Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D Dayton RS-225, SB12 MNRX25-4, SB29RDC004

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciag dalszy tym razem upgrade - wymiana SB12 na Satori MR13 polecany przez wielu.
    W moim przypadku mam problem na sybilantach. Bas i średnica fajna ale na wysokich jak dotąd coś jest nie tak - coś syczy.
    Pare pomiarów Satoriego MR13

Pomiar impedancji oraz On Axis z odległosci 75 cm ( dobry od ok 300 Hz)

Pomiar z bliskiej odległości (NF)

Pomiar poglądowy zniekształceń.
    Widać niski poziom zniekształceń do ok 4-5kHz.
    Głośnik neutralny . SB12 to przy nim jest bardziej ciepły.

Pierwsza przymiarka zwrotnicy. Tu mam problem z sybilantami więc nie jest jeszcze dobra :( .
    Last edited by wiesiek9990; 02.07.2017, 20:06.

Skomentuj

wiesiek
      Az ciezok uwierzyc ze morel sypie na gorze, do dzisiaj myslalem ze to niemozliwe (chociaz tego modelu nie mialem).
      Powiedz mi ktora wersje SB12 miales, ta sredniotonowa z doklejanym magnesem ??

Pytam bo moze bede musial kupic z 4 szt kiedys a nie koniecznie chce sie pakowac w satori.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Hej. Prawda jest taka wg mnie - jak zwrotka niedopracowana to najczęściej coś syczy :) i jest niefajnie.

średniak SB12MNRX25-4 , faktycznie ma doklejany kawałek magnesu. Planuje je sprzedać, bo nie będę już wracał do SB12, zresztą musiałbym jakoś zmniejszyć dziurę, co pewnie się nie da zrobić w prosty sposób. No a dodatkowo Satori odwala kawał dobrej roboty ( napewno lepiej jest na basie i na średnicy) Jutro kolejne przesłuchania, kolejnej wersji zwrotki więc będę mógł coś więcej napisać po dopracowaniu zwrotki.

Skomentuj

Mam pytanie o przebieg impedancji, 2 różne zwrotki. Pierwsza z dołkiem impedancji w okolicach podziału, druga z podwyższoną impedancją w okolicach podziału.
          W którym kierunku iść ? Może ktoś bardziej obeznany podpowie ?

Skomentuj

Fajne granie. Pierwsze odsłuchy. Dobrze spisuje się w muzyce pop, elektro. Zobaczymy co dalej..

Skomentuj

Jest już dobrze :) .. Jeszcze drobna korekta rezystor 3.3 om na wysokotonówce zmieniony na 4.7 ohm i już zmian raczej nie będzie ( co najwyżej wymiana wysokotonowego na lepszy model ale to już raczej po Audio Show ) .

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                Jeszcze drobna korekta rezystor 3.3 om na wysokotonówce zmieniony na 4.7 ohm i już zmian raczej nie będzie
                Ja z samym rezystorem na wysokich walczyłem 2 miesiące :)
                Zmieniałem raz na mniejszy a potem na większy, nie mogłem się zdecydować.
                Gdy ma się możliwość zmiany niestety tak jest.
                To tak jak z EQ... możesz kręcić, to kręcisz... i tak jest z każdą inną płytą włożoną do CD playera, jedna ma za mało góry a druga za dużo, dlatego tak długo nie mogłem się zdecydować jaki rezystor zamontować finalnie :)

Skomentuj

Bo kiedyś wielopasmowy korektor byl czymś zupełnie normalnym i przydatnym, ale audiofile z czasem uznali to za szatanski wynalazek i w całym systemie mogła zostać tylko jedna gałka od głośności...

Skomentuj

Kiedyś taki korektor był wykorzystywany w bardzo "audiofilskim" celu . Do wyrównania ch-ki kolumn i pomieszczenia a nie do robienia uśmiechu na suwakach :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                      Kiedyś taki korektor był wykorzystywany w bardzo "audiofilskim" celu . Do wyrównania ch-ki kolumn i pomieszczenia a nie do robienia uśmiechu na suwakach :) .
                      Tylko, że większość korektorów wprowadzała znaczne przesunięcia fazowe i po wciśnięciu direct lub odłączeniu korektora lepiej brzmiała nawet ta poszarpana ch-ka.

