Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa wlasnego plotera/frezarki CNC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa wlasnego plotera/frezarki CNC

Juz kiedys sie zapowiadalem ze bede cos takiego składał, w koncu nadszedł ten moment :) Wiem ze jest tu paru gości których ten temat interesuję, sa tacy co maja duzo wspólnego. Osobiście uważam ze temat ciekawy, i bede pierwszy na tym forum z takim pomyslem
    Nie jestem pewien czy to zgodne z regulaminem, i kodeksem dżentelmenów tegoż forum, wiec pytam; czy moge zamieszczać tu fotki z budowy, i jakies krótkie przemyślenia ?
    Od razu chce zaznaczyć ze nie jestem specjalstą, najwyżej amatorem, gotówka tez ograniczona, wiec full pro to, to nie będzie, wszystko na miare możliwości biednego studenta :)
    Obiecuję ze będę odpowiadal na pytania- jesli będą, aa no i projekt rozłożony jest na dłuższy okres czasu.. :/
    Last edited by _NATAN_5064; 01.02.2016, 19:28.

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
    bede pierwszy na tym forum z takim pomyslem
    Co najwyżej pierwszym, który się z tym ujawnił :flapper:

Dawaj jakieś szczegóły budowy. Jaka konstrukcja, projekt, zakładane pole robocze itd.

Skomentuj

Oooo prosze :P
      Więc tak, podstawa, to stół traserski kawal żeliwa 1600x100 to już drugi który kupiłem, pierwszy był 1000x600, i pod niego miałem projekt, ale teraz już jest nieaktualny :P
      Pole robocze jakie wyjdzie +/- 900x1300x200(-300 ), wrzeciono budżetowy kress fme1050 , prowadnice wałki podparte fi20, śróby kulowe 16/10 (fi/skok), konstrukcja bramowa, belka albo trafie coś z alu masywny kawał profila przemysłowego, albo kilka stalowych 120x60x5 szpawane na chacie :)
      "Nowy" większy stół jest podniszczony, ale mam mniejszy w dobrym stanie, wiec pierwsza robota to skrobanie tego większego odbijając ten mniejszy. Do pomocy zrobiłem sobie żurawia. A tak najbardziej na początku muszę zwalić +/- 800kg żeliwa z auta i wtargać do warsztatu, jeszcze nie mam pomysłu w jaki sposób to zrobię, ale damy rade... Dziś byłą pierwsza próba podniesienia, ale ramie jest zbyt długie i podnosi sie główny słup żurawia ( zachowany w stylu rost :P ). Chciałem przerobić to jeszcze dzisiaj ale drut w spawarce sie wykończył, może jutro coś zdziałam.

Skomentuj

Jeszcze tylko napisz, jaka obróbka. Amatorsko? Metale nie nieżelazne? MDF?

Od razu powiem, odpuść sobie wałki podparte. Mam fi20 w ploterze termicznym, czyli w zabawce CNC. Z uwagi że łożyska są w oprawie plastikowej, brama która ma 900mm wysokości pochyla się jakieś 3-4mm. Oprócz tego duże opory toczne.

Masz zamiar dać śruby kulowe 16/10, wg mnie trochę za mała, przy długości 1400mm.

Skomentuj

Docelowo amelinium, wałki sruby, juz mam, kupilem pakiet na mniejsza maszynke, a stół wpadł przypadkiem. Wyszlo jak wyszło na razie tak będzie.

Skomentuj

Jak ma być, to trzeba sobie radzić z tym co jest. Stół traserski to mega dobra baza. Proponował bym ruchomą tylko belkę (Y). Nie całą bramę. Przy wałkach pozbędziesz się trochę luzu. Również mniejsza waga samej belki = mniejsze silniki, lepsze parametry nawrotu = wyższa prędkość.

Skomentuj

Obiecuję ze będę odpowiadal na pytania- jesli będą, aa no i projekt rozłożony jest na dłuższy okres czasu.. :/
              Pisz o wszystkich zakupach, nawet o śrubkach. Będzie historia ile Cię to finalnie wyszło i temat będzie cały czas widoczny.
              Nie mniej jednak przerzucam do działu w trakcie budowy, bo chciałbym aby tylko Twoja konstrukcja była tu zawarta.

Skomentuj

Zamiast żurawia możesz użyć bloczka łańcuchowego, podniesiesz odjedziesz autem i opuszczasz na okrągłe wałki. Ja tak na wałkach piec 400kg wpychałem do kotłowni, sam jechał.
                Też ostatnio myślałem o małej frezarce CNC do frontów z 'amelinium' i MDF także będę się przyglądał postępowi prac :)

Skomentuj

Jeżeli masz ograniczony budżet to patrz za używkami. Inaczej będzie ciężko. Do tego nie bierz śrub kulowych z Chin.
                  Z drugiej strony jak hajs większy, a chcesz nówki to podeślę Ci parę marek, co trzymają jakość a są tańsze jak NSK, Rexroth czy nawet Hiwin.

