Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Marcin V
    replied
    Dzisiaj rano z nudów polutowałem AD825 to sprawdzę wieczorem jak przemyję pcb jak działa regulator napięcia.
    Jeśli wszystko ok, to tylko scalaki do polutowania.
    Przy cyfrowych układach to wiem że muszę uważać na ESD, ale przy zwykłych wzmacniaczach operacyjnych to jakieś tam ryzyko jest?
    Czy mogę sobie sekcję analogową bez martwienia o ESD lutować?

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    No i bardzo dobrze :) Powoli do celu, wszystko sprawdzać po 10 razy a na pewno będzie dobrze.

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Trochę przerwy się wkradło, bo miałem trochę inne wydatki i jak to zawsze hobby oberwało.
    Ale ostatnio przyszła paczka z mousera i zacząłem kończyć płytkę.

Rezystory lutuje się super łatwo w porównaniu z kondensatorami smd, zwłaszcza od spodu płytki.
    Pady łatwo się nagrzewają się, a powtarzalność obydwu sekcji ułatwia pracę.
    Dobrze jest po zlutowaniu sekcji pomierzyć rezystory czy w obydwu kanałach są te same wartości.
    Dla przykłady R28 i R29 są połączone równolegle, z do nich szeregowo jest R38. Wartosć między R38 a dwoma pozostałymi to 707 Omów, na każdej stronie, więc łatwo znaleźć czy gdzieś jest zimny lut. Tą samą metodą można lecieć resztę.

Uruchomiony układ bez scalaków, pobiera po ustabilizowaniu prądów:
    38mA - sekcja cyfrowa
    27mA -sekcja analogowa, zarówno część dodatnia i ujemna. Stabilizatory robią delikatnie ciepłe.

Wiem że lutowanie elektrolitów utrudni montaż opampów ale bez przesady, wolałem testować zasilanie.
    Zwłaszcza że na kondensatorach uczyłem się lutować SMD.
    W sumie układ teraz do skończenia w jeden wieczór, może dwa. Na razie czekam na konwerter IIS.
    Ale muszę jeszcze sobie jakieś pseudo stanowisko do ESD zrobić.
    Następne testy to "DAC power regulators".

Na razie tyle.
    Lista się zgadza jak na razie, jak skończę to zrobię finalną.

Last edited by Marcin V; 05.10.2016, 01:11.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Niestety z pastami jest tak, że najpierw trzeba je wymieszać. Nie wiem kto wpadł na pomysł wsadzania ich do strzykawek. W każdym wypadku ja z tego zrezygnowałem i lutuję lutownicą, ponieważ elementów nie jest aż tak dużo. Lutownica musi być po prostu mocna i trzeba mieć dużo topnika, ale generalnie idzie całkiem fajnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Oczywiście chodzi o pastę lutowniczą a nie topnik :)

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    W pracy używam Amtech ANC559, dostępny w TME :)

Zostaw komentarz:

• borys
    replied
    hi_aro
    Polecam ci topnik z warton metals:
    http://allegro.pl/future-hf-rework-j...988891692.html (Future Hf Rework Jelly Flux 30g do BGA Warton !)

Uzywam od kilku lat dzien w dzien i sprawdza sie bardzo dobrze. Nie smierdzi, glowa po nim nie boli, bardzo dobrze sie lutuje, trzyma ladnie napiecie powierzchniowe przy stawianiu malych ukladow. Jak musze to nawet robie kulki lutowinca grotowa i stawiam na tym BGA.

Zostaw komentarz:

• hi_aro
    replied
    Właśnie lutuję*DAC. Większość*drobnicy zrobiona. Ale namęczyłem się z wyciskaniem pasty lutowniczej. Mam Easy Print wiadomo z skąd. Jest kur... tak gęsta że nie mogę jej prawie wycisnąć*z igły 0,3mm. Znacie jakieś lepsze pasty. Bardziej płynne. Bo tej już nie zdzierżę.

Już oczy i ręce nie te. Więc idę na łatwiznę, pasta i hot-air.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Takie rzeczy cieszą :) W każdym wypadku te kilka PCB o których pisałem rozeszły się i raczej nie będę więcej zamawiał. Teraz mam nadzieję, że ktoś coś polutuje i pochwali się uruchomionym projektem, ponieważ jak na razie wszystkim coś wolno idzie :(

Zostaw komentarz:

• gokar83
    replied
    Miałem okazje wczoraj posłuchać chwilę daca od .3lite i powiem krótko - REWELKA :) Zróżnicowany bas, dużo szczegółów do tego "subtelna" średnica. Robi wrażenie i robotę. Zabieramy go na AS więc będzie okazja posłuchać i porównać z innymi.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    Pewnie i się da, ale będzie trudno + efekt wizualny i stan lutów będzie tragiczny.

