w nieuwzględnieniu offseta głosników . Jak dodam offsety to na symulacji przebieg jest podobny do pomiarów. :)

Skomentuj

Po uwzględnieniu offsetu głośnika, chcąc uzyskać dobre zgranie fazowe sredniaka i wyskotonówki można zapomnieć o pierwszym rzędzie, nawet drugi rząd jest pod znakiem zapytania. Na ten moment 3 rząd (elektrycznie) na wysokotonówce i 2-gi na średniotonowym daje dobre zgranie fazowe w dość szerokim zakresie częstotliwości.
            Jednak wyszedł podział na 3kHz co chyba nie jest zbyt szczęśliwym podziałem ....

Skomentuj

Ja mam seasa l22 z fw146
              na AS 2015 były podstawkowe 2way na fw146,
              jak one waliły basem

Skomentuj

Zamieszczone przez dako333 Zobacz posta
                Ja mam seasa l22 z fw146
                na AS 2015 były podstawkowe 2way na fw146,
                jak one waliły basem
                2 way na FW 146 walił basem - nie uwierzę :)

Dayton tez ma bas ale taki "kulturalny" i w sumie nudny.

Skomentuj

Sprawa basu z Daytona troche się wyjasniła.
                  Próby korekty zwrotnicą, wyciszenie średniaka niewiele dawało.
                  Przerobiłem chyba z 10 zwrotnic a bas dalej był buczeniem.
                  Pomogło dopiero usunięcie wiekszej czesci watoliny z komory niskotonowca. Obecnie jest tylko 1 warstwa od góry komory do konca głosnika.
                  Poniżej głosnika nie ma watoliny.
                  Wg "wujka google" tłumienie w kolumnach 3D w komorze niskotonowca powinno być minimalne.

Skomentuj

To raczej zależy od tego jak nisko jest odcięty niskotonowiec.

Skomentuj

Jest dośc nisko - wg symulacji ok 280Hz.
                      Obecnie kolumny jakby odżyły. Co wskazuje, że nadmiar tlumienia nie jest dobry.
                      Piszą o tym na stronie : http://www.harpia.pl/page/pol/faq.html
                      Zbyt dużo materiału powoduje straty na basie (zamulony bas), za to średnica jest lepsza.
                      Czyli niskotonowiec dokłada sie niepotrzebnie do średniego, za to na basie jest słabo.
                      W 3D jest komfortowa sytuacja bo mozna sobie srednie indywidualnie wyregulować na średniaku.
                      W 2D może już nie być tak fajnie, co nie oznacza ze 2D są złe (ciagle z przyjemnością słucham FW168 z TW030).

Skomentuj

Chyba wymienie wysokotonówke,
                        Czy ten Wavecorhttp://audiotransducers.com/pl/poniz...tw030wa14.html
                        byłby lepszy od Morela Cat298 .
                        Piszą że to juz hi endowy głosnik ten Wavecor.

Skomentuj

Ja bym zaryzykował
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dość długo tworzona zwrotnica...

Gra już dobrze, ale nie wiem czy mocowo glośniki wytrzymają ( na górze I rząd ) ...

Skomentuj

Druga wersja , lepsze brzmienie niż w poprzedniej wersji. Ta zwrotnica raczej już zostanie, co najwyzej kosmetyczne zmiany moglyby nastapić.

Podzial - ok 300Hz i 2.5kHz.
                              Brzmienie ciepłe (dobre na zimowe wieczory :) ) dobra stereofonia. Okreslilbym je jako dobre do POP-u i elektronicznej, do rocka pewnie lepiej zagra zestaw Ravena z głośnikiem FW146 i TW030WA07.
                              Last edited by wiesiek9990; 13.02.2016, 16:13.

Skomentuj

W uzupełnieniu miałem na mysli projekt Ravena - http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Obecnie kombinuje z zakupionym Seasem 27 GB-DXT (powinno lepiej grać w rockowych kawałkach) i tu jest jakby kłopot ....

Opadająca charakterystyka powyżej 5kHz, czy należałoby coś z tym robić czy lepiej zostawić ?
                                Last edited by wiesiek9990; 14.02.2016, 18:46.

Skomentuj

Ch-ka tak ma wygladac, zerknij na strone producenta:
                                  http://www.seas.no/index.php?option=...=45&Itemid=462

Druga wersja zwrotnicy jest dobrze zaprojektowana pod wzgledem zgrania fazowego, pytanie czy jej dobroc i przebieg fazy elektrycznej jest "normalny". Czy mozesz zasymulowac sama transmitancje zwrotnicy? Nie wiem czy SW ma taka funkcje, w przeciwnym wypadku potrzebujesz innego programu do symulacji schematow elektronicznych.
                                  Last edited by El_liero; 15.02.2016, 11:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                    Ch-ka tak ma wygladac, zerknij na strone producenta:
                                    http://www.seas.no/index.php?option=...=45&Itemid=462

Jak dodać Baffle Step to jest podobna na Seasie , producent zresztą rysuje przebieg - przy f=4kHz SPL=95dB zas przy f=10kHz SPL=90dB - czyli spadek na ponad 5dB.

Druga wersja zwrotnicy jest dobrze zaprojektowana pod wzgledem zgrania fazowego, pytanie czy jej dobroc i przebieg fazy elektrycznej jest "normalny". Czy mozesz zasymulowac sama transmitancje zwrotnicy? Nie wiem czy SW ma taka funkcje, w przeciwnym wypadku potrzebujesz innego programu do symulacji schematow elektronicznych.
                                    Oprócz przebiegu mogę pokazać przebieg impedancji (przy okazji jeszcze zrobiłem drobne korekty). Impedancja spada momentami do ok. 4.5 Ohm.

Last edited by wiesiek9990; 15.02.2016, 20:49.

Skomentuj

Dla 8 omowej kolumny to za mało
                                      Musisz przerobić filtr
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Dla 8 omowej kolumny to za mało
                                        Musisz przerobić filtr
                                        Podobne wartosci impedancji znajdziesz w projektach 3D Ravena np.
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985
                                        gdzie jak przypuszczam, jeśli na filtrze RS225 dane są -cewka 7mH i kond 100uF to bedzie jeszcze mniejsza impedancja ( u mnie jest cewka 7mH i kond 82uF).
                                        W konstrukcji Troelsa Gravesena tez impedancja schodzi do 4,5 om ...więc chyba w 3D takie zejscia to raczej standard.
                                        http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm
                                        Last edited by wiesiek9990; 16.02.2016, 17:01.

Skomentuj

Zasymulowałem twój filtr dolno i środkowo przepustowy. Filtr środkowo przepustowy ma wyższą dobroć, widać podbicia na krańcach pasm.

Ma to wpływ na odpowiedź impulsową filtru (gorszą), na zmiany fazy elektrycznej a tym samym akustycznej.
                                          Jak to może brzmieć? Może inne osoby się wypowiedzą.
                                          Niemniej jednak, jeżeli tobie się podoba, to sie podoba :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X