Skomentuj

No tak...ale nie zmienia to faktu że nie było to aż takie zło wcielone i diabeł jak go audiofile malują moim zdaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                          Tylko, że większość korektorów wprowadzała znaczne przesunięcia fazowe i po wciśnięciu direct lub odłączeniu korektora lepiej brzmiała nawet ta poszarpana ch-ka.
                          Bez przesady. Korektory spisywaly sie bardzo dobrze. Pomagaly nie tylko na ulomne kolumny glosnikowe, ale rowniez na slabsze nagrania. Zmiany w dzwieku bylo slychac, dzieki roznicy w charakterystyce dzwieku, a nie przez przesuniecia fazowe.

Skomentuj

Tak, tak korektor przydaje się - lubię podkręcić bas :) ...
                            Czas na kolejną zmianę . Tym razem wyleciał CAT298 na rzecz SB29RDC-004.
                            Zwrotnica uległa dość istotnej zmianie. Podział na 2kHz ( poprzednio około 3kHz).
                            Zastanawiam się jeszcze nad pułapką na SB29 na 650Hz.
                            Jak narazie pierwsze odsłuchy - POP jest OK.
                            Satori nie jest już tak dominujący - przez co dżwięk nie jest już taki przeźroczysty (nagi, że chwilami trudny w odbiorze w przypadku słabych nagrań ) jak poprzednio przy podziale na 3kHz.

Skomentuj

Szkoda, ze nie mozesz dac satori na gore.

Skomentuj

SB29RDC-004 ciąłeś na 3kHz?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  SB29RDC-004 ciąłeś na 3kHz?
                                  Nie nie - Cat-a 298 ciałem na 3kHz

Pogromco ...

A ten SATORI wysokotonowy taki dobry ?
                                  Wart jest swojej ceny ?

Skomentuj

Czy jest wart, to trudno powiedziec, zalezy jak na to patrzec. Roznica ceny jest duza, ale jest tez bardzo duza roznica w dzwieku. Satori jest bardziej detaliczny. Dzwiek jest wyrazniejszy, nie tak stlumiony jak z 29rdc ( ktory w swojej cenie i tak jest git ). Jak dla mnie wygladaja bardzo podobnie, ale graja zupelnie inaczej w kwestii jakosci dzwieku.

Skomentuj

zadziwiające, wyglądają prawie tak samo, może dokupić pare magnesów neodymowych i dokleić do SB 29 i będzie to samo :cool: ?
                                      Czy w cenie do 500 Satori nie ma konkurencji ? np. Dayton RS28A, albo jakiś inny wysokotonowy ( Wavecor, Seas, Vifa ) ?
                                      Last edited by wiesiek9990; 22.08.2017, 16:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                        A ten SATORI wysokotonowy taki dobry ?
                                        Wart jest swojej ceny ?
                                        Technicznie na pewno lepszy od 29RDC: http://www.troelsgravesen.dk/SBA-tweeters.htm

Yoshi kiedyś opisywał różnicę między neodymowym a ferrytowym:

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Wszystkie 3 tweetery są dobre. Pytanie jak ma grać to może któryś z nich będzie temu bliższy.
                                        Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                                        Delikatnie, lekko, zwiewnie :-). Zwłaszcza moja druga połowa nie lubi natarczywych dźwięków. A jak wyją baby to się w ogóle wkurza. A ja lubię te wyjące baby i chciałbym, żeby były delikatnie brzmiące.
                                        Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Ja bym w takim razie wziął satori ale może nawet ten starszy model na ferrytowym magnesie. Gra delikatniej, nowszy dostał sporo powietrza na górze i jest bardziej zadziorny.Alternatywnie Morel ale lepiej z najwyższych modeli , bo np Elite jest kapitalny ale też ma bardzo jasna barwę. Supreme są nieco stonowane i to może bardziej pasować.
                                        Last edited by marian; 22.08.2017, 21:02.

Skomentuj

Nie wiem czy samo dodanie magnesow da poprawę. Tutaj jest satori z magnesami neodymowymi. One różnią sie również ksztaltem komory, zupełnie inna budowa głośnika, chyba tylko membrana wygląda tak samo ale kto tam wie... Wavecor to nie ta klasa brzmienia, nie sa tak rozdzielcze jak satori. Mooze HDS moglby cos powalczyć, wg mnie to lepiej brzmiacy głośnik niż 29rdc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X