Skomentuj

Napisz dlaczego nie śruby z Chin?

Skomentuj

Juz mam te z chin, musze tylko zeszlifowac twarda powierzchnię, i zatoczyc pod łożyska, przed tym jeszcze musze zobaczyc to uchwytu w tokarce bo bicia dostał, nie wiem dlaczego...

Skomentuj

Śruby z Chin z portali typu Ali, Ebay i paru innych są do D. Robiłem na firmie ich pomiary. Po prostu nie trzyma to żadnych parametrów. Jeżeli w planach jest obróbka ALU, to jednak polecam inwestycje w coś lepszego, lub jak wcześniej wspomniałem przynajmniej w używki.

Skomentuj

I zobaczymy czy wyjdzie ci to za 2k jak to się chwaliłeś w innym wątku

Skomentuj

No niestety, 2k juz bylo przekroczone dawno temu, ale fakt - taki byl pierwszy plan.

Skomentuj

A za ile wyrwałeś za stół traserski?

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                Śruby z Chin z portali typu Ali, Ebay i paru innych są do D. Robiłem na firmie ich pomiary. Po prostu nie trzyma to żadnych parametrów. Jeżeli w planach jest obróbka ALU, to jednak polecam inwestycje w coś lepszego, lub jak wcześniej wspomniałem przynajmniej w używki.
                                Podaj jakieś przykłady pomiarów, mieszczą się 0,1 czy 0,01mm nominału? Luzy na nakrętce?
                                80% maszyn na Alle, jest na tych śrubach, więc. Oczywiście Rexroth czy Heidenhain to są naprawdę dobre firmy, powtarzalność w setkach. Ale to ma znaczenie na 5-cio osiowych Huronach które zaiwaniają 22h/dobę. z 110% maksymalnych parametrach. *

Skomentuj

Dotychczasowo wydałem mniej więcej tyle:
                                  -stół 1600x1000 1300zł
                                  -stół 1000x600 400zł ( można go liczyć lub nie, bo posłuży za narzedzie bardziej)
                                  __
                                  -SRB20UU 12szt
                                  -Wałek podparty 20mm x 1500 4szt
                                  -Sterownik silnika krokowego M545
                                  -Sterownik silnika krokowego MDC860 2szt
                                  -Silnik krokowy 6Nm 2szt
                                  -Silnik krokowy 3Nm 1szt
                                  -Obudowa nakrętki SFU16 4szt
                                  -Śruba z nakrętką 16/10 500mm 1szt
                                  -Śruba z nakrętką 16/10 1000mm 1szt
                                  -Śruba z nakrętką 16/10 1500mm 2szt
                                  -Transformator TS150 32V 1szt
                                  -Transformator TS500 45V 1szt
                                  ____
                                  Kupione w pakiecie z drugiej ręki, ale nie używane. 3,5kzł
                                  -wcześniejsze sterowniki z silnikami 800zł
                                  -kress fme 1050 z kilkoma akcesoriami 600zl
                                  - trochę stali, nie wiem czy wszystko będzie tu wykorzystane 300-400zł
                                  - czujniki +statyw 200zł
                                  -aluminium na oś Z 350zł
                                  -żuraw który też buduje na potrzeby tego projektu ok 500zł.
                                  -drut spawalniczy 15kg-130zł

Kupa hajsu jak dla mnie już poszła, a miało być tanio a to jeszcze nie wszystko :P
                                  Btw Jeśli ktoś by chciał złożyć dotacje na studencki projekt, to dane mogę na pw podesłać
                                  Co prawda kupowane w ciągu roku, więc tak nie było tego widać, trochę narzędzi które zostaną na warsztacie. Tak policzyłem i do puki maszynka nie będzie sie zwracała, nie chce wydać sumarycznie wiecej niż 10kzł.
                                  Jak będzie robota to modernizacje też będą. ale to już maszynka sama sobie zrobi.
                                  Last edited by _NATAN_5064; 02.02.2016, 18:09.

Skomentuj

czy moge zamieszczać tu fotki z budowy, i jakies krótkie przemyślenia ?
                                    MUSISZ! inaczej wywale temat z tego dzialu :p

pokaz szkice tego co planujesz

Skomentuj

Tak miało być na tym małym stole, zmieniane n-ty raz, i jeszcze drugie tyle poprawek będzie podejrzewam.

Skomentuj

Masz możliwość wygenerowania PDFa 3D? Ewentualnie prześlij mi STEPa. Może będę mógł coś podpowiedzieć :).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X