Zostaw komentarz:

• siewcu
    replied
    a da się to polutować mając tylko lutownicę kolbową i cynę, bez używania past etc? szkoda, że nie udał się temat o którym Ci pisałem na pw, byłoby mi łatwiej się zdecydować

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Nie planuję :) Jak teraz masz wątpliwości to tym większe będą w czasie lutowania. Przecież nawet ja popełniał błędy z niedbalstwa, więc prawdopodobieństwo, że coś źle polutujesz jest bardzo duże. W praktyce lepiej wszystko po 10 razy sprawdzać i lutować tydzień zamiast jednego dnia, ponieważ naprawa układu po zalutowaniu może być już zbyt ciężka. Z własnego doświadczenia powiem, że sam wolałem wyrzucić moją prywatną rewizję z dyskretnym I/V po tym jak myjka ultradźwiękowa nagrzała się do 85C i prawdopodobnie uszkodziła kondensatory oraz podobne elementy. Na pomiarach był jakiś dziwny szum na -80 dB i tylko na wysokich a samo THD w jednym kanale dochodziło do 0,5%. Drugi kanał w ogóle nie działał. Szkoda mojego czasu na naprawę i szybciej będzie mi polutować nową płytkę niż myśleć nad tym co jest uszkodzone, więc PCB po prostu poszło do śmieci.
    Last edited by .3lite; 25.09.2016, 10:31.

Zostaw komentarz:

• siewcu
    replied
    .3lite - nie planujesz przypadkiem być we Wrocławiu jakoś? zastanawiam się w sumie intensywnie nad wzięciem płytki od Ciebie, ale po tym zdjęciu nie jestem pewny czy będę w stanie to w ogóle poskładać, wliczając w to drobną pomoc znajomego przy scalakach...

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Rewizja 003 jest finalna i generalnie projekt jest zakończony :) Nie chcę tutaj rozdzielać ludzi na różne rewizje i dlatego dopiero trzecia trafiła pod publikę (dwie pierwsze to były moje testowe wersje, które poprawiłem względem znalezionych błędów). Wszyscy mają takie same wersje i jest to chyba najlepsze rozwiązanie.

Jedyne co planuję to robić sobie spin-offy jak pokazywałem w budowanie na ekranie, ale to tylko dla siebie. Najnowszy spin-off poleciał do śmieci, ponieważ niechcący go uszkodziłem i szkoda mi było czasu na naprawę.

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    W związku z powyższym, czy ogółem planujesz dalsze prace nad tym projektem?
    Czy można uznać wersję 003 za finalną?

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Panowie, mam jeszcze kilka czarnych PCB jak poniżej:

Fajnie maska w nich wyszła. Jakby ktoś był chętny to zapraszam, ponieważ więcej po prostu nie będę zamawiał - idzie to jak krew z nosa.

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Podstawka była dla lepszej prezencji, obecnie już poza płytką.
    Duże elementy jak mostki i mocowania przewodów, czy goldpiny były aby płytka miała "nóżki", bo wygodniej mi się z tyłu lutowało.
    Rezystory będę lutował*za listą powoli skreślając, lista była zdobiona dokładnie do schematu, więc nie powinno być pomyłki.
    Zawsze w takich gąszczach robię najrzadsze elementy, na końcu najliczniejsze.
    Unikam tym sytuacji że źle umiejscowię jeden z 30 takich samych rezystorów, bo miejsce jest już tylko na nie.

Zostaw komentarz:

• ampli
    replied
    Informacja
    Marcin V mam nadzieję, że nie przylutowałeś jeszcze podstawki do AD, lepiej zostawić większe elementy THT na koniec, bo będzie masakra z postawieniem SMD w pobliżu.

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Całe szczęście że rezystorów tak mało. Reszta jakoś poleci.
    Nie na temat...
    Najgorsze są ceramiki i inne bez oznaczeń, gadałem raz z gościem, który musiał zdejmować wszystkie, bo gdzieś był błąd, także uważaj.

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Tak też postąpię. Całe szczęście że rezystorów tak mało. Reszta jakoś poleci.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Dobrze, że ktoś wreszcie coś lutuje :)

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    .3lite można bez lutowania scalaków, złożyć wszystko, zasilać pomierzyć czy wszystko z zasilaniem działa ok i dopiero lutować scalaki?
    źródło napięcia odniesienia jest wlutowane, ale bez cewki raczej nic mu się nie stanie w razie błędu.
    Cewka doprowadza zasilanie i razem z kondensatorem tworzą filtr dolnoprzepustowy. Bez cewki nie będzie działał :)

Generalnie możesz sobie uruchomić polutowaną część cyfrową i pomierzyć napięcia bez AD1865. Tak samo można zasilić część analogową i zobaczyć, czy regulatory działają oraz czy nie ma zwarcia.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X