Zamieszczone przez hi_aro
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa wlasnego plotera/frezarki CNC
Collapse
X
-
-
Do amelinum to ja osobiście szedł bym w śruby toczne, u siebie montuje paski htd ale głównie obróbka drewna, choć i przy alu się jakoś dają radę
https://www.youtube.com/watch?v=n5ESjVZ4vQI
Skomentuj
-
Dobra, trochę od końca. Mówicie cały czas o dostatecznej sztywności konstrukcji itp. A może by to najpierw policzyć, co? Kosmiczna technologia to to nie jest. Kto wie jakie siły wywołuje w trakcie pracy wrzeciono? Nie mówię o dynamicznych, tylko czysty docisk frezu do materiału. To wartość którą musicie przenieść sztywnością.
Skomentuj
-
Oczywiście, że policzenie jest bardzo istotne. Jednak jak widać, czy to Natan czy większość konstrukcji ludzi z forum CNC opiera się na chałupniczej robocie, typu najpierw kup, a potem myśl jak to połączyć. Bez urazy :).
Poza tym większość osób, które budują te sprzęty w domu, nie potrafi tego robić :P.
Ja jestem zwolennikiem wykonania konkretnego projektu, optymalizacji, a następnie złożenia całości. Takie coś daje największe korzyści.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaDobra, trochę od końca. Mówicie cały czas o dostatecznej sztywności konstrukcji itp. A może by to najpierw policzyć, co? Kosmiczna technologia to to nie jest. Kto wie jakie siły wywołuje w trakcie pracy wrzeciono? Nie mówię o dynamicznych, tylko czysty docisk frezu do materiału. To wartość którą musicie przenieść sztywnością.
Ma to swój udział w sztywności konstrukcji.
Ponadto proces frezowania jest bardzo zmienny, czasami robisz coś na 1 przelot z określona prędkością na wylot, innym razem frezujesz na kilka przelotów z małym zagłębieniem.
Jeśli liczymy coś takiego to chyba trzeba było by przyjąć max obciążenie takiego freza.
Edit.
Nie, nie mój projekt. szukałem przykładu na napęd paskowy frezujący aluminiumLast edited by Tranzyt; 03.02.2016, 11:44.
Skomentuj
-
Nie mówię o jednej belce, tylko o całym układzie. Łącznie z konstrukcją bramy itp.
Siła zależy od prędkości posuwu itp, ale ja potrzebuję wyniku końcowego, czyli siły z jaką wrzeciono dla poszczególnych kierunków załębia się w materiał.
Trzeba rozważać największe obciążenie, bo co z tego że przez 90% roboty odkształci ci się o 0,1mm, jak przez 10% będzie odkształcenie 1 czy 2mm?Last edited by Micwoj; 03.02.2016, 11:52.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz postaOczywiście, że policzenie jest bardzo istotne. Jednak jak widać, czy to Natan czy większość konstrukcji ludzi z forum CNC opiera się na chałupniczej robocie, typu najpierw kup, a potem myśl jak to połączyć. Bez urazy :).
Poza tym większość osób, które budują te sprzęty w domu, nie potrafi tego robić :P.
Ja jestem zwolennikiem wykonania konkretnego projektu, optymalizacji, a następnie złożenia całości. Takie coś daje największe korzyści.
Maszynka idealna nie będzie- to jest pewne, ale dalsze ulepszenia będzie można wprowadzać gdy już sie okaże ze jako całość zdaje egzamin. Musze iść na jakieś kompromisy bez tego sie nie obędzie.
Btw.. rzadko które kolumny z tego forum były w komorze bezechowej ale jednak jakoś tam grają i ludzie sie cieszą z tego.
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaWiesz co? Zrób szkic jak to sobie wyobrażasz, podaj obciążenia a ja w miarę możliwości moich i programu mogę to trochę policzyć. Co ty na to?ale do tej pory mam sam goły stół narysowany.
Last edited by _NATAN_5064; 03.02.2016, 12:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaNie mówię o jednej belce, tylko o całym układzie. Łącznie z konstrukcją bramy itp.
Siła zależy od prędkości posuwu itp, ale ja potrzebuję wyniku końcowego, czyli siły z jaką wrzeciono dla poszczególnych kierunków załębia się w materiał.
Trzeba rozważać największe obciążenie, bo co z tego że przez 90% roboty odkształci ci się o 0,1mm, jak przez 10% będzie odkształcenie 1 czy 2mm?
Na końcu tego wątku masz potrzebne dane
http://www.cnc.info.pl/topics66/sily...ika-vt6000.htm
Ale sam nigdy tego nie liczyłem i na swoim drewniaku też frezowałem aluminium, nie było to mistrzostwo świata ale powtarzalność zachowana.
W tak przewymiarowanej maszynie ten frez nie stanowi chyba wielkiego kłopotu tym bardziej, że będzie skrawał max z 4 mm zagłębieniem w materiale, nie wiem jakie duże warstwy będzie zdejmował na raz.
O sztywność tego w ogóle się nie martwię, tym bardziej w belce bramy z tego co wiem kilka profili 120x60x5.
U siebie teraz mam na Y-ku 120x120x5 i nie ma opcji żeby to się wygięło.
Bardziej zastanawia mnie sensowność takich śrub - tak cienkich i z takim skokiem.
Ale o tym już pisałem
@ _NATAN_5064
Rozważałeś listwy zębate?Last edited by Tranzyt; 03.02.2016, 12:32.
Skomentuj
Skomentuj